יבול שיא
הרפת והחלב
השיטפון הגדול

עדכונים שוטפים בנושא ניהול משק המים ביישוב

2 דק' קריאה

שיתוף:

עדכונים שוטפים בנושא ניהול משק המים ביישוב : סקר צריכת מים

לאחרונה פרסמה רשות המים את סקר צריכת המים לשנת 2018. סקירת הסקר שפורסם מעלה את הממצאים הבאים:

  • צריכת המים הכללית בישראל, בשנת 2018, עמדה על 2,345 מיליוני מ"ק, מתוכם שיעור של כ-62% מים שפירים והשאר מים מליחים, קולחין, ואחרים.
  • צריכת המים לחקלאות, מכלל המקורות, עמדה על כ-1,174 מיליוני מ"ק, כ-50% מכלל שימושי המים.
  • הצריכה השנתית הממוצעת לנפש, של מים לבית ולכל מטרה, עמדה על כ-89.4 מ"ק – ירידה בשיעור של כ-2% ביחס לשנה קודמת.
  • הצריכה הממוצעת לנפש מבוססת על צרכנים של כ-1,407 בעלי רישיונות אספקת מים, כשבניהם 256 קיבוצים ו-432 מושבים.
  • צריכת המים הממוצעת לנפש, ביישובים המתוכננים (קיבוצים ומושבים), עמדה על כ-134 מ"ק, גבוה יותר בשיעור של 50%(!!) מהצריכה הממוצעת לנפש בכלל האוכלוסייה.

חלק מהסיבות לצריכה הגבוהה יותר של מים לנפש ביישובים המתוכננים, הינה ריבוי בתים פרטיים וצורך של מים לגינון. יחד עם זאת, להערכתנו, חלק מהצריכה העודפת לנפש נובע מחיוב חסר של המים הביתיים, דבר המעודד צריכה לא מבוקרת ובזבוז מים.

הודעה על הפקת חורף

הפקת חורף נועדה לתמרץ מפיקים להפחית את היקף ההפקה מקידוחים בתקופת החורף, על מנת לאפשר התאוששות ושיקום האקוויפרים. עונת החורף מוגדרת בכללי המים (חישוב עלויות ותעריפים להפקה והולכה), תשע"ז-2017, מיום 1 בדצמבר ועד ליום 31 במרץ בשנה שלאחר מכן.

מפיק, שיפיק בתקופת החורף כמות גבוהה מהכמות המוכרת (100 שעות הפקה לפי הספיקה המוכרת של הבאר) – לא יוכרו עלויות הפקה בגין ההפקה העודפת והמשמעות הינה גידול בדמי המים שהמפיק נדרש לשלם. באתר רשות המים מפורטת רשימת המפיקים והכמות המותרת להם להפקה בחורף.

עדכונים שוטפים בנושא ניהול משק המים ביישוב

בעקבות תיקון 27 לחוק המים שונו החיובים של היטלי הפקה, שהיו נהוגים עד שנת 2016 והוחלפו ב"דמי מים" החל ממחצית שנת 2017. דמי המים מחושבים כפער שבין תעריף הייחוס (התעריף בו יכול צרכן המים לרכושם ממקורות) לעלות מוכרת למפיק.

בתיקון 27 נקבעו הוראות מעבר, אשר לפיהן דמי המים, שמשלם המפיק הפרטי, לא יעלו על הסכום ששילם בממוצע למ"ק כהיטל הפקה, בתוספת של 26 אגורות לשנת 2017 ותוספת נוספת של 17 אגורות למ"ק לכל שנה עד שנת 2021. חישוב דמי המים הינו חישוב מורכב, שמביא בחשבון את תעריפי הייחוס, העלות המוכרת, סוג המים המופקים, כמות המים שהופקה, תשלום היטלי ההפקה בשנת 2016 ועוד.

בבדיקות, שערכנו עבור חיוב דמי מים למפיקים פרטיים, במקרים רבים התגלו טעויות בתחשיב ועל כן, מומלץ לנתח כל חשבון ולהבין כיצד הוא חושב והאם התחשיב הינו מדויק. נזכיר, כי במהלך ינואר 2020 תפרסם רשות המים את תעריפי המים לחציון הראשון של שנת 2020, ומיד לאחר הפרסום נעדכנכם בשינוים והשפעותיהם.

תעריפי מים מעודכנים לחקלאות

 מכמ גשם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

העלייה המואצת בתוחלת החיים היא אחד ההישגים הגדולים של האנושות אך בו בזמן מהווה את אחד האתגרים הגדולים העומדים בפניה. אין מנוס משינוי תפיסת היסוד המקובלת סביב אופן ההתמודדות של היחיד, המשפחה והחברה עם
3 דק' קריאה
בעיצומה של המלחמה נאלצים בעמק יזרעאל להמשיך להיאבק נגד הקמת שדה תעופה ברמת דוד, לאור צעדים שנקטה המדינה – האצת התכנון לשדה הבינלאומי בעמק במקום בנבטים * ראיון עם גיל דייגי, יו"ר מטה המאבק
8 דק' קריאה
מיכל אסף קרמר נולדה בדרום תל אביב, הגיעה לחברת הנוער בגן שמואל בהחלטה להיות יותר קיבוצניקית ויותר שמוצניקית ממי שנולד שם. כבוגרת עזבה את הקיבוץ, חזרה בתשובה ועשתה את כל הדרך לתואר ד"ר בקבלת
5 דק' קריאה
״מתחילת מלחמת חרבות ברזל ראינו כיצד החקלאות בשילוב האגרו סולארי תרם לחוסנה של הקהילה באזורי תקומה וכעוגן כלכלי עבור היישובים.  במקומות בהם אין חקלאות, ניתן להקים שדות סולאריים ובכך לתרום לאגודה ולעתידם הכלכלי והחוסן
2 דק' קריאה
לא קל להתמודד עם מיתוס. שאול ובר עושה זאת בזהירות וברגישות, בספרו החדש ״חנה סנש, הכוכב שנפל בטרם עת״ *תמונה ראשית: כרטיס הגיוס של סנש לארגון ההגנה. זכתה להנצחה נרחבת, הרבה מעבר לכל שאר
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן