יבול שיא
הרפת והחלב
תחרות הצילום המסורתית

רגע לפני השרב הגדול, קנט מסכמת את החורף: תפצה את החקלאים

2 דק' קריאה

שיתוף:

תפצה את החקלאים בכ-173 מיליון ש"ח: החורף הסוער ועתיר המשקעים שעבר עלינו הביא עמו ברכה לחקלאים, אבל גם נזקים בהיקפים עצומים. מסיכום נתוני חורף 2018-19 שנערך בקנט, עולה כי קנט פיצתה את החקלאים בכ-173 מיליון ₪ בעקבות נזקי מזג האוויר. את עיקר הנזק ספגו מגדלי הירקות ואחריהם מגדלי הפירות.
עוד עולה כי במהלך חודשי החורף (נובמבר 2018- אפריל 2019) התקבלו בחדר המצב של החברה כ-5,400 דיווחי נזק של חקלאים. מרבית דיווחי הנזק התקבלו מחקלאים באזור הצפון (כ-2,400 דיווחים) ולאחריהם ממגדלים בדרום הארץ ובמרכזה (כ-1,500 דיווחים מכל אזור).
גורם הנזק המרכזי בחורף האחרון היה הברד שפגע בגידולים השונים. במקרים רבים הברד פוצע את הפירות והירקות ובכך מונע את שיווקם בהמשך. מהנתונים עולה כי בגין נזקי ברד קנט תפצה את החקלאים בלמעלה מ-56 מיליון ₪. נזק משמעותי נוסף, בהיקף של כ-30 מיליון ₪ נגרם כתוצאה מאירועי סערה ומרוחות חזקות. הרוחות החזקות גרמו הן לנשר של פירות מהעצים הן לטלטול של הפירות על העץ תוך כדי פגיעה בהם. נזקים משמעותיים נוספים נגרמו כתוצאה ממחלות שונות, שיטפונות וגשמים. בהקשר זה יצוין כי מזג האוויר החורפי והגשמים שליוו אותנו עד לפסח גרמו לנזקים כבדים לגידולי הפלחה. עיקר הנזק נגרם לשחתות שהושארו בשדות לצורך ייבוש, כאשר הגשמים והרטיבות גורמים להשמדת השחתות כתוצאה מעובש וריקבון. כמו כן הגשמים גרמו לנזקים בחימצה.
ומי ספג את מרבית הנזקים בחלוקה על פי ענפים? מסיכום נתוני החורף של קנט עולה כי מרבית הדיווחים על מקרי הנזק היו ממגדלי הירקות (למעלה מ-1,800 מקרים), הפירות (למעלה מ-1,250 דיווחי נזק), ההדרים (כ- 650 מקרים), הלול והפלחה.
מבחינת ההיקף הכלכלי של הנזקים, את הפיצוי הגבוה ביותר, למעלה מ-51 מיליון ₪, יקבלו מגדלי הירקות, כאשר הנזקים הגדולים ביותר נרשמו לגידולי תפו"א, עגבניות, מלפפון ובצל. מגדלי הפירות יקבלו פיצוי בגובה של למעלה מ-49 מיליון ₪ עבור נזקים שנגרמו בעיקר לגידולי שקד, נקטרינה, תפוח עץ, אפרסק, ענבי מאכל, שזיף יפני, אגס, דובדבן, מנגו ומשמש. מגדלי הפלחה יקבלו פיצוי על נזקים בהיקף של כ-10 מיליון ₪ ומההדרים יקבלו פיצוי של למעלה מ-8 מיליון ₪. החורף החולף גרם לנזקים גם למגדלי בעלי החיים. מגדלי העופות יקבלו פיצוי בגובה של כ-22 מיליון ₪ ומגדלי הבקר כ- 11מיליון ₪.
לדברי שמוליק תורג'מן, מנכ"ל קנט, החורף האחרון הוכיח שוב שעבור החקלאים הדבר הכי צפוי הוא הבלתי צפוי והדרך היחידה כמעט העומדת בפניהם היא למנוע את הנזקים הכלכליים שגורם מזג האוויר באמצעות הביטוח. אם בשנים האחרונות עיקר הנזק בחורף נגרם כתוצאה ממספר אירועי קרה, הרי שהחורף הנוכחי אופיין דווקא בכמות גדולה מאוד של משקעים, ולאו דווקא בטמפרטורות נמוכות. בנוסף, החורף האחרון היה ארוך מהרגיל כשגם בפסח, שחל השנה באמצע אפריל, היינו עדים למזג אוויר סוער במיוחד. יחד עם התרומה המבורכת למשק המים, הגשמים המאוחרים ומזג האוויר הסוער שליווה אותם, גרמו לנזקים לפירות הקיץ הצעירים ולגידולי הפלחה שכבר נקצרו והיו אמורים להתייבש בשמש האביבית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ביום שני בשבוע הבא ה-9.9.2024 יתקיים הכנס השנתי של חברת "החקלאית". במעמד הכנס יהיה נוכח מר אורן לביא – מנכ"ל משרד החקלאות וביטחון המזון. אתם מוזמנים להגיע ולפגוש את הלקוחות, עובדי הענף, הרופאים המובילים
< 1 דק' קריאה
אתמול (יום ד') נערך כנס רפתנים של חברת "הרמן פרוג'קט" בקיבוץ סעד עם מעל ל-80 משתתפים. הקיבוץ אירח את הכנס, ולנו היה חשוב לערוך את האירוע, דווקא בעוטף, דווקא עכשיו. הכנס היה מוצלח מאוד
< 1 דק' קריאה
שלוש בוגרות בית הספר לעיצוב בחיפה הקדישו את פרויקט הגמר שלהן לקיבוץ. מיחסי אהבה שנאה לחינוך המשותף, דרך מבט מורכב של הטוב עם הרע ועד תכנון מחוץ לקופסא לקיבוצים שנפגעו בשבת השחורה  *תמונה ראשית:
3 דק' קריאה
הקו המפריד בין תהליכי העברה בין־דורית  האינטראקציה המיוחדת שאני מקיימת עם משפחות במושבים בענייני העברה בין־דורית, זיקקה אצלי כמה עקרונות שאני משוכנעת בכוח שלהם להשפיע על התהליכים המאתגרים. העקרונות האלה כל כך משמעותיים, שכשהם
4 דק' קריאה
דני גבאי, חבר מושב מרחביה, דור שלישי למייסדים, מספר על ההתיישבות בעמק יזרעאל, על תולדות המושב ועל משפחתו * הוא מציין בדבריו, שבמושב מרחביה היה רצף של התיישבות מאז 1911 ועד היום * רעייתו
8 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן