לאחר שפל חסר תקדים בייצור המקומי של העגבניות שנפגע מאז 7 באוקטובר, חזרה החקלאות המקומית לייצר למעלה מ-90 אחוזים מהצריכה המקומית
המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר 2023, פגעה בחודשים הראשונים ב"אסם הירקות של מדינת ישראל" באזור הנגב, בו מתרכז מרבית גידול העגבניות (75 מעגבניות השרי ו-35 מהעגבניה העגולה). כתוצאה מכך נפגע ייצור העגבניות המקומי, זאת לאחר שנים בהן הוא צומצם, לאור מדיניות עידוד היבוא בעשור האחרון והפחתות מכס שלא לוו בתמיכות מתאימות לחקלאים.
בתקופה האחרונה חזרה החקלאות המקומית לייצר מעל 90 אחוזים מהצריכה המקומית של עגבניות, כאשר שיקום הענף התאפשר גם באמצעות תמיכות ייעודיות שנתן משרד החקלאות להרחבת שטחי הגידול, הגדלת היבול והפריון והעתקת שטחים לשטחים באזורים אחרים אותם ניתן היה לעבד. גם ברמת הגולן ובאזורים נוספים בצפון, הורחבו שטחי הגידול.
זוהי ההוכחה כי תמיכות מסייעות בהרחבת הייצור המקומי, ומבטיחות את חיזוק ביטחון המזון לתושבי המדינה. בימים אלו מגיעות העגבניות המשווקות מהערבה, מהבקעה, ממרכז השפלה, מעמק המעיינות ומשדות הנגב המערבי, אזורים בהם מגדלים עגבניות בתקופת החורף החל מדצמבר.
הגידול המשמעותי בייצור המקומי בא לידי ביטוי גם במחירי העגבניה. בחודש האחרון האספקה המקומית גדלה משמעותית והמחיר הסיטוני ירד מ-11 שקל לקילו לשישה שקלים.
מנכ"ל משרד החקלאות וביטחון המזון, אורן לביא: "השיקום המהיר התאפשר בזכות מסירותם של החקלאים הישראליים ותמיכות ייעודיות של המשרד להרחבת שטחים ולהגדלת היבול, מה שהוכיח כי חיזוק הייצור המקומי מצמצם את התלות בייבוא. זהו צעד משמעותי להבטחת ביטחון המזון בישראל ולהעצמת החקלאות המקומית בעתות משבר ובשגרה"
16 אלף טונות ביקוש חודשי
בשנים "רגילות" רוב העגבניות מיוצרות בישראל, והיבוא משלים את הביקוש המקומי בחודשי הקיץ והסתיו בהיקף גדול, ובשאר השנה בהיקף מצומצם. בתחילת המלחמה (אוקטובר 2023-מרץ 2024) היה יבוא מוגבר של עגבניות לנוכח הפגיעה של המלחמה. כיום, ניתן לייבא עגבניות לישראל מ-32 מדינות שונות. ב- 2024 נפסק היבוא מטורקיה בעקבות חרם היצוא של הטורקים, והחל מאמצע חודש אוגוסט נפסק היבוא מירדן וטרם חודש.
כעת, כשנה אחרי המלחמה, חזרה החקלאות המקומית לספק את הרוב המכריע של הצריכה המקומית, מעל 90 אחוז מתוך כ-16 אלף טונות ביקוש חודשי למלכת הסלט. יבוא העגבניות ירד להיקף מינורי, בזכות העובדה שהייצור המקומי מספק את רוב הביקוש, והסתכם בכמה מאות בודדות של טונות (כ-700 טונות בחודש נובמבר, ו-0 בשבוע האחרון), לעומת אלפי טונות יבוא בתחילת המלחמה (באוקטובר 2023 היה יבוא שיא של 11,270 טונות). הירידה בהיקפי היבוא נעוצה גם בעובדה שהעגבנייה המקומית זולה בהרבה ליבואנים ולמשווקים, שלכן מעדיפים עגבניות כחול-לבן.
לצמצם תלות ביבוא
בכוונת המשרד להמשיך לתמוך בענפי הירקות גם בשנה הבאה בכדי להגדיל את הייצור המקומי, בדגש על חודשי הסתיו בהם הייצור נמוך לעומת שאר החודשים, ובכך לצמצם את התלות בייבוא, זאת כחלק ממימוש החלטת הממשלה לביטחון מזון באמצעות הגדלת הייצור המקומי בכ-30 אחוז בעשור הקרוב.
העגבנייה נחשבת למלכת המטבח הישראלי, והיא אחד הגידולים החקלאיים המשמעותיים בישראל. בשנים האחרונות משרד החקלאות מוביל מגמה להפוך את ישראל לאחת המדינות המובילות בגידול עגבניות איכותיות, הודות לטכניקות חקלאיות מתקדמות של גידולן ובקרת האיכות הקפדנית שהן עוברות. בעבר היו מגדלים עגבניות בשטחים פתוחים ללא הגנה מפגעי האקלים, ולכן התמקד הגידול בעונת הקיץ, ובעונת החורף גידלו מעט עגבניות בשטחים פתוחים באזורים חמים. עם הגידול בביקוש לעגבניות וכחלק מתוכנית לביטחון המזון שהמשרד מוביל, הוענקו תמיכות שהרחיבו מאוד את השימוש בבתי צמיחה ובתי רשת מוגנים, וכיום רוב העגבניות בישראל מגודלות בשיטה זאת, שמגינה גם מפגעי מזג האוויר וגם ממחלות ומזיקים.