בגיליון הקודם הוצג ניסוי בו נבחנו השפעות של הזנה בשמרים חיים אקטיסף (ביוסף) על ביצועי פרות חלב בעונת הקיץ במכון וולקני מלפני כעשור. לפי התוצאות, המוצגות בטבלה מס' 1, נראה כי מתן אקטיסף (ביוסף) משפר את תנובת החלב והשומן, את צריכת המזון ואת יעילות השימוש בו אצל פרות תחת עקת חום.
בנוסף, נראתה עלייה בתנובת החמ"מ, תנובת ה- FCM 4% ותנובת החלבון. תוצאות אלו, רלוונטיות גם היום וניתן לראותם ברפתות מסחריות העושות שימוש באקטיסף (ביוסף).
על בסיס תוצאות הניסוי, ביצענו סימולציה לחישוב הכדאיות הכלכלית לשימוש באקטיסף (ביוסף) ותוצאותיה מוצגות בטבלה מס' 2.
עלות ההזנה היומית הושפעה מעלות האקטיסף (ביוסף) ומההבדל בצריכת המזון. המינון של אקטיסף (ביוסף) ל-20 ק"ג ח"י הוא 5 ג', בשקלול עם צריכת המזון מתקבלת עלייה של 0.91 ₪ בעלויות ההזנה היומית בקבוצת האקטיסף (ביוסף) אשר מגיעות ל-27.42 ₪ לעומת 26.51 ₪ בקבוצת הביקורת.
נתוני הייצור לאחר ניתוח סטטיסטי חושבו לפי מחיר המטרה ברבעון השני של שנת 2020 – 1.9349 ₪. ההכנסה מחלב ליום הייתה 68.93 ₪ לפרה בקבוצת האקטיסף (ביוסף) לעומת 65.11 ₪ לפרה בביקורת.
לאחר הורדת עלות ההזנה, היתרה (הרווח) היא 41.52 ₪ לפרה בקבוצת האקטיסף (ביוסף) לעומת 38.60 ₪ לפרה בקבוצת הביקורת, הבדל של 2.91 ₪ לפרה ביום.בחישוב הרווח לליטר לאחר הוצאות המזון בקבוצת האקטיסף (ביוסף) הרווח לליטר היה גבוה יותר ב-0.036 ₪.
1 מכיוון שלא בוצע חישוב כלכלי בניסוי, מחיר המנה הוא מחיר ממוצע.
2 חישוב ההכנסות מבוצע על נתונים בליטר על בסיס מחיר המטרה ברבעון השני של שנת 2020 (1.9349 ₪)
3 בסוגריים- הרווח בחישוב הפרמטרים המובהקים בלבד (תנובת חלב ושומן).
בחינת הכדאיות הכלכלית Actisaf
לסיכום, חישוב הכדאיות הכלכלית שביצענו על בסיס תוצאות הניסוי שנערך במכון וולקני מצביע על כך שהשימוש בשמרים חיים אקטיסף (ביוסף) להזנת פרות חלב יכול להניב יתרון כלכלי לא מבוטל.
חשוב לומר, שההערכה הכלכלית משקפת את תוצאות הניסוי בלבד, והנתונים עשויים להשתנות על בסיס התנאים והתוצאות הפרטניות בכל רפת ובהתאם לשינויים במחיר המטרה ופרמטרים נוספים.
מקור
U. Moallem, H. Lehrer, L. Livshitz, M. Zachut, and S. Yakoby, 2009. The effects of live yeast supplementation to dairy cows during the hot season on production, feed efficiency, and digestibility. J. Dairy Sci. 92:343–351.