יבול שיא
הרפת והחלב
לימוד והעמקה בצרכי האישה מתנדבות שומרת אחותי באדיבות המועצה

שומרת אחותי 

5 דק' קריאה

שיתוף:

אלימות במשפחה היא תופעה ידועה ולצערנו נמצאת גם במגזר הכפרי * "אלימות במשפחה היא תופעה חברתית המתקיימת במרחב בו אנו חיים. עלינו להכיר בה, לראות, לזהות לטפל בה על מנת למגר אותה," אומרת אסנת שמואל, עובדת סוציאלית במטה יהודה, שם הקימו מעגל תמיכה חדש לנשים נפגעות אלימות במשפחה 

*תמונה ראשית: לימוד והעמקה בצרכי האישה מתנדבות שומרת אחותי. צילום באדיבות המועצה

השבוע צוין ערב סיום ההכשרה של פרויקט "שומרת אחותי", יוזמה מרגשת של אגף הרווחה במטה יהודה, שנועדה לספק ליווי, תמיכה אישית וחברתית לנשים נפגעות אלימות במשפחה. הפרויקט, שהוקם מתוך צורך ממשי שעלה במפגשים עם נשים המטופלות במרכז למניעת אלימות במשפחה,  נולד מתוך הבנה כי רבות מהנשים חוות ניתוק חברתי ובידוד משפחתי. במקרים רבים, בן הזוג האלים מנתק את האישה ממקורות התמיכה שלה – והיא נותרת לבדה, גם כשהיא מחליטה לפרוץ את מעגל האלימות. 

כדי לשנות את המצב הזה, התנדבו כ-20 נשים תושבות מטה יהודה, אשר 16 מהן עברו תהליך הכשרה מקצועי שנמשך כשנה. במהלך ההכשרה הן למדו כיצד ללוות, להקשיב, לתמוך ולסייע – מתוך רגישות, הבנה והיכרות עמוקה עם המציאות עמה הן מתמודדות. 

המתנדבות של "שומרת אחותי" שומרות, יוצרות קשר אישי עם המטופלות, מלוות אותן בצעדים הראשונים של השיקום ומציעות להן אוזן קשבת ולב פתוח – כחלק ממעגל תמיכה קהילתי מחבק. באירוע הסיום, שנערך השבוע, השתתפו נציגות הרווחה, מנחות ההכשרה, המתנדבות ובכירים מהמועצה. הערב כלל ברכות, שיתוף חוויות אישיות וטקס הוקרה למתנדבות, שמהוות עמוד תווך בפרויקט.  

נשים במילכוד 

אסנת שמואל, עובדת סוציאלית של מועצת מטה יהודה, סיפרה ל'קו למושב' על היוזמה והליווי שמציע פרויקט "שומרת אחותי": "אני תושבת מטה יהודה, נולדתי במושב צפרירים, בנותיי גדלו כאן במרחב הכפרי היפיפה. אני מגיעה מתחום הטיפול בנשים או גברים במצבי סיכון, התמכרויות, ובמצבי קצה המתמודדים עם פוסט טראומה. היום אני מנהלת את המרכז למניעת אלימות במשפחה ופגיעות מיניות בגירים באגף הרווחה." 

למה את חושבת שהקמת מערכים למניעת אלימות חשובים במטה יהודה 

"אלימות במשפחה מתרחשת במערכת שאמורה להיות המקום הבטוח, המכיל והמגן – הבית. האלימות של בעלים, בני זוג, כלפי נשותיהם, בנות זוגם מתרחשת בכל התרבויות בכל השכבות החברתיות הכלכליות, על ידי גברים ברמות השכלה שונות, בנות דתות שונות. 

"נשים הסובלות מאלימות במשפחה מתגוררות בקהילות במושבים ובקיבוצים והן נמצאות במלכוד מחשש שינדו אותן מהקהילה בה הן חיות, ומאידך להמשיך ולספוג התנהגות אלימה מצד בן זוגן, המלכוד מקשה עליהן לפנות לעזרה. 

"אלימות במשפחה היא תופעה חברתית המתקיימת במרחב בו אנו חיים. עלינו להכיר בה, לראות, לזהות לטפל בה על מנת למגר אותה. הקמת המענה המניעתי / טיפולי  התנדבותי באגף  יהודה מציין את הבעיה הרווחת גם במרחב הכפרי שלנו ואנשים יכולים לפנות ללא החשש מהסטיגמה שהייתה רווחת בעבר." 

מי מגיע אליכם? 

למרכז פונים תושבי ותושבות מטה יהודה, נשים שפונות עצמאית, פניות שמתקבלות מגורמי חוץ, כמו: שירותי בריאות, משטרה, שרות מבחן. יישנם גם נשים המגיעות לטיפול בהפניית עו"ס משפחה. המרכז עסק באבחון, טיפול, הערכת סיכון ומסוכנות, בניית דרכי הגנה, בניית דרכי טיפול, שיקום ומיצוי זכויות. אנו מטפלים גם בנפגעי אלימות וגם בפוגעים באלימות במשפחה. במרכז שלוש מטפלות עובדות סוציאליות, מומחיות בתחום הטיפול באלימות במשפחה." 

איך זה עובד? 

איך נבנה המודל של "שומרת אחותי"?  

"המודל ייחודי ואנו לראשונה מקיימות אותו במסגרת אגף הרווחה."  

מיטל מרדכי, עובדת אגף הרווחה, שותפה לבניית המודל ולקחה חלק בחשיבה על המודל לאחזקה ושימור מתנדבות, מסבירה: "הפרויקט הוקם מצורך שעלה לאור דיווחים של הנשים במעגל האלימות על תחושת בדידות, בושה ופחד לשתף את הסביבה ובידוד שנובע מתוך התנהגות של שליטה של הפוגע, הגורם לאשה להתרחק מרשתות תמיכה משפחתיות, חברתיות וקהילתיות. כמו כן האישה מתרחקת ממעגלי התמיכה בשל בושה וחשיפת הסוד. 

"הגינו מחשבה על ליווי של מתנדבות מקהילת מטה יהודה שילוו נשים, שיעניקו להן מענה חברתי, ליווי ותמיכה אמפטית רגשית, יחזקו את תחושת הבטחון והערך העצמי ואת תחושת העצמאות והיכולות שלהן." 

מה אתן מחפשות במתנדבות? 

"אנחנו מחפשות נשים, תושבות מטה יהודה, בעלות יכולת הקשבה, אמפתיה וחוסן מנטלי, שמתחייבות להכשרה מקצועית וליווי נשים לתקופה של שנה ויותר.  

"מטרת ההתערבות ההתנדבותית נבנית באופן ספציפי מול כל אישה כאשר הנחת היסוד היא שלכל אישה יש להתאים 'חליפה' המתאימה לה ולצרכיה, כפי שהיא מגדירה אותם, אשר יעמדו בבסיס אופי הקשר עם המתנדבת. אחת השאלות ששאלנו את המתנדבות בהדרכה הייתה: 'אם היית צריכה לבחור מישהי אחת שתהייה שם עבורך בזמן משבר, מי זו הייתה'?" 

כמה זמן לקח להרים את פרויקט "שומרת אחותי"?  

"הרעיון החל לפני כ-3 שנים לערך, פרסמנו אודות הפרויקט במטה יהודה ופנו אלינו כ-20 נשים, תושבות מטה יהודה. ולפני כשנה החלה ההכשרה ל-16 מתנדבות. הן הגיעו אחת לחודש באופן קבוע להכשרה בנושאים הרלוונטיים למעגל האלימות. 

"הנשים שהגיעו להתנדב מגיעות מתחומי ידע שונים ומגוונים, חינוך, טיפול, רפואה ועוד. נפגשנו איתן למפגש ראשוני שלאחריו התקיימו מפגשים פרטניים, שוחחנו על צרכים שעולים, תיאום ציפיות והבנת ערך ההתנדבות והאחריות הכרוכה בקשר." 

מהן התוצאות בשטח? 

"ההכשרה החלה לפני כשנה, כיום כשש מתנדבות החלו בליווי נשים, התחלה של ביסוס קשר ואמון, בהמשך יצטרפו עוד כשלוש נשים לליווי. בנוסף לליוויו הפרטני ישנה יוזמה של המתנדבות לקחת חלק בפעילות קבוצתית, החלו לגבש רעיונות. כמו כן, הן ייקחו חלק בהעלאת המודעות לתופעת האלימות ביישובים בהן הן מתגוררות, כשגרירות מניעה לתופעה. נדבר בעוד כשנה לגבי התוצאות." 

טקס סיום הכשרה מתנדבות שומרת אחותי באדיבות המועצה
טקס סיום הכשרה מתנדבות שומרת אחותי. צילום: באדיבות המועצה

"זו התחייבות ואחריות" 

אמירית שושני, המתגוררת בבית זית, היא אחת המתנדבות בפרויקט "שומרת אחותי". על הצטרפותה, היא מספרת: "אני גרה במושב בית זית ונשואה לבן מושב. גידלתי פה ארבעה ילדים: הגדול בן 28 והקטן בן 20 משרת כחובש קרבי. יש לי שתי בנות באמצע אשר משרתות במילואים. את תהליך 'שומרת אחותי' התחלנו לפני המלחמה. התפנה לי זמן וצורך לתת מעצמי, למרות שיש בזה משהו אגואיסטי, כי אני מקבלת המון מההתנדבות הזאת.  

"אחרי קבלת רקע מהעובדים הסוציאליים של הרווחה נכנסנו לעולם שלא הכרנו. זה נכון, שומעים על מקרים קשים כמו של מיכל סלה ז"ל (סלה נרצחה על ידי בעלה), אבל בהכשרה חשפו אותנו לעומק של תופעת האלימות במשפחה, ועשו זאת בהכשרה מקצועית מדהימה. הם נגעו בנושא מכל הכיוונים – מכיוון משפטי, עזרה וליווי." 

לפני שהתחלת להתנדב בפרויקט היו לך חששות, מחשבה שאולי זה יותר מידי אחריות? 

"ברור! היו לכולן חששות ופתחנו את זה בהכשרה. זאת התחייבות ואחריות שאתה לוקח על עצמך, אבל במקביל אלינו יש את צוות אגף הרווחה והעובדות הסוציאליות שעושות עבודה מדהימה, על כל השאלות שלי קיבלתי מענה בהכשרה.  

"על כל שאלה שהייתה לי אסנת ענתה, גם אונליין וגם בפגישות עצמן. לדוגמא איך לומר דברים שלא יצאו בצורה שיפוטית, איך לדבר על נושאים מסוימים. בסופו של דבר ההתנדבות תרמה  לי יותר ממה שחשבתי, כי את מביאה את עצמך והשיחה עם האישה קולחת. אין שיפוטיות, ללא ביקורתיות, רק הקשבה – להיות שם בשבילן."  

ואמירית מסכמת: "פרויקט 'שומרת אחותי' זאת תוספת נהדרת לאגף הרווחה. צוות העובדות הסוציאליות עושות עבודה מדהימה, הן חיות את זה ביום יום. גם אני בסופו של דבר מקבלת מזה המון, לומדת מזה ומרחיבה את עולמי ואת הידע שלי בנוגע לסימנים של אלימות במשפחה."  

מנהלת אגף הרווחה במטה יהודה, הדס דוד, ציינה: "זהו מיזם פורץ דרך שמעגן את הרעיון, כי הקהילה היא חלק בלתי נפרד מהתהליך הטיפולי והשיקומי של הנשים. המתנדבות שלנו מוכיחות שערכים כגון נתינה, מחויבות ולב גדול יכולים להוביל לשינוי." 

פרויקט "שומרת אחותי" צפוי להתרחב בשנה הקרובה, עם מחזור נוסף של מתנדבות ומעגלי תמיכה נוספים. כדי לדעת יותר על הפרויקט אפשר לפנות אל אסנת שמואל, מנהלת מרכז לאלימות במשפחה, באגף הרווחה, מוא"ז מטה יהודה. 

[email protected]  

02-9958685 הקו משמש גם כוואטסאפ. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*תמונה ראשית: סגן מ', בת אשכול. צילום: דו"צ  גאווה אדירה למועצה האזורית אשכול! מבין מסיימי קורס טייס, גם סגן מ׳, מהמועצה אזורית אשכול – הטייסת הראשונה בת אשכול.  מ׳ בת 21, בוגרת בית הספר
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: במחנה הקיץ של פורום Summer Camps ישראל מועצה אזורית חוף אשקלון מצטרפת גם השנה לשורת רשויות מקומיות ברחבי הארץ, ומשלבת 250 ילדים ובני נוער מיישובי המועצה במחנות הקיץ של פורום Summer Camps
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: בית הספר היסודי בנהלל. צילום: שאול רחמים  על אף מגבלות מבצע "עם כלביא", הצליחו כלל בתי הספר היסודיים והחינוך הבלתי פורמלי – עמותת הספורט 'כחול לבן', בית האמנויות והחינוך עמק יזרעאל במועצה
< 1 דק' קריאה
אברהם גת (גוטמן), חבר מושב כפר מעש בן 92, הגיע ארצה כנער ניצול שואה, אחד מאלפי ילדים שבאו לבדם ארצה מרומניה בדרך לא דרך * לעדינה בר-אל הוא מספר על חייו כילד, על נעוריו
9 דק' קריאה
אגף קרקעות ואגודות שיתופיות של תנועת המושבים, בראשות עו"ד ד"ר מיכל בוסל השתתף במספר כנסים במועצות עמק יזרעאל ומטה אשר, במוזיאון בכפר מל"ל ועוד  *תמונה ראשית: ד״ר בוסל בהרצאה בכנס ועדים במועצה האזורית מטה אשר  אגף קרקעות
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן