מועצת רשות המים הפחיתה את תעריף החריגה לחקלאות שיחול כבר בשנת 2025
בדיון מקצועי שהתנהל במועצת רשות המים הוחלט על הפחתת תעריף החריגה לחקלאות כבר בשנת 2025 לסך של 2.93 ש"ח למ"ק, ירידה משמעותית ביחס לשנים הקודמות, המשקפת את רוח תיקון 31 לחוק המים.
ההחלטה התקבלה על רקע עלייה חריגה של כ-18 אחוזים (לפי נתוני חברת מקורות) בצריכת המים לחקלאות בחודשים ינואר עד מרץ 2025, שנבעה ממיעוט משקעים ומעידוד של רשות המים להגביר את ההשקיה כדי להעשיר את הקרקע החקלאית.
במהלך הדיון התריעו גורמי המקצוע במשרד החקלאות וביטחון המזון כי המשך תעריף חריגה גבוה יוביל לפגיעה חמורה בכדאיות הכלכלית של גידולי השדה, עד כדי ביטול זריעות בחודשים נובמבר עד דצמבר 2025, מהלך שעלול היה לפגוע ישירות באספקת המזון הלאומית בתחילת 2026.
הקדמת החלת התיקון
מנכ"ל משרד החקלאות וביטחון המזון, אורן לביא, מסר: "החלטת מועצת רשות המים מגלמת הטבה משמעותית לעומת תעריף החריגה בשנה שעברה, ותייצר כדאיות לחקלאים להמשיך לשתול, לזרוע ולגדל – דבר שיבטיח את ביטחון המזון של אזרחי המדינה. מדובר בהקדמת החלת תיקון לחוק מינואר 2026 לעתה – דבר קריטי להמשך הפעילות בענפים חקלאיים רבים".
לביא הוסיף: "תעריף החריגה משפיע על שיקוליהם של חקלאים – האם לגדל גידולים גם במחיר של סיכון להפסד, או לייבש שטחים. שינוי התעריף כעת משפיע ישירות על החלטות לגבי סוף השנה, ויש לו השלכות רחבות על ביטחון המזון הלאומי".
על פי החלטת מועצת רשות המים, תעריף החריגה נקבע כעת בגובה עלות ממוצעת בלבד, בהתאם לתיקון מס' 31 לחוק המים, אשר אפשר לרשות המים להקדים את תחולתו לשנת 2025 במקום 2026. בנוסף, תעריף השקיית אדמות הכבול עודכן ל-1.8 אגורות למ"ק מעל לעלות ההפקה, גם כן בהתאם לרוח התיקון.
תנאי בסיסי, לא מתנה
"מים לישראל", שיזמו והובילו את התיקון לחוק המים, מברכים על שיתוף הפעולה ההדוק עם משרד החקלאות וביטחון המזון ועם השר אבי דיכטר, אשר הוביל מאמצים משמעותיים להטמעת הרפורמה ולהקדמת החלתה כבר בשנת 2025. איתן ברושי יו"ר מים לישראל, מסר: "פעולה ממוקדת ונחושה מביאה תוצאה. עמלנו זמן רב עם שותפינו כדי להבטיח שהחקלאים לא יידרשו לשלם מחיר כלכלי בלתי אפשרי על תנאי אקלים קשים שאינם בשליטתם. הפחתת תעריף החריגה אינה מתנה, היא תנאי בסיסי להמשך קיומם של משקים חקלאיים ברחבי הארץ".