יבול שיא
הרפת והחלב

בחינת שימוש ברשתות צל דינאמיות להתמודדות עם שינויי אקלים ולשיפור רווחיות מטעי התפוח

2 דק' קריאה

שיתוף:

(דו"ח שנה 1)

עומר קראין, מו"פ צפון: [email protected][email protected]

ישראל דורון, מו"פ צפון: [email protected]

זאביק פרקש, שה"מ:  [email protected]

אלון סמך, הפקולטה לחקלאות: [email protected]

מיכל אקרמן לברט מו"פ צפון: [email protected]

ענף התפוח מקיף כ 30,000 דונם בקירוב ‏כאשר נקטפים מדי שנה כ- 110 אלף טון תפוחים בממוצע. בשנים האחרונות יש ירידה משמעותית ברווחיות ענף התפוח, בעיקר בשל ‏תחרות מול הפרי המיובא. מניתוח של הגורמים לירידה ברווחיות הגידול מצאנו כי כ 41% מהפרי הנקטף בכלל הזנים ‏מוגדר כפרי נחות (פרי קטן, סידוק הקליפה, מכות שמש, מחסור בצבע) המתקשה להחזיר את עלות הגידול. פירות קטנים מתקבלים כתוצאה מעודף פרי על העצים, המביא גם לסירוגיות (חוסר פריחה בשנה העוקבת). אחד האמצעים לדילול כימי של חנטים במטע הוא ריסוס במעכבי קיבוע פחמן.

באופן כנראה דומה, כיסוי ברשתות צל לאחר הפריחה מגביר את אחוז הנשירה הטבעית של חנטים ועשוי לחסוך את הצורך במספר הדילולים הכימיים הדרושים לקבלת פרי גדול.

נטיעות חדשות של תפוחים בארץ ובעולם הן ברובן במתכונת של נטיעה צפופה ויצירת קיר פירות צר, המאפשר יבול גבוה לדונם ועלות קטיף נמוכה. במבנה זה כמעט כל העלווה והפרי חשופים לקרינה ישירה, התורמת לקבלת יבול גבוה, ופרי בצבע מלא. מאידך, קרינה ישירה בקיץ הישראלי יכולה גם לגרום לנזקים של מכות שמש ופגיעות נוספות באיכות הפרי. כיום, מכוסים ‏חלק גדול מזני התפוח בישראל ברשת במהלך הקיץ.

סגירה ופתיחה ‏של רשתות הצל היא תהליך מורכב וגמישות התפעול במטע מוגבלת לאירוע אחד בעונה. במצב הנוכחי, מטע עם רשתות נהנה מפרי ללא נזקי קרינה, וסובל מפירות שלא הגיעו לצבע מלא. לאחרונה פיתחה חברת ‏Slide2Seal‏ הישראלית מנגנון פתיחה וסגירה מהיר לרשתות.

שינויי האקלים ‏והעליה בשכיחות אירועי קיצון מגדילים את אי הוודאות בגידול עצי פרי נשירים, לכן כיסוי מושכל ודינאמי של המטע ברשתות המותאם לתנאי ההארה, הטמפ' והמצב ההתפתחותי של החנט /פרי יאפשר שיפור ברווחיות המטעים דרך שיפור איכות הפרי בתפוח, מבלי ‏לפגוע ביבול ובצבע.

במהלך שנת הניסוי הראשונה הוקמה מערכת סלייד טו סיל במטע אלרום. בשל בעיות תקשורת שנובעות בין היתר מהמלחמה והקושי בהגעה חופשית לשטח פעילות המערכת הייתה חלקית.

בנוסף לאחר הקמת המערכת בפריחה נמצא כי הפריחה בפינק לידי חלשה ובזהוב אפסית. על כן נאספו נתונים מהפינק לידי בלבד בחלקה ואילו נתוני חנטה נאספו בחלקה אחרת. אם זאת נאספו נתונים באופן רציף כך שניתן היה לראות מגמות כלליות. נמצא כי בזהוב הרשת השחורה שפרה את הדילול הכימי ואילו בפינק לא נראתה השפעה אך גם לא פגיעה. המצא כי לרשת הלבנה יתרון בקיבוע הפחמן אך יתכן וחיסרון בקצב גידול הפרי. נתוני השנה הראשונה אינם מצביעים בבירור על תרומה של המערכת הדינאמית ליבול ואיכותו אך מלמדים על תרומה של המערכת לגידול הווגטטיבי ולהפחתת העקה הסביבתית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו.  מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך,
הזיקנה היא שלב בחיים המלווה לא אחת בשינויים פיזיים,קוגנטיביים, רגשיים וכלכליים.  מדינת ישראל מציעה לאזרחים הוותיקים מגוון רחב של זכויות והטבות שנועדו לתמוך בהם ולשפר את איכות חייהם. למרות הזכויות הרבות הקיימות לאזרחים ותיקים,
3 דק' קריאה
מאת עו"ד גד שטילמן ועו"ד אריאל רוט בעולם הכפרי ובייחוד במושבים, שאלת ההורשה אינה עוסקת רק בחלוקת נכסים טכנית – היא נוגעת בשורש הזהות המשפחתית, ההמשכיות הבין-דורית, ולעיתים אף בקיום הכלכלי של הדור הבא.
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן