יבול שיא
הרפת והחלב
שדה בטטות עמק החולה

הבטטות הכתומות מכות שורשים בעמק החולה

2 דק' קריאה

שיתוף:

הבטטות הכתומות והמתוקות, מכות שורשים בעמק החולה, עם יבול שיא כולל העונה של 800 טון! כ-700 טון מהזן 'בורגארד', ומעל ל-100 טון מהזנים הגליליים החדשים 'אוריה' ו-'גפן', שהפכו לראשונה, העונה, לגידולים מסחריים.

הבטטות הכתומות בעמק החולה

ההישג המרשים, הינו תוצאה של פרויקט מיוחד הנעשה בשטחי קיבוץ סאסא ובמימונו, בשנים האחרונות, בהובלת עומר דינר, מרכז גידולי השדה בקיבוץ, לאורך שש השנים האחרונות, להתמודדות רבת אתגרים בגידול הבטטות בעמק החולה, כתוצאה מהאקלים ומזיקי קרקע, וזאת לצד מבחן זנים חדשים והתאמתם לתנאי האזור בחלקת מודל.

שטח הגידול של ה'בורגארד' השתרע השנה, על פני 100 דונם, והיבול הממוצע לדונם זינק מ-5 טון אשתקד ל-7 טון השנה, הודות לטיפולים ייעודיים להדברת מזיקי קרקע, שצמצמו את הפחת ואפשרו להאריך את משך הגידול.

את האסיף ביצעה כבכל שנה האגודה החקלאית ג"ג, של החברה לפיתוח הגליל, השותפה לפרויקט מתחילתו, והינה היחידה בארץ המשלבת אסיף ממוכן לבטטות עבור תעשיית הקפואים, באמצעות מיכון מתקדם, באופן מהיר יותר תוך חיסכון בכוח אדם.

העונה נאספו 60 דונם בעזרת קומביין תפוחי אדמה ו-40 דונם באסיף חצי ממוכן, על ידי הוצאה מהקרקע עם מחתר ואסיף ידני למיכלים, עבור בית האריזה בקיבוץ נירים.

הגליליים החדשים

הזנים הגליליים החדשים ביוזמת סאסא והחברה לפיתוח הגליל בחלקת המודל 'אוריה' (12 דונם) ו-'גפן' (8 דונם), הניבו כ-72 ו-48 טון בהתאמה.

הזנים, הקרויים על שם שניים מילדיהם של עומר ונגה דינר, פותחו עבור השוק הטרי, כקו משופר של זן הג'ורג'יה ג'ט, שהיה אפיל מדי לתנאי העמק וגידולו הופסק.

הבשורה העיקרית בזנים החדשים, הינה קיצור זמן הגידול מ-170 ל-150 יום, המאפשר את מימוש הפוטנציאל שלהם ולהניב כ-6 טון לדונם ממוצע לשני הזנים, לעומת 3.5 בלבד של הג'ורג'יה ג'ט. בנוסף, הם בעלי צורה מוארכת יותר וצבע עז יותר.

עומר דינר, מרכז גידולי השדה בקיבוץ סאסא, אומר: "המטרה היא להרחיב בצורה הדרגתית, את היקף שטחי הגידול עד למאות דונמים, ולהפוך את עמק החולה למובילה בגידול בטטות.

נמשיך לטפח זנים חדשים

לשם כך נמשיך לטפח זנים חדשים, תוך שיפור האגרוטכניקה של הגידול, ולהתאים בשיתוף פעולה עם ג"ג את המיכון גם לשלבי השתילה והאסיף, שמבוצעים כיום בצורה ידנית עבור השוק הטרי".

זני הבטטה ג'ורג'יה ג'ט ובורגארד מהווים כ-98% משטחי הגידול בארץ, המשתרעים על כ-10 אלף דונם, בעיקר באזורי המרכז והדרום.

בהשוואה בין שני הזנים, ה'גורג'יה ג'ט מוביל בשוק הטרי משום מתיקותו הרבה, צורתו העגלגלה והצבעונית, אך זן הבורגארד, מתאים יותר לטיגון ונחשב לאיכותי יותר עבור התעשייה, בעל תכולה גבוהה יותר של חומר יבש (פחות מימי) ויכולת לשמר אותו זמן ארוך יותר בקירור, באוויר מבוקר (חצי שנה לעומת ארבעה חודשים).

צריכת הבטטה

הזנים הגליליים , זן בכיר, נמצא כמתאים יותר לתנאי עמק החולה, מאחר והוא דורש כ-120 ימי גידול בלבד, לעומת 170 לזן האפיל ג'ורג'יה ג'ט, שגידולו הופסק, עקב יבול מוגבל, בשל השפעת טמפרטורות לילה נמוכות באפריל, שמנעו את היכולת להקדמת השתילה וחשש מפני גשמים משמעותיים בנובמבר.

זן הבורגארד צפוי להוות אלטרנטיבה טובה לגידול תעשייה, הינו זן קיצי משופר בעמק החולה, תוך ניצול הביקוש הגובר לבטטות בתעשיית הקפואים, היכולת לשווקו בשוק הטרי בתקופת המחסור של זן ה'ג'ורג'יה ג'ט ופוטנציאל הייצוא למדינות בהן הזן מבוקש עם דגש על מערב אירופה.

צריכת הבטטה בישראל ובשווקים העולמיים עולה בהתמדה בשנים האחרונות, הן בשוק הטרי והן בתעשיית הקפואים. הזנים הכתומים בריאים יותר והינם הפופולריים ביותר בקרב הצרכנים, בשל צבעם ומתיקותם.

הבטטות עשירות בפיגמנט האורגני בטא-קרוטן המצוי בצמחים כתומים ומהווה מקור מרכזי ליצירת ויטמין A בגוף האדם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מזכ״ל תנועת המושבים, עמית יפרח: "גם ב-7 באוקטובר וגם במחנות ההשמדה בשואה, גורלם של הנרצחים הוא נורת האזהרה שלנו. אנחנו פה להדגיש את התקומה של העם היהודי להרים ראש, להילחם על עתידנו ולומר –
3 דק' קריאה
התערוכה המרגשת "דיוקן בין דורי" נולדה ממפגשים בין תלמידי מגמת האומנות של התיכון האזורי עין גדי ובין ותיקי הקיבוץ, פרי יוזמתה של עדי פקט שזו שנת ההוראה הראשונה שלה  *תמונה ראשית: עדי פקט. "יצרתי
3 דק' קריאה
בספר המבוסס על חוויותיו כמפקד מוצב בתקופה בה החזיק צה"ל ברצועת הביטחון בלבנון ובה גם הפציע ארגון "ארבע אימהות", מבקש יפתח גיא, בן כפר גלעדי, לחנך את הדור הצעיר להפוך את סימני הקריאה הנוקשים
5 דק' קריאה
הסטריאוטיפים של מיהו ימני ומיהו שמאלני פשטו בשני צידי המתרס ומבטאים את הסדקים בעם. אם לא נגדיר מחדש את הזהות הישראלית-ציונית הסדקים יהפכו לבולענים המאיימים על כולנו  *תמונה ראשית: ראובן ריבלין, נשיא המדינה לשעבר.
3 דק' קריאה
בקרוב תקום פנימייה של "אדם ואדמה" של ארגון "השומר החדש" ביראון, לאחר שלפני שש שנים קמה כזו באורטל. אני מקווה שעוד ועוד קיבוצים יזכו באירוח "אדם ואדמה" ואני מצפה מהתנועה הקיבוצית להוביל מהלך גדול
4 דק' קריאה
מוקי צור, איש הרוח של התנועה הקיבוצית, עוסק עשרות שנים בשאלות של זיכרון, תקווה וזהות. שאלות אלה מקבלות מקום בשני ספריו החדשים שראו אור לאחרונה: "התקווה היא לא כובע עם נוצות" ו"מן המדרון". בראיון

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן