יבול שיא
הרפת והחלב
DSC3667

ימים של חוסר ודאות.

2 דק' קריאה

שיתוף:

כשיש נכס במרחב הכפרי זה משמעותי במיוחד, הנה כמה פתרונות שחשוב להכיר

ברוח ימים אלה של חוסר ודאות, כשאין לנו שליטה על דברים חיצוניים (האם אירן תתקוף או לא תתקוף? ואם כן, מתי? האם תהיה או לא תהיה עסקה לשחרור החטופים? מה קורה עם עומס החום…) יש לנו את היכולת לעשות פעולות "פנימיות" שיאפשרו לנו להתכונן טוב יותר למצבים של חוסר שליטה (לקנות מים לממ"ד, לתקן מזגן, לערוך צוואות וייפוי כוח מתמשך…)

החרדה ממצבים של חוסר ודאות והחשש מהבלתי ידוע, מערערים את שלוותו של אדם. כדברי כוכב הסרט "פורסט גאמפ": החיים הם כמו קופסת שוקולדים, אף פעם לא נדע מה נקבל כשנרים את המכסה!

דווקא בימים טרופים אלה, כשמדינתנו האהובה נמצאת בטלטלה, חשוב לתת את הדעת ולתכנן את העתיד.
כמי שעוסקת בתחום הנדל"ן במרחב הכפרי, אני פוגשת מדי יום משפחות, שמתמודדות עם חששות כאלה, ועם השאלה מה יקרה כשניפרד מן העולם, אם נהפוך דמנטיים, או צרה נוראה אחרת. המורכבויות הללו מאתגרות במיוחד לבעלי נכסים כאלה, דווקא מעצם מהותם של נכסים במרחב הכפרי (מושב או קיבוץ) מלאי הגבלות וקשיים שנובעים מדיני רשות מקרקעי ישראל (רמ"י).

לצערי אני פוגשת לעיתים גם כאלה שכבר קרה להם הרע מכל, ורמת התסכול שלהם גבוהה כי הם מבינים שאפשר וצריך היה להימנע מהמשבר בקלות, וניתן היה להתמודד אחרת, אילו רק נערכו לכך מראש.

אז איך באמת מתכוננים למצבים כאלה?
יש כיום כמה כלים משפטיים ייחודיים שמאפשרים לנו לקבוע מה אנחנו רוצים שיקרה כאשר לא נהיה בשליטה. אם מתכוננים מראש ועורכים אותם כמו שצריך, אז ההוראות שלנו גוברות על הוראות החוק או פרשנות בית המשפט.
הכלים האלה רלוונטיים לכולם, וחשובים במיוחד לבעלי משפחות או מי שיש להם נכס מורכב, כמו נחלה במושב או זכות לשיוך דירה בקיבוץ.

אתן כאן כמה טיפים חשובים, כדי להתכונן לבאות ולצמצם את חוסר הוודאות:

  1. ייפוי כוח מתמשך מאפשר לקבוע מי "יחליט עלינו" אם דעתנו תשתבש ולא נוכל לקבל החלטות בעצמנו. בין היתר, זה חוסך לנו תהליך לא נעים של מינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט. בתהליך עריכת ייפוי כוח מתמשך שמים את הפוקוס עליכם, עורכי ייפוי הכוח המתמשך המכונים "הממנים". חושבים ביחד איתכם על הרצונות שלכם, הצרכים שלכם והדברים החשובים לכם וניתנת לכם הזדמנות לשקף אותם לאנשים שאתם הכי סומכים עליהם, כדי שידברו בשמכם אם לא תוכלו לעשות כן.
  2. בצוואה הפוקוס משתנה ועובר לאנשים האהובים עליכם, אלה שאתם רוצים לדאוג להם כשכבר לא תהיו פה. חושבים על בן או בת הזוג, כי בהיעדר צוואה הירושה לפי דין מתחלקת בין בן או בת הזוג הנותר/ת בחיים לבין הילדים, דבר שאינו מתאים לכל משפחה. תארו לכם מצב שהילדים יוציאו את אמא מהבית כי יש להם רבע מהזכויות בו?
    חושבים גם על מערכת היחסים בין הילדים, מנגנוני קבלת החלטות ומניעת מחלוקות עתידיות. כדאי לתת גם הגנה מפני מערכת זוגית מאוחרת, אם תהיה כזו להורה שנותר בחיים.
  3. אין צוואה אחת דומה לאחותה כמו שאין שני אנשים זהים לחלוטין. צריך לזכור שאין מקרה של one size fits all וחשוב להיזהר ממסמך "גנרי" שלא הותאם ספציפית למשפחה. זה עלול לגרום נזק במקום תועלת! אם כבר השקעתם זמן, מחשבה וכסף, תוודאו שזה מתאים לצרכים שלכם.
  4. וטיפ אחרון – אם יש לכם נדל"ן במרחב הכפרי זיכרו את "האחות הגדולה", רמ"י, שמתערבת ברצונותינו ובפרט בעניינים הנוגעים לירושה. צריך להכיר את הנהלים והמדיניות ולהתייחס אליהם בהוראות מיוחדות – גם בצוואה וגם בייפוי כוח מתמשך.

לסיכום, החיים קצרים ומלאי הפתעות, לא כולן נעימות. אני ממליצה לעשות את הצעדים שיקלו עליכם ועל אהוביכם ויצמצמו את חוסר הוודאות ברגע האמת.
תתיעצו עם בעלי מקצוע שיש להם אוזן קשבת ובעיקר ידע וניסיון מקצועי רלוונטי ויכולת למצוא פתרונות המותאמים אישית לכל אדם, לכל משפחה ולכל נכס.

תערכו את המסמכים המשפטיים ותייצרו את הוודאות המשפחתית הפנימית שלכם, כי יש לכם יכולת לשלוט בזה.

בהזדמנות זו אגלה שמשהו חדש מתבשל…. בקרוב תתחיל סידרת מפגשים מקצועיים המותאמת במיוחד לאנשי המרחב הכפרי. כדאי לעקוב!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

יואל כרמל מספר על ספרו "אבא החליט למות" שעוסק בצורה רגישה ומקורית באהבה, באומנות, במוות ובכוחה של חברה שבטית * יואל: "אבי אמר לי לא פעם שכדי להגשים חלום צריך להתעורר. הספר הזה הוא
7 דק' קריאה
הפארק נחנך במעמד שר המורשת לשעבר, ח"כ עמיחי אליהו, ראש המועצה חוף אשקלון איתמר רביבו, מנהל רשות העתיקות אלי אסקוזידו ואחרים  *תמונה ראשית: הגת החדשה שנפתחה לקהל ליד מושב ניר ישראל. צילום: אמיל אלג'ם,
2 דק' קריאה
נועה ולצר, מדריכת טיולים וגששית, מחוברת לטבע גם בארץ וגם בחו"ל * היא ילידת יסוד במעלה, מכירה היטב את אגמון החולה וסביבתו, התגוררה באפריקה עם שבט המסאיים ומדריכה טיולים בטנזניה * אישה צעירה שכל
11 דק' קריאה
שניהם נולדו בירושלים ונתיבי החיים לקחו אותם למחוזות שונים * מעיין אחי יובל, טיילה באנגליה על סוס ועגלה עם גרופים של התרבות הקלטית ואלי לוי, החל בגננות, התפתח עד שהגיע לחקלאות * השניים נפגשו
5 דק' קריאה
באחרונה נכנס לתוקף הקנס המנהלי החדש בגין כניסה לשטח חקלאי: מעתה יחלו שוטרי מג"ב לרשום דו"חות קנס באלפי שקלים לחשודים שיכנסו לשטחים חקלאיים, ברגל, רכובים על בע"ח או בכלי רכב  אין חקלאי שלא מכיר
2 דק' קריאה
יותר משנה שאנו נתונים למצבי חיים קיצוניים ומשתנים. מוצפים ברגשות מעורבים, מצויים במצב של הסחות דעת מתמשכות, מודעות ושאינן מודעות, מבחוץ ומבפנים. אומני גלריה כברי, גלריה שיתופית יהודית־ערבית בגליל (מנהלת: תמר הורביץ ליבנה), מצאו

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן