יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2025 06 26 163815

חוסנם האדיר של האזרחים הוותיקים בתקופת המלחמה והמענים שהם קיבלו על מנת לשמרו 

3 דק' קריאה

שיתוף:

מינהל אזרחים ותיקים במשרד הרווחה השקיע 7 מיליון שקלים כל חודש עבור פעילות ומענים בחירום. המינהל פינה  אלפי אזרחים ותיקים מהצפון ומהדרום. נכון להיום, עדיין נמצאים בדיורים המוגנים 267 אזרחים ותיקים מפונים ומעל 1,500 אזרחים ותיקים במלונות 

*תמונה ראשית: יריב מן, סמנכ"ל וראש מנהל אזרחים וותיקים במשרד הרווחה והביטחון החברתי. צילום: ברונו שרביט, לע"מ  

האסון הנורא שאירע לעם בישראל ב-7.10 ומלחמת "חרבות ברזל" שהחלה בעקבותיו, העמיד את האזרחים הוותיקים, כמו את שאר אזרחי המדינה במציאות שונה לחלוטין מזאת אליה היו רגילים. עבור חלקם, מדובר היה שוב להתמודד עם אתגר חדש-ישן מילדותם, עת שהמדינה החליטה לפנות תושבים מאזורי הגבול. בפעם השנייה בחייהם, עליהם היה לעזוב את ביתם לתקופה לא ידועה. ההבדלים בין אז להיום הם ברורים אך התחושה היא דומה. תחושה של קרקע נשמטת מתחת לרגליים ושוב העתיד לא ברור.  

אך ככל שעברו הימים, הציבור בישראל זכה לראות את העוצמות האדירות של וותיקיו. סיפוריהם של הוותיקים, מחלוצי ומיישובי הנגב המערבי, שמעל שלושים מהם נחטפו לעזה ושרבים מהם נרצחו ורבים עוד יותר חוו ועמדו איתנים בזוועות אותו יום, נושאים סיפורי גבורה של היאחזות בקרקע, חיים בספר המאוים והתמודדות עם השינויים שעברו על החברה הישראלית וגם על הקהילות בהם חיו.  

לאורך חודשי המלחמה נחשפנו כולנו לסיפורי הגבורה של האזרחים והוותיקים שנחטפו. כיצד יכלו לחוטפיהם האכזריים, לא נשברו ושבו לישראל כדי לספר את סיפורם. שמענו את העדויות המרגשות על הייחודיות של שלמה מנצור ועודד ליפשיץ זכרם לברכה. על אהבתם לישראל ולקהילות בהן הם חיו. כיצד היוו מגדלור עבור הדורות הצעירים והפיצו אור גדול בכל אשר עשו.  

השקעה של למעלה מ-70 מיליון ש"ח עבור פעילויות ומענים בחירום מתחילת המלחמה 

אוכלוסיית האזרחים הוותיקים חשופה יותר לאירועי לחץ וטראומה ביחס לאוכלוסיות אחרות. עם פרוץ המלחמה, מינהל אזרחים ותיקים במשרד הרווחה גיבש תכנית לפינוי מהיר של מסגרות ומעבר של שירותים בשגרה אל המלונות ובתי האבות, כמו גם פיתוח שירותים חדשים מותאמים למצב. לאורך חודשי המלחמה, השקיע המינהל 7 מיליון שקלים כל חודש עבור פעילות ומענים בחירום. המינהל פינה  אלפי אזרחים ותיקים מהצפון ומהדרום. נכון להיום, עדיין נמצאים בדיורים המוגנים 267 אזרחים ותיקים מפונים ומעל 1,500 אזרחים ותיקים במלונות.  

במשך חודשים רבים, הפעיל משרד הרווחה מוקדי פעילות חברתיים לאזרחים ותיקים בעשרות בתי מלון ברחבי הארץ, הנותנים מענה סוציאלי, רגשי וחברתי. על מנת להמשיך את הטיפול והליווי של אוכלוסייה זו,  מערך תמיכה זה כולל מגוון פעילויות, חוגים, הרצאות, טיולים והפעלות במטרה לשמר בריאות גופנית, קוגניטיבית ורגשית. בנוסף מתקיימות סדנאות ייחודיות לעיבוד הטראומות וחיזוק החוסן הנפשי. לצד זאת כיום מתקיימות סדנאות ומפגשים הממוקדים בהיערכות לקראת השיבה הביתה של האזרחים הוותיקים המפונים.  

תמיכה באזרחים הוותיקים שחזרו מהשבי 

משרד הרווחה מלווה באמצעות המחלקות לשירותים חברתיים ומערך הדיורים המוגנים 19 אזרחים ותיקים ששבו מהשבי. מדובר על 17 נשים ו-2 גברים. בתוך המספר הזה כלולה גם חנה קציר ז"ל שהלכה לעולמה לפני מספר שבועות. על מנת להעניק את הליווי הנכון והטוב ביותר, אנשי המקצוע במינהל אזרחים וותיקים, בנו פרוטוקול ייחודי, מודל עבודה ראשון מסוגו בעולם הנותן מענה לאזרחים ותיקים שהיו בשבי וחזרו.  

סל מענים הכולל בתוכו דיור מוגן במימון מלא, כוח אדם ייעודי ותמיכה רגשית. 

תמיכה בסבים וסבות שכולים 

בעקבות אירועי ה-7.10 ומלחמת חרבות ברזל, התווספו לצערנו משפחות רבות למעגל השכול. בעקבות כך ועל מנת לוודא שאף אזרח ותיק ששכל נכד/ה בעקבות המלחמה לא נשאר לבד, משרד הרווחה יזם כבר בחודשים הראשונים למלחמה, יחד עם המחלקות לשירותים חברתיים, הקמת קבוצות תמיכה ייעודיות לכך. בקבוצות אלו, אזרחים ותיקים יכולים לשתף את סיפורם, לעבד את התחושות שלהם בסביבה בטוחה ולקבל כלים כיצד להתמודד עם השכול.  

בשנה האחרונה הוקמו עשרות קבוצות תמיכה לסבים וסבות שחוו שכול של נכדם בעקבות המלחמה בכל ברחבי הארץ.  כיום פועלות כ-27 קבוצות כאלו בהנחיית אנשי מקצוע מעולמות התוכן של הנחייה, שכול וזקנה המיועדות לסבים וסבות שאיבדו נכד/ה. אזרחים וותיקים ששכלו נכד בכד/ה בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר והמלחמה ורוצים להשתתף בקבוצת תמיכה, יכולים לפנות למחלקה לשירותים חברתיים ביישוב בו הם גרים או להתקשר למוקד של משרד הרווחה 118. 

מדינת ישראל מכירה בעוצמתם של הדורות המייסדים. אלו שבנו והקימו ויישבו ובזכותם ומהווים מודל לאורו יש ללכת. אזרחים ותיקים הם נכס יקר ערך לחברה שלנו, המביאים עימם ניסיון חיים, חוכמה ותובנות שנצברו לאורך שנים רבות. החוסן הנפשי שהם מפגינים מעורר השראה – הם עברו תקופות של שינוי, אתגרים ומשברים, ובכל זאת ממשיכים להתמודד עם החיים בכוחות מרשימים. במידה רבה, עתידה של ישראל תלוי הרבה בדורות העבר שלה. החוסן של החברה הישראלית ושיקומו מהמכה הכואבת עד אין קץ שחטף, חייב להיות מבוסס על כבוד הדדי, סובלנות ואופטימיות גדולה הנובעת מתוך חוכמת החיים, ומחזקת את המרקם החברתי כולו. את כל אלו ניתן ללמוד מהאזרחים הוותיקים שלנו. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חידושים ופיתוחים יוצגו השנה בתערוכת "אגרו-ישראל – יבול שיא" 2025. התערוכה תתקיים ב-28 וב-29 באוקטובר במתחם הגן הלאומי מעיין חרוד תערוכת "אגרו-ישראל – יבול שיא" 2025, התערוכה החקלאית המובילה בישראל חוזרת ובגדול. התערוכה תתקיים
7 דק' קריאה
בנוסף, בשש השנים האחרונות שילמה קנט כ-13 מיליון ₪ פיצויים בעקבות נזקים שנגרמו  לבתי הצמיחה בשלוש העונות האחרונות היקף הפיצויים ששילמה קנט למגדלים בענף הירקות עמד על כ-300 מיליון ש"ח בגין נזקי טבע ואסונות
2 דק' קריאה
מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו.  מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך,

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן