דילוג לתוכן
יבול שיא
הרפת והחלב
רפת עבודה מועדפת

האם חליבה ברפת זו "עבודה מועדפת"?

2 דק' קריאה

שיתוף:

בן קיבוץ שדות-ים, השתחרר משירות חובה והחל לעבוד בחליבה ברפת. משדחה המוסד לביטוחי לאומי את תביעתו לתשלום מענק עבודה מועדפת, הוא עתר לבית הדין האזורי לעבודה 

 לפי חוק הביטוח הלאומי משולם מענק חד-פעמי לחיילים משוחררים משירות סדיר ולמסיימי שירות לאומי, שעבדו במשך 6 חודשים מלאים ב"עבודה נדרשת" (מועדפת), שהיא במהותה עבודה במפעלי תעשייה ומלאכה, בנייה, תחנות דלק וחקלאות.

בן קיבוץ שדות-ים, השתחרר משירות חובה והחל לעבוד בחליבה ברפת בקיבוץ שדות- ים. (עבודה שמוכרת כ"מועדפת").

משדחה המוסד לביטוחי לאומי את תביעתו לתשלום מענק עבודה מועדפת הוא עתר באמצעות עו"ד שקמה עצמון גל (הלשכה לסיוע משפטי), לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה, ותאר שעבד ברפת ששה חודשים לפחות, ארבעה עד חמישה ימים בשבוע, ארבע שעות בכל משמרת, כפי שנדרש בידי מנהל הרפת, וזאת במשך ששה חודשים.

המוסד לביטוח לאומי, באמצעות עו"ד הדס אהרוני, טען שהתובע לא זכאי למענק, מאחר שלא במשרה מלאה ברפת. בית הדין לעבודה נדרש, אפוא, לשאלה אם עבודתו של התובע בחליבה ברפת,  ארבעה עד חמישה ימים בשבוע, ארבע שעות בכל משמרת, מהווה אכן עבודה ב"משרה מלאה", כמקובל בענף או במקום העבודה בו הועסק, המזכה במענק עבודה מועדפת, או שמא מדובר בעבודה במשרה חלקית (שאינה מזכה במענק).

מנהל הרפת העיד כי משרתו של התובע כחולב מהווה, מבחינתו כמעסיק, "משרה מלאה". זו מתכונת העבודה שמקובלת ברפת והיא אינה חריגה. שעות העבודה של חולב ברפת הן  לפי אופי העבודה ומשך זמן החליבה. כל משמרת היא בת 4 שעות, וזו נקבעת לפי השעות ביום, בהן ניתן לחלוב את הפרות.

הוא תיאר, שברפת מועסקים שני סוגי עובדים שמועסקים במתכונת שונה לפי צרכי העבודה: "הקבועים", שמועסקים שישה ימים בשבוע, שמונה שעות ביום, ו"הזמניים", שמועסקים בין ארבעה לחמישה ימים בשבוע, ארבע שעות ביום (במשמרת ערב ובימי שישי במשמרת צהרים).

כדי שחייל משוחרר יזכה למענק עבודה מועדפת, הסבירה השופטת קרן כהן, אין הוא חייב לעבוד בכל ימי השבוע ובהיקף של שמונה שעות עבודה, אלא עליו לעבוד במתכונת העבודה הרגילה באותו ענף ובאותו מקום עבודה. התובע, המשיכה השופטת, עבד בחליבה ברפת כעובד זמני במתכונת עבודה זהה למתכונת העבודה של יתר העובדים הזמניים ברפת, וקבלתו לעבודה כעובד זמני ולא כעובד קבוע, נעשתה לפי צרכי המעסיק באותה תקופה.

משכך, פסק בית הדין כי בן הקיבוץ הועסק בחליבה ברפת במשרה מלאה, לפי המקובל במקום העבודה ברפת בשדות-ים, ולכן הוא זכאי למענק עבודה מועדפת.

עיתון הרפת והחלב

במהלך הועידה הודיעו על חיבור כלל תנועות ההתיישבות תחת תנועות המושבים: ״חיבור היסטורי, משמעותי, ערכי וחברתי אשר משנה את פניה של ההיסטוריה של המרחב הכפרי. האיחוד הוא מסר ודוגמא לחברה הישראלית כולה״ *צילום תמונה
2 דק' קריאה
תמונה ראשית: נאי ולילך. צילום: צוות הרפת מקווה ישראל יום אחד קיבלתי טלפון מדן פיין, אחראי בריאות ברפת מקווה ישראל. בשיחה דן מספר לי על נערה מיוחדת שאילפה עגלה ועכשיו הן חברות, ושואל אם
2 דק' קריאה
לרגל השקת קו מוצרים חדש וייחודי ביקשנו ממנכ"ל קבוצת זנלכל ומחלבות רמת הגולן- מר פיני גורביץ לענות על כמה שאלות עבורנו *תמונה ראשית: פיני גורביץ מנכ"ל חברת זנלכל ומחלבות רמת הגולן. צילום: מורג ביטן
3 דק' קריאה
חוקרים: לידן פלאח בלוק – אגף ענפי שירות, תחום הגנת הצומח, שה"מ; אופיר בהר, נופר אסולין, אורית דרור – המחלקה למחלות צמחים וחקר עשבים, מנהל המחקר החקלאי; שני אישגור גרינברג, נטע מור – אגף
10 דק' קריאה