*תמונה ראשית: ליאור שמחה ודולאן אבו סלאח, ראש מועצת מג'דל שמס, במשרדו. צילום: תקשורת ודוברות התנועה הקיבוצית
״אנו עומדים לצד אחינו הדרוזים בשעה זו״, אמר ליאור שמחה, מזכ״ל התנועה הקיבוצית, לנוכח הטבח בסוריה ובהמשך לשיחותיו עם ראשי היישובים הדרוזים והמועצות האזוריות.
״דווקא עלינו קיימת חובה מוסרית ראשונה במעלה לפעול ככל יכולתנו כדי למנוע את הטבח שמנסים לעשות בבני ובנות העדה הדרוזית בסוריה.
לתנועה הקיבוצית ולדרוזים ברית ארוכת שנים, בפריפריה, בצה״ל ובחברה הישראלית.
ההגנה על בני העדה בישראל ובאזור כולו הוא אינטרס לאומי, אסור לנו לעמוד מנגד״.
מיזמתון התנועה הקיבוצית
ההמצאות יוצאות הדופן של 2025
״מה שני הדברים שהכי מאפיינים את הישראלים?", פתח אפי טריגר את סיקור המיזמתון של התנועה הקיבוצית בגלי צה"ל, "הראשון – אומת הסטרטאפ, והשני – הקיבוץ. בתנועה הקיבוצית החליטו לשלב אותם יחד. המיזמתון, האקטון בעברית, הוא תחרות בין יזמים מקיבוצים ברחבי הארץ על קבלת מלגה לפיתוח המיזם".
רפי נבו, מנהל מחלקת חדשנות בתנועה הקיבוצית, שמוביל את המיזם זו השנה השלישית, סיפר לטריגר על ההמצאות החדשניות שהוצגו במיזמתון 2025 והדגיש את תפקיד מנהל היזמות בתנועה – ללוות צמיחה של יזמויות בקיבוצים ולהכניס טכנולוגיות מתחדשות במפעלים קיימים.
כוורות דבורים ממוזגות בקיץ ומחממות בחורף; אבקת מתכת שמאפשרת הדפסות תלת מימד במדפסת ביתית; צינור שמשפר קליטת דשן בצמחים; אפליקציה לעידוד הפרדת שאריות מזון בקיבוצים; רובוט אוטונומי לניקוי כלים בחדרי אוכל – אלו הן רק חלק מההמצאות יוצאות הדופן של יזמי הקיבוצים בחקלאות, בתעשייה ובחיי הקהילה.
למעלה מ-50 מיזמים נרשמו למיזמתון השלישי של התנועה הקיבוצית, שנערך באמצעות קרן קמ"ע ואיגוד התעשייה הקיבוצית. שמונה מיזמים שהגיעו לגמר, קיבלו ליווי של 25 מנטורים מצויינים, מומחים ואנשי מקצוע.
ארבעה מיזמים נבחרו על ידי חבר השופטים, וזכו במלגה של 30 אלף שקלים כל אחד:
במקום הראשון: מדפסת תלת מימד – Non-Polymeric3D.
מקום שני: רובוט אוטונומי לשטיפת וסידור כלים – Kitchengnom.
מקום שלישי: חום זה הירוק החדש.
מקום רביעי: Humble medicine.
מידע'לך
דוברי הקיבוצים בארץ הפלאות
מידע׳לך הוא קורס תקשורת והעברת מסרים שמובילה התנועה הקיבוצית להעשרת חברי וחברות הקיבוצים.
הקורס שהסתיים השבוע, בשיתוף עם משקי גרנות, עסק בחשיבות היצירה של תקשורת ככלי לבינוי קהילה וליצירת יחד. המשתתפות והמשתתפים קיבלו כלים ליצירת תוכנית תקשורתית יצירתית, מעוררת השראה שמעודדת השתתפות של כלל החברים.
המארגנים השתמשו בסיפורה של עליזה בארץ הפלאות, בשביל להמחיש את הצורך במצפן טרם בניית תכנית תקשורת לקיבוץ או לארגון.
״אליס: תוכל לומר לי באיזו דרך עלי ללכת מכאן?
החתול: זה תלוי לאן את רוצה להגיע.
אליס: לא אכפת לי כל כך לאן.
החתול: אם כך, לא משנה באיזה דרך תלכי״.
״בסיומו של קורס מידעל׳ך אנו שמחים לומר שאליס כבר יודעת לאן היא רוצה ללכת״, אומרים מארגני הקורס, ״ואנחנו מאמינים שהדרך לשם הרבה יותר ברורה״.
דוברי ודוברות הקיבוצים קיימו דיונים על קהילתיות ואתגר יצירת תקשורת בונה ומקרבת, התנסו ביצירת פרסומים והזמנות איכותיות לאירועים קהילתיים כמו אסיפה על ביטוח סיעודי או תוכנית תקציבית שכוללת הגדלת מיסים, למדו להשתמש בכלי AI ולכתוב תוכנית עבודה תקשורתית.
הקורס הבא יפתח לאחר החגים באזור משקי דרום.
תודה לצעירי הקיבוץ הנודד
"אשרי העם שאתם דור העתיד שלו"
צעירי "הקיבוץ הנודד" עוברים ממשק חקלאי אחד למשנהו, בצפון ובדרום, על מנת לסייע בידי חקלאים שנפגעו במלחמה. ב"קיבוץ הנודד" חברים אלפי צעירים שהחלו לעבוד בחקלאות מתחילת המלחמה.
השבוע, סיימו הצעירים את עבודתם במושב אודם, ברמת הגולן, ושמעון, החקלאי שליווה אותם מטעם המושב, שלח להם מכתב מרגש.
"לחבורה הצעירה והנפלאה,
"ברצוני להביע את הערכתי העמוקה והכנה על תרומתכם הגדולה בקטיף האוכמניות והדובדבן. בכל בוקר, כשהגעתם לעבודה, נכנסתם לי אל הלב. לא ההשכמה המוקדמת הרתיעה אתכם, לא הקור ולא החום שבשטח הפתוח, לא האבק שהשחיר את פניכם וידיכם – הגעתם עם רוח טובה, חיוך ומוטיבציה שכולה נתינה אמיתית.
"חבל לי שעונת הקטיף הסתיימה – לא בגלל שהיבול נגמר, אלא מפני שתחסרו לי מלראות את פניכם המאירות עם זריחת השמש. נוכחותכם בשטח לא רק תרמה רבות לעבודה, אלא גם הפיחה תקווה והשראה.
"אשרי העם שאתם דור העתיד שלו – דור שמבין מהו עמל, מהי אחריות, ומהי שליחות. אתם חבורה מיוחדת, נדירה, שכיף גדול להיות במחיצתה. תודה על מי שאתם, על התרומה שלכם, ועל הרוח היפה שהבאתם איתכם.
"באהבה ובהערכה עצומה, שמעון, מושב אודם, רמת הגולן".
"הקיבוץ הנודד" הוא מיזם של התנועה הקיבוצית לעבודת צעירים וצעירות בחקלאות.