בתקופת הקורונה, הייתה הרשאה זמנית של רשמת האגודות השיתופיות לאפשר קיום אסיפת חברים (שיחת קיבוץ) באמצעות Teams/Zoom בלבד, וללא חובת התכנסות פיזית. האם הוראה זו עדיין בתוקף?
אכן ההוראה בתוקף. באופן מעניין ההנחיה הראשונה של הרשמת, עו"ד שלומית שיחור רייכמן, בתפקידה נגעה ל"כינוס אספות כלליות והצבעות באמצעים דיגיטליים". ההנחיה כוללת שורה של הוראות לגבי האופן בו ניתן לכנס אסיפה כללית ואף לקיים בה הצבעה גלויה (ניתן למצוא את ההנחיה באתר רשמת האגודות השיתופיות. ראו קישור בשולי הרשימה).
הרשמת חוזרת ומבהירה (גם לטובת קוראי המדור) שניתן לכנס אספות כלליות באמצעות היוועדות חזותית בכל עת (ולא רק בתקופת הקורונה), ככל שתקנון הקיבוץ אינו סותר זאת. בכך, מדגישה הרשמת, יש צעד לקידום האגודות השיתופיות במאה ה-21.
עו"ד שיחור רייכמן ממליצה לכל קיבוץ לפעול לקידום השימוש באמצעים טכנולוגיים והטמעתם לצורך קיום אספות כלליות לרבות הצבעות גלויות וחשאיות. היא ממליצה לקבוע מראש אחראי טכני שיוכל לסייע לחברים המשתתפים במקרה בו יתקלו בתקלות במהלך "האספה הדיגיטלית". עוד היא מציעה לקיבוצים שבתקנונם קיימת הוראה מפורשת המונעת שימוש באמצעים דיגיטליים לפעול לשינוי התקנון. משרד רשמת האגודות, היא אומרת, פועל לאישור בקשות שכאלה בפרקי זמן קצרים.
אשר להצבעות גלויות באמצעים דיגיטליים – הרשמת מבהירה כי אכן ניתן לקיים הצבעה גלויה במהלך אסיפה המתקיימת בדרך של היוועדות חזותית (כמובן אם אין מניעה לכך בתקנון האגודה). יש לבצע את ההצבעה הגלויה בדרך שתאפשר השתתפות כלל החברים, ועל ועד ההנהלה לעדכן בכתב, קודם לאספה, את חברי הקיבוץ בדבר מתכונת הדיון והאספה.
אשר להצבעה חשאית באמצעים דיגיטליים – ניתן לקיים הצבעה כאמור, אם תקנון הקיבוץ אינו סותר זאת ובלבד שהאספה הכללית אישרה קיום הצבעות חשאיות באמצעים דיגיטליים (אף כאן מומלץ לעיין בהנחיה המפרטת, בין השאר, דרכים שנועדו להבטיח את חשאיות ההצבעה וזיהוי המצביעים). הצבעה דיגיטלית זו מאפשרת השתתפות רחבה של חברי הקיבוץ, גם אלה השוהים במהלך ההצבעה מחוץ לגבולות המדינה.
procedures_cooperatives-using-digital-media.pdf (www.gov.il)