היא רק בת 20 ועשרה ימים לפני יום הולדתה ה-20 זכתה באליפות אירופה בגלישה בדגם IQ FOIL שהתקיימה בסרדיניה * כבר בגיל 9 החלה דניאלה פלג מבית חנניה בקריירה הימית ומאז היא שם בין הגלים, גולשת ומדהימה אותנו בהישגים מדהימים
*תמונה ראשית: דניאלה פלג עם גלשן ה-IQ FOIL שלה. צילום: נועם תמיר
באוקטובר האחרון חגגה דניאלה פלג, ממושב בית חנניה, יום הולדת 20 ועשרה ימים לפני כן הפכה לאלופת אירופה בגלישה בדגם IQ FOIL בתחרות שנערכה באי האיטלקי סרדיניה, לאחר ניצחון בשיוט הגמר על הנורבגית מאיה גיסלר.
לאחר שסיימה במקום הראשון בסיום התחרות אמרה דניאלה: "אני כל כך שמחה, זו הייתה תחרות קשה וטקטית. עבדתי קשה כדי להגיע לזכייה במדליה הזו, הגעתי בכושר טוב ושמחתי מאוד להגיע לגמר. רציתי את הזהב וידעתי שאעשה הכל בשביל זה. זו רק תחילת הדרך עד למשחקים האולימפיים."
דניאלה פלג החלה את הקריירה הימית שלה כבר בגיל 9 בסירות מדגם "אופטימיסט". כעבור שנה החליטה לעבור לגלשן וכבר בגיל 12 זכתה באליפות העולם עד גיל 15, בדגם "ביק 6.8" ואף הקדימה את אלופת העולם הנוכחית ומדליסטית הכסף מפריז ב-IQ FOIL, שרון קנטור. בשנת 2020 הוכתרה פלג לאלופת אירופה עד גיל 19, למרות שהייתה רק בת 15 ולפני כשנתיים דניאלה זכתה במדליית כסף באליפות העולם ב-IQ FOIL שנערכה בברסט (צרפת).
פלג היא בתם של איש שייטת ופסיכולוגית, שניהם מהדרום, שהחליטו לעבור למושב בית חנניה, בשל הקרבה לבסיס של האב ולמקום לימודיה של האם באוניברסיטת חיפה. יש לה שני אחים ואחות. אחד האחים מתחרה בימינו בסירות מדגם 420.
ארון הגביעים החל להתמלא
לשייט היא הגיעה בגיל 9 בעקבות קייטנה ימית שארגן המועדון שלה, הפועל שדות ים, והחליטה שזה המקום שלה. "חילקו הרבה פלאיירים וכמה ילדים מהמושב הגיעו," היא נזכרת. "אחרי שנה בסירה החלטתי שגלשן מתאים לי יותר, אבל היה לי קשה מאוד לצאת משובר הגלים. וכאן נכנס לתמונה המאמן חובב פלג (אין קשר משפחתי), שטיפח בי ביטחון עצמי והוביל אותי ליכולת לצאת לים הפתוח. ואז בגיל 11 בערך – ארון הגביעים החל להתמלא, בהתחלה בתחרויות בארץ אבל כעבור שנה כבר טסתי לחו"ל והתחלתי לזכות במדליות בינלאומיות."
בגיל 12 זכית באליפות לבנות 15.
"כן, הפתעתי את כולם. הצלחתי להיכנס לאליפות העולם מהמקום הרביעי, האחרונה בהקצאה הישראלית, אבל אז הגיעה התחרות והייתי בשיא."
ולמרות הטיסות הרבות הצלחת לסיים תיכון בחוף הכרמל!
"כמות האימונים היומיומיים לא אפשרה לי להמשיך ללמוד כרגיל, ולכן הגעתי להסכם עם בית הספר, לפיו אני מגיעה רק למבחנים. למדתי בבית בעזרת מורים פרטיים ועשיתי בגרות ושירתי בעתלית בתור ספורטאית מצטיינת."
הדגם הקודם, RSX, הוחלף ב-IQ FOIL והתרגול עליו החל ב-2020. בדגם הזה יש לישראל ולמאמן שחר צוברי (בעצמו מדליסט RSX מבייג'ין 2008) סגל חזק מאוד והתחרות על הכרטיס האולימפי היחיד ברמה גבוהה במיוחד. "האמת היא שהתחלתי את 2024 עם תחושת פספוס," היא מסבירה, "כי לא הצלחתי להגיע אפילו לשלוש האחרונות במאבק על הכרטיס לפריז." (קנטור גברה אז על שחר טיבי וקטי ספיצ'קוב – י.ו).
מה ההבדל העיקרי בין התנאים בברסט, ליד האוקיאנוס האטלנטי, לאלה שבקליארי?
"ברסט נמצאת במערב צרפת, ואני זוכרת שהיה שם גשום מאוד באוקטובר. התחרינו במפרץ ליד העיר והיו יחסית מעט גלים. לעומת זאת קליארי נמצאת בסרדיניה שבים התיכון. מזג האוויר באוקטובר חם יחסית והיו הרבה גלים. התנאים שם היו עדיפים מבחינתי על ברסט."
יש לך העדפה לגבי תנאי הרוח?
"מבחינה מקצועית נקודת החוזקה שלי היא ברוחות חלשות. אני נחשבת קטנה (1.63 מטר) ביחס לבנות אחרות ולהן יש יתרון מהירות ברוחות חזקות. כשמגיע יום התחרות, כולן מתמודדות עם אותם תנאים, ולכן גם המטרה שלי היא להצטיין בכל עוצמת רוח."
פרט לשייט, הפסנתר הוא אהבתה הגדולה עוד מגיל צעיר, "אני משתדלת להגיע לשיעור פעם בשבועיים ומנגנת בבית לבד לפי תחושות אישיות, כשמתאים לי, ולפי הלו"ז של התחרויות."
האתגר הראשון ל-2025 הוא הסתגלות למפרש החדש של הגלשן. דניאלה מסבירה: "הקטינו אותו מ-8 ל-7.3 מטרים ורק לפני כמה ימים קיבלנו אותו וצריך להסתגל ולעשות התאמות לקראת התחרויות הבאות," היא מסבירה.
מה הוביל לשינוי?
"באיגוד השייט הבינלאומי הגיעו למסקנה שמפרש 8 מטרים כבד מדי ומעודד גולשים כבדים וזה בא על חשבון אתלטיות."
הטיסה הבאה תהיה לספרד…
"אכן, יש לנו מחנה אימונים ותחרות בקאדיז במרץ ולאחר מכן תחרות סבב בצרפת באפריל. השנה אליפות העולם תיערך בדנמרק, מדינה שלא התחריתי בה מעולם, בחודש יולי, ואליפות אירופה תתקיים באיטליה בנובמבר."
יוצא לך להתחרות גם בארץ?
"כן. בסוף פברואר תהיה תחרות באילת וביוני מתוכננת תחרות גלישה בכנרת. בתור ילדה התחריתי גם בתל אביב, הרצליה נהריה ומכמורת."
שלוש שנים וחצי לפני המשחקים האולימפיים הבאים, לוס אנג'ילס 2028, עוד מוקדם לדבר על הכרטיס, ולכן בשנה הקרובה תנסה פלג לעשות את המקסימום בתחרויות המטרה (אליפויות אירופה ועולם) ולשפר את מיקומה הנוכחי (17) בדרוג הסבב העולמי.