יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2025 07 08 164500

רשמת האגודות: בקרה הדוקה יותר על נושאי המשרה  

2 דק' קריאה

שיתוף:

בעקבות "פרשת רשפים" בוחנים במשרד הרשמת הוצאת הנחיות בדבר נוהל התקשרויות של האגודה עם ספקים שיחייב אישורים של ועד ההנהלה והאסיפה

רשמת האגודות השיתופיות עו”ד טלי ארפי-כהן. מעורבת ומודעת לפרטים של "פרשת רשפים". צילום: מהאלבום הפרטי 

מנהלי קיבוצים בעמק המעיינות, בגלבוע וגם בעמק הירדן – הופתעו לאחרונה ממכתב שנחת בתיבת המייל שלהם חתום בידי מזל שרעבי, מרכזת בכירה ומפקחת אזורית במשרד רשמת האגודות השיתופיות. המכתב, שהופנה אל ועדי ההנהלה בקיבוצים אלה, הודיע להם על כוונת משרד הרשמת לפתוח בבדיקה לגבי העסקתו של קבלן מסוים המבצע עבודות בקיבוצים הללו.  

הקבלן המדובר הוא אותו "קבלן חיצוני" כנגדו הגיש קיבוץ רשפים תביעה בסך 11 מיליון שקלים, בפרשה שטלטלה את קיבוץ רשפים, שתחילתה בהגשת תביעת הענק הכספית כנגד שני נושאי משרה בקיבוץ, אחד מהם חבר הקיבוץ, וכן כנגד אותו קבלן. 

הקיבוץ טען בתביעתו "להפרה לכאורה של חובות אמון וזהירות של נושאי המשרה, שומרי הסף כלפי האגודה". באשר לקבלן, טען הקיבוץ כי זה "הפך לקבלן הבית של הקיבוץ", וקיבל לכאורה עבודות "באופן אוטומטי ובלעדי, ללא הליך בחירה ומסודר, מבלי שהתקבלו הצעות מחיר ובהעדר הצדקה לקבלת השירותים דווקא ממנו ובמחירים מופקעים" (ראו "משפט חברים": "העשירו זה את קופתו של זה", 27.6.24; וגם: "סערת התביעה ברשפים", 9.1.25).  

למען הסדר, נציין כי הטענות הן כמובן לכאוריות עד אשר תוכרענה בבית המשפט. נושאי המשרה דחו מכל וכל את המיוחס להם ואמרו כי התביעה מופרכת וחסרת יסוד. הקבלן אמר כי "טענות רשפים חסרות כל שחר ובסיס ביחס אליו, והן מסתכמות בטענות רשלנות כלפי נושאי משרה בקיבוץ". התביעה טרם החלה להתברר בבית המשפט, אך היו ניסיונות שלא צלחו להשיג הסדר בין הצדדים או חלקם. האירוע חולל סערה פנימית בקיבוץ, שבסופו מינתה רשמת האגודות השיתופיות עו"ד טלי ארפי-כהן, ועד ממונה לרשפים, תוך שקבעה כי זה יהיה מופקד על שינוי המבנה הארגוני, יצירת הסכמות קהילתיות והפגת המתחים החברתיים בקיבוץ (ראו "משפט חברים": "ועד ממונה לרשפים", 13.3.25) 

מתברר כי רשמת האגודות מעורבת ומודעת לפרטים של "פרשת רשפים", וכעת בחר משרד הרשמת להוסיף ולחקור התקשרויות אחרות, ככל שנעשו, בין קיבוצים אחרים לבין אותו קבלן.  

התקשרויות טעונות אישור 

מזל שרעבי כתבה בהודעתה כי בכוונת משרד רשמת האגודות השיתופיות "לפתוח בבדיקה לגבי אופן אישור הסכמי התקשרות" עם הקבלן האמור. "ככל שהקיבוץ ותאגידיו מקיימים עיסקאות עם הקבלן, אבקשכם להעביר למשרדנו, תוך ארבעה ימים מיום קבלת מכתב זה, פרוטוקולים של ישיבות הוועד ואסיפות כלליות לאישור הסכמי ההתקשרות עם הקבלן, בצירוף ההסכמים החתומים". 

בדיקה זו הנוגעת לבחינת פרטנית של תקינות ההתקשרות של הקיבוצים עם הקבלן האמור, היא חלק ממהלך כולל שיזמה עו"ד טלי ארפי-כהן, רשמת האגודות השיתופיות, על מנת ליצור נוהל שיסדיר את אופן ההתקשרויות של אגודה שיתופיות עם קבלנים וספקים. נוהל זה טרם פורסם, אך במרכזו תהא ככל הנראה הנחייה כי התקשרויות מהותיות (בסדרי גודל כפי שתפרט ההנחיה) תהיינה טעונות אישור של הארגונים המוסמכים של האגודה, ובכלל זה אישור הוועד וגם האסיפה הכללית של החברים, אלא אם החליטה האסיפה אחרת (לגבי סכומי ההתקשרות שיהיו טעונים את אישורה).  

חשוב לציין כי לפי דיני האגודות השיתופיות, לוועד ההנהלה יש "סמכות שיורית", מה שמעניק לו "גמישות תפעולית" והוא יכול לפעול בכל עניין שאינו מוסדר במפורש על ידי האסיפה הכללית או בתקנון האגודה, כל עוד הפעולה עולה בקנה אחד עם מטרות האגודה. במילים אחרות, הוועד מוסמך לקבל החלטות ולפעול בנושאים שאינם מוגדרים כסמכות בלעדית של האסיפה הכללית, ובלבד שהפעולה אינה סותרת את החלטות האסיפה הכללית או את תקנון האגודה. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו.  מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך,
הזיקנה היא שלב בחיים המלווה לא אחת בשינויים פיזיים,קוגנטיביים, רגשיים וכלכליים.  מדינת ישראל מציעה לאזרחים הוותיקים מגוון רחב של זכויות והטבות שנועדו לתמוך בהם ולשפר את איכות חייהם. למרות הזכויות הרבות הקיימות לאזרחים ותיקים,
3 דק' קריאה
מאת עו"ד גד שטילמן ועו"ד אריאל רוט בעולם הכפרי ובייחוד במושבים, שאלת ההורשה אינה עוסקת רק בחלוקת נכסים טכנית – היא נוגעת בשורש הזהות המשפחתית, ההמשכיות הבין-דורית, ולעיתים אף בקיום הכלכלי של הדור הבא.
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן