יבול שיא
הרפת והחלב
1749289794642

יום עיון – גידול במצעים מנותקים והידרופוניקה

3 דק' קריאה

שיתוף:

ביום חמישי, 5 ביוני, התקיים במכון וולקני יום עיון מקצועי בנושא גידול במצעים מנותקים והידרופוניקה. באירוע, שאורגן על ידי שה"מ, השתתפו חקלאים ואנשי מקצוע שהגיעו להעמיק את ידיעותיהם בשיטות גידול מתקדמות אלו, שהולכות ותופסות תאוצה בחקלאות.

יום העיון הדגיש את המגמה ההולכת וגוברת של מעבר לגידול במצעים מנותקים – שיטה המאפשרת שליטה מיטבית על תנאי הגידול של הצמח. מצע מנותק, בין אם בעציצים, מכלים, שרוולים או תעלות, מפריד את הצמח מהקרקע הטבעית, ומאפשר לספק לו תנאי הזנה, מים ואוורור אופטימליים.  הידרופוניקה, שיטת גידול מתקדמת, מבוססת על גידול במים בתוספת חומרי הזנה. שיטות אלו מציעות יתרונות משמעותיים כגון חיסכון במים, בקרה מדויקת על מינרלים, הפחתת מחלות קרקע, גידול מהיר יותר ואף אפשרות לגידול באזורים שאינם מתאימים לחקלאות מסורתית. כל אלו תורמים לעלייה משמעותית ביבולים תוך הפחתת עלויות הגידול.

את יום העיון פתח חגי שניר, מנהל שה"מ, שסקר את פעילות הארגון בדרום ובצפון הארץ. שניר הדגיש את השקעת שה"מ בפרויקטים משמעותיים, טכנולוגיות חדשניות, וקידום חקלאות מודרנית בעוטף עזה, בין היתר בתקציבי תקומה. הוא ציין את המיקוד של שה"מ בשני נושאים מרכזיים: חקלאות חדשנית והתייעלות, וכן ביטחון המזון,  תוך התייחסות להחלטת הממשלה להגדיל את ייצור המזון בשליש בשנים הקרובות, הדורשת תקציבים משמעותיים.

יום העיון כלל סדרה של הרצאות מפי חוקרים ומדריכים מובילים משה"מ ומכון וולקני:

  • ד"ר אשר בר-טל מהמכון למדעי הקרקע והסביבה במכון וולקני, פתח את סדרת ההרצאות והעמיק בנושא תכונות כימיות ופיזיקליות של מצעים מנותקים. הוא הגדיר מצע מנותק וניתח את תכונותיו הפיזיקליות, כמו צפיפות, נקבוביות, תכולת מים ואוויר, מוליכות הידראולית, וכן מאפייני דישון ספציפיים למצעים אלו.
  • ראומה למבז משה"מ הציגה את היתרונות של שתלנות במצע מנותק, והדגימה זאת באמצעות משתלות עצי פרי נשירים, גפן, הדרים וסובטרופיים, תוך סקירת שיטות ריבוי שונות כגון ייחורים, זריעים, הברכות אוויר ותרביות רקמה.
  • מוחמד אבו טועמה משה"מ, הרחיב בנושא גידול תות במצע מנותק. הוא סקר זני תות שונים, גורמים המשפיעים על הגידול, אזורי גידול, שיטות השקיה, בקרת אקלים, הפריה וחנטה.
  • ד"ר גיא תמיר מהמכון למדעי הצמח במכון וולקני, הציג את גידול האוכמניות במצע מנותק, הן בארץ והן בעולם. הוא הדגיש את התנאים הייחודיים הנדרשים לגידול אוכמניות, ובפרט את רמת ה pH- הנמוכה, המחייבת גידול במצעים מנותקים ומשטר דישון מיוחד.
  • פרופ' נירית ברנשטיין מהמכון למדעי הקרקע, המים והסביבה במכון וולקני, הרצתה על פוטנציאל ממשק הדישון לבקרת איכות קנאביס רפואי במצע מנותק. היא הסבירה כי איכות היבול וכמותו מושפעים מתנאי אוויר, טמפרטורה, תנאי אור והזנה מינרלית, וכי קנאביס רפואי חייב לגדול על מצע מנותק לצורך בקרה ואחידות בחומרי ההזנה, ליצירת חומרים מטבוליים משניים רצויים.
  • ד"ר ילנה ויטושקין מהמכון להנדסה חקלאית במכון וולקני, שיתפה מידע על חממה דו-קומתית בהידרופוניקה. היא סקרה את היתרונות בקבלת יבול גבוה ליחידת שטח, לצד התמודדות עם האתגרים והבעיות הטכניות בשיטת גידול זו.
  • ד"ר מולי זקס משה"מ הציגה חידושים ועדכונים בגידולי הידרופוניקה ובמצעים מנותקים, תוך התמקדות בגידולים מגוונים כגון ורדים, גרברות, כלניות, פרחי מאכל, תבלינים, תות שדה, עגבניות, קנאביס ופלפל.
  • שלמה קרמר משה"מ, סיפר על גידול בתעלות חומר אורגני בערבה,  תוך התמודדות עם מגבלות קרקעיות. הוא הדגים כיצד מצע אורגני יכול להתאים למגוון רחב של גידולים, והביא דוגמאות מגידולי ירקות ומנגו.
  • ההרצאה האחרונה, שניתנה על ידי נועם שני-מיטל משה"מ, עסקה במצעים מנותקים במרחב העירוני  היא הציגה דוגמאות לגגות ירוקים בערים, התורמים לקירור הסביבה, שיפור איכות האוויר, והפחתת זיהום ורעש. כמו כן, היא הציגה פרויקטים מהארץ ומהעולם של יערות אנכיים על קירות מבנים, המשפרים משמעותית את איכות החיים בעיר.
צילום מסך 2025 07 02 104336
דוכן של חברת Tapkit
צילום מסך 2025 07 02 103755
דוכן של חברת Pelemix

גם לחברות המסחריות היה מקום

במסגרת יום העיון, ניתנה במה גם לחברות מסחריות מובילות המספקות מגוון סוגים של מצעים מנותקים. בין החברות שהציגו את מוצריהן היו אגריקל ,Pelemix ,Tapkit ,וטוף – מרום גולן  . הצגת החברות אפשרה לחקלאים להכיר מקרוב את הפתרונות הקיימים בשוק ולהתרשם ממגוון המצעים המתאימים לצרכים שונים.

לסיכום, יום העיון סיפק לחקלאים המשתתפים ידע עדכני ומעשי, תוך חשיפה למגוון רחב של גידולים ויישומים בשיטות מתקדמות אלו. ניכר כי גידול במצעים מנותקים והידרופוניקה אינם רק טרנד חולף, אלא כיוון אסטרטגי ורווחי בחקלאות המודרנית, המציע פתרונות לאתגרים סביבתיים וכלכליים כאחד.

תקצירי ההרצאות מובאים בגיליון זה ובגיליונות הבאים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אווירה חגיגית ומרגשת שררה באולם כהן במכון וולקני בטקס להענקת אות ההוקרה לחקלאים המצטיינים לשנים 2024-2025, שאורגן על-ידי מועצת הצמחים. בניגוד לימי עיון וכנסים רגילים, האולם היה מלא מפה לפה, עדות לחשיבותו העצומה של
6 דק' קריאה
כרמית סופר–ארד, מדריכת הגנת הצומח (מטעים😉 דוא"ל[email protected]: נועה זכריה, מדריכת גידול מטעים סובטרופיים; דוא"ל: [email protected] שי צעידי, מדריך גידול מטעים סובטרופיים; דוא"ל: [email protected] איתן רכט, אגף אבחון מזיקים, השירותים להגנת הצומח וביקורת; דוא"ל: [email protected]
2 דק' קריאה
*תמונה ראשית: מאיר יפרח – להקים קרן משותפת לפינוי עודפים. צילום: נועם רבינוביץ השבוע חוויתי על בשרי את הפער הבלתי נתפס שבין מחירי השדה למחירי המדף, פער שכל חקלאי בישראל מכיר היטב. בסופרמרקט הנחשב
3 דק' קריאה
האפליקציה כוללת מאגר של כל חומרי ההדברה המורשים בישראל ועוד  אדמה מכתשים, מקבוצת אדמה מהחברות המובילות בעולם בתחום הגנת הצומח, השיקה אפלקציה חינמית חדשה – 'אגרואפ' לחקלאים ולפקחים. האפליקציה מכילה מאגר של כל חומרי
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן