יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2024 02 28 124649

מתנה לחיים

3 דק' קריאה

שיתוף:

רונה בלומנפלד משער הגולן תרמה כליה במסלול האלטרואיסטי, לאדם לא מוכר. הנתרמת, כך גילתה בבוקר הניתוח' היא לא אחרת מאסתר רוט שחמורוב

*תמונה ראשית: רונה בלומנפלד. "בתחושה חזקה של סיפוק וגאווה גדולה שהלכתי עם ההחלטה שלי עד הסוף". צילום: מהאלבום הפרטי

גילוי נאות: אני משוחד. משוחד כי רונה בלומנפלד ואני בני אותה כיתה, קרובים ומכירים כמו שרק בני כיתה מהקיבוץ (שער הגולן) של פעם יכולים להיות. אז מה עומד מאחורי הצעד יוצא הדופן לתרום כליה במסלול האלטרואיסטי, לאדם לא מוכר, לעבור תהליך ארוך ומתיש שבסופו תקופת המתנה, ולוותר בהתנדבות על איבר מתפקד ונחוץ?
״תהליך התרומה החל לפני כשנה וחצי" מספרת רונה (51), כשבאתי לבקר אותה בדירתה, אחרי שחזרה מבילינסון, שם שהתה מעט לפני ההליך ויומיים של התאוששות אחריו. "הרעיון לתרום כליה עבור מישהו עלה אצלי בשנת 2019, כשקראתי שמחפשים תורם עבור תושבת עמק הירדן, ורד סמית. כשהתעניינתי שלחו אותי לקרוא על זה חומר באינטרנט, ובהיעדר מישהו קרוב לדבר איתו על התהליך, ירדתי מהעניין״.
לפני כשנה וחצי צץ בה הדחף מחדש והיא החליטה לעשות צעד. "פניתי לעמותת 'מתנת חיים' והבעתי רצון לתרום כליה לאדם שאני לא מכירה" מספרת רונה, "הזרז היה ריאיון שקראת בעלון הקיבוץ שלי על אורלי בת קיבוצי שתרמה כליה דרכם, למישהו שהיא לא הכירה לפני כן. הרגשתי שאני יכולה ורוצה ללכת על זה״.
״שוחחתי עם אורלי, שאלתי אותה מלא שאלות: איך זה עובד, מה צריך לעשות, מהן הבדיקות? גם חקרתי על ההחלמה והחוויה האישית שלה מהתרומה. לא נרתעתי. בשלב הזה גם סיפרתי למשפחה וחברות. בעקבות הפנייה שלי ל'מתנת חיים', חזרו אליי עם כל הפרטים ורשימת בדיקות ראשונות שצריך לעשות. אחד התנאים שלהם הכתיב שעליי לרדת מעט במשקל. לקח לי שנה שלמה להבין שאין פשרות מצידם בעניין ולרדת למשקל הנדרש. רק לאחר מכן הסכימו לחדש את הקשר, לביצוע המשך הבדיקות״.
מה כולל תהליך בדיקות ההתאמה?
"עשרות בדיקות בקהילה ובבילינסון. בדיקות של התאמת הגוף לעמוד בהליך ובחיים עם כליה אחת, וגם בדיקות מסוג אחר, פגישות עם פסיכולוג, עם עובדת סוציאלית בהן מבררים על מידת השלמות שלי עם הצעד, עם ההחלטה והמשמעות שלה, שיש בי את החוסן לעמוד בכל זה. בשלב הזה המיועד לתרומה שלי היה גבר בן 53. את הבדיקות ביצעתי תוך כדי שאני ממשיכה בעבודתי במפעל שלנו 'גולן מוצרי פלסטיק', וגם ממשיכה להתנדב ביחידת חילוץ עמק הירדן, ובמד"א כחובשת ונהגת אמבולנס".

תמונה 2 Esther Roth Shahamorov at the night competition July 2013 03
אסתר רוט-שחמורוב בתחרות הלילה של איגוד האתלטיקה בישראל, 29 ביולי 2013. צילום: נויקלן, ויקיפדיה 

בהתאמה מושלמת
״אחרי שהשלמתי את כל הבדיקות ונמצאתי מתאימה, בישרו לי כי השתנה יעד התרומה, אולי כי למיועד שלי מצאו כליה אחרת, ועתה המיועד שלי היא בעצם מיועדת, בת 71. בתחילת התהליך הצהרתי כי אני מעדיפה לתרום לאדם צעיר יחסית, שייהנה מכליה תקינה שנים רבות, אולם אמרו לי שהנתונים הרפואיים מראים כי ההתאמה שלי אל המיועדת הספציפית היא מושלמת, סיכויי קליטת הכליה גבוהים וחבל לפספס, ואפילו יש 'הצלבה', כלומר שאם אתרום לה, חברתה תתרום למישהו נוסף. הסכמתי והלכתי על זה״.
ידעת שהנתרמת היא אסתר רוט שחמורוב?
"יום לפני הניתוח ידעתי שלנתרמת קוראים אסתר. זהו. בבוקר הניתוח הודיעו לי כי מדובר באסתר רוט שחמורוב, האצנית האולימפית שלנו, ערכו לנו היכרות קצרצרה בחדר שלי במחלקה, אבל שתינו היינו די מתוחות לקראת ההליך. לא ידעתי מראש שהיא הנתרמת. היו איתה בני משפחה במחלקה, וגם אנשים נוספים שדאגו סביבה.
אני שמחה וגאה שהכליה שתרמתי הגיעה ונקלטה בגופה של אסתר רוט שחמורוב. אני הכרתי את השם והישגיה על מסלול הריצה, כלת פרס ישראל, אבל למדתי עליה הרבה מהאינטרנט, על היותה פורצת הדרך, שתרמה כל כך הרבה לחברה ולעם, גם בהישגים וגם בעשיה ענפה למען ספורט הנשים בכלל וקידום נשים בפרט״.
איך ההרגשה אחרי?
״אני בתחושה חזקה של 'עשיתי את זה'. אני מרגישה סוג של ניצחון אישי, רציתי לתרום לאדם אחר בר משמעותי שישפר משמעותית את איכות חייו – ועשיתי את זה. אני בתחושה חזקה של סיפוק וגאווה גדולה שהלכתי עם ההחלטה שלי עד הסוף.
חשוב לי לציין שהשהות בבלינסון הייתה נהדרת. מחלקה מעולה עם צוות מקסים. לפני ההליך ואחריו, עוזרים בכל דבר. בנוסף, רוצה להביע את הערכתי הגדולה לעמותת 'מתנת חיים' על עשייתם ופועלם בקידום השתלות הכליה בישראל".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שלחנו את ליאם ודור לטיול שישי בוקר במרחבי המועצה האזורית גזר, שמשלב את כל מה שהם אוהבים: קפה ואוכל טוב, סיפור ציוני מעורר השראה שקשור לשורשי המשפחה וקצת מתיקות אמיתית וטבעית  *תמונה ראשית: מכון איילון ברחובות, או אם תרצו "המכבסה". צילום: דני בר 
3 דק' קריאה
השופטת קבעה כי מכירה קמעונאית של עציצים, כדים ואבני נוי במשתלה אינה חקלאות * הנתבע יחויב לפנות את העסקים בתוך 90 יום ולשלם לרמ"י עבור למעלה מעשור של דמי שימוש מסחרי בקרקע חקלאית  בית משפט השלום באשדוד קיבל את תביעת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) נגד
3 דק' קריאה
בית המשפט קבע: "הכתמת שמו של תאגיד יכולה לפגוע במוניטין ובהערכה החברתית שהציבור רוחש לו גם כאשר אינה מסבה לתאגיד נזק כלכלי-מסחרי בטווח הקרוב ובכלל"  בית המשפט העליון, שדן בבקשת רשות ערעור של הזוג יוסף ואיירין גרנות ממושב רמת
2 דק' קריאה
ענבל אבנעים עמר ממושב תלמי יחיאל אוהבת את חיי המושב ואוהבת לשמח אנשים באמצעות שירה ונגינה. לאחר השבעה באוקטובר, לאחר התלבטויות והיסוס, היא לא ויתרה על מופעים, כי חשה בצורך של האנשים להתאוורר בעת הקשה הזו 
4 דק' קריאה
כמה פעמים קרה ששמעתי הורים שמצפים מילדיהם להמשיך את העסק החקלאי שהקימו, בלי קשר לשאלה האם ילדיהם היו בוחרים בכך באופן אקטיבי * בכל פעם מחדש אני מופתעת לראות איך הכל קורה אצל כולם  התיישבתי לצפות בסדרה
3 דק' קריאה
הקהילה כנבחרת מנצחת מורשת של אלופים ה DNA של נבחרת עין הבשור * ניהול המושב כקבוצת כדורסל מנצחת  *תמונה ראשית: מזכירות מושב עין הבשור  נבחרת עין הבשור נולדה מתוך רוח החלוציות והנחישות של מייסדי המושב, שעלו למגרש החדש בשנת
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!