דוח משרד החקלאות האמריקאי מצביע על המשך התכווצות העדר לפחות עד 2028, ירידה חדה ביבול העגלים והסתמכות גוברת על יבוא בשר
ענף הבקר בארצות הברית ממשיך להיכנס לעומק שלב ההתכווצות במחזור הגידול, כאשר דוח מלאי הבקר של United States Department of Agriculture מציג תמונה ברורה של היצע מצטמצם ולחצים הולכים וגוברים על השוק.
נכון ל-1 בינואר 2026 עמד מספר הבקר והעגלים בארה״ב על 86.2 מיליון ראש בלבד – ירידה של כ-300 אלף ראש לעומת השנה הקודמת ושפל שלא נראה זה 75 שנה. אמנם שיעור הירידה מתון יותר מהממוצע של חמש השנים האחרונות, אך הוא מאשר שהענף מצוי כבר בשנה השמינית של התכווצות העדר.
פרות הבשר ויבול העגלים ממשיכים להצטמצם
מספר פרות הבשר שהמליטו ירד ל-27.6 מיליון ראש – הנמוך ביותר מאז 1961. במקביל נרשמה עלייה קלה במספר העגלות המיועדות לרבייה, סימן ראשון וזהיר לכך שחלק מהמגדלים מתחילים לחשוב על שיקום העדר בעתיד.
עם זאת, יבול העגלים של 2025 צנח לשפל היסטורי של 32.9 מיליון ראש – ירידה של כ-2 אחוז משנה קודמת. המשמעות ברורה: פחות עגלים זמינים לפיטום ב-2026 ופחות בסיס להתרחבות העדר גם בשנים הקרובות.
גורמים בענף מעריכים כי גם אם תימשך שמירת עגלות לרבייה, כל סימן אמיתי להתאוששות לא צפוי לפני 2028.
גבול מקסיקו סגור ומחירי עגלי הפיטום מזנקים
ללחץ על ההיצע מצטרפת גם סגירת הגבול ליבוא בקר חי ממקסיקו בשל חשש מהתפשטות תולעת הבקר (New World screwworm). בשנים רגילות מוזרמים לארה״ב בין 1.2 ל-1.5 מיליון ראש בקר לפיטום, והיעדרם מחזק עוד יותר את המחסור ומעלה את מחירי עגלי הפיטום לשיאים חדשים.
ייצור הבשר נשמר זמנית בזכות משקלים גבוהים
למרות הירידה במספר בעלי החיים, ייצור הבקר ב-2025 נפגע פחות מהצפוי הודות למשקלים ממוצעים שוברי שיאים. משקל הבקר לפיטום ברבעון האחרון של השנה הגיע ל-1,460 פאונד – כ-3.5 אחוז מעל הממוצע הרב-שנתי.
עם זאת, לפי תחזיות ייצור הבקר צפוי לרדת ב-2026 לכ-25.7 מיליארד פאונד, ירידה קלה אך משמעותית בהינתן המחסור הקיים.
שוק רותח: מחירים שוברי שיאים וביקוש חזק
שנת 2025 הייתה חריגה במיוחד, עם מחירי בקר לפיטום שהגיעו באוגוסט לשיא של 243 דולר ל- cwt (100 פאונד). במקביל, מחירי הבשר הקמעונאיים זינקו לשיא של 9.55 דולר לפאונד בדצמבר.
הביקוש הצרכני לבשר בקר נותר חזק למרות המחירים הגבוהים, מה שהפך את ענף הבקר לאחת מנקודות האור הבודדות בחקלאות האמריקאית בשנים של ירידת הכנסות חקלאיות.
יבוא בשר מתרחב והדרמה סביב ארגנטינה
ככל שהעדר המקומי מצטמצם, יבוא הבקר והבשר לארה״ב הולך וגדל. בין 2020 ל-2025 ירד מלאי הבקר בכ-7.7 אחוז, בעוד יבוא הבשר קפץ בכ-48 אחוז, כאשר אוסטרליה מובילה כספקית המרכזית.
ארגנטינה, המספקת בעיקר בשר רזה לטחינה, עמדה במרכז סערה לאחר החלטה להגדיל זמנית את מכסת היבוא הפטורה ממכס. המהלך גרם בתחילה לקריסה חדה במחירי הבקר, אך לאחר חתימת הסכם סחר חדש על ידי United States Trade Representative והשוק נרגע והמחירים שבו לעלות בהדרגה.
גם לאחר ההרחבה, הבשר הארגנטינאי צפוי להוות כ-5 אחוז בלבד מיבוא הבקר וכ-1 אחוז מהצריכה הכוללת בארה״ב.
מבט קדימה: מחסור, תנודתיות וסיכונים
הנתונים מאשרים כי ענף הבקר האמריקאי ימשיך לפעול תחת מחסור חריף לפחות עוד שנתיים-שלוש. היצע מוגבל, יבול עגלים נמוך והגבלות יבוא צפויים לשמר מחירים גבוהים ותנודתיות חריגה בשווקים.
לצד זאת, איומים כמו מחלות בעלי חיים ובצורות קשות ממשיכים להקשות על החלטות שיקום העדר.
בשורה התחתונה: הביקוש החזק מציל את רווחיות המגדלים בטווח הקצר, אך הדרך להתרחבות מחודשת של העדר עוד ארוכה ומלאת אי-ודאות – עם השלכות ישירות גם על שוק הבקר העולמי.

