יבול שיא
הרפת והחלב
השר אבי דיכטר עם אנשי ארגון קדמה בכפר הצעירים החקלאי במושב יבול

מיזם לאומי חדש לשיקום הדרום: כפר חקלאי לצעירות ולצעירים שישתלבו בעבודת המשקים 

4 דק' קריאה

שיתוף:

משרד החקלאות וביטחון המזון, בשיתוף מנהלת תקומה, המועצה האזורית חבל אשכול, פדרציית מונטריאול וארגון "קדמה" השיקו כפר חקלאי לצעירות ולצעירים שישתלבו בעבודת המשקים ויסייעו בשיקום חקלאות חבל תקומה שנפגעה קשות במלחמת "חרבות ברזל" 

*תמונה ראשית: השר דיכטר ואנשי ארגון קדמה. צילומים: גד ומאיר ישראל שפרר 

משרד החקלאות וביטחון המזון, בשיתוף מנהלת תקומה, המועצה האזורית חבל אשכול, פדרציית מונטריאול וארגון "קדמה" השיקו כפר חקלאי לצעירות ולצעירים שישתלבו בעבודת המשקים ויסייעו בשיקום חקלאות חבל תקומה שנפגעה קשות במלחמת "חרבות ברזל". ההשקעה המשותפת של הקמת הכפר ותחזוקו, תעמוד על כ-4 מיליון ש"ח. מטרות המיזם: חיזוק החקלאות באזורי עדיפות לאומית וסיוע לחקלאים, בעיקר באזורים שנפגעו בדרום כתוצאה ממלחמת "חרבות ברזל" והכשרת צעירים להקמה ולעבודה במשקים חקלאיים תוך הצערת ענף החקלאות. 

במסגרת תכנית החומש לשיקום חבל התקומה  והנזק הכבד שנגרם לחקלאות, משרד החקלאות וביטחון המזון נרתם לסייע לחקלאים לשקם משקים שנהרסו ומשקים שנזנחו, באמצעות מיזם ייחודי, שיעודד צעירים להשתלב בתחום, יסייע לחקלאים לשקם את המשקים ולחזק את החקלאות בדרום. 

במרכז המיזם – הקמת כפר חקלאים צעירים בישוב יבול בחבל תקומה, שיאפשר לצעירות ולצעירים התנסות מעשית בחיים חקלאיים אמיתיים, רכישת מקצוע לעתיד, מגורים ועבודה בשכר מלא. כל זאת יסלול את דרכם העתידית, יאפשר להם להתמקצע בתחומי החקלאות, לצד הסיוע בשיקום הקהילות החקלאיות שנפגעו במהלך המלחמה. המודל מגלם שיתוף פעולה בין הדור הוותיק של החקלאים, לדור חדש של צעירים, שיהפכו לחקלאים מן השורה וימשיכו להפריח ולחזק את "אסם התבואה והירקות של מדינת ישראל". מדובר בפרויקט אסטרטגי ארוך טווח, שתוכנן במשך חודשים רבים כחלק מתכנית לשיקום, פיתוח וחיזוק ההתיישבות והחקלאות בדרום. 

כמו כן, המיזם הוא חלק מהפתרון לאחד מהאתגרים המרכזיים של החקלאות הישראלית – המחסור ההולך וגובר בחקלאים צעירים. בעשורים האחרונים פחת משמעותית מספר החקלאים הפעילים, והגיל הממוצע של חקלאי בישראל עומד כיום על 62, אחד הגבוהים מבין מדינות ה-OECD. לצד ההתייעלות המרשימה והצמיחה בתפוקה, מספרם המצומצם של החקלאים החדשים כיום אינו מספיק כדי לשמור על יציבות הענף, הנחוצה להבטחת ביטחון המזון הלאומי. 

הכפר יציע לחיילות וחיילים משוחררים ולצעירים בגילאי 35-21 מעטפת תומכת שתאפשר להם להתחבר לעולם החקלאות ולהשתלב בו. במסגרת התכנית יקלטו בכל שנה עד 30 צעירים, שיקבלו מגורים בקהילה צעירה, הזדמנויות תעסוקה בשכר מלא במשקים חקלאיים סמוכים, הכשרה חקלאית מקצועית מעשית והכוון תעסוקתי שיסייעו להם להתמקצע בתחום. בנוסף, הקהילה תקבל פעילויות גיבוש והעשרה חברתית, בדגש על חיזוק הזהות הציונית והישראלית, ללא תשלום, מתוך שליחות לחיזוק ההתיישבות והחקלאות בדרום. 

במשרד החקלאות וביטחון המזון מאמינים כי המיזם נועד לא רק לספק מענה למחסור בכוח האדם בענף החקלאות, אלא גם לחזק את תחושת החיבור של צעירים לערכי האדמה, הציונות והחקלאות בישראל ולהוות קטר ליצירת דור חדש של חקלאים בחבל. המשרד ימשיך לפעול במלוא המרץ לחיזוק ענף החקלאות ולהזרמת "דם חדש" לענף, במטרה להגדיל את העניין וההתלהבות בקרב הדור הצעיר. באמצעות טיפוח ערכים מנהיגותיים, לצד התנסות מעשית בעבודה חקלאית בגבולות הארץ ובאזורי עדיפות לאומיים. כך מבטיח המשרד את עתידה של החקלאות הישראלית כענף מוביל, איתן ומשגשג אשר מספק מזון טרי ואיכותי לתושבי המדינה. 

שר החקלאות וביטחון המזון, ח״כ אבי דיכטר: ״הצמחת דור חדש בחקלאות הוא אחד מיעדי המשרד לשנים הקרובות ואנו משקיעים בכך ועוד נמשיך להשקיע בעתיד. החלטת הממשלה שקובעת הגדלה של התוצרת החקלאית כחול-לבן בשליש בעשור הקרוב תוכל להתבצע בעיקר תוך הישענות על החקלאים הצעירים, יזמים בנשמתם וציונים ברוחם, שיצעידו אותנו לעבר עתיד טוב יותר. השקעה בחקלאות צעירה מוצדקת עוד יותר כאשר מדובר בשיקום החקלאות בעוטף עזה, על מנת לתת לה לחזור ולשגשג אף יותר מבעבר. אנו עושים זאת כעת בדרום ונעשה זאת גם בצפון ובכל אתר ואתר. עלו והצליחו!" 

השר דיכטר עם השותפים להקמת הפרויקט
השר אבי דיכטר והשותפים למימון וביצוע הפרויקט. צילומים: גד ומאיר ישראל שפרר 

מנהל שירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות וביטחון המזון, חגי שניר: "אחרי חודשים קשים מנשוא לחברה הישראלית ולתושבי הדרום בפרט, אני גאה בכך שמשרד החקלאות וביטחון המזון מוביל פרויקט שמבטא התחדשות בחקלאות ישראל ובעוטף במיוחד. מגיע לחברה הישראלית חקלאים צעירים ומצטיינים, ועלינו, כמי שאחראים על ביטחון המזון של מדינת ישראל, להבטיח את הגדלת התוצרת החקלאית בישראל, ולהעמיד דור חדש של חקלאים איכותיים וחדשניים. החוסן של החקלאות הישראלית תלוי בעתידה. המיזם שאנו משיקים הוא לא רק הזדמנות לצעירים, אלא גם מנוע לצמיחה כלכלית וקהילתית בפריפריה. מדובר בחיזוק חקלאי משמעותי לאורך קווי הגבול ובהבטחת ביטחון המזון הלאומי". 

ראש מערך החקלאות במנהלת תקומה, אסף יצחקי: "שילוב צעירים בחקלאות בחבל תקומה מגשים שתי מטרות חשובות של מנהלת תקומה: חיזוק ההתיישבות וחיזוק החקלאות המקומית. השקעה בצעירים היא השקעה בעתיד, והמנהלת רואה בכך חשיבות עליונה. בכוונתנו להמשיך ולפתח כלים ותוכניות שיבנו את חקלאות העתיד בחבל". 

ראש המועצה האזורית אשכול מיכל עוזיהו: "המיזם הזה אינו נועד רק לקהילת יבול, אלא לדורות הבאים. כאן אנחנו מטפחים ויצמחו לא רק חקלאים לעתיד, אלא המנהיגים הבאים לעם ישראל. קהילותינו חוו אובדן קשה, אך בחרנו להגדיר את עצמנו לא דרך אסון אלא דרך בחירה בחיים, בזיכרון ובחוסן. אתמול היינו בקיבוץ סופה ומלבד 5 משפחות שעדיין מתלבטות כולן בחרו לחזור הביתה. והיום, עם אבן הפינה להקמה של כפר הצעירים ביבול אנו מקבלים עוד עדות לכך שגם אחרי הימים הקשים ביותר אנחנו בוחרים לצמוח, לשקם ולהפריח מחדש את אדמת הנגב ואת רוח האדם. אבל חשוב לזכור – השיקום המלא שלנו יהיה שלם כשכל החטופים יחזרו הביתה." 

מנכ"ל ארגון קדמה, ליאור קינן: "הנחת אבן הפינה לכפר הצעירים ביבול, הסמוך לגדר המערכת בדרום רצועת עזה, היא אימוץ של אחריות לאומית: להביא חיילים משוחררים שיצמחו כאן בעשייה חקלאית וקהילתית, ויחזקו את התושבים והקהילות הנפלאות שגרות כאן במועצה האזורית אשכול. זו לא רק התחלה של כפר צעירים, אלא של שיתוף פעולה ובעיקר רוח גבית לקהילה חיה, נושמת ובועטת מול גבול שמחייב נוכחות וחזון".  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כשהמשפחה חוזרת הביתה אחרי שנתיים ארוכות של המתנה, תקווה ונשימה עצורה, עדים אנחנו לרגעים מרגשים של שיבה הביתה. בימים של ציפי דרוכה לקבלת אחינו ואחותנו השבים, אנחנו נזכרים בערך הבסיסי ביותר – הבית והמשפחה.
שלחנו את מאיה ורפי שחיו בחיפה מספר שנים לגלות את חיפה המתחדשת * לילה בחיפה, שהייתה לזוג הצעיר בית עד לפני תשע שנים * כבר בכניסה לחיפה עלו מחדש זיכרונות מתקופה אחרת בחייהם, כשהם היו סטודנטים צעירים  *תמונה ראשית: בוסתן כיאט. צילום: דני בר  בוסתן כיאט  כשנכנסים לחיפה על
5 דק' קריאה
"לנוער תפקיד מכריע בבניה ובשיקום של הקהילות," אומר יואל זילברמן, מנכ"ל ארגון "השומר החדש", בהתייחסו לקהילות הנגב המערבי והצפון * לשם כך הוחלט ב"השומר החדש" על איגום כל המשאבים בתנועה, תחת הנהגת "התנועה החדשה", כולל
9 דק' קריאה
יוליה ושאול בן-הר ממושב יתד, זוג מוזיקאים שעלו לארץ ממולדובה, מנגנים במבחר כלי מוזיקה ומאמינים שהמוזיקה שלהם מהווה שליחות חשובה בחייהם * המוזיקה הגיעה כנחמה ללב הקהל, במיוחד בימי המלחמה המורכבים וכעת פועלים בני הזוג להגשמת חלומו של שאול: הקמת "שדה מוזיקה" באשכול – מרכז חקלאי-חוויתי-תיירותי, מקום קבע לקיום פסטיבלים, חגיגות ועוד  *תמונה
9 דק' קריאה
הישוב הקהילתי מצפה אילן אשר במועצה האזורית מנשה, חגג בחודש שעבר 20 שנה להיווסדו באירוע מרגש!   לכבוד האירוע סיפרה מנהלת הקהילה לירז לוי על הישוב: "מצפה אילן הוא יותר מיישוב, הוא נקודה ביטחונית משמעותית באזור. במהלך שני העשורים האחרונים הפך מצפה אילן לבית חם לקהילה של חסד, התנדבות ונתינה. מהקמת מכינת בית אסף (מכינה קדם
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן