יבול שיא
הרפת והחלב
למה קורה

תנועת המושבים נגד הארכת חוק הוותמ”ל 

2 דק' קריאה

שיתוף:

“כלי דורסני שפוגע אנושות בחקלאות ומהווה איום ממשי על עתיד החקלאות בישראל” 

מזכ”ל תנועת המושבים ויו”ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח, שלח ביום שני השבוע (7.7.25), מכתב ליו”ר ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, ח”כ יעקב אשר, ובו הביע התנגדות נחרצת להארכת חוק הוותמ”ל בשנה נוספת ולהרחבת סמכויות הוועדה לתכנון שטחים נוספים מעבר למתחמים שהוכרזו. 

במכתב אומר יפרח כי: "חוק הוותמ”ל הפך עם השנים מכלי חירום זמני לכלי תכנוני אגרסיבי, הפוגע קשות בקרקע החקלאית, בחקלאים ובביטחון המזון של מדינת ישראל." 

יפרח מוסיף: "במקום נתיב מהיר לתכנון, קיבלנו מסלול עוקף תכנון שמוחק יישובים חקלאיים, עוקף את הרשויות המקומיות, שולל את זכות הטיעון של החקלאים, ולמעשה יוצר ועדת-על ריכוזית ובלתי מבוקרת." 

לדברי יפרח, ההצעה להרחיב את שטח המתחמים המוגדרים כ”מועדפים לדיור” ב־20% נוספים וללא הגבלת שימושים מסוימים, מייצרת פתח חמור לניצול לרעה ולפגיעה נוספת בהתיישבות הכפרית: "מדובר בהרחבה מסוכנת של הסמכות התכנונית, ללא בקרה, ללא פרמטרים, וללא שקיפות. אין הצדקה להמשך קיומו של החוק – קל וחומר להפיכתו לקבוע והרחבת סמכויותיו." 

עוד נכתב כי: "עשרות אלפי דונמים של קרקע חקלאית הופקעו מהיישובים החקלאיים בשנים האחרונות ללא הצדקה תכנונית, ללא נימוק, וללא הליך שימוע בסיסי." בנוסף כי החוק נחקק כהוראת שעה על רקע משבר הדיור, אך ממשיך לפעול שנים רבות מבלי שהשיג את מטרותיו: "הבעיה בדיור אינה מחסור בתכנון – אלא חוסר מימוש של תכניות קיימות. ברוב אזורי הארץ, ובכלל זה בגוש דן, יש עודף של תכנון מאושר." 

יפרח אף מדגיש כי "אין נתונים שתומכים בהארכת החוק, ואין ראיות לכך שהחוק סייע להגדלת היצע יחידות הדיור או להורדת מחירי הדיור." 

בסיום המכתב קורא מזכ״ל תנועת המושבים, עמית יפרח: "להסיר את הצעת החוק מסדר יומה של הוועדה או לחלופין להתנגד להפיכת הוותמ”ל לוועדה קבועה ולהגביל את סמכויותיה רק להתחדשות עירונית ומתחמי תחבורה. תכנון נכון לא נעשה בכפייה. ביטחון תזונתי, מרחבים פתוחים וקהילות חקלאיות – אינם מכשול לדיור אלא נכס אסטרטגי למדינה. אנחנו נמשיך להיאבק נגד כל ניסיון למחוק את המרחב הכפרי ממפת ישראל."  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו.  מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך,
הזיקנה היא שלב בחיים המלווה לא אחת בשינויים פיזיים,קוגנטיביים, רגשיים וכלכליים.  מדינת ישראל מציעה לאזרחים הוותיקים מגוון רחב של זכויות והטבות שנועדו לתמוך בהם ולשפר את איכות חייהם. למרות הזכויות הרבות הקיימות לאזרחים ותיקים,
3 דק' קריאה
מאת עו"ד גד שטילמן ועו"ד אריאל רוט בעולם הכפרי ובייחוד במושבים, שאלת ההורשה אינה עוסקת רק בחלוקת נכסים טכנית – היא נוגעת בשורש הזהות המשפחתית, ההמשכיות הבין-דורית, ולעיתים אף בקיום הכלכלי של הדור הבא.
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן