יבול שיא
הרפת והחלב
shutterstock 2439322953

פריצת דרך בקיימברידג': קטניות מהונדסות גנטית ישפרו את בריאות האדם והיבול החקלאי

< 1 דק' קריאה

שיתוף:

חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' הצליחו להנדס גנטית קטניות כמו עדשים ואפונה, כך שיכילו פחות חומרים מעכבי עיכול, מה שצפוי לשפר משמעותית את ספיגת המינרלים החיוניים בגוף האדם ואת עמידות הצמחים

עבור ציבור החקלאים, מדובר בבשורה משמעותית שיכולה להשפיע הן על בריאות הציבור והן על רווחיות הגידולים. קטניות הן עמוד תווך בתזונה העולמית, במיוחד במדינות מתפתחות, בזכות היותן מקור עשיר לחלבון, ויטמינים ומינרלים. אולם, הן מכילות באופן טבעי "אנטי-נוטריינטים" – חומרים כמו פיטאטים ולקטינים – המעכבים את ספיגתם של מינרלים חיוניים כמו ברזל ואבץ, ועלולים לגרום לבעיות עיכול שונות.

הצוות מקיימברידג' זיהה את הגנים האחראים לייצור חומרים אלו והצליח, באמצעות הנדסה גנטית מדויקת, להפחית את רמותיהם בצמחים. המשמעות היא קטניות מזינות יותר, שקל יותר לעכל, ובעלות פוטנציאל עצום במאבק בתת-תזונה ובמחסור במינרלים, תופעות נפוצות בחלקים רבים בעולם.

מעבר לתרומה התזונתית, לפיתוח זה יש גם השלכות חקלאיות ישירות: צמחים שהונדסו להכיל פחות חומרים מעכבי עיכול הראו גם עמידות משופרת למזיקים ולמחלות. ייתכן שהפחתת האנטי-נוטריינטים מפנה משאבים בצמח לטובת מנגנוני הגנה טבעיים. עמידות זו יכולה להוביל ליבולים גדולים יותר ואיכותיים יותר, תוך הפחתת הצורך בחומרי הדברה – בשורה כפולה לחקלאים המבקשים לייעל את עבודתם ולהפחית את עלויות התשומות.

בטווח הארוך, פיתוח זני קטניות משופרים אלו יכול לפתוח שווקים חדשים וליצור הזדמנויות כלכליות לחקלאים ברחבי העולם, כולל בישראל. היכולת לספק מוצר מזין ובריא יותר, תוך שיפור יציבות היבול ועמידותו, מציבה את החקלאות בחזית החדשנות הטכנולוגית לטובת האנושות כולה.

ההתקדמות הזו היא דוגמה מצוינת לאופן שבו מחקר אקדמי פורץ דרך באוניברסיטאות מובילות יכול לסלול את הדרך לשינויים מהותיים ומיטיבים בחקלאות העולמית. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כשהמשפחה חוזרת הביתה אחרי שנתיים ארוכות של המתנה, תקווה ונשימה עצורה, עדים אנחנו לרגעים מרגשים של שיבה הביתה. בימים של ציפי דרוכה לקבלת אחינו ואחותנו השבים, אנחנו נזכרים בערך הבסיסי ביותר – הבית והמשפחה.
3 דק' קריאה
שלחנו את מאיה ורפי שחיו בחיפה מספר שנים לגלות את חיפה המתחדשת * לילה בחיפה, שהייתה לזוג הצעיר בית עד לפני תשע שנים * כבר בכניסה לחיפה עלו מחדש זיכרונות מתקופה אחרת בחייהם, כשהם היו סטודנטים צעירים  *תמונה ראשית: בוסתן כיאט. צילום: דני בר  בוסתן כיאט  כשנכנסים לחיפה על
5 דק' קריאה
"לנוער תפקיד מכריע בבניה ובשיקום של הקהילות," אומר יואל זילברמן, מנכ"ל ארגון "השומר החדש", בהתייחסו לקהילות הנגב המערבי והצפון * לשם כך הוחלט ב"השומר החדש" על איגום כל המשאבים בתנועה, תחת הנהגת "התנועה החדשה", כולל
9 דק' קריאה
יוליה ושאול בן-הר ממושב יתד, זוג מוזיקאים שעלו לארץ ממולדובה, מנגנים במבחר כלי מוזיקה ומאמינים שהמוזיקה שלהם מהווה שליחות חשובה בחייהם * המוזיקה הגיעה כנחמה ללב הקהל, במיוחד בימי המלחמה המורכבים וכעת פועלים בני הזוג להגשמת חלומו של שאול: הקמת "שדה מוזיקה" באשכול – מרכז חקלאי-חוויתי-תיירותי, מקום קבע לקיום פסטיבלים, חגיגות ועוד  *תמונה
9 דק' קריאה
הישוב הקהילתי מצפה אילן אשר במועצה האזורית מנשה, חגג בחודש שעבר 20 שנה להיווסדו באירוע מרגש!   לכבוד האירוע סיפרה מנהלת הקהילה לירז לוי על הישוב: "מצפה אילן הוא יותר מיישוב, הוא נקודה ביטחונית משמעותית באזור. במהלך שני העשורים האחרונים הפך מצפה אילן לבית חם לקהילה של חסד, התנדבות ונתינה. מהקמת מכינת בית אסף (מכינה קדם
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן