יבול שיא
הרפת והחלב
ChatGPT Image May 16, 2026, 12 41 47 PM

בפרדס

24 דק' קריאה

שיתוף:

הדפון הוכן ע"י מדריכי ההדרים:

יוסי גרינברג, שוקי קנוניץ, יעקב הרצנו, שלום שמואלי, דניאל קלוסקי,

יחזקאל הראש, עמירם לוי שקד, נוה הרצנו-גל, שחם מגידיש וניצן רוטמן

אנו נמצאים עתה עדיין בהפסקת אש  במלחמת אירן השנייה, "שאגת הארי", וכפי הנראה, הסתיימה גם עונת הקטיף העיקרית, ותמו גם האריזה והשיווק של שני הזנים העיקריים: מנדרינה אורי ואשכולית אדומה.

עברנו חורף די חריג מבחינת תנאי מזג האוויר, כשחודש נובמבר היה קיצי מאוד ונטול משקעים, והחודשים פברואר, מרס ותחילת אפריל היו קרים יחסית וגשומים. במרבית חלקי הארץ ירדו משקעים בדומה לממוצעים הרב-שנתיים או קרוב לכך.

ביבול האשכולית האדומה חווינו השנה קשיים משמעותיים, שכללו חרמות וקניות מופחתות במערב אירופה, והמחירים שהתקבלו היו נמוכים. היצוא למזרח הרחוק התנהל בעצלתיים, וימי ההפלגה ארכו זמן רב במיוחד: 80-60 יום, מה שגרם בחלק מהמקרים להתרככות הפרי בהגיעו ליעדים, ובמקרים מסוימים אף לפסילות לשיווק. ההפלגות למזרח הרחוק גם בעונה זו היו ממושכות וסבבו את יבשת אפריקה בגלל חסימת נתיבי המים בים סוף על ידי החות'ים.

תחילת העונה בזן אורי הייתה טובה ביותר, והמחירים היו מצוינים, יחסית לרב-שנתי. בהמשך העונה, בעיקר בחודשים פברואר ומרס, ירדו המחירים באופן חד והיו נמוכים מהחודשים המקבילים בשנה שעברה. נקווה שהשיווק והמכירות של זן זה בחודשים אפריל ומאי יהיו טובים יותר.

התמורה עבור האשכוליות ממפעלי התעשייה פחתה בשנים האחרונות והגיעה למחירים של 0.8-0.6 ₪ לק"ג בשער הפרדס, בקטיף שהועבר ישירות למפעלים, כשהביקוש לאשכולית הלבנה פחת באופן דרסטי גם בתעשיית המיצים. מבחינת יצוא הפומלית והאשכולית הלבנה, נתקלנו בקשיים רבים שנבעו מתחום הספנות עקב מלחמת "חרבות ברזל".  בזני התפוזים ניתן לסכם את העונה כסבירה בשוק המקומי בפרי הטרי למאכל, ואילו בתעשייה נראתה ירידת מחירים, ביחס לעונה הקודמת, בשל עלייה בכמויות התפוזים מהשוק הברזילאי.

גורם חשוב נוסף, הפוגע ביצוא, הוא שערי המטבעות הגרועים והמחיר הנמוך בשער הפרדס.

באופן כללי, היצוא במרבית הזנים, למעט בזן אור, פחת משמעותית מהעונות הקודמות.

מטרת המגדלים היא להשיג תמורה מרבית לתוצרת, ולכן יש לבצע את הפעולות הנדרשות בפרדס במועדן ובמלואן. יש להתעדכן אצל היצואנים בדבר גודל הפרי הנדרש ליצוא בזנים השונים, בעיקר באשכולית האדומה ובזן אורי. נציין כי ניכרים פערים גדולים בין התמורה המתקבלת עבור הגדלים המבוקשים לבין זו המתקבלת עבור הגדלים המבוקשים פחות, ולכן מומלץ לבצע את הפעולות הנחוצות, כמו דילול והשקיה, להגדלת הפרי ולהכוונת הגודל.

גיזום ועיצוב העץ

בחודש מאי אין לבצע גיזום הדרים בפעולות מסיביות, כגון גיזום צמרת, שדרה, מעברים ושמלה. בשנים האחרונות נמצא כי גיזום מסיבי מעודד לבלוב בתקופה זו, מתחרה בחנטים הצעירים וגורם לנשירתם. גיזום כפי שהוזכר, יש לבצע רק בסיום נשירת החנטים הטבעית של כל זן, כלהלן: אשכוליות ותפוזים – החל מסוף חודש מאי; מיכל, מינאולה, אורה ומירב – החל מתחילת יוני, ואורי – החל מאמצעו.

ניתן לבצע בכל עת גיזום שאינו מעודד לבלוב, כמו גיזום יבש, ניקוי זרועות וגזע מצימוח והסרת ענפים מבסיסם. גיזום זה עלול לחשוף את ענפי השלד, ולכן יש להלבינם. הלבנת זרועות וגזעים בעצים מבוגרים תיעשה ב-40% סיד כבוי + 1% דבק פלסטי, בהברשה ולא בריסוס. את השתילים הצעירים ניתן להלבין בתכשירים, כמו: "לובן", "ילבין", "שלגזע" וכדומה. ניתן לבצע את ההלבנה גם במרסס.

על פי ניסיונם המוצלח של חלק מהפרדסנים, גילה יעילות גם התכשיר היפרסיד ביחס של 1 ל-2 תכשיר למים, המרוסס על הגזעים והזרועות, אך לא על העלווה והנוף.

חילון ודילות – יש להסיר צימוח וענפונים צעירים מאזור הדלת והחלון, פעולה אשר תחסוך בהמשך עבודת גיזום רבה. אופן גיזום העץ מתואר ויזואלית בקישור:  https://youtu.be/RhabpL6UAnw.

גיזום יבש ניתן לבצע במהלך הקיץ כולו, אולם רצוי להקדימו. יש להסיר מחובו של העץ את כל הענפים היבשים וענפים חיים מנוונים שאינם נושאים פרי. ענפים אלה שורטים את הפרי, בעיקר בזנים הרגישים, כמו פומלית, פומלו וסטאר רובי. בנוסף, פרי, שחנט במעטפת החיצונית, ייפול למרכז העץ בשל העלייה במשקלו, ולכן עלול להישרט מהענפים היבשים שמתחתיו. הסרת ענפים יבשים חשובה גם כדי לפנות חללים חדשים, שלתוכם יוכלו ללבלב ענפים חדשים שיישאו פרי בעונה הבאה.

בעצים צעירים יש לעצב 5-3 זרועות בצורת גביע. ניתן להתחיל לפתוח דלת למרכז השורה. ענפים מיותרים יש להסיר מבסיסם. יש לקטום לבלוב צעיר שהגיע לאורך 50-30 ס"מ, כדי לעודד התפצלויות חדשות.

בחלקות שפריין מיועד לשיווק לסין, יש לגזום שמלה עד לגובה של 70-60 ס"מ מפני הקרקע. שמלת העץ והפרי יימצאו בעת הקטיף בגובה מינימלי של 40 ס"מ מהקרקע. פטריית הקרקע פיטופטורה סרינגה היא מחלת הסגר בסין, ולכן יש להקפיד הקפדה יתרה על גיזום שמלה.

חיגור אביבי שני להעלאת היבול בזן אורי

החל מתחילת חודש מאי ועד תחילת חודש יוני מומלץ לבדוק אחת לשבוע בחלקות האורי את עוצמת החנטה. בתקופה זו מתרחשת נשירת חנטים טבעית, המתגברת לעתים בעקבות אירועי חום כבד וחמסין. כאשר מבחינים בחנטה בינונית ומעטה, מומלץ לבצע חיגור גזע או חיגור של כ-80% מזרועות העץ, בנוסף לחיגור שבוצע באביב. פעולה זו עשויה להקטין את המשך נשירת החנטים ולשפר את היבול הצפוי בחלקה. החיגור השני יבוצע כעבור 4-2 שבועות ממועד החיגור האביבי.

בחלקות שבהן החנטה שופעת, אין לבצע חיגור שני, כיוון שהוא עלול ליצור מצב של יבול עודף, פרי קטן וחוסר פריחה בעונה הבאה. לעתים תופעת שפע חנטים או חוסר חנטים אינה אחידה בחלקה, ולכן מומלץ לבצע חיגור סלקטיבי, כלומר רק בעצים שבהם הוא נדרש, בהתאם למספר החנטים.

בשנים האחרונות נמצא שחיגור בכמה זני הדרים לפני שרב כבד, אשר שרר באמצע חודש מאי, תרם להישרדות החנטים.

מווסתי צמיחה

טיפולים לדילול חנטים, להגדלת ממדי הפרי, להפחתת קמטת ולהפחתת היסדקות הפרי

בפרק זה מוצגים הטיפולים המומלצים ליישום בפרדס, במטרה לדלל חנטים, להגדיל את ממדי הפרי, להעלות את כמות היבול, לווסת את ההנבה ולהפחית את תופעות הקמטת והיסדקות הפרי. סוג מווסת הצמיחה, המינון, מועד היישום וכמות הטיפולים יותאמו לתוצאה הנדרשת בכל זן ובכל חלקה, כפי שמפורט בטבלה מס' 3 שלהלן. התכשיר ייבחר על פי השפעותיו השונות של מווסת הצמיחה. כך לדוגמה, אם חלקת ה'ולנסיה', שתוכנן לרסס בה להגדלת פרי, נוטה לסבול מקמטת, בוחרים מבין התכשירים להגדלת הפרי את התכשיר המפחית גם קמטת.

ברשימת הטיפולים המומלצים לאותו זן מופיעים לעתים כמה תכשירים. יש לבחור בטיפול ובתכשיר המתאימים להשגת ההשפעה המבוקשת.

בטבלה 3 מצוינות ההמלצות לשימוש בתכשירים השונים, כפי שמופיעות בתוויות התכשירים שאושרו על ידי הוועדה לרישוי תכשירים, על סמך ניסויים שבהם הוכחה יעילותם. השפעות התכשירים משתנות לעתים בין אזור לאזור, ולכן יש לבחור מהם את התכשיר שיעילותו הוכחה באזור היישום, המומלץ על ידי המדריכים האזוריים.

לשיפור יעילות הטיפול מומלץ לשלב בדרך כלל את מווסתי הצמיחה בתכשירי ההזנה: חנקת אשלגן, בונוס או בוסטר, בהתאם לרשום בתווית. כאשר מרססים באותה חלקה יותר מריסוס אחד, בריסוסים העוקבים מומלץ להפחית ב-25% את ריכוז תכשירי ההזנה שבתרסיס. נפח התרסיס הנדרש הוא כ- 300 ליטר לדונם לפרדס מבוגר.

יש לטפל בחומרים מווסתי צמיחה בהתאם לרשום בתוויות התכשירים, ולשלב רק עם משטחים ותכשירי הזנה המותרים לשילוב לפי התוויות.

יש לרסס לפי הסכמתן של ארצות היעד ורשתות השיווק בנוגע ליבוא פרי שרוסס בתכשירים השונים. ניתן לראות את הדרישות בקובץ שמתעדכן מעת לעת על ידי מיכל מזעקי. העדכונים מופיעים בקישור המצורף:

https://www.gov.il/he/Departments/publications/reports/pesticides-are-allowed-for-use-i-citrus-for-export

דרישות מדינות היעד משתנות מפעם לפעם, ולכן לקראת הטיפול באחד מתכשירי מווסתי הצמיחה יש להתעדכן בנושא ולטפל בחלקות שפריין מיועד לייצוא, רק לאחר תיאום עם המשווקים. בדפון זה מופיעים רק התכשירים והטיפולים המורשים על פי התוויות. לגבי טיפולים ניסיוניים יש להיוועץ במדריכים.

טבלה 1. טבלת עזר להכנת תמיסת ריסוס – 100 ליטר של תכשירים מווסתי צמיחה המשמשים להגדלת הפרי (דוגמאות לריכוזים נפוצים)

התכשיר המסחרי
וריכוז החומר הפעיל
החומר הפעילריכוז החומר הפעילכמות תכשיר
ל-100 ליטר מים
אלפטין ת"נ 400 ג'/ל'NAA300 ח"מ75 סמ"ק
אלפנול סופר ת"נ 201 ג'/ל'NAA300 ח"מ150 סמ"ק
אלפארון ת"נ 200 ג'/ל'NAA300 ח"מ150 סמ"ק
טופס ת"נ 33 ג'/ל'-TPA3,5,610 ח"מ30 סמ"ק
מגדילון סופר ת"נ 25 ג'/ל'-DP2,425 ח"מ100 סמ"ק
מקסים ט"מ 10%-TPA3,5,610 ח"מ1 טבלית
פריגן אקסטרה ת"נ 60 ג'/ל'2,4-DP60 ח"מ100 סמ"ק
נוויס ת"ר    150 ג'/ל'metamitron0.2% מהתכשיר200 סמ"ק

טבלה 2.  טבלת עזר להכנת תמיסת ריסוס – 100 ליטר של משטחים וחומרים אחרים המשתלבים

במווסתי הצמיחה (דוגמאות לריכוזים נפוצים)

התכשירריכוז התכשירכמות תכשיר ל-100 ליטר מים
טיבולין0.025%25 סמ"ק
BB50.05%50 סמ"ק
חנקת אשלגן4%4 ק"ג
בונוס4%4 ק"ג
בוסטר3%3 ק"ג
חומצה זרחתית0.1%100 סמ"ק

טבלה 3. מווסתי הצמיחה, מועדי הריסוס והשילובים בזנים השונים

הזןמטרת הטיפולמועד הריסוס (ע"פ קוטר חנטים ממוצע במ"מ)מווסת הצמיחה וריכוזו (ח"מ של חומר פעיל)תוספות למווסת הצמיחה
(3-1)
תכשירים והערות (א'-ד')
מיכלדילול והגדלת פרי8-12NAA (200-300)1+2א'
הגדלת פרי12-15 (25)2,4-DP2ב', מגדילון סופר
דילול והגדלה10-20(60) 2,4-DP1+2+3ד', פריגן אקסטרה
דילול והגדלה21-253,5,6-TPA (10-15)2ג'
מורקוטדילול והגדלה8-12NAA (200-300)1+2א'
הגדלת פרי והפחתת היסדקות21-253,5,6-TPA (10-15)2ג'
סטסומההגדלת פרי18-202,4-DP (25)2ב', מגדילון סופר
הגדלה ודילול22-253,5,6-TPA (10-15)2ג'
ראשוןהגדלת פרי12-152,4-DP (25)2ב', מגדילון סופר
אורהדילול והגדלת פרי10-202,4-DP (60)1+2+3ד', פריגן אקסטרה
נובההגדלת פרי15-182,4-DP (25)2ב', מגדילון סופר
דילול והגדלת פרי10-202,4-DP (60)1+2+3 ד', פריגן אקסטרה
דילול, הגדלת פרי, הפחתת קמטת והפחתת היסדקות15-18NAA (300-350)1+2א'
הפחתת קמטת והפחתת היסדקות28-32NAA (300-350)1+2א'
דילול, הגדלת פרי, הפחתת קמטת והפחתת היסדקות21-253,5,6-TPA
(10-15)
2ג'
הפחתת קמטת והפחתת היסדקות28-323,5,6-TPA
(10-15)
2ג'



הזן
מטרת הטיפולמועד הריסוס (ע"פ קוטר חנטים ממוצע במ"מ)מווסת הצמיחה וריכוזו (ח"מ של חומר פעיל)תוספות למווסת הצמיחה
(3-1)
תכשירים והערות (א'-ד')
מינאולהדילול חנטים והגדלת פרי12-15NAA (200-300)1+2א'
דילול והגדלת פרי18-203,5,6-TPA (10)2ג'
דילול והגדלת פרי10-202,4-DP (60)1+2+3 ד', פריגן אקסטרה
אוריהגדלת פרי8-122,4-DP (25)2ב', מגדילון סופר
דילול והגדלת פרי10-202,4-DP (60)1+2+3ד', פריגן אקסטרה
דילול והגדלת פרי17-203,5,6-TPA (5-10)2ד', מקסים
דילול והגדלת פרי12-14נוויס (0.2%)בונוס ( 4%)ה', החומר הפעיל בנוויס הוא מטמיטרון
אודםדילול והגדלת פרי11-13NAA (300)2א'
שמוטיהגדלת פרי15-202,4-DP (60)1+2+3ד', פריגן אקסטרה
הגדלת פרי25-303,5,6-TPA (10-15)2ג'
טבוריהגדלת פרי15-182,4-DP (25)2ב' מגדילון סופר
דילול, הגדלת פרי והפחתת קמטת15-18NAA (200-300)1+2א'
הפחתת קמטת והיסדקות הפרי28-32NAA  (300)1+2א'
הגדלת פרי25-303,5,6-TPA (10-15)2ג'
ולנסיהדילול, הגדלת פרי והפחתת קמטת15-18NAA (200-300)1+2א'
הגדלת פרי15-182,4-DP (25)2ב',  מגדילון סופר
הגדלת פרי202,4-DP (60)1+2+3ד', פריגן אקסטרה
הגדלת פרי25-303,5,6-TPA (10-15)2ג'
הזןמטרת הטיפולמועד הריסוס (ע"פ קוטר חנטים ממוצע במ"מ)מווסת הצמיחה וריכוזו (ח"מ של חומר פעיל)תוספות למווסת הצמיחה
(3-1)
תכשירים והערות (א'-ד')
אשכוליות (לבנות, אדומות, ורודות)דילול והגדלת פרי15-20NAA (300)1+2א'
הגדלת פרי18-202,4-DP (25)2ב', מגדילון סופר
הגדלת פרי202,4-DP (60)1+2+3ד', פריגן אקסטרה
הגדלת פרי25-303,5,6-TPA (10-15)2ג'
פומליתדילול והגדלת פרי15-22NAA (300)1+2א'
הגדלת פרי15-182,4-DP (25)2ב', מגדילון סופר
הגדלת פרי28-323,5,6-TPA (10-15)2ג'
פומלו גולייתהגדלת פרי28-323,5,6-TPA (10-15)2ג'
לייםהגדלת פרי12-152,4-DP (25)2ב', מגדילון סופר
קומקואטהגדלת פרי12-152,4-DP (25)2ב', מגדילון סופר


תוספות למווסת הצמיחה

  1. יש להוסיף אחד מהמשטחים: 5BB בריכוז 0.05% או טיבולין בריכוז 0.025%. יש להשתמש במשטח המורשה על פי התווית.
  2. חנקת אשלגן או בונוס בריכוז 4%-5% או בוסטר בריכוז 3%, בהתאם לרשום בתוויות התכשירים. כאשר משלבים את מווסת הצמיחה עם בונוס או בוסטר – אין להוסיף משטח.
  3. חומצה זרחתית בריכוז 0.075%-0.1%, בהתאם לרשום בתווית. כאשר משלבים עם בונוס או בוסטר – אין להוסיף חומצה זרחתית.

הערות

  • תכשירי ה-NAA – אלפנול סופר ואלפארון – מכילים 200 גרם/ליטר חומר פעיל; אלפטין מכיל 400 גרם/ליטר חומר פעיל. יש לרסס בתכשיר המורשה לשימוש בתווית. כאשר מרססים בתכשירי NAA, יש להקפיד על ריסוס בטווח הטמפרטורות המומלץ בתווית. ריסוס בטמפרטורה גבוהה מדיי יגרום לנשירת יתר, ואילו ריסוס בטמפרטורה נמוכה מדיי לא ישפיע כראוי. על פי ניסיונם של מגדלים באזורים החמים, יש לרסס לדילול חנטים באזורים אלה בדרך כלל על חנטים גדולים יותר מהרשום בטבלה.
  • תכשיר ה–DP2,4 – מגדילון סופר – מכיל 25 גרם/ליטר חומר פעיל.
  • תכשירי ה–TPA3,5,6 – התכשיר מקסים מורכב מטבליות המכילות 10% חומר פעיל, והתכשיר טופס מכיל 33 גרם/ל' חומר פעיל. יש לרסס בתכשיר המורשה לשימוש על פי התווית.
  • תכשיר ה–DP2,4 – פריגן אקסטרה – מכיל 60 גרם/ליטר חומר פעיל. כאשר מרססים פריגן אקסטרה על חנטים קטנים, בטווח ההמלצה, הריסוס גורם בדרך כלל לדילול חנטים.
  • אין לרסס בנוויס  בנפח תרסיס הגבוה מ-270 ליטר לדונם.

השקיה

השקיית הדרים לפי מקדמי השקיה

נכון להיום קיימות שתי גישות עיקריות להשקיית הדרים, ושתיהן מיועדות להבטיח יבול מרבי, תוך השגת כמות וגודל פרי מיטביים. הגישה הראשונה מבוססת על חישוב מקדם השקיה בהתאם לנתוני ההתאדות היומית (פנמן-מונטיס), ואילו הגישה השנייה מנטרת את קצב גדילת הפרי במשך עונת הגידול ומתאימה את כמויות ההשקיה לקצב זה. לכל אחת מהשיטות יתרונות וחסרונות, אך בכל מקרה, ללא קשר לשיטה הנבחרת, חשוב לבצע בקרה תקופתית של מצב המים בקרקע, כדי לוודא שיישום ההשקיה תואם את דרישות הגידול ומבטיח תנאים אופטימליים להתפתחות העץ והפרי.

טבלאות מקדמי ההשקיה המובאות להלן מתייחסות לעצים בוגרים (מעל 5 שנים מנטיעה) ובריאים, הנושאים יבול ממוצע בינוני עד גבוה. בפרדס שצפוי בו יבול גבוה – יש להעלות את מנת המים בכ- 15%-20%. מאידך, בפרדס שצפוי בו יבול הנמוך מהממוצע או שסובל מעקות שונות או מניקוז בעייתי – יש להפחית את מנת המים בכ- 20%-30%.

את מקדם ההשקיה לאותו חודש יש להכפיל בהתאדות היומית, וכך לקבל את מנת המים המומלצת לדונם ליום. את נתוני ההתאדות המחושבת ניתן למצוא באתר "אגף שימור קרקע, משרד החקלאות" בכתובת:

https://www.agrometeorology.co.il/.

להלן דוגמאות לטבלאות של מקדמי השקיה.

טבלה 1. אזור השרון, תחנת תל מונד (תת-אזור בית דגן)

חודשקבוצה א' – יבול גבוה או חשש לקבלת פרי קטןקבוצה ב' – יבול נמוך או
חשש לקבלת פרי גדול
הזן אורי
מאי0.500.450.45
יוני0.550.550.55
יולי0.650.600.65
אוגוסט0.750.700.70

טבלה 2. אזור הגליל המערבי, עכו (תת-אזור עכו)

חודשקבוצה א' – יבול גבוה או חשש לקבלת פרי קטןקבוצה ב' – יבול נמוך או
חשש לקבלת פרי גדול
הזן אורי
מאי0.500.500.45
יוני0.600.550.60
יולי0.700.600.65
אוגוסט0.750.700.75

טבלה 3. אזור עמק יזרעאל, ניר העמק (תת-אזור ניר העמק)

חודשקבוצה א' – יבול גבוה או חשש לקבלת פרי קטןקבוצה ב' – יבול נמוך או
חשש לקבלת פרי גדול
הזן אורי
מאי0.450.400.40
יוני0.550.500.55
יולי0.650.600.60
אוגוסט0.750.650.70

טבלה 4. אזור הנגב הצפוני, גילת (תת-אזור הנגב הצפוני)

חודשקבוצה א' – יבול גבוה או חשש לקבלת פרי קטןקבוצה ב' – יבול נמוך או
חשש לקבלת פרי גדול
הזן אורי
מאי0.500.500.45
יוני0.650.600.65
יולי0.750.700.75
אוגוסט0.850.800.80

טבלה 5. חלקה צעירה, בשנה השנייה עד השנה הרביעית מהנטיעה, לפי ליטר לעץ ליממה

 אפרילמאייונייוליאוגוסטהערות
שנה שנייה68810104-3 טפטפות לעץ
שנה שלישית1520222525שלוחת טפטוף פתוחה לכל אורכה

יישומון (אפליקציה) השקיה

לאחרונה פותח על ידי שה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות יישומון לתכנון השקיה, המתחשב בסוג הגידול, באזור הגיאוגרפי ובנתוני התאדות, ובאמצעותו ניתן לצפות במקדם ההשקיה הרלוונטי לתקופה הנבחרת ולקבוע את מרווחי ההשקיה, שעל פיהם תחושב מנת המים עבור כל חלקה. בנוסף, מוצגים ממוצעי התאדות שנתיים וגרף המתאר את ההתאדות היומית בחודש האחרון, כך שניתן לזהות מגמות עדכניות.

לאחרונה חלו שינויים במערכת: ראשית, יש להוריד את יישומון "משרד החקלאות" ובו לפתוח חלון נוסף להפעלת "יישומון נתוני השקיה".
לנוחות המשתמשים, סרטון הסבר המדריך כיצד לעבוד עם המערכת החדשה: סרטון הסבר יישמון ״נתוני השקיה״

השקיית הדרים לפי גודל הפרי

התמורה במרבית הזנים נמדדת לפי גודל הפרי בעונת השיווק. באמצעות מעקב אחר קוטר הפרי במהלך העונה ושליטה במנת המים הניתנת לחלקה, אפשר לווסת את גודל הפרי בעת הקטיף. במקרה שהפרי (בממוצע לחלקה) קטן מהנדרש, יש להעלות את מנת ההשקיה מעל המנה המומלצת בטבלת מנות ההשקיה שלעיל; ואילו במקרה שהפרי גדול מהנדרש – יש להפחיתה. תחום השינוי הוא עד 20% מהמנה המומלצת. עד כה נערך מעקב אחר תשעה זנים. בטבלאות שבהמשך מופיע קוטר הפרי הרצוי בזנים אלה, על פי מועד הבדיקה והקטיף.

ויסות גודל פרי באשכולית אדומה – לקטיף בכיר

קוטר פרי מבוקש: מ-90 מ"מ עד 110 מ"מ

מחודש יוני ועד תקופת הגשמים יש למדוד את קוטר הפירות, ובהתאם לתוצאות להגדיל את מנות המים או להפחיתן.

קוטר פרי ממוצע רצוי (במ"מ) – בחודשים יוני עד אוקטובר

חודש קטיף1 ביוני15 ביוני1 ביולי15 ביולי1 באוגוסט15 באוגוסט
קטיף בכיר36-5651-7161-8168-8873-9377-97
חודש קטיף1 בספטמבר15 בספטמבר1 באוקטובר15 באוקטובר
קטיף בכיר81-10184-10487-10791-110

ויסות גודל פרי באשכולית אדומה לקטיף סלקטיבי בסתיו ולקטיף משלים בסוף העונה קוטר פרי מבוקש: מ-90 מ"מ עד 105 מ"מ

מחודש יוני ועד תקופת הגשמים יש למדוד את קוטר הפירות, ובהתאם לתוצאות להגדיל את מנות המים או להפחיתן.

קוטר פרי ממוצע רצוי (במ"מ) – בחודשים יוני עד מאי

חודש קטיף1 ביוני15 ביוני1 ביולי15 ביולי1 באוגוסט15 באוגוסט
פברואר-מרס25-5035-6545-7552-8257-8761-91
חודש קטיף1 בספטמבר15 בספטמבר1 באוקטובר15 באוקטובר1 בנובמבר15 בנובמבר
פברואר-מרס65-9568-9871-10174-10476-10678-108
חודש קטיף1 בדצמבר1 בינואר1 פברואר1 במרס1 באפריל
פברואר-מרס80-9583-9886-10188-103105 -90

ויסות גודל פרי בפומלית ירוקה

קוטר פרי מבוקש: מ-98 מ"מ עד 120 מ"מ

מחודש יוני ועד תקופת הגשמים יש למדוד את קוטר הפירות, ובהתאם לתוצאות להגדיל את מנות המים או להפחיתן.

קוטר פרי ממוצע רצוי (במ"מ) – בחודשים יוני עד אוקטובר

חודש קטיף1 ביוני15 ביוני1 ביולי15 ביולי
ספטמבר44-6459-7969-8976-96
אוקטובר40-6055-7565-8572-92
חודש קטיף1 באוגוסט15 באוגוסט1 בספטמבר15 בספטמבר
ספטמבר81-10185-10589-10992-112
אוקטובר77-9782-10186-10689-109
חודש קטיף1 באוקטובר15 באוקטובר
ספטמבר95-115—-
אוקטובר91-11195-115

ויסות גודל פרי בפומלית צהובה לשוק המקומי

קוטר פרי מבוקש: 110 מ"מ ומעלה

מחודש יוני ועד תקופת הגשמים יש למדוד את קוטר הפירות, ובהתאם לתוצאות להגדיל את מנות המים או להפחיתן.

קוטר פרי ממוצע רצוי (במ"מ) – בחודשים יוני עד ינואר

חודש קטיף1 ביוני15 ביוני1 ביולי15 ביולי
ינואר49-7064-8574-9581-102
חודש קטיף1 באוגוסט15 באוגוסט1 בספטמבר15 בספטמבר
ינואר86-10890-11294-11597-118
חודש קטיף1 באוקטובר15 באוקטובר1 בנובמבר15 בנובמבר
ינואר100-121103-124105-126107-128
חודש קטיף1 בדצמבר15 בדצמבר1 בינואר15 בינואר
ינואר108-129109-130110-131111-132

ויסות גודל פרי בפומלו אדום

קוטר פרי מבוקש: מ-120 מ"מ עד 160 מ"מ

מחודש יוני ועד תקופת הגשמים יש למדוד את קוטר הפירות, ובהתאם לתוצאות להגדיל את מנות המים או להפחיתן. כמו כן, מחודש יולי יש להפחית את מנות המים בחלקות שבהן יש בעיה של אחוז סוכר נמוך בפרי.

קוטר פרי ממוצע רצוי (במ"מ) – בחודשים יוני עד אוקטובר

חודש קטיף1 ביוני15 ביוני1 ביולי15 ביולי1 באוגוסט
ספטמבר80-11295-127105-137112-144117-149
אוקטובר77-10992-124102-134109-141114-146
חודש קטיף15 באוגוסט1 בספטמבר15 בספטמבר1 באוקטובר
ספטמבר121-153125-157128-160131-163
אוקטובר118-150122-154125-157128-160

ויסות גודל פרי במינאולה

קוטר פרי מבוקש: מ-65 מ"מ עד 85 מ"מ

מחודש יוני ועד תקופת הגשמים יש למדוד את קוטר הפירות, ובהתאם לתוצאות להגדיל את מנות המים או להפחיתן.

קוטר פרי ממוצע רצוי (במ"מ) – בחודשים יוני עד ינואר

חודש קטיף1 ביוני15 ביוני1 ביולי15 ביולי1 באוגוסט15 באוגוסט
דצמבר18-3823-4328-4833-5337-5741-61
חודש קטיף1 בספטמבר15 בספטמבר1 באוקטובר15 באוקטובר1 בנובמבר
דצמבר45-6549-6952-7255-7558-78
חודש קטיף15 בנובמבר1 בדצמבר15 בדצמבר1 בינואר
דצמבר61-8163-8365-8567-87

ויסות גודל פרי באורי

קוטר פרי מבוקש: מ-60 מ"מ עד 80 מ"מ

מחודש יוני ועד תקופת הגשמים יש למדוד את קוטר הפירות, ובהתאם לתוצאות להגדיל את מנות המים או להפחיתן.

קוטר פרי ממוצע רצוי (במ"מ) – בחודשים יולי עד פברואר

חודש קטיף1 ביולי15 ביולי1 באוגוסט15 באוגוסט1 בספטמבר
פברואר14-3421-4127-4732-5237-57
חודש קטיף15 בספטמבר1 באוקטובר15 באוקטובר1 בנובמבר
פברואר41-6145-6549-6953-73
חודש קטיף15 בנובמבר1 בדצמבר15 בדצמבר1 בינואר1 בפברואר
פברואר56-7657-7758-7859-7960-80

ויסות גודל פרי בטבורי ניוהול

קוטר פרי מבוקש: מ-80 מ"מ עד 100 מ"מ

מחודש יוני ועד תקופת הגשמים יש למדוד את קוטר הפירות, ובהתאם לתוצאות להגדיל את מנות המים או להפחיתן.

קוטר פרי ממוצע רצוי (במ"מ) – בחודשים יוני עד ינואר

חודש קטיף1 ביוני15 ביוני1 ביולי15 ביולי1 באוגוסט15 באוגוסט
נובמבר21-5129-5936-6643-7348-7853-83
חודש קטיף1 בספטמבר15 בספטמבר1 באוקטובר15 באוקטובר
נובמבר57-8761-9165-9569-99

לאחר קטיף סלקטיבי

חודש קטיף1 בנובמבר15 בנובמבר1 בדצמבר15 בדצמבר1 בינואר
ינואר72-8274-8476-8678-8880-90

ויסות גודל פרי במנדרינה מיכל

קוטר פרי מבוקש: מ-60 מ"מ עד 80 מ"מ

מחודש יוני ועד תקופת הגשמים יש למדוד את קוטר הפירות, ובהתאם לתוצאות להגדיל את מנות המים או להפחיתן.

קוטר פרי ממוצע רצוי (במ"מ) – בחודשים יוני עד ינואר

חודש קטיף1 ביוני15 ביוני1 ביולי15 ביולי1 באוגוסט15 באוגוסט
נובמבר16-3621-4126-4630-5034-5438-58
חודש קטיף1 בספטמבר15 בספטמבר1 באוקטובר15 באוקטובר
נובמבר41-6144-6447-6750-70

לאחר קטיף סלקטיבי

חודש קטיף1 בנובמבר15 בנובמבר1 בדצמבר15 בדצמבר1 בינואר
ינואר53-6356-6658-6860-7061-71

ויסות גודל פרי בליים

קוטר פרי מבוקש: מ-50 מ"מ עד 70 מ"מ

מחודש יוני ועד תקופת הגשמים יש למדוד את קוטר הפירות, ובהתאם לתוצאות להגדיל את מנות המים או להפחיתן.

קוטר פרי ממוצע רצוי (במ"מ) – בחודשים יוני עד אוגוסט

חודש קטיף15 ביוני1 ביולי15 ביולי1 באוגוסט15 באוגוסט
אמצע יולי, אזור הכינרת ובית שאן36-5641-6146-6650-70 
סוף יולי וחודש אוגוסט, עמק החולה33-5338-5843-6347-6750-70

ויסות גודל פרי בטבורי קרה קרה לשוק המקומי

קוטר פרי מבוקש: מ-85 מ"מ עד 100 מ"מ

מחודש יוני ועד תקופת הגשמים יש למדוד את קוטר הפירות, ובהתאם לתוצאות להגדיל את מנות המים או להפחיתן.

קוטר פרי ממוצע רצוי (במ"מ) – בחודשים יוני עד פברואר

חודש קטיף1 ביוני15 ביוני1 ביולי15 ביולי1 באוגוסט15 באוגוסט
ינואר-פברואר39-5444-5949-6454-6959-7463-78
חודש קטיף1 בספטמבר15 בספטמבר1 באוקטובר15 באוקטובר1 בנובמבר
ינואר-פברואר67-8271-8674-8977-9279-94
חודש קטיף15 בנובמבר1 בדצמבר1 בינואר1 בפברואר
ינואר-פברואר81-9683-9884-9985-100

ויסות גודל פרי בטבורי קרה קרה ליצוא

קוטר פרי מבוקש: מ-70 מ"מ עד 90 מ"מ

מחודש יוני ועד תקופת הגשמים יש למדוד את קוטר הפירות, ובהתאם לתוצאות להגדיל את מנות המים או להפחיתן.

קוטר פרי ממוצע רצוי (במ"מ) – בחודשים יוני עד פברואר

חודש קטיף1 ביוני15 ביוני1 ביולי15 ביולי1 באוגוסט15 באוגוסט
ינואר-פברואר24-4429-4934-5439-5944-6448-68
חודש קטיף1 בספטמבר15 בספטמבר1 באוקטובר15 באוקטובר1 בנובמבר
ינואר-פברואר52-7256-7659-7962-8264-84
חודש קטיף15 בנובמבר1 בדצמבר1 בינואר1 בפברואר
ינואר-פברואר66-8668-8869-8970-90

המלצות לתיקון מחסור במיקרואלמנטים באמצעות ריסוס עלוותי

כאשר תוצאות בדיקות העלים מצביעות על מחסור באבץ או במנגן (בהתאם לערכים המוצגים בטבלה שבהמשך), יש לבצע ריסוס באמצעות אחד התכשירים הקיימים בשוק. את הריסוס מומלץ לבצע בשלב הלבלוב, כאשר העלים צעירים, שכן זוהי תקופה אידיאלית לתיקון מחסורים. ניתן לשלב מנגן ואבץ יחד בריסוס, וכן להוסיף אוריאה דלת ביורט (עלוומיד), בהתאם לצורך, תוך הקפדה על הוספת משטחים לפי ההנחיות בתווית.

כאשר מדובר במחסור במגנזיום, במיוחד אם הוא חוזר על עצמו מדי שנה, או כאשר ריכוזו בעלים נמוך מ-0.2%, יש לבצע שני טיפולים עוקבים בהפרש של שלושה עד ארבעה שבועות. בפרדסים שבהם לא מתבצעת בדיקת עלים סדירה, מומלץ לרסס בקביעות אחת לשנה. חשוב לשים לב כי זנים מסוימים, כמו: לימון, סטסומה, טבוריים וזנים נוספים על כנות לימוניות, רגישים במיוחד למחסור במגנזיום ונדרש להם טיפול מדויק. את מועד הריסוס יש לבחור כאשר העלים הצעירים מגיעים לכשני שלישים מגודלם הסופי, ויש לבצע את הריסוס בתנאי לחות גבוהה, תוך הימנעות משימוש בחנקת אשלגן עד שבועיים לאחר מכן. מאחר שהמגנזיום נקלט בעיקר דרך הלבלוב הצעיר, יש להקפיד על תזמון נכון של הריסוס, ובמקרים חמורים נדרש עוד ריסוס על גל לבלוב נוסף בעונה.

ריכוז היסודות הרצוי בעלים בשיטת השרפה

גידולאבץ  (ח"מ מחומר יבש)מנגן  (ח"מ מחומר יבש)מגנזיום  (אחוז מחומר יבש)
אשכולית30-5045-550.33-0.43
לימון25250.28-0.31
קליפים10-2510-300.25-0.35
תפוזים15-2510-250.2-0.3

ברזל – בחלקות חשודות או שלקו בעבר בכלורוזת ברזל (כמו חלקות שבהן קרקעות לא מנוקזות או חלקות עם רמות גיר פעיל גבוה – 10%-15%), כאשר מופיעים מחסורים חזותיים, יש לדשן בכלאט ברזל 5-1 פעמים בעונה, לפי חומרת הבעיה. בכל טיפול יינתנו 500 גרם/דונם כלאט ברזל 6% כדוגמת EDDHA או דומיו, המותאם לתנאי קרקע בסיסיים. איכות כלאטי ברזל מסוגEDDHA  תיבדק על פי המבנה האיזומרי שלהם. יצרניות כלאטי הברזל מציינות את אחוז מבנה האורטו שבהם, וככל שאחוז זה גבוה יותר – הכלאט יציב ויעיל יותר בדישון. יש לבדוק בחברות הדשנים, המספקות את הברזל, את התכונה הזאת, כך שניתן יהיה להשוות בין יעילותם המוצהרת של מוצרי כלאטי הברזל השונים.

הזנת עצים צעירים עד גיל 3 או החלפת זן

מומלץ לדשן בדשן חנקני בריכוז של 35 ח"מ חנקן. ניתן להשתמש בדשנים חנקניים מסוג אמון חנקתי, אוראן וגופרת אמון. בכל מקרה, מנות החנקן השנתיות בשנת הנטיעה הראשונה לא יחרגו מהכמות הכוללת של 7 ק"ג צרוף/דונם; בשנה השנייה – עד 12 ק"ג צרוף/דונם; ובשנה השלישית – עד 20 ק"ג צרוף לדונם.

דוגמה לדשנים חנקניים אפשריים

סוג הדשןריכוז 35 ח"מ
אמון חנקתי 21% (נוזל)~ 130 סמ"ק/מ"ק
אוראן 32% (נוזל)~ 80 סמ"ק/מ"ק
גופרת אמון (מוצק)~ 180 גרם/מ"ק

בקרת השקיה ודישון עם טנסיומטרים ומשאבי תמיסת קרקע

מערכות טנסיומטרים מסייעות לתמוך ולבסס את החלטות ההשקיה המתקבלות בפרדס. הטנסיומטרים מוצבים בשניים עד שלושה עומקים: 30-25 ס"מ (העומק הרדוד), 60-50 ס"מ (העומק הבינוני), ו- 90-80 ס"מ (העומק הגדול). בכל תחנת טנסיומטרים כזאת חשוב מאוד לשלב משאב תמיסת קרקע, כך שבמקביל למדידת מתחי המים בקרקע, ניתן יהיה לשאוב תמיסת מי קרקע לבקרת מליחות ויסודות הזנה.

יש לזכור שמנות המים ייקבעו על פי התאדות פוטנציאלית המוכפלת בפקטור של הגידול, מבחינת זן, מין, גיל, עומס יבול וכו'. את השינויים הייחודיים יש לבצע  על פי מעקב של קריאות הטנסיומטרים, תוך התייחסות למצב מי תמיסת הקרקע במשאבים. לרוב יש להמתין כשבוע עד שבועיים ממועד התקנת תחנות הטנסיומטרים ועד להתייצבות הקריאות ולהתפתחות השורשים סביבם, בטרם ניתן להגיב לערכים המתקבלים. חקלאים המתכננים לבצע בקרה באמצעות טנסיומטרים אלקטרוניים, שישדרו ברציפות בחלקותיהם – מומלץ שיעשו זאת לקראת תחילת האביב המוקדם, בחודש מרס, כך שיוכלו ללמוד את נושא השימוש בטנסיומטרים ולהפיק נתונים כבר בתחילת עונת ההשקיה העיקרית ביולי-אוקטובר.

מזיקי הדרים

כנימה אדומה

החל ממחציתו השנייה של חודש אפריל יבוצע ניטור קפדני לגילוי המזיק בחנטים. יש להמשיך ולעקוב אחר התחדשות הכנימה, תוך התחשבות בהיסטוריית הנגיעות ובנתונים שהתקבלו מבית האריזה. יש לרסס כאשר מבחינים בנוכחות של זחלנים או בכיפות לבנות על החנטים. תכשירי ההדברה אינם קוטלים דרגות בוגרות. אם דרוש ריסוס מדי שנה, יש להשתמש לסירוגין בתכשירים השונים.

השנה תלו בשטח נרחב של פרדסים בארץ נדיפיות לבלבול זכרי הכנימה האדומה, ואנו ממתינים לתוצאות. חשוב ביותר להקפיד על תלייה מוקדמת מספיק – אין להתחיל בגיזום צמרת חריף לאחר תליית הנדיפיות, משום שבעקבותיו עלולות חלק מהנדיפיות ליפול לקרקע.

חשוב לנקוט בפעולות סניטציה ולהוציא מהפרדס בהקדם פירות הנגועים בכנימה עוד מהעונה הקודמת.

התכשירים המשמשים להדברת הכנימה הם תכשירי PYRIPROXYFEN: טייגר, קוברה וטריגון בריכוז 0.1%; מובנטו בריכוז של 0.09% וגם החומר סורנטו במינון 0.04% בנפח תרסיס של 400-300 ליטר לדונם; או שמן קיצי בריכוז 2% בנפח 400-300 ליטר לפחות. מועד הריסוס לדור הראשון הוא סוף חודש אפריל עד סוף מאי.

צילום מסך 2026 05 16 123453

כנימת המוץ

יש להדביר את הכנימה כאשר מבחינים בנוכחות התחלתית של הדרגות הצעירות על הפרי. ההדברה תיעשה באמצעות ריסוס בתכשיר PYRIPROXYFEN.

כנימת הפסיק

הנגיעות בכנימת הפסיק עלתה בכמה אזורים בארץ. היא אינה מודברת על ידי תכשירי אימידקלופריד, אלא  באמצעות ריסוס בשמן קיצי, המיושם על הדרגות הצעירות של המזיק. גם התכשיר פלאש (SULFAXAFLUR)  מורשה להדברת הכנימה.

קמחית כדורית

בחלקות שהיו נגועות בקמחית כדורית בשנה שעברה ושניזוקו מהיבט כלכלי, יש להגמיע בתכשירי IMIDACLOPRID: קונפידור או קדקוד 750 סמ"ק לדונם בכל טפטפות החלקה. מועד ההגמעה הוא סוף הפריחה. טיפול מאוחר בקונפידור לא יהיה יעיל ביותר.

צילום מסך 2026 05 16 123508

קמחית ההדר

בחלקות שבהן נתגלתה רמה גבוהה של קמחיות בשנה האחרונה, יש להגמיע בתכשיר סייפן מקבוצת ה-IMIDACLOPRID, שהוא התכשיר היחיד מקבוצת האימידקלופריד המורשה להדברת קמחית ההדר.

טיפול מוקדם בהדברת נמלים, כמו מריחת טרמינום על הגזעים, מסייע להפחתת אוכלוסיית הקמחית בפרדס. בחודשי הקיץ ניתן לטפל בקינים בחומרים המיועדים לכך. התכשיר פלאש (SULFOXAFLOR) מורשה לשימוש במינון 0.03%. חשוב לזהות את זחלני קמחית ההדר בשלב מוקדם, לפני התבססותם על עלי הגביע.

צילום מסך 2026 05 16 123519
קמחית ההדר על לימון. צילום: עמירם לוי שקד

קמחית חבויה

מומלץ לטפל במוספילן בריכוז 0.075%.

הערה: טיפול בהגמעת אימידקלופריד עשוי למנוע, בנוסף לקמחית הכדורית, גם נגיעות בקמחית ההדר, בכנימה האדומה, בכנימת מוץ ובדונגית הפלורידית.

אנחנו חוזרים ומדגישים כי טיפול נכון בנמלים בפרדס (כולל שמירה על גיזום מעברים בין העצים) כבר בשלבים המוקדמים של העונה, יפחית במידה רבה את התבססות כל מיני הכנימות (כנימות עלה, קמחיות למיניהן, כנימה חומה רכה ועוד).

פסילת ההדר האסיאתית – Diaphorina citri

הפסילה ניזונה ומתרבה על הלבלוב הצעיר ומטילה עליו את ביציה, ועליו גם גדלות הנימפות הצעירות. הנזק הישיר שמסב מזיק זה הוא הפרשת טל דבש ומעט עיוות עלים, אך מאיים יותר הנזק המשני: היותה של הפסילה וקטור – נשאית ומפיצה של מחלת הגרינינג, שהיא מחלה בקטריאלית, הקוטלת לחלוטין עצי הדר במקומות רבים בעולם.

כיום אנו עדים למוקדים פזורים של פסילת ההדר האסיאתית – מצפון הארץ, דרך אזור החוף ועד חלקות פרדס בנגב (הממצא האחרון אותר בדרום הארץ באזור חצבה).

אנו פונים בבקשה למגדלים לגלות ערנות לנושא בפרדסיהם ולהודיע למדריכים על כל צימוח חשוד. נכון לעכשיו המשימה היא להדביר את המזיק ולשמור על רמת נגיעות נמוכה ככל האפשר. יש בנמצא תכשירי הדברה המורשים להדברת הפסילה, אשר מתאימים גם להדברת מזיקים נוספים בפרדס. להלן טבלת התכשירים המורשים כנגד הפסילה ובו-זמנית גם כנגד מזיקים אחרים, ומופיעים בה חומרי הדברה המיועדים למזיק מסוים, אך לא הוכחה יעילותם בהדברת פסילת ההדר.

תכשירים אפשריים להדברת פסילת ההדר

מזיקחומר פעילדוגמה לתכשיר הדברהמותר ליצואימי המתנה לקטיף
כנימת עש צמרית אנדיבאגכן3
כנימת עלהAcetamipridמוספילןכן120
 Imidaclopridקונפידורכן90
עש מנהרות ההדרAcetamipridמוספילןכן120
 Imidaclopridקונפידורכן90
עש תפוח מדומהSpinetoramספרטהכן21
קמחית ההדרSulfoxaflorפלאשכן15
 Imidaclopridקונפידורכן90
תריפסTAU Fluvalinateמאבריקכן21
 Spinetoramספרטה סופר+שמןכן21
עש החרובCyfluthtinבאיטרואידכן7

תכשירים בטבלה לעיל  יעילים להדברת פסילת ההדר בפרדס .

לאחרונה נעשים מאמצים רבים של משרד החקלאות, צוות המדריכים בשה"מ, השירותים להגנת הצומח, המכון להדברה ביולוגית והקרנטינה בחווה של מו"פ צפון (כולל צוות חוקרים וטכנאים) לנהל פיזור צרעות טפיליות ספציפיות לפסילת ההדר האסיאתית במוקדים נגועים, בנוסף על קיום ימי עיון והדרכות פרטניים לחקלאים ופקחי מזיקים ברחבי הארץ.

ככל הידוע לנו עד כה, מחלת הגרינינג אינה מצויה כיום בארץ. הפסילות שנמצאו ואף החומר הצמחי מהשטח נבדקו לנוכחות המחלה, וכל הממצאים שהתקבלו היו שליליים. עם זאת, מאירועים דומים בעבר, כפי שהתרחשו במדינות המגדלות הדרים בעולם, מחלת הגרינינג הופיעה שנים אחדות לאחר גילוי הפסילה, ולכן יש חשיבות עליונה למלחמת החורמה במזיק זה. אנו מצדנו ממשיכים כל העת לקיים הדרכות בנושא הפסילה ברמה הארצית וברמה האזורית.

שאלות נוספות ניתן להפנות למדריכי ההדרים באזורים השונים. בכל מקרה של חשד להימצאות פסילה יש לפנות למדריך ההדרים האזורי. אין לשאת את הפסילה בכלי ואין להעבירה מאזור לאזור, אלא המדריך יגיע לפרדס לצורך הזיהוי. יש לסמן את מקום מציאת הפסילה בסרט סימון ברור, כך שניתן יהיה לשוב למקום.   

סף הפעולה להדברת פסילת ההדר (נערך ע"י מור סלומון, המכון להדברה ביולוגית):

בהימצאות פסילה בחלקה, יש לדגום 10 לבלובים להבנת רמת הנגיעות. יש לטפל כשרמת הנגיעות נמוכה (לפחות 2 מתוך 10 לבלובים מכילים מעל 5 פרטים (ביצים/נימפות/בוגרות), לפי הטבלה שלהלן:

 שכיחות הפסילה אחוז הלבלובים הנגועיםרמת הנגיעות מספר פרטים ללבלובפעולות ההדברה
חלקה נקייה0%0 פרטיםלא נחוצה הדברה
נגיעות נמוכה מאוד0-20%0-5 פרטיםלא נחוצה הדברה, אלא רק מעקב
נגיעות נמוכה20-30%מעל 5 פרטיםהדברה
נגיעות בינונית30-50%10-20 פרטיםהדברה
נגיעות גבוהה50-70%20< פרטיםהדברה

לאחרונה פורסם מאמר מפורט על סימפטומים ויזואליים בעלי הדרים, בהקשר למחלת הגרינינג, ע"י ד"ר מור סלומון מנהלת המכון להדברה ביולוגית בקישור: 

קישור לדפון הסבר על פסילת ההדר האסיאתית, שכתב איתן רכט מהשירותים להגנת הצומח:

https://www.gov.il/he/Departments/news/diaphorina_hula_ajar

צילום מסך 2026 05 16 123534

אקרית החלודה

בתקופה הקרובה, עם הופעת האקריות הראשונות על גבי החנטים, יש לטפל בתכשירי אבמקטין בריכוז של 0.075% + שמן קיצי 0.5%. הריסוס יבוצע ברדת החשכה בשל התפרקות תכשירי האבמקטין על ידי קרני השמש. יש לבצע את הטיפול הראשון כבר ברמת אוכלוסייה נמוכה ביותר. בנגיעות רבה של אקריות על העלים, יש להיוועץ במדריך האזורי. ריסוס שיינתן כאשר רמות האקרית גבוהות, יהיה יעיל רק בחלקו, ויידרשו טיפולים נוספים רבים במהלך העונה. בהמשך העונה, אם אוכלוסיית אקרית החלודה מתרבה שוב, יש לטפל בתכשירים מקבוצות אחרות, כמו בתכשירי SPIRODICLOFEN: אנווידור, ספידי או אינדיגו בריכוז 0.03%; נקסטר במינון 0.1%; או בתכשירי גופרית, לרוב בריכוז 0.75%. כמו כן, ניתן לרסס בשמן אולטראפז במינון 1.5%. השימוש בתכשירים ייעשה אך ורק על פי הרשום בתווית.

צילום מסך 2026 05 16 123548

אקרית מזרחית

עם הופעת האקריות הראשונות על העלים (לרוב בשלהי חודש יוני), יש לרסס באחד מהתכשירים: אנווידור, ספידי או אינדיגו בריכוז 0.03%, מטאור בריכוז 0.1% (שימוש אחד בלבד בעונה), נקסטר 0.1% או דפנדר בריכוז 0.05%. אם אוכלוסיית האקרית המזרחית מתרבה בהמשך העונה, יש להשתמש בשמנים אולטראפז ו- JMS במינון 1%, או בתכשירי גופרית, רובם בריכוז 0.75%.

צילום מסך 2026 05 16 123559
נזק אופייני של אקרית מזרחית. צילום: עמירם לוי שקד

תריפס הסחלב

מוכר בעיקר בפרדסי הגליל המערבי והמזרחי, אך הופיע גם באזור חוף הכרמל. הטיפול במזיק זה ייעשה בתכשיר ספרטה סופר בריכוז 0.08%. לאיתור התריפס יש לבדוק את הימצאותו בחיבור שבין הפירות או בין העלים לפרי. עיקר פעילותו מתחילה באמצע חודש יוני. הסף לטיפול הוא נגיעות של 10% ויותר בנקודות המגע בין הפירות.

צילום מסך 2026 05 16 123608

תריפס הקיקיון

המזיק נמצא בחודשים מאי ויוני על צימוח צעיר וגם בנקודות המגע בין הפירות. גם כאשר רמת המזיק נמוכה, יש לטפל בריסוס. בניסויים שבוצעו בעבר, נמצא כי חומרים מקבוצת האבאמקטינים (המורשים למזיקי פרדס אחרים) פעלו ביעילות להדברת תריפס הקיקיון. חומרים נוספים, כדוגמת  fluvalinate Tau ו- ,SPINETORAM הדבירו ביעילות תריפס זה. נזקי הזנת התריפסים נראים גם בלבלוב הצעיר ובאשכולות לימונים וליים בנקודות המגע בין הפירות. בכל זני ההדרים ייתכן נזק אופייני בצורת טבעת סביב העוקץ, הנראית לעין מאוחר יותר בעונה, אם לא הייתה הדברה מוצלחת בזמן הפריחה.  תריפס ההדר (Scirtothrips citri), הדומה בצורתו לתריפס הקיקיון, עלול להסב נזקים הדומים לאלה שגורם תריפס הקיקיון.

צילום מסך 2026 05 16 123621

עש מנהרות ההדר

בעצים צעירים ובעצי החלפת זן יש להגן על הלבלוב מפני עש מנהרות ההדר, התוקף ופוגע בלבלוב הצעיר בלבד. יש לטפל בתחילת גל הלבלוב, מיד כאשר נראית הנגיעות בעש. אין צורך לטפל כאשר אין לבלוב צעיר.

ריסוסי חיפוי להדברת עש המנהרות

תכשיר וריכוזמשך ההגנההערות
מוספילן או מפיסטו או מוסקיטון
בריכוז 0.025%
עד 20 יוםמומלץ טיפול יחיד בעונה. מדבירים גם כנימות עלה.
תכשירי אבאמקטין 0.05% +
שמן קיצי 0.5%
עד 14 יוםשילוב להדברה גם של אקרית החלודה.
אינו מדבירים כנימות עלה
.
דוריבו 0.03%עד 20 יוםמומלץ טיפול יחיד בעונה. מדביר גם כנימות עלה.

טיפול קרקע בתכשירי IMIDACLOPRID

יש למהול במים ולהשקות באזור ההרטבה ובית השורשים עם הנטיעה בכמות של 1 סמ"ק לשתיל, ועצים צעירים בכמות של 4-2 סמ"ק, בהתאם לגודל העץ. משך ההגנה 6-4 שבועות.

רשימה כללית של החומרים המותרים ליצוא מופיעה בקישור:

https://www.gov.il/he/Departments/publications/reports/pesticides-are-allowed-for-use-i-citrus-for-export

הערה חשובה: על החקלאים לקבל עדכון מהיצואנים בדבר רשימת חומרי ההדברה המותרים ביעדי היצוא השונים. 

הדברת מחלות 

חלפת (אלטרנריה) 

המחלה מתפתחת במהירות בתנאים של לחות גבוהה וטמפרטורה נוחה, המתאימים לעונה זו. מניסיון העבר עולה כי גשם בחודשי האביב עלול לגרום לאילוח הלבלוב הצעיר ופרי שטרם נקטף. הנביטה של נבגי המחלה וחדירת התפטיר לעלה או לפרי מתבצעות תוך שעות אחדות. לאחר שלב החדירה של הנבגים לעלה או לקליפת הפרי הולכת ומתמעטת יעילות הריסוסים להדברת הפטרייה, וקטנים הסיכויים למניעת הנזק הנגרם בעטיה, ולכן מומלץ לרסס לפני הגשם. בינתיים יש לבצע ניטור לגילוי הדבקות חדשות בעלים צעירים ובפרי שבתוך נוף העץ ומחוצה לו.

באזורים המועדים ובזנים הרגישים להדבקה יחל הריסוס בתום הפריחה, עם חשיפת החנטים ולאחר נשירת עלי הכותרת. הזנים הרגישים לאלטרנריה הם: מינאולה, נובה, מיכל, מורקוט, מור, מירב ועידית. התכשירים הניתנים לריסוס, לפי רשימת החומרים המורשים ליצוא, מופיעים בטבלה המצורפת בהמשך. יש לשים לב לחומר הפעיל בכל אחד מהתכשירים. תחלופה בין תכשירים – משמעה תחלופה בין החומר הפעיל – אין לרסס אותו חומר פעיל יותר מפעם אחת בעונה.

יש להקפיד על המועד המותר לטיפול לפני הקטיף לגבי כל אחד מהתכשירים. יש לתכנן את מעקובת הריסוסים כך שירוססו קודם התכשירים שדרוש להם טווח זמן גדול יותר מהקטיף, ולהתקדם עם התכשירים שטווח הזמן המותר לריסוסם מהקטיף הוא קצר יותר.

נשירת
נשירת לבלוב צעיר כתוצאה מכתמי חלפת. צילום: נוה הרצנו-גל

טבלת תכשירים להדברת חלפת (אלטרנריה)

שם התכשירתואריתיצרן / משווקחומר פעילריכוז/
מינון
ימים לקטיףהערות
זאוסת"רתפזולAZOXYSTROBIN  250 גרם/ליטר0.075%150למינאולה בלבד, עד סוף מאי, טיפול אחד או שני טיפולים
מירדורת"רמכתשיםAZOXYSTROBIN  250 גרם/ליטר0.075%150למינאולה בלבד, עד סוף מאי, טיפול אחד או שני טיפולים
עמיסטארת"רמכתשיםAZOXYSTROBIN  250 גרם/ליטר0.075%150למינאולה בלבד, עד סוף מאי, טיפול אחד או שני טיפולים
עמיעוזת"רתרסיסAZOXYSTROBIN  250 גרם/ליטר0.075%150למינאולה בלבד, עד סוף מאי, טיפול אחד או שני טיפולים
טופסטארת"ראגרולבAZOXYSTROBIN  250 גרם/ליטר0.075%150למינאולה בלבד, עד סוף מאי, טיפול אחד או שני טיפולים
רוקסטארת"ררימיAZOXYSTROBIN  250 גרם/ליטר0.075%150למינאולה בלבד, עד סוף מאי, טיפול אחד או שני טיפולים
סיגנוםג"ראגןPYRACLOSTROBIN 6.7% + BOSCALID 26.7%0.05%40ביצוא: -לקליפים בלבד -אין להשתמש לאחר 15 במאי
בליסג"רכצ"טPYRACLOSTROBIN 12.8% + BOSCALID 25.2%0.04%40ביצוא: -לקליפים בלבד -לא לסין – אין להשתמש לאחר 15 במאי
סטנגהת"רתרסיסPYRACLOSTROBIN 6.7% + BOSCALID 26.7%0.05%40ביצוא: -לקליפים בלבד -אין להשתמש לאחר 15 במאי
מרק בורדו אולטראג"ררימיTri-Basic Copper Sulphate 40%0.25%7
קוצייד 2000ג"רגדות אגרוCOPPER OXYCHLORIDE 53.8%0.25%7
פרסולג"ראפעלCOPPER OXYCHLORIDE 77%0.18%7
מאסטרקופת"רמכתשיםCOPPER SULFATE PENTAHYDRATE 21.46% 0.25%7
נחושתןת"ראגןTRI-BASIC COPPER SULPHATE 19%0.3%7 
הרקולס / הרקולס Gת"רלוכסמבורגPOTASSIUM PHOSPHATE 580 גרם/ליטר + COPPER OXYCHLORIDE 350 גרם/ליטר0.4%7
ג'מבו נוזלתרסיסCOPPER CARBONATE 13 גרם/ליטר נחושת SALTS OF
PHOSPHOROUS ACID 254 גרם/ליטר
0.4-0.8 אחוז7לוודא דרישות ומגבלות ביעדי היצוא לגבי שאריות של אשלגן זרחיתי
קנון 50ת"נלוכסמבורגPOTASSIUM PHOSPHATE 780 גרם/ליטר0.25%3לוודא דרישות ומגבלות ביעדי היצוא לגבי שאריות של אשלגן זרחיתי
קורדוןת"נכצ"טPOTASSIUM PHOSPHATE 780 גרם/ליטר0.25%3לוודא דרישות ומגבלות ביעדי היצוא לגבי שאריות של אשלגן זרחיתי
ניקוןת"נאגןPOTASSIUM PHOSPHATE 780 גרם/ליטר0.25%3לוודא דרישות ומגבלות ביעדי היצוא לגבי שאריות של אשלגן זרחיתי
פוספירוןת"נכצ"טPOTASSIUM PHOSPHATE 500 גרם/ליטר0.25%3לוודא דרישות ומגבלות ביעדי היצוא לגבי שאריות של אשלגן זרחיתי
קיפת"רדח"כPOTASSIUM PHOSPHATE 780 גרם/ליטר0.25%2לוודא דרישות ומגבלות ביעדי היצוא לגבי שאריות של אשלגן זרחיתי

מאלסקו 

בשנים האחרונות אנו עדים להתפשטות מחלה קשה זו, עד כדי עקירת חלקות שלמות של זני לימון, ליים ואתרוג. בעונה זו מתקיימים התנאים האופטימליים להדבקה: לחות גבוהה, טיפות מים וטמפרטורה הנמוכה מ-18 מעלות צלזיוס. לפיכך, חשוב כעת לסקור את העצים בפרדס ולבדוק אם הענפים, שבהם נראים הסימפטומים, אכן נגועים במאלסקו. סימני המחלה הם: נשירת עלים ללא הפטוטרת, פיגמנט כתום או ורוד בעצת הענף הנגוע וכן התייבשות ענפונים העלולה להוביל להתייבשות עצים שלמים.

נבגי המחלה מופצים מגופי פרי המתפתחים על ענפים יבשים ונפוצים לכל עבר, ולכן הפעולה החשובה ביותר להתמודדות עם מחלה זו היא סניטציה. בחלקות שבהן נמצאה המחלה, יש לנקוט בפעולות סניטציה מוקפדות מיד כשמבחינים בסימנים בכל עץ נגוע. אם נראית התייבשות קלה של ענפון עליון או צדדי, יש להסיר את הזרוע או את הענף כולו; אם העצים נגועים ברמה בינונית או קשה, יש לעקור אותם; יש לאסוף את הגזם הנגוע או החשוד כנגוע במחלה, להרחיקו מהחלקה ולשרוף אותו, משום שנבגי המחלה מתפתחים על הגזם הנגוע והיבש ומתפזרים ברוח. חשוב לסמן עצים אלו ולעקוב אחר מצבם מדי 15-10 יום. אם המחלה תוקפת שוב, רצוי לעקור את העצים שטרם נעקרו. במקרה של ספק לגבי הנגיעות במחלה, יש להיוועץ במדריך האזורי.

זני ההדר העמידים להדבקה במאלסקו מהעלווה, עלולים להידבק במחלה דרך סורים של הכנה הרגישה למחלה, ולכן יש להקפיד להסיר את הסורים בכנות הרגישות (בעיקר בכנות לימוניות). 

כדי למנוע הידבקות במחלה, חשוב לרסס בנחושת את כל הנוף של הזנים הרגישים. בשלב זה של העונה החומר המועדף לריסוס נגד המחלה הוא קוצייד 2000 בריכוז 0.25%. גם מרק בורדו בריכוז 1% יעיל להפחתת הדבקה במחלה, אך אין לרססו בעת הלבלוב והפריחה ורגישותם של איברי העץ הצעירים לחומר. הריסוס הראשון ייעשה לקראת תחילת הגשמים. בחלקות הנגועות כבר במחלה, מומלץ לרסס כמה פעמים במהלך החורף, כל פעם לאחר ירידת 200-150 מ"מ גשם. 

במקביל לסניטציה מוקפדת ולריסוסים שצוינו לעיל, ניתן לטפל בתכשיר 'חוסן' (מכתשים-אדמה). התכשיר מעכב את התפתחות המחלה, אך אינו מדביר אותה. עקב כך, התכשיר מחייב שילוב של סניטציה קפדנית, שכן הדבקות חדשות עדיין תתרחשנה.

בחלקה המטופלת ב'חוסן' צפוי כי התפשטות המחלה בין העצים תהיה איטית יותר ותמותת העצים פחותה יותר, ביחס להיעדר טיפול. 

דגשים לעבודה עם התכשיר 'חוסן':

  1. מומלץ להגמיע חוסן בחלקה הנגועה במאלסקו בכ- 5%-30% מהעצים.
  2. השפעת החוסן על מחלת המאלסקו יעילה יותר בעצים צעירים או בעצים הגזומים כהלכה.
  3. חובה להקפיד על סניטציה, בכדי להפחית נגיעות בחלקה.
  4. מומלץ להגמיע חמש פעמים בשנה, בסתיו ובאביב, בחודשים: אוקטובר, נובמבר, מרס, אפריל ומאי, במנה של 200 סמ"ק לכל דונם בכל הגמעה. 

ריקבון צוואר השורש והשורשים (פיטופטורה ופוזריום)

בעונה זו עלול להיווצר ריקבון בצוואר השורש ובשורשים של שתילים צעירים בשל הידבקות בפטריות הפיטופטורה והפוזריום כתוצאה מעודפי מים, מחוסר ניקוז ומסחף קרקע על גזעי העצים. סימני המחלה מגוונים ועלולים להופיע במשך כמה חודשים; הנפוצים שבהם הם זיבות שרף בצוואר השורש ובגזע, נשירת עלים, ואף התמוטטות כללית ותמותת עצים.

בשלב זה כדאי לבצע כמה פעולות לצמצום ההישנות של ריקבון השורשים וצוואר השורש בעונת ההשקיה, כלהלן:

  • בפרדסים מעל גיל שנה בכל סוגי הקרקעות מומלץ להרחיק את שלוחת הטפטוף מהגזע ולהימנע מהשקיות תכופות. 
  • בשתילים צעירים, אשר ניטעו לקראת סוף הקיץ, מומלץ לשלוף את מקלות הבמבוק המיועדים לתמיכה, שעמם הגיעו מהמשתלה. מוטות אלו עשויים להירקב בקרקע ולהדביק את השתיל, ולכן רצוי לשלוף אותם בשלמותם.
  • בחלקות שבהן סחף קרקע גרם לכיסוי של הגזעים, רצוי לפתוח "גומות אוויר" בכדי ליצור אוורור של אזור צוואר השורש. אם כבר התפתח ריקבון צוואר השורש, מומלץ לאחר פתיחת "גומות האוויר" למרוח את הגזע במרק בורדו בריכוז של 2%. אפשר לטפל גם בתכשירי נחושת מורשים אחרים, אך יעילותם פחותה מזו של המרק בורדו.
  • בשתילים ובעצים, שאינם נושאים פרי, אם התפתח ריקבון גם בשורשים עצמם, יש לטפל ברידומיל גולד 480. אופן הטיפול הוא כלהלן: מכינים תמיסה של 0.04% מהתכשיר ומצניעים אותה מתחת לטפטפת (או לטפטפות) בכמות של 100 סמ"ק לעץ בן שנה אחת; ועד 500 סמ"ק לעץ שגילו שלוש שנים. יש להצניע את החומר בהשקיה.
צילום מסך 2026 05 16 123716
זיבות שרף בעץ צעיר. צילום: עינת גרזון-זקר

ריקבון ספוגי – גנודרמה

פטריית הגנודרמה עשויה להימצא על גדמי עצים שנכרתו גם שנים רבות לאחר הכריתה. בחלקות אשר ניטעו מחדש, אך גדמי העצים הקודמים לא נעקרו והושארו בשטח, ואם היו נגועים בפטרייה – עלולה להתרחש הדבקה של השתילים או העצים החדשים, שתביא להתמוטטותם. לפיכך, כאשר נוטעים מחדש, מומלץ לעקור את הגדמים והשורשים של העצים הקודמים.

כאשר מתהווים פצעי גיזום גדולים בהסתעפות הראשונה של עצים צעירים, יש חשש לחדירת הפטרייה דרכם. בחלקות שבהן ידוע על נגיעות בריקבון ספוגי, חשוב למרוח את הפצעים במשחה שחורה, המכילה תרכובות פנוליות אשר מעודדות חלוקת תאים ויצירת קאלוס להגלדת הפצעים. כמו כן, יש לרסס בתכשירים נחושתיים פצעים המופיעים בגובה של עד מטר אחד מהקרקע. בנוסף, יש לגזום בצורה נכונה ולא להותיר זיזים, לשם הגלדה מלאה של הפציעה.

בחלקות נגועות, אשר מופיעים בהן גופי הפרי, יש לאסוף אותם, להוציאם מהחלקה ולהשתדל שלא לפזר את הנבגים. את האזורים הנגועים יש לרסס בתכשירי נחושת.


צילום מסך 2026 05 16 123732

החמה

נבגי הקולטוטריכום, הגורמים למחלה, נפוצים מענפי עץ יבשים, שעליהם מתפתחת הפטרייה. הנבגים מתפתחים על החנטים באמצע הקיץ, אך הנזק מופיע רק לאחר ירידת הטמפרטורות בחורף. המחלה מסבה נזק לקליפת הפרי, בדומה לנזקים הנגרמים מאקרית החלודה. פרי הנגוע במחלה נפסל לשיווק טרי, אף שאיכותו הפנימית אינה נפגעת. בעצי אורי, אורה, מיכל ונובה, בעלי נוף צפוף, קיימים תנאים נוחים להתפתחות הפטרייה (בשל הלחות הרבה) ולהתפתחות אקרית החלודה (בשל חדירה לקויה של הריסוסים לתוך הנוף). למניעת המחלה חובה לרסס כל חלקה שנתקפה בהחמה בעבר, ומומלץ לרסס את חלקות הזן אורי בשבוע האחרון של יוני באחד מתכשירי הנחושת המורשים לשימוש בפרדס. כדי למנוע את התופעה, מומלץ לבצע גיזום דלת וחלון במרכז העץ ולנטר לגילוי מוקדם של אקרית החלודה.

עלעלת

בפרדסים בוגרים ובנטיעות צעירות מומלץ לעקור את העצים הנגועים במחלה, ובנטיעות הצעירות – להחליפם בשתילים בריאים.

מאפייני המחלה: פירות במועדי פריחה שונים; פירות קטנים, אסימטריים או בעלי 'כתפיים' (בעיקר בתפוזים); מחסורי אבץ שלא תוקנו בריסוס אבץ; עלים קטנים ועץ קומפקטי עם נוף מעוגל, הנראה כאילו נגזם כך; פרי רך בצדו האחד באזור הפיטם. בנטיעות חדשות בנות כשנה חשוב במיוחד לסמן את העצים החשודים. סימון העצים ייעשה לפי מראה נוף העץ, כאשר יש הפסקה בגידול ולא בשלב הלבלוב. עצים הנגועים קשות בעלעלת מומלץ לעקור.

צילום מסך 2026 05 16 123745

גרינינג (Huanglongbing – HLB)

נכון להיום, המחלה כפי הנראה אינה נמצאת בארץ, אך עקב גילוי הווקטור המעביר אותה (פסילת ההדר האסייתית) בישראל ותפוצתו ההולכת וגוברת – חשוב לגלות ערנות לנושא. הגרינינג היא מחלה בקטריאלית קשה מאוד של עצי ההדר. בעולם, במקומות שבהם קיימת ומבוססת, היא פוגעת בצורה משמעותית בענף ההדרים. סימני המחלה הם: הצהבת עורקי העלים והיווצרות כתמים צהובים אופייניים עליהם, מיעוט פירות, פירות הנותרים ירוקים בחלקם, פירות במועדי פריחה שונים, פירות קטנים וא-סימטריים, עלים קטנים, עץ קומפקטי והתייבשות ענפונים. במקרים מסוימים תיתכן נשירת פירות וירידה באיכות הפנימית של הפרי (טעמים מרים ואי-הגעה לערכי סוכר סטנדרטיים). בנגיעות קשה וממושכת עשויה להיגרם תמותה של עצים. כאמור, מחלת הגרינינג מועברת על ידי פסילת ההדר האפריקאית (Trioza erytreae) ופסילת ההדר האסייתית (Diaphorina citri), והטיפול העיקרי בה ובהתפשטותה מתמקד בהדברת הווקטורים הללו. כפי שנכתב בפרק 'מזיקים' בדפון זה, פסילת ההדר האסייתית נמצאת באזורים נרחבים בישראל, מצפון עד דרום. אנו פונים ומבקשים לדווח למדריכים על כל חשד להימצאות פסילות ועל כל עץ הנראה נגוע בגרינינג.

הדברת עשבים

בחודשי הקיץ נעשית הדברת העשבים רק בקוטלי מגע. במרווח בין השורות, אשר אינו מורטב, תלך ותדעך העשבייה, ומומלץ לכסח אותה אחת לכמה חודשים. בפס העצים מעודדת ההשקיה גם צמיחת עשבים, ואותם יש להדביר במהלך חודשי הקיץ. הצירוף השגור להדברת עשבייה קיימת הוא תכשיר גלייפוסט (ראונדאפ ודומיו) 1%-2% + תכשיר D-2,4 (אלבר סופר ודומיו) 0.3%-0.5%. צירוף זה ידביר או ידכא את מרבית העשבים הקיימים בפרדס, דגניים ורחבי עלים. את עשב האמברוסיה (עשב קשה הדברה) ניתן להדביר על ידי ריסוס בגלייפוסט 2% + תכשיר D-2,4 בריכוז 0.5%.

שילוב נוסף הוא גלייפוסט בריכוזים המומלצים + היט 3.5 גרם לדונם + שטח 90.

נדגיש כי אין להשתמש במהלך הקיץ בתכשירי אוקסיפלורופן (גול ודומיו) מחשש לפגיעה קשה בעלווה הצעירה.

בנוסף לשילובי התכשירים שצוינו לעיל, ניתן להשתמש בקוטלי עשבים צורבניים – תכשירי אמוניום גלופוסינאט (התכשיר בסטה ודומיו). תכשירים אלה ידבירו היטב עשבייה חד-שנתית וכן יצרבו וידכאו עשבייה רב-שנתית. בנוסף לכך, ניתן לטפל בתכשירי ברומסיל (אורגאן ודומיו), המופעלים באמצעות מים, ולכן ניתנים לריסוס רק בחלקות המושקות בהמטרה במינון של 100 גרם לדונם (לא בסטאר רובי ולא בפומלו). 

האמור לעיל הינו בגדר עצה מקצועית בלבד ואינו מהווה חוות דעת מומחה לצורך הצגה כראיה בהליך משפטי.

על מקבל העצה לנהוג מנהג זהירות, ושימוש או הסתמכות על המידע המופיע לעיל הינו באחריות מקבל העצה בלבד.
אין להעתיק, להפיץ או להשתמש במסמך זה או בחלקים ממנו לצורך הליך משפטי כלשהו, ללא אישור מראש ובכתב של החתומים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

100 שנה של חלב ישראלי: אירוע שבועות המסורתי של ענף החלב התקיים בכפר הנוער כנות שר החקלאות וביטחון המזון: ״קפיצת הדרך שעשה משק החלב וההתייעלות שלו בעשורים האחרונים היא סטרטאפ ישראלי לכל דבר ועניין״
3 דק' קריאה
שיפורי איכות והסטת פירות עקב מלחמה מגבירים את היבוא למרות עיכובים במשלוחים מקור: FrehPlaza, אלישה פרננדס *תמונה ראשית: תפוזי וולנסיה מצריים בהודו. צילום: Pushpbhuj Impex "תפוזי ולנסיה מצריים מגיעים להודו במחיר זול ב-30-40% בהשוואה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!