האומנית עינת סיני פסטרנק משער העמקים, בת להורים יוצאי איראן, מזדהה עם הנשים באיראן, במיוחד עם הלוחמות האיראניות־כורדיות שנלחמות למען שינוי בחייהן ובארצן. בתערוכה "ציפרלקס", המוצגת בגלריה לאומנות ברמות מנשה, היא מציגה עבודות שמתכתבות עם הפחדים, החרדות והדאגות לגבי עצמה ומשפחתה
*תמונה ראשית: אישה במטווח מחתרתי. צילום: בועז לניר
בימים אלה מוצגת בגלריה הנאה לאומנות ברמות מנשה תערוכה של האומנית עינת סיני פסטרנק משער העמקים. על עינת, בת להורים ילידי איראן, ועל ההשפעה וההשראה שהיא שואבת מההיסטוריה והתרבות האיראנית, כתבתי בהרחבה בעבר ("שער העמקים, פינת איראן").
"אובססיה איראנית" היא מכנה את זה. גם התערוכה הנוכחית (אוצרות: מירי ורנר ויונית קדוש) מושפעת מהעיסוק האינטנסיבי של עינת בזהות האיראנית שלה, בשילוב מציאות חיינו השברירית בארץ עוד לפני 7 באוקטובר, וביתר שאת אחריו.
לדבריה, בחודשים שקדמו ל-7 באוקטובר היא מצאה את עצמה מאזינה למומחים למיניהם בענייני צבא וביטחון, והבינה, מתוך אינטואיציה, שמשהו רע עומד להתרחש. החרדות שנכנסה אליהן אז גרמו לה לנקוט במספר פעולות כדי להתמודד עם המצוקה שנקלעה אליה. היא הגישה בקשה לרישיון לנשק ובמקביל החלה לקחת כדור ציפרלקס באופן יומיומי. מכאן גם נגזר שמה של התערוכה, שנקראת בפשטות "ציפרלקס".

"אישה, חיים, חירות"
ההמשך ידוע. אירועי 7 באוקטובר עלו על כל דמיון, גם של הפסימיסטים ביותר. עם הזמן, מה שקרה — לה באופן אישי וכמובן במדינה — החל לחלחל לאומנות של עינת.
היא החלה ליצור עבודות שמתכתבות עם הפחדים, החרדות והדאגות לגבי עצמה ומשפחתה, בשילוב ההשפעה של התרבות האיראנית שקיימת אצלה ממילא. הקשר בין הדברים התקיים באופן טבעי מבחינתה.
בתערוכה הנוכחית באה לידי ביטוי בעיקר ההזדהות של עינת עם הנשים באיראן, במיוחד עם הלוחמות האיראניות-כורדיות שנלחמות למען שינוי בחייהן ובארצן, עם סלוגן המחאה:
ZAN, ZENDEGI, AZADI — "אישה, חיים, חירות".
בתערוכה מוצגת, בין השאר, סדרת צילומים של עינת כלוחמת איראנית, לבושה בחיג'אב ואוחזת בנשק, מתאמנת במקום כלשהו (צילם בועז לניר, אף הוא משער העמקים). אחד הצילומים הללו, שהוגדל מאוד, תלוי ממש בכניסה לגלריה ומכניס את המבקרים מיד לאווירה הנכונה.
התערוכה כולה היא בעצם גוף עבודות רב-תחומי, כולל וידאו וסאונד, שדרכן מנסה האומנית להעביר את המחשבות, החרדות, התקוות והחלומות שלה.
ולבסוף טיפ קטן
זוהי תערוכה שבה כדאי מאוד לשמוע את האומנית מסבירה את הדברים — את מה שרואים ושומעים. אז לבטח מבינים את הכול הרבה יותר טוב.
עינת יודעת להסביר ולספר על עצמה בפתיחות רבה, וכך היא נותנת לאומנות שלה ערך מוסף. מי שמעוניין לראות ולשמוע, כדאי שיגיע לשיח גלריה בהשתתפות האומנית, ביום שבת 9.5.26 בשעה 11:00.
"ציפרלקס"
עינת סיני פסטרנק
אוצרות: מירי ורנר ויונית קדוש
הגלריה לאומנות, קיבוץ רמות מנשה
פתוח בשבת בין 13:00-11:00 או בתיאום מראש
יונית: 052-3864995
מירי: 052-2485391
נעילה: 25.5.26


