יבול שיא
הרפת והחלב
shutterstock 1924647920

האם לפרות יש שפה בה הן מדברות ביניהן?

2 דק' קריאה

שיתוף:

מחקר חדש בודק את סוגי הגעיות השונות, ואת התקשורת שבין הפרות ברפת. מהמחקר עולה כי ניתוח והבנת שפת הפרות יכולה לסייע לרפתן להבין מתי הפרה במצוקה, האם היא חולה והאם היא צריכה סיוע.

נתונים אלו, מחקרים חדשים ומידע רב על הענף יוצגו בכנס השנתי למדעי הבקר והצאן, שמתקיים השבוע. הכנס מאורגן על ידי המחלקה לבקר והמחלקה לצאן בשירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות בשיתוף פעולה עם המחלקה לחקר בקר וצאן במנהל המחקר החקלאי. 

זיהוי מצבי מצוקה ותחלואה אצל פרות הם חלק משגרת יומו של כל רפתן. עד כה, היו מתבססים הרפתנים על ניטור מדדים פיזיולוגיים של הפרות אבל כעת ניתן להתבסס גם על התנהגותן. מחקרים עדכניים מגלים שגם לפרות דרך תקשורת משלהן – הן יכולות להשתמש בסוגי געיות והתנהגויות להעברת מסרים. ניטור התנהגויות הפרות ברפת, ודרך ההתקשרות שלהן, הינו בעל חשיבות עליונה לשיפור רווחתן ובריאותן של הפרות, ולפיכך בעל משמעות לרפתנים וגם לצרכנים. 

בעבודתה של ד"ר סיון לאקר, וטרינרית ומייסדת "רפתנות מודעת", היא מציגה מחקרים עדכניים על סוגי הגעיות של הפרות ברפת. הגעיות מאופיינות על פי סיטואציות, מצבים רגשיים ומצבים מוטיבציוניים. הפרות גועות גם לפרות אחרות בקבוצה שלהן, באמצעות געיות ייחודיות, ואבחנת הגעיות יכולה לסייע לרפתנים לזהות פרות ספציפיות. עוד נמצא כי פרות שחוות המלטה קשה, הן בעלות געייה ייחודית בזמן ההמלטה, וגעייה זו מגיעה לטווחים רחוקים יותר, כלומר – לפרות דרך ייחודית לשדר לסביבתן את מצב החירום בו הן שרויות ולהזעיק עזרה. 

עוד בעבודתה, ד"ר לאקר מתארת גם התנהגויות נוספות של הפרות ברפת. בתוך כך, ישנן התנהגויות אכילה מסוימות היכולות לעזור בזיהוי מוקדם של פרות הנמצאות בסיכון גבוה יותר לתחלואה. לדוגמה, בשל היותן חיות עדר, טבען של הפרות גורם להן לגשת לאכול יחד באותו הזמן, מצב שיוצר מצבים תחרותיים באבוס. כך ניתן לנטר פרות בעלות התנהגות אכילה תחרותי יותר, המדגימות אסטרטגיה יזומה באבוס עמוס, לעומת פרות בעלות אסטרטגיה תגובתית, בה הפרה תיגש לאבוס בזמנים עמוסים פחות על מנת להפחית את החשיפה לאינטראקציות תחרותיות. בעקבות מעקב וניטור של הפרות ברפת מצאו כי ההתנהגויות והאסטרטגיות שהפרות משתמשות בהן יכולות להעיד על מצבן הבריאותי. כך, פרות הסובלות ממצב בריאותי ירוד, משנות את אסטרטגיית התחרות שלהן יותר פעמים בזמני אכילה, לעומת פרות בריאות. עוד מתארת ד"ר לאקר התנהגויות נוספות שיכולות לעזור לזיהוי מוקדם של מצבי מצוקה ותחלואה אצל הפרות ברפת ובתוך כך לדאוג ולשפר את רווחת הפרות ולייעל את עבודת הזיהוי והטיפול המוקדם של הרפתנים בפרות. 

נתונים אלו, מחקרים חדשים ומידע רב על הענף מוצגים השבוע בכנס השנתי ה-33 למדעי הבקר והצאן, שמארגנים המחלקה לבקר לחלב והמחלקה לצאן בשירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) ומכון וולקני במשרד החקלאות, ארגון יצרני החלב בישראל ומועצת החלב. בכנס ישתתפו כ-1,500 אנשים וביניהם ראשי הענף והעוסקים בו, יצרני חלב, אנשי תעשיית החלב, מדריכים, חוקרים, רופאים וטרינרים וספקי תשומות, הכנס מתקיים בין התאריכים 12-14 בדצמבר, בירושלים. השנה יעסוק הכנס בתחומים שונים כגון כלכלת הענף, הזנה ומזונות, מספוא, בריאות ורווחת בעלי חיים, פוריות וטיפוח, גידול יונקים –  עגלות ועגלים, התמודדות עם  עקת חום ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

השנה העונה מקדימה בשבועיים עם קטיף האשכולית, הפומלית והלימון של מרכז הארץ בהצלחה! לאחרונה התקיים מפגש מעניין בנושא תקני שיווק תוצרת חקלאית. מאז שנת 2011 יצר משרד החקלאות חוק, שמטרתו לתקון תקני שיווק למכירת
3 דק' קריאה
יבוא תפוזים ממדינות שלישיות לאיחוד האירופי ירד משמעותית ביולי בהשוואה לממוצע מצרים עדיין מקדימה את דרום אפריקה כספקית הגדולה ביותר, חודש לסיום העונה מקור: Freshplaza דוח הפיקוח האחרון על יבוא הדרים ממדינות שלישיות שפורסם
6 דק' קריאה
ראיון עם מנחם ורד, אדיר ורד וירון נחום, רפת עלי ורד, כפר יחזקאל קצת עלינו רפת עלי ורד שוכנת בכפר יחזקאל ומהווה את המשך דרכן של רפתות ורד וברקוביץ'. מה שנקרא "הכל נשאר במשפחה".
4 דק' קריאה
״יש לפצות בהקדם חקלאים על הנזקים לרכוש ולמגן במיידי את המשקים החקלאיים בכל אזור הצפון״ מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח קיים היום סיור במושבים ובשטחים החקלאיים שנפגעו במועצה האזורית עמק
< 1 דק' קריאה
יופיעו לראשונה על קרטוני החלב של תנובה במהדורה מוגבלת תנובה, חברת המזון המובילה בישראל, יוצאת במהלך לציון שנה למלחמת חרבות ברזל ומשיקה מהדורה מוגבלת של קרטוני 'חלב תנובה' עליהן יופיעו לראשונה תמונות אמיתיות של
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן