יבול שיא
הרפת והחלב
בתערוכת אמני העמק

עת קציר 

4 דק' קריאה

שיתוף:

לאחר ששיפצו את בית העם ההיסטורי בנהלל החליטו בעמק יזרעאל ללכת השנה בגדול ולהציג את תערוכת אמני העמק בנהלל * כ-50 אמנים משתתפים בתערוכה בציור, פיסול, עבודות יד ועוד – כולם תחת הנושא "עת קציר" * תמר פלד עמיעד ביקרה בתערוכה ורצה לספר לחבר'ה 

במסגרת פסטיבל "חלב ודבש" שבעמק יזרעאל, מתקיימות מידי שנה תערוכות בספר מוקדים של אמני העמק. פסטיבל חלב ודבש נערך בחג השבועות. המועצה האזורית יזרעאל, היא היוזמת ומפיקה פסטיבל זה.  

רחלי אבידב, מנהלת מחלקת התרבות במועצה, היא המובילה יוזמת ומרכזת את הפסטיבל. עבודה של חודשים רבים מושקעת בפסטיבל זה. הכל עובר תחת ידיה של אבידב.   

תערוכת אמני העמק 

השנה הוחלט שתערוכת אמני העמק, המתקיימת זו השנה ה-11, תוצג בבית העם שבמושב נהלל. בעבר, היה בנהלל בית עם מאד פעיל, האסיפות הכלליות נערכו בבית העם. סרטים הוצגו פעמיים בשבוע. הצגות בהן הופיעו מיטב האמנים, כמו חנה רובינא, גילה אלמגור ועוד. 

צילום מסך 2023 05 30 135649
עינת קלייפלד, אוצרת התערוכה 

במשך דורות נוער נהלל היה נפגש במרתף של בית העם וכשמזכירים את המרתף לאלו שגדלו בנהלל והיו במרתף, לכולם עולה חיוך של זיכרונות נעורים.  

תהילת העולם חלפה לה מבית העם והרבה שנים עמד המבנה מיותם ומוזנח. לפניי מספר שנים נפלה החלטה לשפץ את בית העם ולהחזיר עטרה ליושנה. המקום שופץ וכיום עומד לו בית העם המחודש שבמרכז המושב גאה ויפהפה.  

רחלי החליטה עם כל הגורמים שהשנה, במסגרת פסטיבל חלב ודבש תערוכת אמני העמק המסורתית תתקיים בבית העם בנהלל. בית העם הוא בחסות נהלל ובחסות המועצה האזורית יזרעאל.  

את התערוכה השנה אוצרת עינת קלייפלד, שאף היא חיה בעמק יזרעאל, באלון הגליל. דוד הירש מתמרת הוא המפיק והבנאי של תערוכה זו. בשל גודלו של המקום והסביבה הטבעית שלו, עצים גדולים ודשא מסביב, חלק מעבודות האמנות נמצאות מחוץ לבית העם. 

הכניסה לתערוכה יוצאת דופן ונדירה ביופיה. שרה אבנין גנישר ריכזה עשרות נשים מהעמק, לימדה וניצחה על סריגת עשרות חמניות. החמניות חוברו והפכו לכמו שדה חמניות ענק.  

כל התערוכה מהווה במה לאמני עמק יזרעאל.  

צילום מסך 2023 05 30 135819 1
שטיח חמניות – יצירה חברתית של 45 נשים מבוגרות מהעמק 

עת קציר 

עינת קלייפלד, האוצרת, סיפרה ותיארה את עבודת האוצרות שלה ואת התהליך אותו עברה בבניית תערוכת "עת קציר", שמה של התערוכה השנה: "בתערוכת 'עת קציר' בחרנו חמישים אמנים מהעמק, מהטובים ביותר. בית העם בגודלו איפשר לנו להציג את כל העבודות, כשיש מרחב גדול לכל אמן ולכל יצירה.  

"היצירות כולן מספרות את הספור של עמק יזרעאל. בעמק חיים הרבה אומנים יוצרים, לכל אמן שפה אמנותית שונה וטכניקה שונה. היה זה אתגר גדול ליצור תערוכה אחת, בה יש מכנה משותף לכל האמנים והיצירות. נופיי העמק והחיים בעמק יזרעאל משפיעים מאד על היצירות. בתערוכה רואים שכל אמן הגיב אחרת לנושא 'עת הקציר'. 

"מגילת רות מופיעה, קציר החיטה, נופים, אנשים, האביב ועוד. הקציר זהו שלב בתהליך החקלאי, כאשר בין הזריעה לקציר מתקיים זמן של תפילה ותקווה ליבול מוצלח, מתקיימים תהליכים בשדה ומתקיימים תהליכים בתוך עולם האמנות.  

"האמן בזמן היצירה נמצא בחיבוטי נפש. התמונות הן פירות היצירה. יש מספר נושאים שבאים לידי ביטוי בתערוכה זו. הקשר אל הנוף, זמני השנה – ויש אף התייחסות ותגובה למצב הפוליטי המתרחש היום בארץ." 

תלמידים מאזינים להרצאה על היצירות בתערוכה
אמנות וחינוך – תלמידים מאזינים להרצאה על היצירות בתערוכה 

מיטב האמנים 

"רוב היצירות נעשו במיוחד לתערוכה זו. שני אמנים דגולים שזכו בפרס ישראל מציגים בתערוכה: הפסל יעקב דורצין מכפר החורש והצייר אלי שמיר הצייר מכפר יהושע.  

"החלטנו על נושא התערוכה כבר בנובמבר. מרגע שהודענו על נושא התערוכה החל שלב היצירות של האמנים לתערוכה זו. בנובמבר התחלתי לעבוד עבור תערוכה זו. יצרתי קשר עם האמנים, את חלקם ליוויתי וחלק מהיצירות נבחרו במיוחד לתערוכה. עשיתי קטלוג על כל אמן והעבודה שלו.  

"מתקיימת כאן זרימה וסינתזה בתוך התערוכה. המבנה איפשר לי לעשות גם 'גלריית חצר'. בגלריית החצר יש פסלים, צילומים ועבודה חברתית.  

"שטיח החמניות זהו מיזם חברתי. שרה אבנין גנישר יזמה וכינסה סביבה נשים מבוגרות אותם הדריכה בביתה ליצירה זו. שרה הינה אמנית טכסטיל שפרצה דרך בשנים האחרונות בעבודותיה.  

"ההחלטה לשים את שדה החמניות בכניסה נבעה מהמסר של המיזם החברתי הזה, המשקף את תושביי העמק: 'כולנו שדה אחד!'. שדה החמניות משקף את השדה שכולנו אנשי העמק שייכים אליו, שדה מרהיב ביופיו ועוצמתי ומנגד כל אחד מאיתנו הוא אינדיבידואל ואחד ויחיד.  כל הפרחים הם פרחי חמניות  צהובים, אבל כל פרח הוא שונה בגודלו ובגווניו. חודשים של התגייסות וריכוז של 45 נשים יצרו יצירה מופלאה שהיא יצירה חברתית." 

ציור של הצייר אלי שמיר בן העמק
ציור של הצייר אלי שמיר בן העמק 

ספרי קצת על הבחירה בבית העם כמקום התערוכה. 

"הבחירה בבית העם בנהלל חוברת את האמנים והמבקרים אל השורשים שלנו. כל אחד והשורשים שלו. החיבור הוא לעברנו, לסבים והסבתות שלנו, לתנאים שהיו ולתקופה שהייתה.  

"נוכחתי שהקהל המבקר בתערוכה זו מגיב בהתרגשות, הן בשל המקום והן בשל היצירות האמנותיות. זוהי תערוכה שמלמדת ומעבירה מסרים.  יש קשר בין חינוך לאמנות והוחלט שגני  הילדים של המועצה יבקרו בתערוכה. מגמות האמנות בבתיי הספר התיכוניים של המועצה מבקרים בתערוכה – הקשר בין אמנות וחינוך יצר מינוף הן לאמנות, הן בחינוך.  

"חל היפוך. בעבר האמנים היו צריכים להגיע למרכז על מנת להציג את היצירות שלו. אנשים שרצו לראות תערוכות אמנות נסעו למרכז. הפעם מכל הארץ מגיעות קבוצות לתערוכה – מהדרום, מהמרכז והצפון. התערוכה של אמני העמק הפכה לאבן שואבת של שוחרי אמנות ונוצרה תנועה לכיוון הפריפריה." 

תערוכת אמני העמק "עת קציר" תהיה פתוחה עד השישי ביוני. ליד בית העם הוצבה עגלת קפה, מחצלות נפרסו, שולחנות וספסלים, בית העם בנהלל הפך למקום חי במלוא מובן המילה.  

תערוכה זו היא חג האביב של אמני העמק. יש בתערוכה זו שיר אהבה לאמני העמק ולאמנות שלה. חיים שלמים רבים וגדולים מתגלמים ביצירות, כפי ששמה "עת קציר". 

פינה בתערוכה מוקדשת לשני הענקים: מאיר שלו ויונתן גפן, שנפטרו השנה, שניהם בני נהלל. 

אלו היו מילותיה של עינת קלייפלד, האוצרת. 

תודה גדולה לרחלי אבידב שלקחה את המושג תרבות ומנכיחה ומרחיבה ומעמיקה את התרבות כולה בכל רחבי עמק יזרעאל. 

אני נורא אהבתי – רוצו לראות! 

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן