יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2022 11 23 110618

לאהוב ולשרת 

8 דק' קריאה

שיתוף:

"הנגשת כלבי שירות לאלו שזקוקים להם זו זכות גדולה," אומרים ברק כהן ואילן פרומקין שהקימו את "המרכז להכשרת כלבי שירות" בכפר תקווה שבטבעון * להבדיל מכלבי נחיה לעיוורים, כלבי שירות נועדו עבור ילדים עם קשיים, חלקם על הרצף האוטיסטי, הלומי קרב, נשים וגברים שחווים קשיים ועוד  

המרכז להכשרות כלבי שירות הנמצא בכפר תקווה שבקרית טבעון, מייצר חיבור מרגש בין כלבים לאנשים. כלבים מאומנים, שהוכשרו בהתאם לקריטריונים המקובלים בעולם, "משודכים" למי שזקוק לאהבה אינסופית, ביטחון ורוגע. מדובר בחיבור בין כלבי שירות ללקוחות שחלקם נפגעי טראומה, חלקם ילדים על הרצף האוטיסטי, ושאר אנשים המתמודדים עם קשיים מסוגים שונים.  

בראיון עם אילן פרומקין וברק כהן, מקימי המרכז, אנו למדים יותר על פעילות המרכז המתמקדת בשלושה תחומים מרכזיים: פעילות ציבורית למען הסדרת תחום כלבי השירות בישראל והגברת המודעות הציבורית לזכויות הנעזרים בכלבי שירות; הכשרת כלבי שירות בעלויות מסובסדות והכשרת מאמנים בהתאם לקריטריונים המקובלים בעולם. המרכז להכשרות כלבי שירות הינו המרכז הכלבני היחיד בארץ המוכר ע"י האקדמיה של Karen Pryor, הפועל בשיטות אילוף חיוביות מבוססות מדע. 

המלווה הטוב ביותר 

על תחילת הדרך מספר אילן  פרומקין, מייסד המרכז, מאלף כלבי שירות ומדריך כלבנות טיפולית. אילן בן 42 נשוי ואבא לשני בנים, גר באלון הגליל שבעמק יזרעאל. הוא יליד קריית אונו ומספר כי החיבור לכלבים היה עבורו משהו טבעי: "הגעתי ממשפחה שגידלה כלבים שהיו סביבי כל הזמן, לכן היה לי ברור שאני אעסוק בכך. רציתי להבין כיצד כלבים יכולים לעזור לאנשים. מאד הושפעתי מהכלבים של 'עוקץ' (יחידת הכלבנים של צה"ל) כשראיתי אותם בפעולה. הייתי קצין בחיל אוויר וכשהשתחררתי נחשפתי לתחום של כלבי שירות הנמצאים לצד ילדים על הספקטרום האוטיסטי.  

"רציתי ללמוד את התחום אבל בזמנו לא היו לימודים כאלה בארץ. לכן ניגשתי לבתי ספר לכלבי נחייה כדי לברר איפה אפשר ללמוד. גם שם אמרו שלא שמעו על לימודים כאלה בארץ, אבל הסבירו לי שבאנגליה מלמדים את התחום. ברגע שהבנתי שהלימודים יהיו מעבר לים ארזתי את חפצי ועליתי על מטוס. באנגליה עבדתי ולמדתי כיצד עובדים עם כלבים ומכשירים אותם ללוות ילדים על הספקטרום האוטיסטי. לאחר הלימודים הגעתי למעין 'תקרת זכוכית' בנוגע למה שאני יכול לעשות שם, גם בגלל עניינים של ויזה וענייני פרנסה.  

"בשלב זה המליצו לי ללמוד את התחום בארה"ב, שם התחום מאד מפותח. בארצות הברית למדתי כיצד מכשירים ועובדים עם כלבי שירות שנועדו עבור ילדים עם קשיים, חיילים עם פוסט טראומה, נשים שחוו טראומות וכד'. בארה"ב גיליתי כיצד כלב שירות הופך להיות המלווה הטוב ביותר עבור נכי מלחמה. אז היה לי ברור שזה מה שאני הולך לעשות, בעיקר בשל הרקע שלי וההיסטוריה של כולנו, כאן במדינת ישראל.  

"חזרתי לארץ בסוף 2010 וניסיתי לעבוד בתחום ולקבל את כל מה שדרוש כדי לבצע עבודה כזאת עם נפגעי חרדה, מתמודדי נפש, נכי צה"ל נפגעי טרור וכולי. ניסינו לקבל את שיתוף הפעולה של הממשלה עם היוזמה. בחמש-שש שנים הראשונות היה מאד קשה. לפני שחזרתי לארץ כתבתי מכתב לאגף השיקום של משרד הבטחון והייתי בטוח שיפרסו לי את השטיח האדום בשדה התעופה ויגידו לי 'קדימה, תתחיל', אבל עברו עשר שנים עד שמשרד הבטחון חתם על כל מה שנדרש כדי לשתף פעולה. בספטמבר 2021 – משרד הבטחון הפך את השירות שאנו נותנים לשירות מוכר על ידי אגף השיקום לנכי צה"ל ונפגעי פעולות איבה. האתגר שלנו הוא להעביר הצעת חוק אשר מסדירה את השירות מול אוכלוסיות נוספות, גם במשרד הבטחון וגם כשמדובר באוכלוסייה אזרחית.  

"במהלך החודשים האחרונים אנו פועלים להגברת המודעות לנושא על-ידי השתתפות בדיונים בכנסת ופגישות עם חברי כנסת בנושא וגופי רגולציה נוספים. אנו מזהים שינויים בגישת הרשויות לנושא כלבי השירות ומאמינים כי שינויי משמעותי בתחום יופיע בקרוב. אנו פועלים להפוך את התחום למוכר ומסובסד על ידי המדינה מחד, ומוכר על ידי מוסדות וגופים ציבוריים מאידך – כדי שאלו יאפשרו לבעלי הכלבים להיכנס עימם למקומות ציבוריים," אומרים אילן פרומקין וברק כהן. 

Screenshot 2022 11 23 110326
אילן פרומקין עם כלב שירות. צילום: המרכז להכשרות כלבי שירות 

זו לא זכות – זו חובה 

ברק כהן מספר על הקשר שלו עם התחום: "כלוחם ביחידת עוקץ נחשפתי לקשר המיוחד שבין הכלב לאדם. בשנים האחרונות אני מלווה הלומי קרב ורואה את ההשפעה המדהימה של כלבי השירות על חייהם. עם הקמת המרכז להכשרות כלבי שירות אני רואה הזדמנות לשינוי אמיתי בחיי הנעזרים בכלבי שירות. אני מאמין כי הנגשת כלבי שירות לאלו שזקוקים להם זו זכות גדולה. עבור האנשים שזקוקים לכלבי שירות – בהם פוסט-טראומטיים, ילדים על הרצף, אנשים עם צרכים מיוחדים, כלב שירות זו לא זכות – זו חובה.  

"כלב שירות ייעשה עבורם את ההבדל בין חיים שמאפשרים מעורבות, פעילות, עצמאות לחיים של תלות באחר. אנשים אלו, כמו רבים מאיתנו לא יכולים לשאת בעלות הגבוהה של כלב שירות לצרכן. לכן אנו פועלים להפוך את התחום למוכר ומסובסד על ידי המדינה." 

Screenshot 2022 11 23 110434
ברק כהן עם כלב שירות. צילום: המרכז להכשרות כלבי שירות 

אז צברתם את כל הידע הדרוש והניסיון בשטח, איך מתחילים בפעילות?  

"לאחר השנים הקשות יותר," מספר אילן, "ואיפשהו ב-2016 דברים התחילו לזוז ולהגיע לכנסת, לוועדות ממשלתיות, לשיתופי פעולה ולכל מיני גופים שצריך להיות עמם בקשר, בשביל שהיוזמה תצא לפועל.  

"בזמן זה עבדתי בדברים אחרים, עבדתי סביב הנושא של כלבנות טיפולית, מרכזי שיקום, בתי ספר וכדומה. למעשה, התחלנו להתפרנס מהכשרת כלבי שירות ממש לא מזמן, ב-2020. עד לפני שנתיים הכול היה בהתנדבות, עם השקעת כספים שאנחנו השקענו.  

"כעמותה, מלבד הכשרת כלבים, יש פה עשייה כמו העברת חוקים, סיוע במימון, פנייה לתרומות, חינוך, או קידום אל חוק שעבר בכנסת ביוני 2022. זהו תיקון לחוק כלבי נחייה (כלב נחיה הוא לעיוור). התיקון אומר שכל הזכויות ובכול מקום שיש זכויות ותקנות שקשורות לכלב נחיה – יש את אותן זכויות ותקנות לכלב שירות. המדינה לוקחת אחריות.  

"למשל, אנחנו פועלים לכך שבתיקון לחוק ייקבע כי אם המדינה מבצעת מימון כלב נחיה, היא תממן גם כלב שירות. יהיו חוקים ונגישות, כמו למשל כניסה לקניונים עם כלב או לבתי מרקחת, אפשר לקבל תקציבים – ואנחנו מקווים שהשלב הבא יבחן – כיצד הופכים את קבלת הכלב לזכות אמיתית עבור כל מי שזקוק לו, כאשר הזכויות ניתנות למי שמתמודד עם קשיים וצריך סיוע החל מהקצאת כלב, הכנתו והכשרתו לשירות, הטסה עד הכשרה וגידול הכלב. הכול צריך להיות ממומן.  

"האקולוגיה שלנו, להבדיל מאוכלוסיית העיוורים, זקוקה בעיקר לתמיכה נפשית. הקושי והאתגר האמיתי הוא לאו דווקא פיזי (כמו כלב שירות להתמצאות במרחב וניווט): מדובר באוכלוסייה שצריכה את הכלב לקבלת בטחון וריפוי רגשי.  

"אם נתת לאדם כלב שירות, אתה מגיע אל החיים שלו, אתה יכול להיכנס ולעזור, אתה פותח צוהר. אנשים מקבלים מאיתנו הרבה יותר מהקצאת כלב. למשל, אם יש ילד בבית ספר עם בעיות שקשורות לביטחון עצמי הוא יוכל להגיע לבית הספר עם כלב שירות, בעיקר אם הוא מתמודד עם קשיים עליהם דיברנו. אם יש בעיה להכניס את הכלב לתחבורה ציבורית אנחנו נעזור. אנחנו עובדים במדיניות של בית פתוח – הלקוחות שלנו יכולים לבוא לכאן, לשתות קפה, לדבר, להתנדב, יש לנו קבוצות מסודרות שזה התפקיד שלהן כל נושא ההתנדבות, ואנחנו תמיד זמינים גם בקבוצות וגם מנסים להיות בית ללקוחות וכלבים.  

"הלקוחות שלנו יכולים לבוא להתנדב בעמותה, לקחת פרוייקטים, לארגן ערב כיפי כמו למשל צפייה במשחק של מכבי חיפה שהתרחשה לא מזמן, והם יכולים להיות חלק אקטיבי בכול המערך הזה. לקוח שלנו יכול לבוא להיות עם הכלבים, לרחוץ כלבים, להקפיץ כלבים לווטרינר. לא מזמן פתחנו תכנית 'מלאכים 2 על 4' שבה אנחנו מאפשרים לאנשים מהקהילה להגיע למפגשים תיאורטיים בהם לומדים על כלבי השירות, נפגשים עם מאמן למען התרומה והאימונים וכמובן שהם מאד מתוגמלים מזה נפשית – זאת סיבה לצאת מהבית." 

Screenshot 2022 11 23 110753
מלמדים את הכלבים איך להתנהג במרחב בציבורי. מאמנת עם כלב שירות באוטובוס. צילום: המרכז להכשרות כלבי שירות 

מהיכן מגיעים הכלבים?  

"בשנה האחרונה יש כבר גרעין רבייה שלנו, אבל חלק מאד גדול מהכלבים מגיעים מבתי ספר בחו"ל. יש חלוקה של גורים עם גנטיקה מתאימה לשירות, בכל מיני בתי ספר בעולם. למשל, ביום חמישי קיבלנו כלבים מאוסטריה. הכלבים מועברים לביתם של המאמנים ויתחילו את ההכשרה שלהם, בשאיפה שתוך חצי שנה הם יהיו כלבי שירות מוכשרים. יש מתנדבים ומשפחות אומנה שמגדלות את הכלבים עד גיל שנה או שנה וחצי. בזמן זה הכלבים עוברים הערכה התנהגותית, ומי שמסיימים מגיעים למרפאת מומחים ועוברים צילומים, בדיקות עיניים, בדיקות לב וכדומה. מי שמקבל את ה'אוקיי' נכנס להכשרה מקצועית." 

Screenshot 2022 11 23 110853
"כלב שירות נותן את המענה הנוסף שאדם המתמודד עם קשיים זקוק לו". צילום: המרכז להכשרות כלבי שירות 

התאמה מושלמת 

על תהליך הכשרת הכלבים מוסיף אילן: "בהכשרה מוצמדים לכל מאמן עד שני כלבים. הם עובדים איתם, מכשירים אותם, מלמדים אותם איך להתנהג במרחב בציבורי, כמו ברכבת, בתור בקניון, ליד חתולים כלבים, ליד ילד שעובר עם נקניקיה, במעלית או ברחוב.  

"לאחר שהכרנו את הכלבים טוב יותר ואנחנו יודעים מה החוזקות והחולשות שלהם, הם עוברים לחברי הצוות ועוברים הכשרה, כשכול כלב מתאים לאדם שמחכה לו, ממש בתהליך של התאמה אישית. אנחנו בודקים איזה כלב הכי מתאים מבחינת אופי, גודל, זכר ונקבה, אנחנו מתייחסים לבקשות של אנשים שממתינים לכלבים כדי לבצע התאמה מושלמת." 

כיצד הכלב תורם לתהליך ההחלמה ושיקום? 

"התרומה רגשית ופונקציונאלית, ונותנת את המענה הנוסף שאדם המתמודד עם קשיים זקוק לו. התרומה מתמקדת בתחום הרגשי והפיזי. יש למשל אוכלוסיות של אנשים שבעקבות טראומה, נמנעים מפעילויות יומיומית. למשל מי שאומר לעצמו בחשש: 'מה יקרה אם אני אצא לרחוב?!'… הוא יכול לקבל בטחון מהכלב שנמצא עמו, מלווה אותו ועוזר במצבים פיזיים ונפשיים.  

"אם אתה בהתקף חרדה או שהסוכר נופל – הכלב יודע לעשות מה שצריך, בניגוד לכלב שהוא חיית מחמד. אפילו 'כלב רגיל' עוזר ויכול להתריע לפני בעיה רגשית או פיזית. כלב רגיל מרגיש דברים, אבל לא יודע מה לעשות עם זה. אנחנו נותנים לכלבים את הכלים לעשות משהו שיעזור למתמודדים.  

"לא מזמן היה לנו לקוח שהיו לו קשיים בלימודים. הוא הפסיק ללמוד בגלל קושי בהתמודדות עם לחץ. הוא גם חשש להיות מוקף באנשים וכולי. במהלך השנה שלא היה בלימודים הוא קיבל כלב, ולאחר תקופה קצרה חזר לשנה ב' עם הכלב שהוצמד לו וחווה הצלחה. כעת כמעט ולא היו לו כישלונות ברמה האקדמית ולא מועדי ב', והכול מפני שהכלב מלווה אותו בלימודים." 

אני מבינה שרוב הכלבים מגיעים מחו"ל, כדי להבטיח גנטיקה מצוינת והתאמה לשרת את הלקוחות ולהיות פרפקט עבור מי שזקוק להם. אבל אין דרך לשלב כלבים נטושים שזקוקים לבית, עם היוזמה של המרכז להכשרות כלבי שירות?  

"יש דרך ואנחנו עובדים על זה. יש לנו תכנית בשם 'כלבים ללוחמים', הכוללת מפגשים שבועיים של אנשים המתמודדים עם פוסט טראומה (בדרך כלל נכי צה"ל ומשרד הבטחון). בתוכנית הזאת אנו לוקחים כלבים מכל מיני מקומות, לאו דווקא כלבים עם אילנות יוחסין. מדובר על כלבים מעורבים מהסגרים ועמותות, כמו כלבה כנענית שיש לנו עכשיו ושאר מעורבים שננטשו וזקוקים לבית.  

"אנחנו מלמדים את הקבוצה איך לאמן כלב שיעזור להם בכול מיני אספקטים בחייהם. מה שחשוב זה הקבוצה, המפגשים, החיבור לכלב והפעילויות. בתכנית משתתפים כלבים מכול מיני סוגים ומינים, זה לא משנה לנו. העיקר שיהיו עם אופי טוב ולא תוקפניים. לאנשים יש כלבים שלהם או שאנחנו הולכים ומחפשים בכל מיני עמותות והסגרים כלבים לתוכנית." 

Screenshot 2022 11 23 110953
כלבי שירות בהכשרה בנתב"ג. צילום: המרכז להכשרות כלבי שירות 

מה הכי מספק אתכם בעבודה עם לקוחות וכלבי שירות?  

אילן: "הדבר הכי משמעותי עבורי זה היכולת לעזור, גם לאדם עצמו וגם למשפחות של הלקוחות שלנו. המעגל שאתה נוגע בו הוא מעגל של ילדים, נכדים ונינים. הלקוח פתאום נפתח, חוזר לעבוד, חוזר לישון… זה עובר למשהו הרבה יותר רחב מזה שהוא מקבל כלב שירות. פתאום אתה רואה איזה חיים ואיזה התמודדויות יש לבן אדם, ואיך אפשר לשנות את זה. לדוגמא: ילד שלא היה הולך ללימודים, מקבל בטחון והולך עם הכלב לבית הספר. אנשים חוזרים לעבודה אחרי תקופה ארוכה, יש חיבור עם הסביבה שלא היה קודם. מלבד הכשרת הכלבים, אנו נותנים תמיכה, מידע מסודר, אנחנו עושים את העבודה החשובה הזאת בצורה הכי מקצועית.  

"באתר שלנו יש את כל המידע וזה דבר מאד חשוב, למשל: אנשים שקנו כלבים וצריכים עזרה – יקבלו מאיתנו מענה. מידע זה משהו שאפשר לתת בחינם וזול, אז למה לא? בנוסף לכך, יש לנו קורסים להכשרת אנשים שיעשו זאת כדי שיהיו כאן נותני שירות כי הצורך הוא שם, וקיים." 

מדוע בחרתם לקיים את העמותה דווקא בקרית טבעון?  

"כפר תקווה בקריית טבעון הוא כפר לבוגרים עם צרכים מיוחדים, לאנשים שמתמודדים עם עיכוב שכלי התפתחותי או נמצאים על הספקטרום האוטיסטי. יש כאן אנשים המתמודדים עם מגוון אתגרים. אנחנו חלק מהקהילה הזאת והם חלק מהעשייה היום יומית שלנו.  

"יש כאן חברים שמטפלים בכלבים, עוזרים לנו באימונים, מטפחים את הכלבים, עושים להם אמבטיות והם הכוח המניע פה. הם עובדים במשמרות משמרת בוקר וצוהריים. נכון, זה מוסיף למורכבות, אבל זה מאד מרגש ומיוחד! יש כאן שיתוף פעולה מדהים בין ילדים, אנשים מהכפר, חבר'ה שמתמודדים עם פוסט טראומה וכיף לראות את זה. כולם ביחד עובדים למען מטרה, ואנחנו מזמינים אנשים לבוא. זה כבר מעבר לעניין הכלבי, פה אתה יכול להיות מי שאתה יכול להיות." 

* רוצים לקבל מידע? רוצים לתרום למטרה החשובה ולמרכז להכשרת כלבי שירות?  

לקבלת מידע באתר המרכז להכשרות כלבי שירות: https://servicedogs.org.il/who-we-are/ 

לתרומות: https://servicedogs.org.il/make-a-donation/ 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן