״הממשלה מייצרת מצג שווא כדי להצדיק ייבוא מסוכן שיפגע אנושות בחקלאים ובתעשיה שלמה היושבת על גבולות המדינה. דווקא עכשיו – מחזקים את החקלאים ולא קומץ יבואנים״
*תמונה ראשית: מוטי אלקבץ, מזכיר ארגון מגדלי עופות
בהמשך להודעת מועצת הלול כי לא צפוי להיות שום מחסור בביצים או בעופות לחגי תשרי, ארגון מגדלי העופות חושף את נתוני המחירים הבינלאומיים, במסגרתם העוף הישראל זול מהממוצע העולמי. על פי נתוני Global Product Prices, אתר בינלאומי מוכר שבחן באפריל 2025 את מחירי העוף ב־80 מדינות, המחיר הממוצע בעולם הוא 5.67 דולר לק״ג עוף טרי לצרכן.
המחיר הזול ביותר נמצא בברזיל – 1.84 דולר לק״ג, ואילו המחיר הגבוה ביותר בשווייץ – 12.46 דולר לק״ג. ישראל מדורגת במקום ה־25 עם מחיר של 6.58 דולר לק״ג – נמוך מהממוצע העולמי. במרבית המדינות המע״מ נמוך מהמע״מ בישראל, ואם ננרמל את המע״מ, ישראל תדורג סביב המקום ה־30.
לפי מזכיר ארגון מגדלי העופות, מוטי אלקבץ: "המע"מ עבור בשר עוף במדינת ישראל הוא מהגבוהים בעולם. באירופה נהוג מע"מ בין 6-8 אחוז ואצלנו זה 18 אחוז. אם ממשלת ישראל כל כך רוצה להוזיל את בשר העוף שהוא מהזולים בעולם, שתפעל קודם להוריד את המע"מ כפי שקיים באירופה ובעולם כולו."
אלקבץ מוסיף: ״מחירי העוף בישראל אינם מהיקרים בעולם, אלא להפך – נמוכים מהממוצע, והם נשמרים בזכות החקלאים המקומיים, שיושבים על גבולות המדינה מהצפון ומהדרום ושומרים על ביטחון המזון גם תחת אש וגם בשגרת מלחמה״.
אלקבץ מדגיש: "הנתונים מדברים בעד עצמם. במקום לחזק את החקלאים שמספקים מזון טרי גם תחת מלחמות וטילים, הממשלה מפקירה את החקלאות ומקדמת ייבוא ממדינות שונות, גם כשהחקלאים מספקים את מלוא התוצרת, ללא כל מחסור וגם תחת מחירים הנמוכים מהממוצע העולמי. מדובר בסכנה לאומית שתפגע באלפי משפחות של מגדלים, עובדים ולולים מגבול הצפון ועד יישובי העוטף. כך לא מחזקים גבולות – כך מחלישים אותם. החקלאים הם אלה שמגנים על ביטחון המזון של המדינה, בשגרה ובחירום – ולא קומץ יבואנים."
אלקבץ מדגיש: ״הנתונים מדברים בעד עצמם. במקום לחזק את החקלאים שמספקים מזון טרי גם תחת מלחמות וטילים, הממשלה מפקירה את החקלאות ומקדמת ייבוא ממדינות שונות, גם כשהחקלאים מספקים את מלוא התוצרת, ללא כל מחסור וגם תחת מחירים הנמוכים מהממוצע העולמי. מדובר בסכנה לאומית שתפגע באלפי משפחות של מגדלים, עובדים ולולים מגבול הצפון ועד יישובי העוטף. כך לא מחזקים גבולות – כך מחלישים אותם. החקלאים הם אלה שמגנים על ביטחון המזון של המדינה, בשגרה ובחירום – ולא קומץ יבואנים."
"זהו מהלך מסוכן שמקריב את כלכלת ההתיישבות והחקלאות הישראלית בשווי של מיליארדי ש"ח בשנה, לטובת אינטרסים של קומץ יבואנים. אסור לתת פרס למדינה כמו ברזיל על התנהלותה העוינת כלפי ישראל – בשעה שגם ארה״ב ואירופה עצמן לא קונות בשר מברזיל ועוד שהוכח שהבשר ממנה מלא בסלמונלה. המהלך הזה לא נועד להיטיב עם הציבור – אלא להעשיר את היבואנים, בזמן שהמחיר לצרכן לא יוזל כלל. הציבור ישלם את המחיר בביטחון המזון, בפריפריה חלשה ובחיסול החקלאות הישראלית."
כזכור, יצור בשר העוף בישראל מהווה כ-15% אחוז מערך היצור המקומי וזהו הענף הגדול ביותר בישראל ₪פי אחד וחצי מערך היצור של חלב ופי 355 היצור של ענף השום שחוסל על ידי הממשלה שלה הקודמת. מדובר במאות של חקלאים היושבים על גבולות המדינה – גבול לבנון עד עוטף עזה כאשר כל היצור המקומי של העוף בישראל נשלח למשחטות בישראל שרוב רובם נמצאים בפריפריה: קריית שמונה, שלומי, רהט ובית שאן. התעשייה מעסיקה מעל 6,000 עובדים.
"בידוד מדיני מחייב עצמאות במזון"
מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח בעקבות דברי ראש הממשלה, בנימין נתניהו כי ישראל נכנסת לעידן של בידוד מדיני ותידרש לכלכלה עם סממנים אוטרקיים:
"בידוד מדיני מחייב עצמאות במזון וחיזוק החקלאות הישראלית כאינטרס לאומית. תלות בייבוא ממדינות אחרות מהווה סיכון אסטרטגי למדינת ישראל. מדינה שלא יודעת לספק לעצמה את מזונה – אינה באמת עצמאית. החקלאות הישראלית היא הערובה לחוסן הלאומי, וההשקעה בה צריכה להיות יעד עליון בתקופה זו."
מזכיר ארגון מגדלי העופות, מוטי אלקבץ, הוסיף כי: ״אין היגיון לדבר על אוטרקיה ובאותה נשימה להמשיך לקדם מהלך של ייבוא עופות מברזיל. ממשלת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה להיות תלויה בברזיל או בטורקיה כדי להאכיל את אזרחיה. אם רוצים עצמאות – חייבים חקלאים ישראלים חזקים, לא גזירות וייבוא זול שמרסק את הייצור המקומי. בידוד מדיני לא מתמודד עם עוף מיובא."