מאז פונו בתחילת המלחמה בצפון – 65 אחוזים מחברי משגב עם ו-70 אחוזים מחברי מלכיה חזרו לקיבוץ | למרות שהמדינה מערימה קשיים, קיבוצי צפון הגולן מתעקשים על קליטת חברים חדשים
*תמונה ראשית: מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ליאור שמחה. צילום: תקשורת ודוברות התנועה הקיבוצית
מטה התנועה הקיבוצית סייר בקיבוצי צפון הגולן והגליל העליון, ונפגש עם ממלאי תפקידים בקיבוצים. חברי הקיבוצים דיברו על האתגרים של ההתיישבות בגבול הצפון.
זוהר ליפקין, סגנית ראש מועצה, סיפרה שמוסדות החינוך של גליל עליון מארחים תלמידים משבעה בתי ספר של מועצות שנפגעו. "300 תלמידים בגליל עליון, לא יחזרו לקיבוצים לאחר המלחמה בצפון, דמיינו מה זה עושה לחינוך בקיבוצים", אמרה ליפקין. נציגי הקיבוצים סיפרו ש-70 אחוזים מאנשי מלכיה חזרו לחיות בקיבוץ, וכן 65 אחוזים מחברי משגב עם.
בגולן, מזכיר קיבוץ אורטל, יאיר נירון, אמר שעל הפרק קליטה של 22 משפחות חדשות. ״מוסדות המדינה עושים הכול בשביל להקשות״, אמר נירון, ״אבל אנחנו נחושים לעשות זאת. כמעט שלא נותרו בקיבוץ חברים מתחת לגילאי 40 וקליטת המשפחות קריטית לדמוגרפיה ולמסגרות החינוך״.
מנהל הקהילה של קיבוץ עין זיוון, אביעד שטראוך, אומר שהשאלה הגדולה היא איך מביאים מחנכים טובים, שיישארו 10 ו-20 שנים כי ״החינוך זו המשימה הכי חשובה בעשורים הקרובים, והתאילנדים לא יתנו לה מענה. אנחנו קולטים מתוך אמונה בחקלאות, בקהילה ובהתיישבות על גבולות המדינה, ומחפשים את האנשים והנשים שרואים בהתיישבות קיבוצית את המשימה הלאומית שלהם".
ליאור שמחה התרגש במיוחד בביקור במשגב עם. "לא אסתיר כי דמעות עמדו בעיניי כשנכנסתי לקיבוץ המשתקם", אמר מזכ"ל התנועה הקיבוצית,לחברי הקיבוץ, "אצלי על השולחן במשרד עדיין ישנו הפגז שנפל כאן, במשגב עם, לפני שנה בדיוק. זה לא מובן מאליו שאנחנו יושבים כאן היום. תודה שאתם נותנים תקווה שאפשר לקום ולזקוף קומה".