למרות האתגרים הביטחוניים והכלכליים המורכבים, ענף החקלאות הישראלי מפגין חוסן ותקווה לעתיד. כראיה לכך, התקיים ב-2 באפריל ביסוד המעלה כנס SunnySide 2025, הכנס השנתי לחקלאות העתיד, שהצליח להאיר נקודת אור בצפון הארץ ולהתוות את הדרך לחקלאות מתקדמת ובת קיימא.
מטרת הכנס השנה הייתה משמעותית במיוחד: להביא את בשורת האביב וההתחדשות אל חקלאי הצפון, אשר מתמודדים עם מציאות מורכבת עקב המלחמה המתמשכת. הכנס שאף לעצב את פני חקלאות העתיד בישראל, תוך התמקדות בשילוב חדשני של ייצור אנרגיה סולארית בשטחים חקלאיים (חקלאות אגרו-וולטאית), פיתוח שיטות של חקלאות מחדשת השומרות על הקרקע והסביבה, הטמעת טכנולוגיות מתקדמות לשיפור היעילות והפריון, ובסופו של דבר – הגדלת התוצרת, הפרנסה וחיזוק הביטחון התזונתי של מדינת ישראל.
במהלך הכנס התקיימו שורה של הרצאות מעוררות השראה ופאנלים מקצועיים, בהם דנו מומחים וחוקרים בנושאים מרכזיים לעתיד החקלאות. בין היתר, הודגשה חשיבות המגוון הביולוגי לשמירה על יציבות המערכות האקולוגיות החקלאיות. החקלאים המשתתפים זכו לעדכונים חשובים מהשטח בנוגע לפיתוחים פורצי דרך בתחום החקלאות האגרו-וולטאית, המאפשרת ניצול כפול של הקרקע לייצור מזון ואנרגיה נקייה.
נושא מרכזי נוסף שעלה בכנס היה חשיבותן של מערכות מזון מתחדשות כבסיס איתן לביטחון המזון הלאומי. המשתתפים דנו בדרכים ליצור שרשרות אספקה קצרות ויעילות יותר, תוך שימת דגש על ייצור מקומי ובר קיימא. כמו כן, הוצגו יוזמות משפיעות המתוכננות לעצב את עתידו של האזור הצפוני של ישראל, תוך התחשבות בצרכים הייחודיים של החקלאים באזור.
במקביל להרצאות ולפאנלים, התקיימה תערוכה חקלאית מרשימה, בה הציגו מיטב חברות התשומות לחקלאות את החידושים האחרונים בתחום הזרעים, הדשנים, מערכות ההשקיה, הציוד החקלאי והפתרונות הטכנולוגיים. התערוכה היוותה הזדמנות מצוינת עבור החקלאים להתרשם מקרוב מהטכנולוגיות החדשות, ליצור קשרים עסקיים וללמוד על פתרונות שיכולים לייעל את עבודתם ולהגדיל את רווחיהם.
את הכנס החשוב הזה ארגן מיגל – המכון למחקר מדעי ויישומי בגליל, גוף מוביל הפועל לקידום חדשנות וידע בתחומי האגרוטכנולוגיה, החקלאות, מדעי המחשב, התזונה והביוטכנולוגיה. פעילותו של מיגל מהווה נדבך מרכזי בחיזוק ענף החקלאות בצפון ובכלל הארץ.
כנס SunnySide 2025 סימן נקודת מפנה חשובה, המעידה על הרוח החדשנית והבלתי מתפשרת של החקלאים בישראל. למרות האתגרים, נראה כי עתיד החקלאות טמון בשילוב ידע מדעי, טכנולוגיות מתקדמות וראייה ארוכת טווח של קיימות וביטחון מזון.