איזה מזל שלארצות הברית יש זכות וטו במועצת הביטחון * חוש ההומור המשובח של הכתב המדיני
14 מדינות תמכו, אחת התנגדה
מקבץ של אירועים מהימים האחרונים, המעידים על מצבה ההולך ומדרדר של ישראל בעולם, כל עוד המלחמה בעזה נמשכת.
ברביעי שעבר הונחה בפני חברות מועצת הביטחון של האו"ם הצעת החלטה – הפסקת אש מיידית בעזה, שחרור כל החטופים והכנסת סיוע לתושבי הרצועה. 14 מבין 15 המדינות החברות במועצה תמכו בהצעה, ביניהן, צרפת, בריטניה, שוויץ ויפן. מדינה אחת התנגדה וגם הטילה וטו – ארצות הברית. נציגת ארה"ב במועצה הסבירה: "החלטה כזו תאפשר לחמאס לבצע עוד 7 באוקטובר". זהו הסבר מפוקפק. אחרי מה שעשה צה"ל בשנה וחצי האחרונות ברצועת עזה ובאזור החיץ שבין יישובי העוטף לרצועה, אין שום אפשרות לעוד 7 באוקטובר באזור הזה. מצד שני, כשטראמפ יחליט שדי עם המלחמה הזו, היא תיפסק.
הלאה. משרד ההגנה הספרדי הודיע בתחילת השבוע שעבר, שהוא מבטל חוזה של 310 מיליון דולר עם רפאל להספקת משגרים וטילי נ"ט והוא מחפש חלופה אמריקנית. מדובר בשידור חוזר. לפני כשישה שבועות ביטלה ספרד עסקה לרכישת נשק מתעש בשווי 6.6 מיליון אירו.
עובדי נמל מרסיי-פוס בצרפת, סירבו להעמיס מכולה ובה חלקי חילוף למקלעים שיועדו לישראל. בהודעת איגוד עובדי הנמל נמסר: "הנמל לא ישמש להספקת נשק עבור הצבא הישראלי – מתנגדים ללחימה שמביאה חורבן והרג". המשלוח היה אמור לצאת ביום חמישי לנמל חיפה.
נעבור יבשת. בנאום לאומה שנשא גבריאל בוריץ' נשיא צ'ילה (ראשון שעבר), הוא טען כי ישראל מבצעת טיהור אתני בעזה והודיע שצ'ילה מטילה אמברגו נשק נגד ישראל. כמו כן הכריז על איסור לסחור עם עסקים שנמצאים מעבר לקו הירוק. בישראל חוששים שהצעד הבא של צ'ילה יהיה ניתוק היחסים הדיפלומטיים, אחרי שהיא החזירה את השגריר להתייעצות (מרץ 2024), וההתייעצות עדיין נמשכת, החזירה את הנספחים הצבאיים ותמכה בתביעה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל לבית הדין בהאג.
מצבנו בדרום אמריקה רחוק מלהיות מזהיר. שלוש מדינות: בוליביה, ניקרגואה וקולומביה, ניתקו אתנו את הקשרים הדיפלומטיים. ברזיל החזירה את השגריר שלה מישראל בתחילת 2024 ומאז הוא לא שב. זה קרה לאחר שהנשיא לולה דה סילבה טען ש"מה שמתרחש ברצועת עזה איננו מלחמה, אלא רצח עם". שר החוץ דאז ישראל כ"ץ הודיע שהנשיא לולה הוא "אישיות בלתי רצויה" בישראל, עד שיחזור בו מדבריו ויתנצל. לולה לא חזר בו אבל החזיר את השגריר. השבוע, בפריז, חזר לולה וטען, ש"ישראל מבצעת ברצועת עזה רצח עם מתוכנן מראש". כמו כן אמר, ש"הכרה במדינה הפלסטינית היא חובה מוסרית ואנושית, ודרישה פוליטית מכל מנהיגי העולם".
(ארגנטינה לעומת זאת מחזקת את הקשרים על ישראל. הנשיא חאבייר מיליי צפוי להגיע לישראל בתחילת החודש ולנאום בכנסת. הוא יודיע על העברת שגרירות ארגנטינה לירושלים ועל פתיחת קו תעופה חדש בין המדינות. גם פרגוואי, פנמה, אקוודור וגואטמלה שמרו על היחסים הטובים עם ישראל.)
נשיא צרפת, עמנואל מקרון, אמר בסוף השבוע בארמון האליזה בפריז: "נחליט בימים הקרובים אם עלינו להקשיח את הטון ולנקוט צעדים קונקרטיים בנוגע לישראל". לפני שבועיים, בביקור בסינגפור, אמר מקרון: "הפתרון הרצוי היחיד לביטחון כולם, הוא הקמת מדינה פלסטינית – לאחר שחרור החטופים, פירוק חמאס מנשקו, הדרתו מכל ממשל, וביצוע רפורמה ברשות הפלסטינית – המכירה בישראל ובזכותה לחיות בביטחון, ובהקמת מערך ביטחוני עבור כל האזור. רק צעדים אלה יניבו ביטחון לכולם. זו הדרך היחידה להבטיח שלום באזור".
אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה בעבר, מול קהל בפראג ביום רביעי: "אני אינני שותפה לעמדות של נתניהו בנוגע לניהול המלחמה בעזה, כולל היחס החסר רחמים לאוכלוסייה האזרחית ברצועה. אני ניצבת לצידם של כל אלה המפגינים נגדו בישראל… זה לא יכול להוביל אותי לומר, שאני לא תומכת יותר במאבקה של ישראל על קיומה".
עוד שתי תקריות מהשבוע שעבר. אלוף ישראל בגלישה, סאן שלמה מלכה, הגיע לספרד לתחרות אליפות אירופה בגלישה לנוער, אבל שם דרשו ממנו להתחרות לא תחת הדגל הישראלי, והוא חזר ארצה. בהמשך התחרות בוטלה. חמישה ישראלים שבילו באגם ווליאגמני מחוץ לאתונה, הותקפו בידי מקומיים שאיימו עליהם: "אם לא תעזבו את המקום בזמן הקרוב, יקרה לכם משהו". התוקפים נעצרו, הואשמו בעבירה של אלימות על רקע גזעני ויועמדו למשפט.
איך שרה פעם להקת פיקוד דיזנגוף (מילים יורם טהר לב): "העולם כולו נגדנו, לא נורא, נתגבר, גם אנחנו עליהם לא שמים יותר!".
המצב המאוד עגום הזה, יכול להשתנות בצורה דרמטית, כאשר ישראל תפסיק את המלחמה בעזה. החטופים יחזרו, "הותר לפרסום" יאופסן, ויחזרו גם היחסים התקינים עם מדינות העולם. מדוע, למרות זאת, בנימין נתניהו בוחר להמשיך במלחמה, אין צורך להסביר כאן.
תודה לכל מטורללי קפלן
תמיר מורג נושא בתואר המכובד – הכתב המדיני של ערוץ 14. ככזה, הוא גם מרבה לצייץ ב-X (לשעבר טוויטר) ולהפגין שם חוש הומור משובח. למשל הציוץ הזה שנכתב בשבת האחרונה בעקבות הפגנת הימין מול בית המשפט העליון, שכנראה לא הייתה מאוד מרשימה מבחינת מספר משתתפיה – "הרחפן של ערוץ 13 מדווח: 37 משתתפים בהפגנת הימין בירושלים. ומיד במהדורה של 13, פרסום ראשון: הקלטות של נתניהו נשבע אמונים לדאעש (או מתלבט אם ללבוש ז'קט שחור שהוא הצבע של דאעש). אל תחמיצו". אין ספק, שנון להפליא. או ההגיג ההומוריסטי הבא: "מקווה שראש השב"כ הבא לא יסגור את המחלקה היהודית. מישהו צריך לטפל בגלי בהרב מיארה וביצחק עמית". (טיפול מהסוג שהציע השבוע הח"כ לשעבר מהליכוד אורן חזן, בפאנל בערוץ 11:" לבעוט בראש של רונן בר מאחורי סורג ובריח"?)
לא רק חוש הומור משובח יש לכתב המדיני מורג, גם יכולת משובחת של ראיית המציאות: "יותר חרדים מטייסים נהרגו במלחמה הנוכחית. ניסיתי לחשב כמה יותר באחוזים, אבל זה בלתי אפשרי מתמטית, כי מספר הטייסים שנפלו הוא 0". לתגובות הביקורתיות עד לגלגניות השיב מורג: "תודה לכל מטורללי קפלן, שמגדילים באלף אחוזים את התפוצה של הציוץ הזה, עם תגובות ברמה של ילד כועס כיתה ג'. תמיד אפשר לסמוך על הטיפשות שלכם".
אגב תגובה של ילד כועס כיתה ג'. הינה עוד התבטאות של מורג, הפעם למגיב ב-X שביקר את דודי אמסלם והביקורת עצבנה את מורג שצייץ: "תגיד, ההורים שלך כבר התאבדו שיצא להם בן מונגולואיד כמוך, או שהם עדיין בשלב ההכחשה?"
מה נאמר ומה נדבר. כתב מדיני משכמו ומעלה. לוקח את כל האחרים בהליכה. גאווה לערוץ 14.