יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2022 12 20 141139

הרואה בעשבים 

6 דק' קריאה

שיתוף:

את הידע העשיר על עשבים וצמחי מרפא למדה לינוי הופמן מאמה, אופליה כנס, שנולדה בקוסטה ריקה, תרבות בה תחום הצמחים המרפאים נחשב למאוד מפותח * עם השנים למדה לינוי הומיאופתיה, רוקחות טבעית, להיות דולה והיתה מהראשונות בארץ ששילבו שימוש בתמציות צמחים בחדר הלידה * היום היא בעלת חברת "דר' K' ומייצרת תמציות עשבים וצמחי מרפא, המחזקים את בריאותנו 

לינוי הופמן נולדה במושב כפר הרא"ה. את חלק משנות ילדותה היא העבירה במושב וחלקן העבירה בקוסטה ריקה, מקום הולדתה של אמה, אופליה כנס. במהלך השנים היא חזרה אל הכפר, עזבה ושוב חזרה אליו עד שלבסוף השתקעה בו, יחד עם בני משפחתה. שם היא הקימה את החברה המצליחה "דר' K" – עסק משפחתי שהידע הכמוס שבו עובר מדור לדור, מאם לבת, ומתמחה בתמציות המבוססות על צמחי מרפא.  

התמציות של חברת "דר' K" הן תמציות שנרקחות בשיטה מיוחדת, המבוססת על ידע עתיק אותו למדה לינוי מאמה. תהליך ההכנה של התמציות, המתאימות לשלבי חיים שונים ולמצבי חולי שונים, הוא תהליך הכנה שונה וייחודי: "אנחנו מעבירים את התמציות תהליך הכנה דינאמי. זה אומר שיש בתהליך ההכנה כל הזמן תזוזה של החומר, ניעורים בכל השלבים, מאחר והתפיסה אומרת שהתזוזה של החומר מביאה ויטליות," מספרת לינוי.  

היא מסבירה כי נקודת המוצא של שיטה זו היא שנבראנו, כך שהגוף שלנו תמיד ישאף למצב של בריאות. גם כאשר אנחנו חולים אנחנו יודעים לשוב לבריאות. אך מכיוון שאנחנו כבר לא חיים בחיבור לטבע ולמקצב הטבעי של הגוף, מכיוון שאנחנו חשופים פיזית ורגשית לכל מיני דברים מזיקים, בין אם זה באוכל שלנו ובין אם זה בידע ובסיפורים שאנחנו סופגים, כוח החיים שלנו, 'ה-vital force' כפי שקוראת לו לינוי, מוזז מהמרכז שלו.  

"מה שנגרם כתוצאה מאותה תזוזה," היא מוסיפה, "זה שיש חולי והתמודדויות שונות והתמציות בעצם מכוונות אל אותו vital force ומעוררות אותו לפעולה." 

סיפור אינדיאני 

אימה של לינוי, אופליה כנס, נולדה כאמור בקוסטה ריקה, תרבות בה תחום הצמחים המרפאים נחשב למאוד מפותח. עם השנים התמחתה אימה של לינוי בתחום הרפואה הטבעית, היא למדה הומיאופתיה, נטורופתיה, רפלקסולוגיה ועוד. בשלב מסוים היא הגיעה גם ללמוד על תורת תמציות הצמחים וסגולותיהן אצל אינדיאני מקומי בקוסטה ריקה בשם דון פדריקו.  

דון פדריקו היה ידוע כגאון מתבודד והיה בעל ידע עמוק ונרחב בנושא רפואה, צמחים, אלכימיה ועוד: "דון פדריקו לא היה אדם נחמד," אומרת לינוי, "הוא לא הסתדר עם אנשים. אבל איתה כן היה לו קליק, כנראה משהו בפשטות שלה. הוא לקח אותה תחת חסותו ופשוט לימד אותה על בסיס יומיומי במשך שנים. הוא היה מגיע, מעביר לה את הידע שהיה רוצה באותו יום והולך." 

והיא מוסיפה: "היה לו ידע נרחב ברפואה, תמציות צמחים וגם באלכימיה. הוא ידע ממש איך להשתמש בכוחות הקוסמיים של היקום בשביל לחזק תמציות. אם זה מולד הירח, הגאות והשפל. כל מיני דברים שאנחנו מושפעים מהם." 

את הידע שלמדה מדון פדריקו העבירה אופליה במהלך השנים לבת לינוי, שאומרת: "גם היום אני עדיין לומדת ממנה. זה קצת ידע מסורתי כזה. כל פעם לוקחים פרק אחר ולומדים אותו. כשאני למדתי את הפרק של הריון ולידה נתקעתי בו הרבה מאוד שנים והתמחיתי בו. ועם השנים אני לומדת עוד דברים, כל פעם על תחום או נושא אחר." 

כבר כילדה וכנערה נמשכה לינוי, בעקבות אמה, לעולם הריפוי הטבעי. בימי ההולדת שלה היתה מקבלת לינוי מאמה ערכות של תמציות, מסודרות בבקבוקונים, בקופסא מיוחדת. אחת הערכות הראשונות שקיבלה היתה מיועדת לטיפול בבעלי חיים.  

בעזרת הערכה למדה לינוי לעבוד והתחילה להכיר מקרוב את כוחן של התמציות: "ככה התחלתי. הייתי מחוברת לאיזה בית גידול של כלבים והיו שם הרבה המלטות והרבה עניינים וככה התחלתי, בטיפול בבעלי חיים. עד היום, אגב, היא שואלת אותי מה אני רוצה מתנה ואני עונה לה שאני רוצה קופסא עם תמציות מעניינות ושתלמדי אותי עליהן. זה ריטואל קבוע כל שנה." 

בהמשך, בבגרותה, למדה הופמן לתואר ראשון במדעי ההתנהגות ואז המשיכה ולמדה הומיאופתיה, רוקחות טבעית ותחומים נוספים. היא למדה להיות דולה והיתה מהראשונות בארץ ששילבו שימוש בתמציות צמחים בחדר הלידה. כך התחילה לינוי את דרכה כאשר היא מתמחה בתחום של פריון, הריון ולידה. היא אף הנחתה את קבוצת התמיכה לנשים בטיפולי פוריות בבית חולים הלל יפה.    

לינוי הופמן צילום אלה פאוסט
לינוי הופמן. "את הערבוב הראשון של התמצית אני אעשה". צילום: בן מזרחי 

לעזור לכולם 

במשך שנים עבדה לינוי בקליניקה פרטית וליוותה מאות נשים עד שיום אחד, בהשתלמות מקצועית בה נכחה, ביקשו ממנה לדמיין את הפוטנציאל המלא שלה. שם התחולל בלינוי שינוי גדול. פתאום היא ראתה את עצמה עוזרת להרבה אנשים ונוגעת בהרבה אנשים בו זמנית. 

"אני ראיתי את עצמי נוגעת בהמון אנשים בו זמנית, וזו היתה תמונה כל כך חיה ואמיתית. כשיצאתי משם הבנתי שכנראה התפקיד שלי הוא אחר." 

לינוי הבינה שהיא לא נועדה לטפל אחד על אחד, אלא לעזור לאנשים רבים ככל האפשר בעזרת התמציות. היא הרי ראתה הלכה למעשה מה תמציות הצמחים עושות ואיך הן משפיעות. לינוי התחילה לארגן ולהנחות סדנאות לנשות מקצוע בתחום ההריון והלידה, להכשיר אותן כיצד להשתמש בתמציות בשלבי ההכנה ללידה וגם בחדר הלידה עצמו, ובמקביל החלה להגדיל את ליין המוצרים שהיא ייצרה בעצמה. 

את הרוח הגבית, את היכולת לחלום בגדול ולהגשים, מייחסת לינוי לאביה, לוי כנס ז"ל. אביה היה זה שהקים את 'ד"ר K' ורשם את המותג כחברה. הייתה בו אמונה גדולה והבנה שזו השליחות של בתו: "אבא שלי היה בגישה של 'יש לך טוב, בואי תתני אותו לעולם' והוא ראה כמה צעדים קדימה ואמר 'צריך לתת את המתנה הזאת לעולם'. אז בעצם את כל הצד העסקי הוא עשה. וזה נורא בליבו, זה נורא חשוב לו. אנשים רוצים להיות בריאים אז בוא תיקחו דברים בריאים." 

בתחילה עבדה לינוי במעבדה קטנה בתוך בית מרקחת מקומי. כשהביקוש עלה והכמויות הפכו למסחריות לינוי החליטה לממש את חזון אביה תחת השם ד"ר K ויצאה למפעל חיצוני. בהקשר הזה היא מוסיפה ומספרת סיפור על הרבי מילובביץ': "הגיע מישהו אל הרב ושאל אותו, 'איך אני יודע מהו היעוד שלי?' והרבי אמר לו, ואני בטח לא מדייקת במילים בדיוק, 'כשכישורים פנימיים ויכולות שקיבלת פוגשים הזדמנות, זה היעוד שלך'. ובאותה נקודה בזמן הרגשתי שזה מה שקרה." 

צמחי מרפא מדור לדור 

את התמציות שלה יוצרת לינוי מתוך חיבור עמוק למה שקורה בשטח. לינוי נשואה באושר ואמא ל-3 ילדים שהם ההשראה שלה. אתגרי פריון אישיים שהיא פגשה בתחילת דרכה רק דרבנו אותה ללמוד ולהעמיק בתחום הזה. אתגרי ההורות דרבנו אותה למצוא פתרונות טבעיים לכל מיני סימפטומים שחוו ילדיה.  

כאשר ליוותה נשים כדולה או כיועצת הנקה – האתגרים שפגשה בעבודה דחפו אותה לחפש וליצור עבורן פתרונות טבעיים דרך התמציות: "זה לעגן את הידע מתוך הכרות עמוקה עם הצורך האמיתי בשטח, ממש לחיות את זה," היא מסבירה. "אני מאוד חיה את מה שאני עושה. העזרה הראשונה בבית, הטיפול הראשוני בכל דבר שמתעורר, יש תקופות בשנה שאנחנו עושים חיזוק בתמציות. זה מאוד נוכח." 

הידע הזה, שספגה לינוי מאימה, כל כך נוכח בחייה שהוא ממשיך ועובר הלאה גם לדור הבא: "נוגה, הצעירה שלי ואני – יש לנו פרויקט כרגע שאנחנו לומדות יחד על כל מיני צמחי מרפא ואנחנו מתכננות בשנה הקרובה, אחרי שנת השמיטה, לחדש את גינת צמחי המרפא שלנו… אנחנו גם יושבות ומסתכלות יחד על כל מיני מתכונים שאנחנו יכולות להכין מהצמחים. היא ממש אוהבת את זה." 

כיום המפעל של ד"ר K מייצר למעלה מ-30 תמציות לכל שלב בחיים: "יש פורמולות שהן ממש מבוססות על מרשמים שאמא קיבלה מהמורה שלה, דון פדריקו… ויש דברים שאני כבר לקחתי ושיחקתי עם הידע שלי ושיחקתי ושילבתי פנימה, אבל אני משתדלת תמיד לחזור לאמא ולהראות לה ולשמוע את דעתה. ויש דברים שהיא גם פחות אוהבת וזה בסדר. אנחנו לפעמים שונות בדעה שלנו." 

עד היום, על אף שמדובר כבר במפעל טכנולוגי ומתקדם לכל דבר, מקפידה לינוי לעשות בעצמה ובאופן ידני את שלבי ההכנה הראשוניים של כל תמצית: "את כל ההכנות הראשוניות עדיין אני מכינה. את ההכנה של התמצית הראשונה אני מכינה ולא נותנת לאף אחד אחר לעשות. גם אם אנחנו צריכים היום, נגיד, להכין 3,000 יחידות מאותו מוצר, עדיין את הערבוב הראשון של התמצית אני אעשה. חשוב לי לעשות את זה כי שם זה לב הדיוק." 

לבוא ממקום טוב 

כששואלים את לינוי על החיבור שלה למקורות היהודיים שלאורם חונכה, וכיצד החיבור הזה מתיישב עם ידע שמגיע בכלל מארץ זרה ואחרת, היא מחייכת ומסבירה איך השילוב הזה עובד. הסיפור מתחיל בכלל בהיכרות בין ההורים שלה לפני שנים רבות: "אמא שלי עלתה ארצה כשהיתה בת חמש עשרה. הם נסעו מקוסטה ריקה לניו יורק ומניו יורק לקחו אוניה לארץ. אבא שלי הוא ניצול שואה, הולנדי במקור. אחרי המלחמה משפחתו עברה לקנדה והוא הגיע לאותה אוניה בניו יורק לעלות לארץ ושם הוא הכיר את אמא שלי. הוא לא דיבר ספרדית, היא לא דיברה אנגלית, אבל זה סיפור אהבה רומנטי כזה. המעט שהם הצליחו לתקשר היה ביידיש.  

"הם שניהם באו מבית יהודי, אבל אצלה היה גם חיבור אחר לטבע, לחיות, לצמחים. עד היום עופר, בעלי, צוחק עלי, כי כשיש לי זמן פנוי בשישי אני הולכת לגינה לדבר עם העצים. זה נראה לי כל כך טבעי עד שזה נראה לי מוזר שאחרים לא עושים את זה. הטבע מבחינתי הוא חלק מהבריאה, מהמהות האלוהית ובאמת השם הכניס בטבע את כל מה שאנחנו צריכים כדי להיות בריאים אז רק נותר לנו לגלות את זה." 

היא מוסיפה ואומרת: "את אולי לא רואה אותי ככה בחיצוניות, אבל בפנימיות אני מאוד מחוברת וגם בעשייה. בעשייה חשוב לי מאוד שזה יהיה מחובר לבורא, ואני ממש רואה את זה כשליחות, כל יום לפעול ממקום מדויק ושהתמציות שאנחנו עושים יפעלו ממקום מדויק, וזה ממש ברמה של התכווננות יומיומית, לעשות את הדברים לכבודו." 

מבחינת לינוי החיבור הזה, בין הטבע לבריאות ובין הטבע לאלוהים הוא פשוט וטבעי: "כל אחד לוקח את הדברים למקום שלו אבל אני חושבת שאם את רוצה לראות את הבורא בצורה הכי טובה את צריכה להתבונן בטבע, שם הוא נוכח בצורה הכי חיה." 

לצד הרומנטיקה הזאת והחיבור לאלוהות ולטבע, מתארת הופמן גם אתגרים הקשורים לכך שבסופו של דבר היא פועלת בתוך עולם עסקי: "העולם העסקי הוא גם לא כל כך נשי, וגם נורא קשה להישאר מחוברת כשאת צריכה להתמודד על דברים עסקיים כאלה. אז אני עושה את הג'אגלינג הזה ולפעמים קשה לאנשים מולי, כי העסקי זה לא רק מה שמניע אותי. מה שמניע אותי זה לעשות את מה שצריך לעשות ואני כל הזמן עסוקה את האיזון הזה בין האימהות שלי לעסק, בין העסק לבין החיבור שלי, כי זה מה שהכי חשוב לי. קודם כל לבוא ממקום טוב, ממקום ישר, ממקום של אמת ואני מקווה שאנשים שלוקחים את התמציות שלנו מרגישים את זה".  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן