יבול שיא
הרפת והחלב
shutterstock 2470500551

משרד החקלאות וביטחון המזון: דוח שאריות חומרי ההדברה בפירות וירקות מקומיים לשנת 2024

3 דק' קריאה

שיתוף:

92.3% מהדגימות עמדו בתקן הישראלי

מהממצאים עולה: כ-55%(!) מהדגימות נמצאו נקיות מכל שאריות של חומרי הדברה (אפס שאריות). בין היתר: 0 חריגות בעגבנייה, שבלטה מאוד על המדף בעקבות החרם של טורקיה, ובענבים

מנהלת השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות, שלומית ציוני: "שמירה על ביטחון המזון של מדינת ישראל היא משימה לאומית, והיא מתחילה כבר בשלב הייצור החקלאי. אחד המרכיבים המרכזיים בביטחון מזון הוא הפיקוח הקפדני על שאריות חומרי הדברה בפירות וירקות. בעידן שבו הצרכנים מודעים יותר מאי פעם לאיכות ובריאות המזון, אנו פועלים לוודא שהתוצרת החקלאית שמגיעה לשוק עומדת בסטנדרטים המחמירים ביותר, לטובת בריאות הציבור. הפיקוח מאפשר שמירה על ייצור מקומי איכותי, מגביר את האמון בתוצרת הישראלית, ותורם לחיזוק החוסן של מערכת המזון המקומית – ובפרט לנוכח השפעות שינויי האקלים והתלות בייבוא. זוהי חוליה חיונית בתפיסה הרחבה של ביטחון מזון – תוצרת זמינה, נגישה, בריאה ובטוחה"

אחד היסודות המרכזיים בביטחון המזון של מדינת ישראל הוא הבטחת איכות ובטיחות התוצרת החקלאית המקומית. הפיקוח על שאריות חומרי הדברה בפירות ובירקות מהווה רכיב קריטי בשמירה על בריאות הציבור, אך לא פחות מכך – הוא מאפשר לתמוך בחקלאות ישראלית מתקדמת, אחראית ובטוחה. באמצעות מערך בדיקות מקצועי ומדעי, משרד החקלאות וביטחון המזון מבטיח שהתוצרת שמגיעה לצלחת של כל אחת ואחד מאתנו תהיה לא רק טרייה ואיכותית – אלא גם נקייה מחומרים מסוכנים, וראויה לאמון הצרכנים. כך שגם בימים שבהם ישראל מתמודדת עם אתגרים ביטחוניים, שינויי אקלים ומשברים עולמיים בשרשרת האספקה, תמשיך מדינת ישראל לייצר מזון איכותי, בטוח ובר קיימא.

במטרה לשמור על שקיפות מול הציבור, משרד החקלאות וביטחון המזון מפרסם את תוצאות בדיקות הסקר השנתיות שמבצעים השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד. לפי הממצאים, מתוך 1,003 דגימות של 76 גידולים שונים, כ-55% נמצאו נקיות מכל שאריות חומרי הדברה(!), קרי אפס חומרי הדברה. 92.3% מכל הדגימות נמצאו תקינות, בעוד שרק ב-7.7% נמצאו חריגות. מתוך כלל הדגימות שנמצאו עם שאריות חומרי הדברה (45.5% מהדגימות), 96.1% מחומרי ההדברה שנמצאו הם בטווח התקין.

במשרד מדגישים כי מתוך 7.7% הדגימות שנמצאו חריגות, כ-0.9% נמצאו כחריגות קלות ברמות נמוכות מאוד שנבעו ככל הנראה בין היתר מרחף של חומרי הדברה הנישאים באוויר משדות סמוכים, רמות סף של רגישות המכשור האנליטי המזהה חריגות אפסיות, סטייה נמוכה מאוד מערכי השארית המרבית המותרת ועוד. עוד עולה כי כמחצית מהחריגות (3.7%) נבעו משימוש בתכשירים מאושרים בארץ, אך לא מורשים לסוג הגידול שנדגם (בעיקר בגידולים כמו: מנטה, דובדבן, חסה, כוסברה, פטרוזיליה, ריחן וכרפס (סלרי) ולאו דווקא בשל שיעורים גבוהים בשאריות חומרי הדברה. כשליש של אותם ממצאים התגלו בריכוזים נמוכים מאד (כל שארית של החומר ככל שאינו מאושר לשימוש אפילו בשיעורים אפסיים נחשבת כחריגה).

בשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות מדגישים כי לא כל חריגה מסוכנת לבריאות וגורמת לחשיפה חורגת לחומרי הדברה. המשמעות של החריגות היא שהשימוש בחומרי הדברה נעשה בניגוד להנחיות המשרד ל"חקלאות נאותה", והמשרד ימשיך וינטר את החקלאים הפועלים בניגוד להנחיותיו. בכל מקרה שבו נמצאות חריגות, מועבר לטיפול היחידה המרכזית לאכיפה וחקירה במשרד (פיצו"ח) לבירור נסיבות האירוע, וברובם אף מסתיימים בקנסות. יתרה מכך, במשרד מדגישים כי בישראל חסרה תקינה בנוגע לגידולים שהיקפם בישראל קטן ביחס לאירופה, ארה"ב ומדינות המפותחות.

מתוך 1,003 הדגימות בסקר, 416, כ-41.5%, הן דגימות של ירקות וגידולי שדה; כ-43.1%, 432 דגימות, הן דגימות של פירות (כולל הדרים), וכ-15.4% נוספים (155) הן תבלינים. כאמור, רוב מוחלט של הדגימות, כ-92.3% נמצאו ללא כל שאריות חומרי הדברה, או בטווח התקין שלהן: אבוקדו, אבטיח, אגס, אננס, אפרסמון, אפרסק, בטטה, בננה, בצל, בצל ירוק, ברוקולי, גויאבה, גזר, דלעת, טרגון, כרוב, כרובית, לפת, מלון, מנגו, מרווה, משמש, נקטרינה, עגבנייה, ענבים, עשב לימון, פיטאיה, פסיפלורה, פאפיה, צנון, צנונית, קולרבי, קינרס (ארטישוק), קישוא, רימון, שום, שזיף, שסק, שקד, תירס, תמר, תפוח אדמה, תפוח עץ ותרד.

בגידול העגבנייה הישראלי, שבלט מאוד על המדפים השנה, בעקבות המלחמה ועצירת הייבוא מטורקיה, ובגידולי הענבים לא נמצאו השנה חריגות כלל.

נוסף לכך, נרשמה ירידה באחוז החריגות בהשוואה לשנת 2023 בחלק מהגידולים, להלן דוגמאות לירידות משמעותיות באחוז החריגים בגידולים שונים:

גידולאחוז הדגימות החריגות בשנת 2024אחוז הדגימות החריגות בשנת 2023
ענבים0%5.1%
עגבנייה0%5%
אפרסק0%5.9%
מלון0%5.2%
פלפל0.7%5%
רימון0%5 %
שום0%8.3 %

המגמה של "אפס" חריגות בהשוואה לשנה הקודמת ממשיכה בהרבה גידולים, כמו אבוקדו, אבטיח, אגס, אפרסמון, בטטה, בננה, בצל, גזר, כרוב, כרובית, שסק, שקד, תירס, תמר, תפו"א ותפוח עץ.

הדגימות נלקחו מכל אזורי הארץ: 180 דגימות מאזור הדרום, 373 מאזור המרכז, 171 דגימות מאזור הערבה ו-279 דגימות מאזור הצפון.

שנת 2024 התאפיינה בהגברת הפיקוח והאכיפה בשימוש בחומרי הדברה בתבלינים הטריים המיועדים הן לשווקים המקומיים והן לייצוא, לשם כך הוכפל אחוז דוגמאות התבלינים מסה"כ של כל הסקר. חלק רב מהדגימות התבלינים היו, ריחן (בזיל), קורנית, מנטה, כוסברה, רוקט, פטרוזיליה ורוזמרין.

שנהאחוז דוגמאות התבלינים מכלל הסקר
202415.4%
20237.9%
20228.3%
20216.2%
20208.0%

גם השנה, השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות וביטחון המזון המשיכו לתמוך ולנהל מיזמי הדברה אזוריים וארציים. אחת הדרישות לתמיכה במיזמים היא עמידת התוצרת בתקני שאריות חומרי הדברה. לאור זה, במשך השנה מפקחי הגנת הצומח נטלו דגימות מחלקות של מיזמי ההדברה הארצי ומובאות לבדיקה כחלק מסקר שאריות חומרי הדברה. עיקר הגידולים שנדגמו במסגרת מיזמי ההדברה: אגס, משמש, נקטרינה, אפרסק, שזיף, דובדבן ורימון. במהלך שנת 2024 ובמסגרת מיזמי ההדברה נדגמו 113 דוגמאות, 110 דוגמאות נמצאו תקינות ורק 3 דוגמאות יצאו חריגות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כ-200 תיבות קינון לתנשמות הוצבו בחבל תקומה; המטרה – גם שמירה על אוכלוסיית התנשמות בדרום הארץ וגם "הדברה ביולוגית" בחקלאות *תמונה ראשית: עזרא בכר – מ'מ מנכ'ל מועצת הצמחים. צילום: בועז רבינוביץ במסגרת פרויקט
2 דק' קריאה
ביום חמישי, 5 ביוני, התקיים במכון וולקני יום עיון מקצועי בנושא גידול במצעים מנותקים והידרופוניקה. באירוע, שאורגן על ידי שה"מ, השתתפו חקלאים ואנשי מקצוע שהגיעו להעמיק את ידיעותיהם בשיטות גידול מתקדמות אלו, שהולכות ותופסות
3 דק' קריאה
כרמית סופר–ארד, מדריכת הגנת הצומח (מטעים😉 דוא"ל[email protected]: נועה זכריה, מדריכת גידול מטעים סובטרופיים; דוא"ל: [email protected] שי צעידי, מדריך גידול מטעים סובטרופיים; דוא"ל: [email protected] איתן רכט, אגף אבחון מזיקים, השירותים להגנת הצומח וביקורת; דוא"ל: [email protected]
2 דק' קריאה
"ענף החקלאות בישראל סובל מהזנחה מתמשכת מצד המדינה והתוצאה היא ירידה מדאיגה בכמות התוצרת החקלאית" פרופ' איל קמחי סגן נשיא וראש תחום המחקר במוסד שורש למחקר כלכלי וחברתי ופרופסור לכלכלה חקלאית בפקולטה לחקלאות, מזון
2 דק' קריאה
*תמונה ראשית: מאיר יפרח – להקים קרן משותפת לפינוי עודפים. צילום: נועם רבינוביץ השבוע חוויתי על בשרי את הפער הבלתי נתפס שבין מחירי השדה למחירי המדף, פער שכל חקלאי בישראל מכיר היטב. בסופרמרקט הנחשב
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן