"נשים להכיר" היא קהילה של נשים עצמאיות במועצה אזורית מטה יהודה – קהילה שהיא הרבה יותר מקבוצת נטוורקינג * אלמוג סורין נפגשה עם שתי מייסדות "נשים להכיר" – דינה נאות ממושב אשתאול ושלומציון לנדאו ממושב תרום
דינה נאות ממושב אשתאול ושלומציון לנדאו חלגואה ממושב תרום, חלמו להקים קהילה מקומית עבור בעלות עסקים ועצמאיות באזור מטה יהודה: קהילה שתהווה קרקע ורשת ביטחון עסקית ואישית למגוון של נשות עסקים ויזמיות באזור בו השתיים מתגוררות.
בשיתוף פעולה צמוד עם המועצה הן ביצעו פיילוט במושבים של אזור גיזו (המשולש שבין מסילת ציון צרעה וטל שחר, לאורך כביש 44): קיימו מפגשים, סדנאות, נטוורקינג, הכירו נשים וחיברו ביניהן; ובעיקר למדו על צרכים בשטח, תוך הקמת "פורום עמיתות" שנפגש פעם בחודש. לקהילה ניתן השם הדו משמעי: "נשים להכיר", מתוך חזון שהכרות בין אישית תהווה את הבסיס החזק ליצירת קשרים עסקיים ושיתופי פעולה.
"נכון להיום רשומות בקהילה קרוב ל-250 נשים, רובן מאזור גיזו," מספרת דינה נאות בראיון שערכתי איתה ועם שלומציון. "אבל יש גם נציגות מכובדת מאזורים אחרים, עכשיו אנחנו מתחילות התרחבות אקטיבית לאזורים אחרים במועצה. הבנו שבמיוחד אחרי הקורונה, צריך להוציא נשים מהבית ואין כמו חיבורים עסקיים וידע המועבר לנשות עסקים כדי לעשות זאת.
"הקורונה הוכיחה את העוצמה של הקשרים הבינאישיים, והחלטנו למסד ולחזק את הקשרים האלו בין כל הנשים העצמאיות באזור באמצעות בניית קהילה," מוסיפה שלומציון.
אז איך הכל התחיל?
שלומציון, מנחת תנועה לגוף נפש ומלווה נשים בתהליכי צמיחה דרך מודעות גוף ותודעה, מספרת: "אני כבר הרבה שנים עצמאית במרחב הכפרי, מכירה קבוצות נטוורקינג, אבל מבינה שהמרחב מלא בעלות עסקים מכל התחומים, שמסיבות שונות לא מתחברות לקבוצות הקיימות.
"רבות מהעצמאיות מוצאות עבודה דווקא מחוץ למרחב, נוסעות לתל-אביב, ירושלים ועוד. המחשבה היא שיש פה משאב אנושי עצום, שלא ממצה את הפוטנציאל שלו. ההפסד הוא הדדי – בעלות העסקים מצד אחד והצרכנים הפוטנציאלים במרחב הכפרי מצד שני. כששכנה מספרת שנסעה חצי שעה לקבל טיפול בדיקור סיני – ואני יודעת שממש מולה גרה מטפלת מצוינת, הבנתי שיש כשל. תוסיפי לזה את העובדה שחלק מבעלות העסקים לא מתפרנסות מספיק, ולכן לרוב מחזיקות משרה נוספת בתור שכירה, ואז את מקבלת מצב של כשל שניתן ורצוי לתקן – אם נדע לחבר, לקדם ולהעניק מרחב מספיק מצמיח לכל בעלת עסק באזור.
דינה, מנהלת פרוייקטים וסטודנטית בתכנית לנשים ומגדר באוניברסיטת תל אביב, מוסיפה: "לפני כשנה פרסמה מועצת מטה יהודה 'קול קורא' ליוזמות חברתיות מקומיות. שלומציון ואני ראינו בכך הזדמנות לקבל תקציב ראשוני להרצת פיילוט קהילתי עבור בעלות עסקים בודדות. חשבנו שנגיע ל-60-70, אבל השמועה התפשטה מהר וכבר אחרי כמה חודשים נשקנו ל-100 נרשמות!"
היום אחרי שנה וקצת של פעילות מעל ל-20 מפגשים, קרוב ל-250 נשים ועסקים, מצליחות השתיים לזקק את ה-DNA של הקהילה: "הבנו כי הייחודיות שלנו היא בקשר שאנחנו בונות ומטפחות עם הרשות המקומית, מועצת מטה יהודה. אנחנו עובדות מול היועצת לשוויון מגדרי ומול מנהלת מחלקת וועדי יישובים, ואנחנו מקבלות תמיכה ואמון ממנכ"לית המועצה. אנחנו רוצות לראות במיזם שלנו כאחד שמקדם את הכלכלה המקומית באזור ואת הקהילה בפרט, ככזו שמקדמת נשים לשוויון הזדמנויות בתחום העסקי," מסבירה דינה.
כרגע השתיים בונות את המודל של "נשים להכיר" לקראת השנה הבאה: "המיזם שלנו מבוסס על שלושה עקרונות: העסק, הקהילה והמועצה. ישנם סדנאות מקצועיות שמטרתן לבנות את העסק, ישנם מפגשים שמטרתם לנצל את כוחה של הקהילה, לבנות אותה ולהרחיב אותה; ויש את העבודה שלי ושל דינה מול המועצה, שזה מה שאנחנו הולכות לפתח בשנה הבאה: לראות איך בעלות העסקים בקהילה יכולות להשתלב בתוך האירועים והשירותים היומיומיים שהמועצה מספקת לתושביה," מסכמת שלומציון.
על העצמה ודעה קדומה
כשאני משוחחת עם שתי היזמיות, אני חושבת לעצמי, "האם כדאי בכלל לכתוב על הנושא הזה? האם נשים בשנת 2022 עדיין צריכות במה או קו מנחה שיהווה רוח גבית לקריירה שלהן? הרי יש המון נשים מצליחות וכאלה המחזיקות במשרות מפתח ובעסקים מצליחים בכול רחבי העולם! אנו הנשים, כבר הצגנו יותר מראיית זהב אחת או שתיים והוכחנו שאנחנו יודעות לעשות הכול מהכול, לפעמים טוב יותר מאחרים.
אז אני שואלת: האם עצם העובדה שאנחנו תוחמות את עצמנו במעגלים ובחללים המתאימים לנשים בלבד, מקצינה את נושא המגדר? הופכת אותנו הנשים, לקבוצה שתמיד תצטרך תמיכה? האם ההתעסקות הזאת המיוחדת בנשים ועסקים מעצימה נשים, או למעשה מחזקת תחושת נחיתות?
"אני מאד מבינה את מה שאת שואלת," משיבה דינה. "אני לומדת לימודי מגדר ועוסקת במגדר נשי המון זמן. מה שאת שואלת הוא מאד נכון ומאד מעסיק אותנו. זאת שאלה שאין עליה תשובה אחת, אבל יש משהו יפה בלתת נוכחות, לא לרעיון של נשים ועסקים, אלא לתת נוכחות לשאלות של נשים ודילמות הקשורות לבעלות עסקים. לדוגמא, חשבנו לפרסם בעמוד הפייסבוק של המועצה פעם בשבוע פינה שנקראת 'פוסט משלך', פוסט שיוקדש כל פעם לבעלת עסק אחרת. ובאמת באו מהמועצה ושאלו אותנו את השאלה שאת שואלת, "אם אתן בעצם תציגו נשים ועסקים, אתם לא תנכיחו את הבעייתיות? או תדגישו נחיתות?!" החלטתי לבחור צד והחלטתי שזה שנתתי במה לאישה אני בעצם נתתי לה את הנוכחות."
שלומציון מוסיפה: "לרוב, בעלת עסק, היא-היא העסק, ומתמודדת עם שני קשיים עיקריים. האחד, הבדידות בתוך המרחב שהיא פועלת, והשני, הקושי לשווק את עצמה. העסק מתפתח כקריירה שניה או אחרי תקופה של התמקדות בגידול הילדים, ושיווק זה לא הדבר הטבעי, בטח שלא שיווק עצמי. בנוסף, יש להתייחס לכך שיש תחרות רבה והפלטפורמות הדיגיטליות לשיווק, אמנם מאד נגישות, אבל מצד שני דורשות הרבה השקעה, ולמידה מתמדת.
"הקמה והנעה של עסק דורשת משאבים גדולים, בעיקר של זמינות, וכשאת אישה שלרוב מג'נגלת גם בהקשר למעגל המשפחתי, משאב הזמן הוא יקר מאד. כאן נכנס הכוח הגדול של הקהילה. היכולת להעביר את המסר שלך למי שבסביבתך הקרובה ע"י רשת קולגות שהן חברות, מהווה מכפיל כוח משמעותי, ובנוסף, מהוות מעטפת תמיכה והדהוד בהתלבטויות עסקיות ושיווקיות."
אני למשל כעיתונאית ובעלת עסק לשירותי כתיבה, מרגישה שאני מתקשה יותר בצד הטכני של ניהול העסק שלי או של השיווק שלו, ומוצאת עצמי לעיתים קצת אבודה בנוגע לנוכחות וירטואלית ברשת, מה שיכול לפגוע בפרנסתי ובטח להשאיר אותי מאחור. השאלה: האם במרחב שאתן יצרתן, בעלת עסק כמוני יכולה לקבל מענה לבעיות כאלה?
"את מציגה כאב שיש לך בתור בעלת עסק, כמו היעדר ידע טכני המונע ממך להתפתח. אבל אם תסתכלי פנימה, הבעיות רחוקות משם. גם אם אני אקים לך אתר אינטרנט הכי מוצלח, עם משאבי עיצוב הכי טובים שיש, את תתלהבי ממנו יומיים, אבל אז תגלי שאת חוששת מ'לעוף על עצמך' באתר או בפוסטים שאת כותבת. אז גם אחרי שיהיו לך האמצעים מהקהילה, את תגלי שאת צריכה להכיר מישהי במחיר נוח תקים לי אתר אינטרנט ובד בבד תרצי שתהיה לך רוח גבית למעוף שלך על כישורייך ויכולותייך. דברים כאלה חשובים בקבוצת תוכן נשית," עונה דינה.
ושלומציון ממשיכה את הקו: "רוב הנשים בקהילה שלנו לא מגיעות מעולם הדיגיטל. רוב הנשים לא מחזיקות בנכסים דיגיטליים. יש נשות עסקים שיש להן עמוד פייסבוק עסקי או חנות וירטואלית כמו 'אטסי', אבל לרוב אין אתר. ויש כל כך הרבה סוגים של 'בעיות טכניות' שאנו נתקלות בהן.
"המטרה שלנו היא לאפשר לכל בעלת עסק ליצור את החיבור עם אשת המקצוע המתאימה, מתוך הבנה שהידע המקצועי, הכלים והמחירים הנוחים נמצאים בתוך הקהילה. התפקיד שלנו הוא לתמוך במארג היחסים הזה."
היכן ללמוד שאנו שוות?
משיחות שלי עם נשים בתחום התוכן, עצמאיות ושכירות, אני מגלה שיש המון כותבות שמנסות לעמוד על שלהן, בעיקר מול מקדמי אתרים ועורכים ששולטים בתחום התוכן. בעלי אותם עסקים, כך מסתבר, מרוויחים את "הכסף הגדול" בזמן שכותבות תוכן או מנהלות תוכן, מקבלות שכר נמוך. רבות מהן, ואף אני, התנסינו בחוויה של ביטול ותחושה של "אני יכול להחליף אותך בקלות", או תחושה שאת לא באמת שווה או עושה עבודה טובה, בעיקר כשעולות התנגדויות לניצול תעסוקתי. היכן אנו למדות שאנחנו שוות? איך נוכל לפתח עמידות תחת איומים או תחושה פטריארכלית שמקרקעת אותנו?
"המכנה המשותף בקבוצות נשים הוא שלכולן יש את אותן דילמות. למשל אני שכירה ויש לי בעיה לבקש העלאה מהמעסיקים שלי, או אם את עצמאית ויש לך בעיה או חשש לתמחר את השירותים שלך גבוה יותר. אבל בגדול, אם אנחנו נדבר על זה, נגלה שהכול יושב על אותם דברים: על איזו הבנייה חברתית שגדלנו איתה שאנחנו כנשים פחות שוות. ברגע שאת נמצאת בתוך קבוצת נשים, גם אם זה לא בעלות עסק, הדילמות הן אותן דילמות. רבות מוצאות עצמן עוסקות בהבניות חברתיות, או עוסקות בנושא של הערך שלהן והמקום שלהן – כל אחת וענייניה שלה.
"לבעלות עסק הנושאים הם מאד ספציפיים. למשל: על פי מחקרים, אם אישה יושבת בחדר שיש בו גברים וכולם מתחילים לדבר על נושא של שיווק, תמחור וכולי, תמיד יהיה את הגבר הזה שיגיד 'אני ואני, עשיתי את זה ואת ההוא. גלגלתי מיליון שקלים בשנה'. לעומת זאת נשים בדרך כלל שותקות, לאט, לאט, קולן נחלש, הן לא ממש משתתפות בשיחה. אז מצד אחד ליבי יוצא אל גברים שצריכים כל הזמן להוכיח שהם הכי טובים, ומצד שני זאת דילמה שחשוב לדבר עליה, כי נשים שותקות במצבים כאלה וחשוב שהקול הנשי ישמע," מדגישה דינה.
שלומציון מחזקת: "כשאת מגיעה לקבוצת נטוורקינג נשית הקול שלך נשמע. יש לך מקום. את יכולה לדבר על תמחור ועל כל דבר אחר שאת רוצה לטפל בו. יכול להיות שמישהי תגלה כי מה שאת שואלת זאת שאלה על אומץ, כמו: 'איך יהיה לי אומץ לתמחר את השירותים שלי במחיר גבוה יותר?'. אז היא גם תענה לך על כך ותחפור מספיק כדי לתת לך תשובה ועצה. וזה מה שקורה בקבוצת שוות."
"לא קוראות לזה נטוורקינג"
באוגוסט האחרון התפרסמה בעיתון "קו למושב" כתבה על "מרחב בכפר" – מרחב עסקי המספק לתושבים מקום עבודה כפרי ונוח. מסתבר ש"מרחב בכפר" ו"נשים להכיר" הן שתי יוזמות הקשורות זו בזו:
שלומציון: "יוזמת 'נשים להכיר' נולדה גם כדי להמשיך את הנרטיב של 'מרחב הכפר' (יוזמה של מוריה שוקר ושלומציון), מרחב המספק מקום עבודה לאנשים הגרים באזור בחסות המועצה האזורית מטה יהודה). מטרתנו להפגיש נשים במרחב טבעי ונעים ולספק את הכלים את הידע לנשות עסקים במושבים.
"עם זאת, לאורך השנה הראשונה של הפעילות, ידענו שהבעיה הכי גדולה שתהיה היא להוציא אנשים מהבית. הבנו שאם נגיד 'יש לנו מפגש קהילה של נטוורקינג', זה לא ממש יוציא נשים מהבית, כי תמיד יש משהו יותר חשוב.
"לכן בחרנו לעשות משהו אחר: לקחנו את התקציב שקיבלנו מהמועצה והחלטנו להשקיע קודם כל במפגשים מקצועיים. הנחנו שאם נתחיל את המפגשים עם סדנאות שיווק, סדנאות כתיבה, סדנאות צילום תדמית וכולי, ונספק כלים מקצועיים – נמשוך את הקהל הרלוונטי לקהילה והקשרים יתחילו להיווצר תוך כדי. לכן אנחנו לא קוראות לזה 'נטוורקינג'. כי אם את יכולה לקבל שני מפגשי הדרכה מקצועיים ב-30 ש"ח את בטח תגיעי. אבל כאן נתנו ערך מוסף.
"המטרה היא להבין איך להיות אסרטיבית, לדעת איך אנחנו מתקדמות הלאה, מתבססות, לדעת איך אנחנו מנהלות את העסקים שלנו בעולם לא קל, איך אנחנו עומדות על שלנו בעולם העסקי. כרגע אנחנו רק שנה עם היוזמה, ואנחנו מתקדמות תוך כדי תנועה על מנת לספק את המרחב הנכון לנשות עסקים, פיזית ועסקית."
מהן התוכניות הקרובות של "נשים להכיר"?
שלומציון: "בימים אלו אנחנו מגייסות תקציב להמשך פעילות לשנה 2023. אנחנו עובדות על תוכנית פעולה מפורטת מול המועצה, על מנת להבטיח התרחבות של קהילה ומתן אפשרות צמיחה לכל בעלת עסק, בין אם זה באמצעות מפגשים קהילה חד פעמיים ובין אם זה באמצעות קורסים מתמשכים בתחומים שכל בעלת עסק צריכה ורוצה לדעת. כרגע, למשל, אנחנו עובדות על הוצאה לפועל של קורס שיווק למטפלות, כי למדנו שיש הרבה מטפלות בין בעלות העסקים בקהילה.
"בלי ועם קשר לזה אנחנו ממשיכות להתעקש על מפגשי קהילה פעם בחודש. במפגשים האלו יש הרבה כיף, הם נותנים מענה לצורך חברתי ומנטרלים מעט מה-'לבדיות' שכל בעלת עסק חווה, אבל וזה אבל גדול – יש בהם בעיקר פלטפורמה אדירה לקידום העסק – אם זה על ידי שיתופי פעולה או יצירת מעגל שגרירות שיסייעו בפרסום העסק בעתיד. כי בסופו של דבר, במציאות בה התנאים להתפרנס הם לא פשוטים, המענה הטוב ביותר יבוא לידי ביטוי בשורת הרווח."
נשות עסקים ב"נשים להכיר" מספרות על החוויה
ראומה גבע
ראומה גבע, צלמת, בעלת סטודיו לצילום "ראומה גבע, מלקטת את הרגעים" מספרת מה זה להיות עצמאית: "להיות עצמאית איך אנשים חושבים שזה נראה: קמה יקיצה טבעית, הולכת לבית קפה עם הלפטופ, עושה שנ"צ או אימון צהרים, עובדת קצת אח"כ, במילים אחרות – חיה את החלום של חיים ללא בוס, ללא דד-ליין, וללא מסגרות זמנים מחייבות באשר הן.
"איך זה נראה בפועל: את קמה מתי שהילדים מעירים, חוזרת אחרי פיזור למסגרות לבית ריק, יושבת לבד מול המחשב בשביל לערוך תמונות, לכתוב טקסטים לשיווק העסק, ובשביל להנפיק קבלות. לבד. גם מחר – לבד.
"לתוך המקום הזה נכנסה עבורי המסגרת של 'נשים להכיר'; קודם כל, בשביל לצאת קצת מהבית, ולפגוש עצמאיות אחרות, זאבות בודדות נוספות. הרבה לפני התכנים, הרבה לפני האפשרויות לשיתופי פעולה ולשיווק מפה לאוזן על ידי הכרות אישית.
"במפגשים אנחנו גם מכירות, וגם לומדות תכנים – בדגש על ידי נשים מהמועצה, דרך דינה ושלומצי התחלתי לצלם עבור מטה יהודה, והכרתי הרבה עצמאיות אחרות – חלקן אפילו מהמושב בו אני גרה! בהזדמנות זו אשמח להודות על שתיהן, על היוזמה, על ההתנדבות, ועל הזכות להיות חלק מהצמיחה של הקהילה במטה יהודה."
אודליה הופמן חרזי
אודליה הופמן חרזי, נטורופתית וחוקרת מטעם האונ' העברית בתחום ההורמונים ומערכת החיסון. ארומטרפיסטית ורפלקסולוגית. מלווה נשים לאיזון בריאותי בעזרת תזונה וריפוי טבעי, מתמחה באיזון הורמונלי . מדייקת צמחי מרפא תוספים ותזונה, מנחת סדנאות ומרצה וותיקה במכללות, במגזר הציבורי והפרטי.
אודליה מספרת על החוויה הפרטית שלה: "כשדינה ושלומציון הציעו לי להצטרף למפגשי העמיתות התרגשתי מאד. כבר כמה שנים שאני מנסה לאגד נשים עצמאיות באזורי כדי להיתמך ולתמוך בנשים אחרות ברמה העסקית והאישית. ואכן, מאז שהתחילו המפגשים אני מרגישה שיש לי כתובת אליה אני מגיעה עם השמחות וההצלחות של העסק. אני מגלה שהקשיים השאלות והדילמות, אינן שלי בלבד. ברגע שמוסרת 'הרעלה' והלבבות נפתחים, אנחנו מגלות שהרבה פעמים הכאבים שלנו משותפים. וכך גם הפתרונות.
"בנוסף אנחנו פוגשות את קהל היעד שלנו, הלקוחות המושלמות, ולומדות כיצד לעצב מולן ואיתן יחד, את המוצרים שלנו. המפגשים הללו חשובים לי מאד מאד."
מרים לופו נובופלנסקי
גם מרים לופו נובופלנסקי, יוצרת ומציגה תיאטרון חזותי, משתפת: "ניהול העסק דורש ממני המון דברים שהם מעבר לאומנות שלי: שיווק, מכירות, אדמיניסטרציה… אלו תחומים שמעולם לא למדתי ואפילו לא התעניינתי בהם. פורום העמיתות וקהילת נשים להכיר נותנים לי אפשרויות ללמוד על ניהול העסק, ותמיד אני יוצאת מהמפגשים עם מוטיבציה מחוזקת, תחושת מסוגלות ובעיקר הרגשה שאני לא לבד.
"המפגשים, שהם לנשים בלבד, מאפשרים שיח על מה זה אומר להיות אישה בעלת עסק. זהו נושא שבעיני חשוב לדבר אותו, לחקור אותו, לשתף ולעזור זו לזו במהמורות שהוא מזמן."
* לעמוד הפייסבוק של ' נשים להכיר', הכנסו לכאן: