יבול שיא
הרפת והחלב

עדכון מדיניות פיצול מגרש מנחלה 

2 דק' קריאה

שיתוף:

הוועדה לשמירה על קרקע חקלאית ושטחים פתוחים במינהל התכנון (הולקחש"פ) עדכנה לאחרונה את מדיניותה בנוגע לגודל מגרש מפוצל מנחלה. עו"ד ד"ר מיכל בוסל סוקרת להלן את עיקרי המדיניות המעודכנת 

בחודש נובמבר 2024, הולקחש"פ החליטה על מדיניות בנוגע לגודל מגרש מפוצל מנחלה, לפיה "גודל המגרש המפוצל בנחלות ייקבע לגודל של עד 350 מ"ר, למעט אם בנחלות הקיימות קיים בינוי במגרש המתפצל, המתפרש על יותר מ-350 מ"ר, או במקרים חריגים, אז יוכל להיות בהיקף מקסימאלי של 500 מ"ר".  

הולקחש"פ סברה בעת קביעת המדיניות כי יש לצמצם את גדלי המגרשים המיועדים למגורים על מנת לאפשר גמישות במימוש כלל השימושים המיועדים לחלקת המגורים, לרבות שימושים חקלאיים, פל"ח ויחידות דיור המתאפשרות בנחלה כיום ובעתיד.  

לאחר קבלת ההחלטה הנ"ל, קיימנו במליאת הולקחש"פ מספר דיונים בתוכניות של ישובים כפריים, ובמהלכם העלו נציגי לשכות התכנון ונציגי הישובים סוגיות שונות הנוגעות לגודל המגרש המפוצל. לאור הסוגיות שעלו בדיונים, הנושא הובא לדיון חוזר בוועדה. 

כאחת משני נציגי החקלאים המשתתפים בוועדה, השתתפתי בכל הדיונים שנערכו בנושא ואף העליתי בפני חברי הוועדה את החשיבות בקבלת מידע ונתונים עדכניים על כמות פיצולי המגרשים שבוצעו בשנים האחרונות לצורך הבנת היקף התופעה בטרם קבלת החלטה נוספת בנושא. חברי הוועדה הצטרפו לעמדה זו ואכן נציגת רמ"י הציגה בפני הוועדה נתונים אודות הפיצולים שבוצעו בפועל בעשור האחרון ברחבי הארץ.  

מנתוני רמ"י כפי שהוצגו בפני הוועדה, עולה כי היקף העסקאות אשר נעשו מול רמ"י לפיצול מגרש מנחלה זניח בהשוואה להיקף הנחלות בישראל. עוד עולה מהנתונים כי ברובן המכריע של מעט העסקאות שהתבצעו, גודל המגרש המפוצל היה מעל 500 מ"ר.  

בעקבות דיונים אלו, שקלה הוועדה את הנושא בשנית. הוועדה סברה כי מאחר והפער בין גודל מגרש מפוצל של 350 מ"ר למגרש בגודל של 500 מ"ר הינו קטן ביותר והשפעתו על יתרת הנחלה זניחה ומאחר ונדרשת גמישות תכנונית על מנת לייצר תכנון מיטבי בנחלה, המתחשב במיקום המגרש המתפצל, בבינוי קיים, בנגישות, במידותיה של חלקת המגורים וכדומה, לא יהיה נכון לקבוע גודל מגרש מפוצל אחיד של 350 מ"ר. 

לאור האמור לעיל, הוועדה חזרה מהחלטתה לקבוע מדיניות אחידה בנוגע לגודל מגרש מפוצל מנחלה. הוועדה סברה כי לאור השונות הגיאוגרפית ומאפייני הישובים הכפריים השונים, יש מקום לשקול באלו ישובים נכון לקבוע גודל מגרש מפוצל של עד 350 מ"ר, או אף קטן יותר, ובאלו ישובים נכון לאפשר הגדלה של המגרש המפוצל עד ל-500 מ"ר. לאור האמור, הוועדה פנתה בהחלטתה לוועדות המחוזיות והמקומיות בבואן לדון בתוכניות לישובים כפריים לבחון את מכלול השיקולים הנוגעים לגודל המגרש המפוצל טרם קבלת החלטה בנושא. 

משמעות ההחלטה היא כי בתוכניות של מושבים המסדירות תכנון של שימושי קרקע וזכויות בנייה בנחלות (תב"עות), ניתן עתה לקבוע בהוראות התוכנית כי גודל המגרש המפוצל יהיה עד 500 מ"ר.  

כך למשל, מושב אשר הגיש לאחרונה תב"ע שהוראותיה מתייחסות למדיניות הקודמת לפיה גודל המגרש המפוצל יהיה עד 350 מ"ר, ומעוניין עתה לשנות את ההוראות בהתאם למדיניות המעודכנת, יוכל לעדכן את הוראות התוכנית ולהגדיל את גודל המגרש המפוצל לעד 500 מ"ר. 

* הכותבת היא יועמ"ש ומנהלת אגף קרקעות ואגודות שיתופיות בתנועת המושבים. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חידושים ופיתוחים יוצגו השנה בתערוכת "אגרו-ישראל – יבול שיא" 2025. התערוכה תתקיים ב-28 וב-29 באוקטובר במתחם הגן הלאומי מעיין חרוד תערוכת "אגרו-ישראל – יבול שיא" 2025, התערוכה החקלאית המובילה בישראל חוזרת ובגדול. התערוכה תתקיים
7 דק' קריאה
בנוסף, בשש השנים האחרונות שילמה קנט כ-13 מיליון ₪ פיצויים בעקבות נזקים שנגרמו  לבתי הצמיחה בשלוש העונות האחרונות היקף הפיצויים ששילמה קנט למגדלים בענף הירקות עמד על כ-300 מיליון ש"ח בגין נזקי טבע ואסונות
2 דק' קריאה
מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו.  מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך,

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן