יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2023 01 17 120518

שיר של אחרי מלחמה 

3 דק' קריאה

שיתוף:

איך הגיעה מורן ארד, בת קיבוץ מגן שבעוטף עזה, להיות זמרת הבית אצל קלינט איסטווד ואיך כל זה קשור להלם קרב?

כששואלים אותה איך הרגישה כשעלתה לבמה בפעם הראשונה, היא אומרת שהיא לא ממש זוכרת את הפעם הראשונה, אולי מפני שהיא מופיעה כל חייה. "כשאת גדלה במשפחה מוזיקלית כמו שלי, קשה לזכור איך המוזיקה נכנסה לראשונה לחייך, את תמיד מוקפת בה".  מורן ארד היא זמרת-יוצרת הפועלת בקרב מוזיקאי הזרם המרכזי בסצנת המוזיקה בקליפורניה. היא גדלה בקיבוץ מגן שבנגב, בעוטף עזה, בת להורים מוזיקאים, שהתחנכה בבית שתמיד היה מלא במוזיקה, שם למדה על מידת המסירות הנדרשת לכתיבת שירים ולשירה עצמה.  

המסע לקליפורניה וקריירת המוזיקה החלו בימי הצבא, שם הייתה סולנית בלהקת צוות הווי בבסיס חיל האוויר, במקביל לשירותה בלשכת מפקד הבסיס. בסיום השירות פנתה ללימודים בית הספר ״רימון״. ״תעשיית המוזיקה מלאה באנשים מוכשרים, שלא בהכרח צריכים לימודים פורמליים, אבל רציתי להעמיק בהיבטים הטכניים של עשיית מוזיקה לפני ההחלטה להפוך אותה לקריירה״. מורן השתלבה בסצנת המוזיקה התל אביבית, אך ביקשה לנסות את עתידה בחו״ל. 

ב-1997 לאחר סיום לימודיה עזבה מורן את הקיבוץ ונישאה לאריק, אותו פגשה כשהגיע כחייל בודד מארה"ב ללמוד עברית באולפן בקיבוץ. השניים השתקעו באוהיו שם נולדו שלושת ילדיהם: יוני, רון, ועדן-לי.    

באוהיו עבדה מורן כמורה לעברית ובמקביל קיבלה הזדמנות מדהימה ללמוד ובהמשך להופיע עם אגדת הג׳אז הגיטריסט ביל דיארנגו, שהופיע והקליט עם ענקי הג׳אז כמו שרה וואהן, צ׳רלי פארקר, ודיזי גילספי. ״החוויה יוצאת הדופן הזו העניקה לי את הפריצה הראשונה בתעשיית המוזיקה האמריקאית״. הזדמנות נוספת קיבלה מורן כשהוזמנה לקחת חלק באלבום הבכורה של להקת Prom Queen,  

Nothing is Forever, ולהיות סולנית בלהקת הבלוז Stone Cold Blue. 

משפחת ארד
משפחת ארד בקיבוץ מגן. משפחה מוזיקלית. צילום: מהאלבום הפרטי 

זמרת הבית של קלינט איסטווד 

ב-2011, עברה מורן לקליפורניה בעקבות עבודה ובחיפוש אחר משהו מוכר, הגיעה שוב אל המוזיקה. "מצאתי עצמי מופיעה בעיר כרמל ב'מישן ראנץ׳' שבבעלות קלינט איסטווד. מעולם לא הרגשתי שבאמת הגשמתי את עצמי והרגע שבו הרגשתי סוף סוף שהצלחתי לגעת בנקודת ההצלחה, היה כאשר הייתה לי ההזדמנות להופיע כזמרת הבית של קלינט איסטווד, כשהוא בעצמו יושב בקהל. הרגשתי סוג של קסם כששרתי בליוויו של גינאדי לוקטיאונוב, שהלחין את מרבית פסי הקול לסרטיו של קלינט איסטווד. הוא פסנתרן מוכשר שאתגר אותי, וגרם לי להרגיש שהגעתי לאן שהייתי אמורה להגיע״. 

ל״מישן ראנץ׳״ מגיעים אנשים רבים מתעשיית המוזיקה בלוס אנג׳לס ומכל רחבי ארה״ב. "שם פגשתי ונחשפתי לאומנים מתחום המוזיקה והבידור האמריקאי". שם גם פגשה מורן את מפיק הפופ חגי מזרחי, חיבור שהוליד את התקליט הראשון שכתבה והלחינה, ושהפיק מזרחי.   

האלבום השני נכתב דווקא בטקסס, אליה עברה מקליפורניה לשנה אחת. בשנה הזו חיזקה מורן את הקשר עם הארץ וחידשה קשר עם חבר ילדות, בן דנציג, מוזיקאי מוכשר ומפיק מוזיקלי, ואיתו כתבה, הלחינה והקליטה שירים לאלבום שיראה אור בקרוב.   

פצוע מלחמה 

בקיץ 2022 מורן הגיעה לבקר את משפחתה, ואת בנה יוני המשרת בסיירת גבעתי כחייל בודד שעלה ארצה בהשראת אביו אריק ששירת גם הוא כחייל בודד. היא התארחה בקיבוץ מגן, אצל הוריה, מאיר ומיקי ארד, ונקלעה למבצע ״עלות השחר״, בו ספג הקיבוץ מטחי רקטות כבדים. זו אומנם לא הפעם הראשונה, אך משהו הפעם היה שונה. "קרוב יותר, מוחשי יותר, משפחתי יותר". מורן משחזרת את הפחד לעלות על האוטובוס לתל אביב ממגן, המחסומים, אזעקות ״צבע האדום״, החשש לבן שמשרת בשטחים. 

כשחזרה לארה״ב, התיישבה מורן לצפות בטלוויזיה המקומית, ופרסומת לעמותה אמריקאית לנפגעי הלם קרב עלתה לפני החדשות. "זה היה הרגע שבו הבנתי שכאב המלחמה הוא כאב אוניברסלי, גם פה וגם מעבר לים, אותן חוויות, אותו קושי, אותן התמודדויות. התיישבתי מייד לכתוב שיר נוסף, שיר שנוצר בעקבות החוויה שעברתי בארץ, שיר שמדבר על תופעת הלם הקרב שחווים חיילים בעקבות זיכרון מלחמה או רגעים קשים של מפגש עם המוות. השיר הזה, שכתבתי באנגלית (כמו את רוב שיריי) הפגיש אותי עם מנעד רגשי שלא הכרתי, ודרכו הבנתי שהכאב אותו חווה החייל הוא אישי לו, אך נוגע ברבים, בני משפחה, בנות זוג ובמעגלים רחבים יותר, והכאב הזה חוצה גבולות, מדינות וקהילות. התחברתי לסיפורם של סעידיאן שהצית את עצמו, של זיו שילון שנפצע אנושות, ולסיפורם של פצועי המלחמה והלומי הקרב בארה״ב״.  

השיר נקרא ״פצוע מלחמה״ Wounded Warrior  ומדבר על כך שההתמודדות האמיתית מתחילה בעצם עם חזרתו של החייל הפצוע הבייתה. חלק מתגמולי השיר יתרמו לעמותות שעוזרות לחיילים להשתקם. 

החיים של מורן נחלקים בין ישראל לארה"ב. בנה הבכור משרת בסיירת גבעתי ואילו הבן האמצעי משרת בצבא ארצות הברית. ״הקשר בין שתי הארצות הוא משהו שתמיד יהיה קרוב לליבי, והאוניברסליות תמיד תהיה הקו המנחה אותי בחיי האישיים ובחיי היצירה המוזיקלית שלי״, היא מסכמת. 

לינק לצפייה בשיר:   

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דוד סילברמן, רוני אמיר, ניר ברהולץ, דובי צהר, מדריכי שירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) יצחק אסקירה, טכנולוגיה בבתי צמיחה, יועץ מיקור חוץ מרק פרל, מנהל תחום אגרו-מטאורולוגיה, חטיבה למשאבי סביבה משרד החקלאות וביטחון המזון *תמונה
9 דק' קריאה
נופית וקנין1, שמעון פיבוניה1, עדי סויסה2, מילי זנבר1, יובל ברזילי1, מוטי אושרוביץ1, מייק וקנין1, סבטלנה גוגיו1, דוד סילברמן2, אהבה ברשקו1, רז יפהר1, רועי קרני1 1מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר,2שה"מ משרד החקלאות ופיתוח הכפר, אריאל קיטרון,
7 דק' קריאה
סיכום הרצאה של איתן סלע בכנס מגדלים, רבדים, יולי 2025  עריכה ממצגת: ד”ר דרור הדר *תמונה ראשית: שעלבים: עונת 2024, כרב חמצה, עיבוד משמר, קטע ללא איסוף קש, דיורקס 250 סמ”ק/ד’ בסתיו, ראונדאפ + היט על עשבים מתחמקים.
2 דק' קריאה
חוקרים: מורן סגולי – מו"פ רמת הנגב, דובי צהר – שה"מ *תמונה ראשית: איור 1. מרסס הגב שהוכנס בו מחולל אוזון והריסוס האינטנסיבי על הצמחים מבוא בגידול ירקות אינטנסיביים, קיימת בעיה מרכזית של הגנת הצומח
3 דק' קריאה
אוגוסט 2025 מולי זקס1, יגאל מירון2, עדי נוה3 1 ממ"רית טכנולוגיה של השקיה ומצעים מנותקים, שה"מ; 2ממ"ר גידול מלפפון, שה"מ; 3 מדריך קרקע, מים והזנת הצמח, מחוז מרכז, שה"מ גידול במצע מנותק – פירושו
11 דק' קריאה
שדה עוזיהו אוג' 2024 זיו מי-טל תחום ירקות שה"מ, עומר בן-דוד תחום ירקות שה"מ, נביל עומרי תחום ירקות שה"מ, משה מסיקה – חקלאי מבוא כיום מגדלים חסה בשטח פתוח ברחבי הארץ לאורך כל ימות
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן