יבול שיא
הרפת והחלב
20190502 182722 1

מגלה החומר הפעיל בקנאביס השאיר מורשת ותרומה אדירה לריפוי מחלות

2 דק' קריאה

שיתוף:

פרופסור רפאל משולם נחשב ל"אורים ותומים" בתחום הקנאביס. לאורך עשרות שנים רכש לעצמו ידע מוכח חובק עולם. לפני שישים שנה, במעבדה במכון וייצמן, שקד על מרכיבי צמח הקנאביס והיה לראש וראשון שגילה את החומר הפעיל בצמח, שאינו מייצר רק חשיש ומריחואנה, אלא מהווה רכיב יוצא מגדר הרגיל לשימושים רפואיים בסדרה ארוכה של מחלות קשות וחמורות.

בזכות הגילוי הדרמטי של פרופסור משולם, ילדים ובוגרים ברחבי העולם נהנים מהקלה של ממש בטיפול במחלות שנראו לכאורה חשוכות מרפא ובזכותו נמצא להם מזור.

הקנאביס הפך לצמח ריפוי ממדרגה ראשונה ואולם חשוב לדעת שלפני כל פעולת ריפוי, גידול צמח הקנאביס הוא חקלאות לכל דבר ועניין. הנושא הזה הפך לטרנד לאומי וגופים מסחריים בישראל השקיעו ממון בקידום הייצור, הטיפוח והשיווק של הצמח המיוחד הזה.

בחודש אוגוסט 2019 יזמתי פנייה אל פרופסור רפאל משולם והריאיון עימו היה בחדרו הסמוך למעבדת המחקר שלו בבית הספר לרוקחות במרכז הרפואי הדסה עין כרם בירושלים.

פגשתי אז אדם בעל שיעור קומה, עטור הישגים ופרסים, חתן פרס ישראל לחקר הכימיה. אדם צנוע, מסביר בחן רב, מתבטא בשטף, צלול וברור. זיכרונו עימו והתנהלותו אינה מסגירה כלל את גילו הביולוגי. אז היה בן כמעט 89 שנה.

מהי הייחודיות של קנאביס לרפואת האדם בימינו? שאלתי את הפרופסור משולם שהשיב: "החומר הפעיל בקנאביס – הקנאבידיול – אינו גורם לתופעות לוואי. הוא תרופה יעילה נגד תופעות לוואי של תרופות אנטי סרטניות. האישור לתרופה ניתן בארצות הברית ובישראל. ילדים קיבלו את התרופה והחלו לחייך. התרופה עשתה להם טוב. 15 שנה נותנים קנאביס ל-45 אלף חולים בישראל. אנחנו נחשבים מדינה מחקרית ויישומית מובילה בעולם!".

מדוע כל כך יקר לגדל קנאביס? פרופסור משולם, שלא היה מעולם פעיל בחקלאות, השיב ללא היסוס: "כדי שזה ייתן את אותם החומרים רצוי שהגידול יהיה במקום סגור. זה לא פשוט, זה גידול יקר, צריך בטיחות בתוך מבנה סגור וחובת שמירה 24 שעות וזה עולה הרבה כסף. הצמח רגיש מאד לסוג הקרקע, לאורך יום, לטמפרטורה".

לדברי מגלה החומר הפעיל בצמח הקנאביס הוא "טוב למחלות דלקתיות רבות. טוב למחלות אוטואימוניות שהגוף תוקף את עצמו. טוב גם לחולי סרטן. התרופה מחליפה מח עצם. רופא במרכז הרפואי "בילינסון" נתן קנאבידיול לחולי סרטן ומספר החולים פחת ב-50 אחוז".

לסיום שיחתנו, שפורסמה במלואה בגיליון "יבול שיא" בחודש אוגוסט 2019, שאלתי את פרופסור משולם איזו תחושה מלווה אותו בתרומתו למין האנושי?

"אקדמית ומדעית אני שמח שקידמנו את הנושא. אני שמח שתרמתי למדע, להגדיל ידע אנושי. אני כימאי של חומרי טבע. הפיזיולוגיה שלי אינה שונה מזו של חזיר. בצמחים אין מערכת אחידה. אלפי שנים הרפואה התבססה על צמחים".

תסתפק במילים האלה?

פרופסור משולם: "כן".

אתה חתן פרס ישראל לחקר הכימיה.

"אכן כך, זכיתי בפרס ישראל בשנת 2000. הפרס ניתן לי  על THC שפועל בגוף ולא ידעו איך הוא פועל".

בחודש יוני 2014 נבחר פרופסור רפאל משולם על ידי העיתון "ג'רוזלם פוסט" כאחד מחמישים היהודים המשפיעים ביותר בעולם.

ב-9 במרץ 2023, למחרת חג הפורים, נפטר פרופסור רפאל משולם בשנתו ה-92. הוא השאיר מאחוריו מורשת פעילה ותרומה אדירה לריפוי מחלות קשות ומסוכנות.

יהי זכרו ברוך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן