יבול שיא
הרפת והחלב
האם הקיבוץ אחראי

עץ עליו צמח מטפס שיצר מפרש, נפל בסערה על רכב בקיבוץ. האם הקיבוץ אחראי?

2 דק' קריאה

שיתוף:

חבר דגניה ב' (התובע) החנה את רכבו בקיבוץ בסמוך לעץ ברוש. בסערה שהתחוללה נפל העץ על הרכב וגרם לו נזק. על העץ טיפס צמח גדול שהתפשט עליו כמו "מפרש", שיצר התנגדות מוגברת לרוח.

עצים אחרים בסביבה נגזמו או נכרתו אך הברוש שקרס היה היחיד שלא טופל, טען התובע, ותבע פיצויים מאגודת מתיישבי דגניה ב' (הנתבעת).  

הקיבוץ ביצע גיזום וכריתה מבוקרת של "עצים חולים-מאפירים". הברוש שקרס היה "ירוק", ולא נזקק לטיפול, השיב נציג הקיבוץ והסביר שהגיזום בוצע ב"עצים עם כיפה גדולה, להם ענפים ארוכים וכבדים שעלולים ליפול ברוח", אך "עצי ברוש לא נופלים".

הקיבוץ הודיע לחברים ביום הסערה להימנע מלהחנות את רכביהם בסמוך לעצים. הייתה זו רוח חזקה וחריגה, כוח עליון בלתי צפוי, טענה הנתבעת וביקשה לדחות את התביעה. 

פגעי מזג האויר אינם "כח עליון" במובן המשפטי שפוטר מאחריות, הסביר הרשם הבכיר מוהנד חליאלה, מבית משפט לתביעות קטנות בטבריה. כח עליון הפוטר מאחריות הוא כזה שלא ניתן לצפות אותו באופן סביר.  

הברוש, מצא הרשם, התנשא לגובה 15 מטרים. הוא "נעטף" בצמח מטפס שהגדיל את כוח ההתנגדות של העץ לרוח והגביר את סכנת הנפילה.

העץ הפך ביום הסערה לדבר מסוכן. הקיבוץ לא הוכיח כי נקט אמצעים למניעת הנזק, ולא הראה שההחלטה להשאיר את העץ על כנו הייתה "מקצועית וסבירה".

נהפוך הוא, מדברי הקיבוץ עלה כי היותו של העץ "ירוק ולא יבש" היוותה סיבה שלא לגזום או לכרות אותו "מבלי שנתנו את הדעת לגובהו החריג של העץ, לצמח שטיפס עליו, לקשיחות הקרקע והשיפוע שלה. 

האזהרה שהוציא הקיבוץ לתושביו להימנע מהחניית רכביהם מתחת ובסמוך לעצים, הייתה טובה וראויה (מה עוד ש"מי שפרסמה את האזהרה הייתה אשתו של התובע"), אך עדיין אין בה "לשלול את האחריות הגלומה בהחלטה להשאיר את העץ על כנו רק בגלל שהוא ירוק".  

"הקיבוץ אינו מקום צפוף ולא קשה למצוא חניה בטוחה ביום הסערה. לו הרחיק התובע את הרכב מהעץ, הרכב לא היה נפגע", אמר הרשם ופסק שגם התובע עצמו אָשֵׁם בנזק שנגרם לו ("אָשָׁם תורם") בשיעור 35 אחוז, כלומר יש להפחית את "רכיב האָשָׁם העצמי" שלו מסכום הפיצויים שייפסקו לו.  שורה תחתונה: התובע יקבל פיצוי בשיעור 65 אחוז מסכום הנזק שנגרם לו.   

האם הקיבוץ אחראי | צילום: עידן בן שלום 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דקלה אריה בדלר, ממושב אשתאול שבהרי יהודה, היא בן אדם מעורר השתאות וסקרנות, בעלת תפישה חינוכית ייחודית לגיל הרך * ביום יום עורכת דקלה סדנאות ליווי התפתחותי לתינוקות ופעוטות, שמיועדות לתינוקות מגיל 3 חודשים
6 דק' קריאה
הם עזבו הכל, את העסק הפרטי שכל כך קשה עבדו עליו ויצאו להילחם ולשרת במילואים למען המדינה * רבים מהם שירתו שלושה חודשים ואף נקראו לסבב שני ובינתיים מצב העסק שהושאר מאחור הידרדר *
10 דק' קריאה
אסף ולדן הותיר אחרי לכתו שני ספרים – את ספר הפרוזה: "אורות הפנסים האחרונים" ואת ספר השירה: "לב אבוד בין מילים", שני יהלומי ספרות שפוערים צוהר קטן לנפשו המרתקת של ולדן. ספר "אורות הפנסים האחרונים"
5 דק' קריאה
בדי אוהלים המסמלים את הנדודים והטלטלות של אלו שפונו מביתם שמשו השראה למערכת לבוש שיצרה שיר כץ מצבעון. הפריפריה מגיעה לאופנה *תמונה ראשית: שיר כץ, מרגישה תלושה. "קהילת צבעון מפוזרת בכל המדינה. המשפחה שלי
5 דק' קריאה
13 דירות בבית ההולך ונבנה בנהריה, רכשו חברי קיבוץ רות. כשתסתיים הבנייה בעוד כשנתיים, יעברו אליו חברי הקיבוץ וילדיהם. "אנחנו בנהריה כדי להישאר, כי העיר והצפון חשובים לנו"  הקיבוץ העירוני "רות" של בוגרי השומר
6 דק' קריאה
בית המשפט מלמד הורים פרודים מהי אחריות הורית ״בית המשפט לא אמור להמשיך ללוות הורים עד שילדיהם יגיעו לבגרות, הדבר אינו מתיישב עם טובת הקטינים", אמרה השופטת הילה גורביץ עובדיה, מבית משפט לענייני משפחה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן