יבול שיא
הרפת והחלב
עמי ואסתי יעקובי היא הנהגת והוא הנווט

סיפור גרוטראלי 

7 דק' קריאה

שיתוף:

מה זה גרוטראלי? צירוף של המילים גרוטאות וראלי או בקיצור: מסע גרוטאות בשטח * יש בישראל "משוגעים לעניין" ומה שיותר חשוב להם זו הדרך המתנהלת עד לסיום המסע ופחות מי מנצח… * עמי יעקובי, מתל עדשים: "אני מרגיש שאני בעל זכות גדולה. משתתף ופעיל במסעות הגרוטראלי והפאראגרוטראלי, מתנדב ומוביל" 

בראש וראשונה לפני שאתם מתייאשים ועוברים לכתבה אחרת, אסביר מייד מה זה גרוטראלי – זה צירוף מילים של "גרוטאה" ו-"ראלי", הבנתם?! ראלי, כלומר מרוץ בשטח וגרוטאה אתם יודעים מה זה טרנטה – אז בגדול גרוטראלי זה מסע גרוטאות בשטח.  

הגרוטראלי הוא סיפור ענק שהוקם ויצא לאור בשנת 2015. את הגרוטראלי הקימו  ויזמו מספר אנשים. הראיון נערך עם עמי יעקובי, שהצטרף לגרוטראלי ומתגייס בהתנדבות לפעילויות שנולדו מתוך  המסעות של הגרוטראלי.  

זהו ספור מופלא של אנשים שמממשים את אהבתם למסעות, את אהבתם לאתגרים ביצירתיות יוצאת דופן – יוצרים ומוסיפים עוד ועוד מעשים למען החברה, כשהבסיס הינו עבודת צוות, רכבים ישנים וטונות של מחויבות.  

עמי יעקובי  הצטרף לגרוטראלי יחד עם אסתי, האישה שאיתו. עמי  ואסתי יעקובי בנו את ביתם במושב תל עדשים. ספור חייו, ספור משפחתו השאיר אותי פעורת פה מהתפעלות. לאסתי ועמי ארבעה ילדים, בת ואחריה שלושה בנים. עמי נולד וגדל בקבוץ גונן. הוריו הולידו תשעה ילדים ואימצו בת נוספת  מאומנה.  

עמי מעיד: "הורי היו הורים מטפחים. קיבלנו המון תשומת לב. היתה לי ילדות מאושרת במשפחה נפלאה. יש בינינו האחים קשר מאד חם ובינינו ובין ההורים. הורי מעורבים בחיי כולנו והשקיעו בכל אחד מאיתנו  כאילו היה בן יחיד. גם היום, על אף פער הגילים, אנחנו מטיילים יחד ומקיימים כולנו קשר  עמוק. אני הילד השביעי במשפחה." 

משפחה באוויר 

במשפחת יעקובי מקצוע הטייס הוא מקצוע ראשי. הרבה טייסים יש בשבט יעקובי. ארבעה מתוך חמשת הבנים להורים, ביני וריקי, הינם טייסים! שלושה מחתניהם גם הם טייסים. כיום הנכדים ממשיכים את המורשת ויש כבר נכדים טייסים. עמי שהיה עם דיסגרפיה (לקות למידה) ניצח והתגבר על הקשיים, כאשר החליט שהדיסגרפיה לא מונעת ממנו ללמוד. כיום עמי נושא בתואר דוקטור  ועובד ברפא"ל. רעייתו אסתי, בת המושב כפר חיים, היא מרפאה בעיסוק והינה שותפה מלאה במסעות הגרוטראלי ובפאראגרוטראלי.   

ספר מהו הגרוטראלי 

עמי: "הגרוטראלי התחיל כשחבורת צעירים החליטה שהיא רוצה לחצות את מדינת ישראל במכוניות ישנות. מסעות הגרוטראלי נעשים ברכבים ישנים. הרכבים כולם הם שתיים על ארבע. המסלולים אותם אנו עושים הם מסעות המתאימים לרכבים חדישים ובבסיסם, ארבע על ארבע.  

"רוב המכוניות בגרוטראלי הן מסוג סובארו ישנות. אסור שיהיו ברכבים כננות, צמיגי שטח. הרכבים חייבים להיות פשוטים. בשל תנאי השטח, בשל הרכבים הישנים והתנאים, רבים מהרכבים נתקעים, מתקלקלים – וכאן מגיע אחד מהאתגרים במסעות הגרוטראלי – הצוותים עובדים בצוותים בתיקון בתנאי שטח ומחויבים לעמוד בתנאים הנוקשים שנקבעו. 

"אנחנו יוצאים למסעות של שלושה ימים. תוך כדי המסע, אנו מתחלקים, נתקעים, הרעיון הוא שצריך להתמודד עם התקלות לבד. כל המתמודדים מתמודדים עם הקשיים. אסתי ואני אנחנו צוות. על פי רב אסתי היא הנהגת ואני הנווט. כשיש לנו תקלות, אנחנו צוות, שנינו עובדים בתנאי השטח בתיקון הרכב הגרוטאה שלנו.  

"מסע של הגרוטראלי מתחיל עם כ-20 גרוטאות וכארבעים משתתפים. אנחנו נוסעים בקבוצות קטנות, של שלושה רכבים יחד. כשאנו מגיעים לעלייה קשה, כולם עוזרים לעלות את העלייה וכשיש תקלה – כל הקבוצה עוזרת בתיקון.  

"את מסעות הגריטראלי מלוים ג'יפים. האנשים הנמצאים בג'יפים אינם עוזרים או תומכים בקשיי השטח.  אחד הפרמטרים של השתתפות הרכבים הוא העלות שלהם, אסור שהרכב יעלה יותר מ-3,500 שקלים. במידה ולא מצליחים לתקן את הרכב בזמן המסע, בעל הרכב מצהיר שלא הצליח לתקן, ואז אחד הגיפים גורר את הרכב ובעליו לכביש. מרגע העלייה על הכביש – הצוות והמכונית אמורים להסתדר לבד. זהו מסע בו כמות האתגרים היא עצומה." 

יש נשים בגרוטראלי 

"יש שני צוותים של נשים – בכל צוות ארבע בחורות. אצלנו למשל אסתי נוהגת מעולה, אני מנווט ואנחנו צוות." 

ספר עליכם כזוג?  

"הצטרפנו לגרוטראלי לפני מספר שנים, בעבורנו אלו שלושה ימים היוצרים עוד הרבה מהמשותף בינינו. אנו עושים מספר מסעות בשנה. הוריי באים לשמור על ילדינו ואנו יוצאים למסע שאינו קל אך מאתגר, מעניין ומלהיב. אחיין שלי ובת זוגו הצטרפו אלינו ואנחנו צוות משפחתי." 

באחד ממסעות הגרוטראלי כולם עוזרים לכולם להתגבר על הקשיים
באחד ממסעות הגרוטראלי – כולם עוזרים לכולם להתגבר על הקשיים. אלבום פרטי 

פאראגרוטראלי  

מסעות הגרוטראלי הולידו את מיזם הפאראגרוטראלי ומיזמים נוספים. הפאראגרוטראלי הינו מיזם שנולד בעבור ילדים עם צרכים מיוחדים. את מיזם הפאראגרוטראלי יזם בחור בשם זיו לב מקבוץ גת. 

זיו הינו בחור בסוף שנות הארבעים שלו שחיפש לעשות ולתרום משהו לקהילה. זיו  לב פגש ילד ששמו אור שהיה עם צרכים מיוחדים. הוא שאל את אור מה היה רוצה שהוא יעשה למענו. בנו של זיו, לחש לאור שיבקש מכונית מרוץ ומכאן הכל התגלגל.  

זיו, שהינו שותף במסעות הגרוטראליים, פנה לאנשים בגרוטראלי שיהיו שותפים להגשמת חלומות לילדים בעליי צרכים מיוחדים. כך נולד מיזם הפאראגרוטראלי. הרעיון היה לבנות רכבים חשמליים קטנים המותאמים אישית לילדים עם מוגבלויות. מכאן הדרך נסללה ליצירת ימי כייף והפנינג בעבור ילדים אלו.  לפניי זמן מה, אור הילד – שבעבורו הקים זיו לב את הרכב הראשון – נפטר. זיו לב בפנייה זו הוא היוזם והיוצר של פרויקט זה. 

בגרוטראלי אסור שהרכב יעלה יותר מ 3500 שקלים
עמי יעקובי. "מצאתי קהילה של אנשים עם מעט מאד אגו ובעיקר רצון לעזור ואכפתיות יוצאת דופן". אלבום פרטי 

איך הגעת לפאראגרוטראלי? 

עמי: "קיבלתי הודעה בווטסאפ שאמרה שמחפשים אנשים על מנת לעזור לבנות רכבים מותאמים אישית. קראתי את ההודעה וקיבלתי החלטה להתגייס ולהיות חלק מהפרויקט. הצטרפתי והתחלנו לבנות רכבים בעבור ילדים, בעבור הגשמת החלומות שלהם.  

"בהתחלה הייתי שותף  בצוות בנייה ולאחרונה הפכתי לראש צוות. כאן, בחצר ביתי, הקציתי מקום בעבור בנייה של רכב לילד. כיום הצוות שלי ואני בונים שני רכבים בעבור שני ילדים. אחת הבנות ביקשה כרכרת נסיכות ואנו משקיעים ועובדים ובונים  לילדה זו כרכרת נסיכות. הילדה הזאת נמצאת בגן ילדים בו אסתי עובדת. הרכבים עצמם נבנים מקלבקר ישנים וקולנעיות ישנות שאנשים תורמים… הילדים להם נבנים רכבים אלו נוכחים בכל שלביי הבנייה. הם רואים  כיצד האוטו שלהם  נבנה משלב הגרוטאה ועד  לשלב בו הרכב הופך לרכב נוסע ויפהפה. עוד לפני האירוע הילדים מגיעים ונוהגים מספר פעמים. נוצר קשר רגשי נפלא עם המשפחות של ילדים אלו והצוותים העומלים למענם." 

מהיכן אתם משיגים רכבים אלו? 

עמי: "אנשים בעלי רכבים ישנים תורמים בעבורנו – מוסכים של קלנעיות תורמים, משפחות של אנשים שנפטרו תורמים את הרכבים ששירתו אותם וישנן חברות שתורמות ציוד לעבודה ולבניית הרכבים. לדוגמא, חברת 'פלציב' תרמה משטחים."  

בדצמבר הקרוב יתקיים אירוע בעבור ילדים אלו. באירוע ישתתפו למעלה מ-40 רכבים עליהם עומלים צוותים מכל הארץ במשך חודשים. בכל צוות יש אנשים עם ידע טכני ויכולות עיצוב. לכל צוות מקום בו הם עובדים, העבודה מתקיימת בדרך כלל בסופי שבוע ומתקיימת חלוקת עבודה בין האנשים.  

את כלי הרכב לילדים לוקח לבנות בערך חצי שנה. ההתחלה בדרך כלל מקלנועית, אותה מפרקים לגמרי, בונים מחדש ומשנים הכל. הכל חייב להיות מותאם לילד. יש קשר בין כל הצוותים.  במידה וצוות נתקל בקשיים הוא נעזר בשאר האנשים העובדים בפרויקט. בשל המטרה והרצון לעשות טוב – קורה שאחד האנשים נתקל במצב המצריך נתינה ועזרה בנושאים אחרים. הוא מגייס את המשתתפים  בצוותיי הבנייה וכולם מסייעים. האירועים מתקיימים בדרך כלל בקיבוצים שונים.  

עמי: "קיבוצים שונים נתנו ותרמו לנו כדי להפוך את האירוע להפנינג עבור הילדים. בכל האירועים היה מרגש לראות שקיבוץ שלקח על עצמו אירוח וקיום אירוע כזה, גייס וגויס כולו על מנת שהאירוע יצליח.  אלו אירועים מרוממי נפש מרגשים ומעוררי השראה. אני עובד עם אמיר חיימי בצוות ואנחנו מנהלים את הצוות שלנו יחד: מתאמים ומתואמים, מאותגרים ומאתגרים את כל השותפים. על מנת שהאירוע יצליח יש צוות המנהל ומוביל את הצוותים ואת האירוע. זוהי עבודה של חודשים במהלכם שותפים הרבה מאד אנשים. 

"בנעורי חברים ואני בנינו קרטינג. הבנייה של רכב בעבור הגשמת חלום לילד בעל קשיים, מביאה אותנו ליצירה שהיא חייבת להיות תואמת ומותאמת לילד. יש כאן המון אתגרים. איך לבנות? איך לפרק? איך להרכיב? המון אלמנטים של יצירה. כבר בנינו רכב באטמן, רכב גלידה ועוד. זהו מפעל שהולך וגדל. יש סיפוק עצום לכל אורך התהליך. הסיפוק הגדול הוא באמת החיבוק והחיוך עם הגשמת החלומות. חיבוק וחיוך מהילד ומהוריו ומשפחתו." 

רכב גלידה שנבנה עבור ילד בעל צריכים מיוחדים
רכב גלידה שנבנה עבור ילד בעל צריכים מיוחדים. אלבום פרטי

"חבל זוג" 

מכאן מסתבר שהיוזמה רק גדלה. חגית שהיא המנהלת של הגרוטראלי, פנתה ויצרה קשר עם בחור בשם מורדי. מורדי  אחראי על פרויקט בשם "חבל זוג" אותו מקיימת עמותת עטלף, עמותה שהוקמה על ידי חבר'ה יוצאי השייטת. "חבל זוג" בנוי על הרעיון עליו הם התחנכו ומיישמים עם חיילים משוחררים  הסובלים מפוסט טראומה. הרעיון של "חבל זוג" הוא שכל זוג שיוצא לצלילה, כל אחד אחראי על בטחונו של השני. בפרויקט "חבל זוג" עושים אנשי עמותת עטלף פעילויות עם אנשים פוסט טראומטיים שקשורות למים, שיט, גלישת גלים וצלילה. 

הפנייה של חגית למורדי והיוזמה הזאת הביאה לכך שאנשים עם פוסט טראומה מצטרפים למסעות הגרוטראלי. עקרון ה"חבל זוג" מתקיים במסעות משותפים אלו, הנתרמים על ידי הגרוטראלי. המתנדבים מהגרוטראלי מקבלים הדרכות לגבי אנשים עם פוסט טראומה. ההדרכות הן מקיפות וכוללות את ההשלכות של המצב הפוסט טראומתי, הגורמים וכיצד לנהוג במידה ויש התקף.  

הפרויקט החל לפני כשנה. במסע כזה משתתפים 4 -5 רכבים. "אנחנו מקבלים הדרכות לפני כל מסע כזה," מסביר עמי. "בשנה החולפת יצאו כעשר מסעות כאלו. אני מתנדב עם גרוטאה. מסע כזה נמשך על שלושה ימים. יש פורמטים שונים למסעות – יש מסעות  בהם משתתפים כעשרים רכבים, מתוכם ארבעה , חמישה רכבים עם אנשים פוסט טראומתיים.  בכל רכב יש אדם פוסט טראומטי ולו יש מלווה.  בשנה האחרונה השתתפתי בחמש מסעות כאלו כמלווה. מתקיימים הרבה אלמנטים במסעות אלו לאנשים פוסט טראומטים ולכולם. האלמנטים המתקיימים הם, הכרויות עם אנשים חדשים, קשיים טכניים, המון אי ודאות, סביבה חדשה. מטבע הדברים ישנם במסעות משברים ואלמנט האחווה שכולנו אחד, הרוח והאוירה הנעימה – כל אלה יוצרים חוויה אנושית מרוממת נפש. זוהי חוויה אנושית נפלאה. נוצר קשר אנושי קרוב ומיוחד. הרעיון הוא שהאדם הפוסט טראומטי יהיה שותף מלא במסע. 

עמי יעקובי
בגרוטראלי אסור שהרכב יעלה יותר מ-3500 ש"ח. אלבום פרטי

"אישית אני מרגיש שהמסעות הללו תורמים לי לא פחות ממה שהם תורמים לאנשים אותם אנו מלוים. אני חוזר ממסעות אלו בהתרוממות רוח. היחד במסעות אלו, עבודת הצוות, ההתגברות על מכשולים  יוצרת תחושה של הצלחה. התרומה במסעות אלו היא פנטסטית ובזמן מאד קצר.   

עמי מסכם ואומר: "אני מרגיש שאני בעל זכות  גדולה. אני בעל זכות גדולה בהיותי חלק מקהילת אנשי הגרוטראלי. בניית הרכבים, המסעות, היצירה בעבור ילדים בעלי קשיים, היציאה למסעות עם אנשים פוסט טראומטים – כל הפעילות בגרוטראלי הפגישה אותי עם אנשים בעלי איכויות אנושיות ואישיות נפלאים. מצאתי קהילה של אנשים עם מעט מאד אגו ובעיקר רצון לעזור ואכפתיות יוצאת דופן."   

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פריצת דרך ישראלית בניהול אקרית הוורואה (טפיל) בכוורות: פרויקט חדשני של מכון שמיר למחקר ומו"פ עוטף עזה זוכה לתמיכה של 1.4 מיליון ₪ מטעם הרשות לחדשנות * הפרויקט מציב את ישראל בחזית המחקר והטכנולוגיה
2 דק' קריאה
ביקור חשוב וראשון מסוגו של חוקרים צעירים, תלמידי כיתה ב' מבית הספר הדמוקרטי בכנף,  התקיים השבוע בחוות היישום של היחידה לחקלאות וחדשנות גולן, באבני איתן במסגרת פיילוט חדשני בחינוך הגולני לחקלאות קבוצת החוקרים הצעירים,
2 דק' קריאה
לקונסטלציה המשפחתית אין ביסוס מדעי, למעט החיים עצמם. מבחינתי, עצם האפשרות לקיומה דורשת מכולנו לפקוח עיניים ולהבין, שאם אירוע טראומתי התרחש בדור קודם והמשיך להתפשט כגרורה לדור הבא, כדאי לפקוח לגביו עשר עיניים  יש
3 דק' קריאה
סא"ל במיל' יונתן (יונתי) בהט, מנס הרים, הוא יזם ובעל סטארט-אפ, שנועד להכשיר אנשי רפואה להצלת חיים תחת אש בזמן אמת * יונתי התגייס יום אחרי ה-7 באוקטובר כסמח"ט במילואים כשהוא בן 48 *
7 דק' קריאה
מהפכת הביטחון האזרחי נמשכת שעשרות מושבים וקיבוצים יקבלו תקציבים משמעותיים לטובת חיזוק מרכיבי הביטחון. "המושבים והקיבוצים הם חלק בלתי נפרד מהחוסן הלאומי" אומר השר לביטחון לאומי המהפכה בביטחון האזרחי נמשכת: בימים אלו הכריז השר
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן