יבול שיא
הרפת והחלב

"וירא פרעה, הוא פארוק, כי עצם היהודי בארץ הנגב" 

3 דק' קריאה

שיתוף:

איך שמרו החלוצים על הרלוונטיות של ההגדות והאם יהיה שינוי ברוח הדברים אחרי ה 7 באוקטובר? מוזיאון בית שטרומן (עין חרוד מאוחד) מארח את ההגדות של ארכיון מכון שיטים כדי להזכיר את כוחה של התרבות לנסוך תקווה

תמונה ראשית: "דם ואש ותימרות עשן. נירים הזעירה עמדה בסער". אורים 1947. איור: יצחק הלוי 

ליל הסדר הוא רגע שיא במסורת היהודית, בו עוברת ההגדה מדור לדור.  

הקמת המדינה, עוררה בפני חלוצי הקיבוצים אתגר תרבותי: כיצד לשמור על הרלוונטיות של החג במציאות החדשה? כך הורחבה ההגדה ושולבו בה ערכים של חירות, זיכרון, בנייה, עלייה ועבודת אדמה – מתוך חזון של חברת מופת. 

כך נולדו ההגדות הקיבוציות – מדרש מודרני המחבר בין המסורת לאתגרי הזמן, ומשקף את רוח הציונות החלוצית. 

"והיא שעמדה", חלון לאוסף ההגדות הקיבוציות של מכון שיטים, היא תערוכה חדשה לרגל חג הפסח, מוזאון בית שטורמן שבעין חרוד מארח את מכון שיטים. 

"לנוכח אירועי 'השבת השחורה' תשפ"ד" כותבת אוצרת בית שטורמן עפרה ברעם (שריד), "עולה צורך מחודש בבנייה וביצירה. מתוך אלפי ההגדות בארכיון החגים הקיבוצי, נבחרו קטעים מרכזיים לתערוכה זו – אבני יסוד רוחניות ורעיוניות לזמן הזה. 

הגדות אלו מחברות אותנו אל ראשית הדרך, מאחות קרעים, ומזכירות את כוחה של התרבות לנסוך תקווה". 

3 הגדה נחל עוז
"לזורעים דמעה בעין, לקוצרים רק רון בלב". נחל עוז 1956 

עיצוב של זהות 

מכון שיטים הוא מרכז חינוכי תרבותי הפועל ליצירה ועיצוב של זהות ותרבות יהודית-ציונית-הומניסטית המתמחה בחגי ישראל ובמועדי החיים. 

המכון הוקם בשנות ה-50 על-ידי אריה בן גוריון בקיבוץ בית השיטה, במטרה לתעד, לפתח ולהנחיל את התרבות העברית-חלוצית. עם השנים צמח לארכיון עשיר המשקף את התרבות הקיבוצית והציונית דרך לוח השנה העברי. 

בתחילת שנות האלפיים חבר המכון לתנועת המחנות העולים והרחיב את פעולתו בתחומי החינוך והמחשבה הציונית, תיקון החברה ומורשת עמק יזרעאל. כיום ממשיך המכון לפעול במרץ בפיתוח חומרים וליווי מקצועי לאנשי חינוך ותרבות במאות בתי ספר ועשרות קהילות ברחבי הארץ. 

התערוכה פתוחה לקהל עד לתאריך 21 באפריל 2025. 

הביקור בתערוכה כלול בתשלום כרטיס הכניסה למוזאון בית שטורמן, עין חרוד. 

1 לוח הגדות
קטעים מרכזיים מתוך אלפי ההגדות קיבוציות. התערוכה והיא שעמדה בבית שטורמן

הגדה בסטנסיל 

מאת: דני בר  

בילדותי, רבים מלילות הסדר ערכנו עם הדודים ובני דודים בגבעת חיים איחוד, באולם התרבות שליד חדר האוכל, זו היתה האפשרות היחידה והזולה, לחגוג עם המשפחה המאוד מצומצמת שלנו. 

עפ"י המסורת הקיבוצית, היה לנו מקום מסומן למשפחה, כשבני הדודים, אסתר ברגר ויוסי ברגר, היו חלק ממופע ליל הסדר החגיגי שנערך על הבמה. כולנו עקבנו והשתתפנו בחג האביב עם הגדה של פסח שהודפסה בסטנסיל, שהייתה משובצות בסיפור ההגדה ובמיטב היצירה של חברי הקיבוץ, באומר ובשיר אקטואליים, שאנחנו, האורחים מהעיר, נזקקנו לפרשנות על תוכנם, והקשר שלהם לחג ולהגדה.   

מווינה לעמק הירדן 

אבי, שנולד בשם אוטו ברגר, התייתם בגיל צעיר וגדל אצל דודיו בעיירה הממוקמת כ-10 ק"מ מערבית לווינה. לאחר סיפוח אוסטריה לגרמניה הנאצית , אהרון מנצ'ר מנהל עליית הנוער בווינה בין השנים 1939–1941, ארגן את הילדים היתומים של קהילת וינה והסביבה במחנה הכשרה לעבודה חקלאית, לקראת העלתם לארץ ישראל. בתחילת 1941 אורגנה קבוצה גדולה של בני נוער שיעלו ויתיישבו בקיבוצים שהתארגנו לקליטתם. 

ברוח ימי החלוציות, שינה אבי את שמו לשם עברי – גדליה ברגר. את שנותיו הראשונות בארץ עשה בנדודים בין קבוצים וקבוצות בצפון.  

לאחר מותו מצאנו בין המסמכים והממצאים ההיסטוריים הרבים שעליהם שמר גם שתי חוברות סטנסיל דהויות, והן הגדות לפסח מימי העלייה שלו לארצנו: 

עדות לחגיגת הפסח תש"ב, (גרסת אביב 1942) בקיבוץ אפיקים, שילוב של חג חקלאי וחג מסורתי. והגדה של פסח ממקום מושבם הארעי של חברי קיבוץ מעגן בחצר כנרת שהייתה תחנת מעבר לרבות מקבוצות הצעירים טרם עברו למיקום הקבע שלהם בעמק הירדן.  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חידושים ופיתוחים יוצגו השנה בתערוכת "אגרו-ישראל – יבול שיא" 2025. התערוכה תתקיים ב-28 וב-29 באוקטובר במתחם הגן הלאומי מעיין חרוד תערוכת "אגרו-ישראל – יבול שיא" 2025, התערוכה החקלאית המובילה בישראל חוזרת ובגדול. התערוכה תתקיים
7 דק' קריאה
בנוסף, בשש השנים האחרונות שילמה קנט כ-13 מיליון ₪ פיצויים בעקבות נזקים שנגרמו  לבתי הצמיחה בשלוש העונות האחרונות היקף הפיצויים ששילמה קנט למגדלים בענף הירקות עמד על כ-300 מיליון ש"ח בגין נזקי טבע ואסונות
2 דק' קריאה
מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו.  מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך,

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן