יבול שיא
הרפת והחלב
זבוב

הדברת זבוב הפירות הים תיכוני עונת 23/24

3 דק' קריאה

שיתוף:

המועצה לייצור צמחים ולשיווקם ("המועצה") הוסמכה ע"י שר החקלאות לביצוע תכנית ההדברה לזבוב הפירות הים תיכוני בהדרים.

הדברת הזבוב תתבצע ע"י המועצה באמצעות ריסוסי אוויר או קרקע בחומרים סקסס וסקסס סופר.

המועצה תחל בריסוס הזנים המוקדמים ב-15.8.23 ובהדרגה יורחבו הריסוסים לזנים המאוחרים יותר. פרדסנים המעוניינים להתחיל ריסוס עצמאי לפני 15.8 (סצומה, ראשון, מאייר, פומלית), מתבקשים ליצור קשר עם רכזי ההדברה האזוריים לצורך קבלת סקסס.

הריסוס המבוצע ע"י המועצה מספק לפרדס מטריית הגנה יעילה כנגד הזבוב. עם זאת, הריסוס הוא רק מרכיב אחד ממכלול אמצעים הנדרש להשגת הדברה מירבית. יעילות ריסוסי המועצה בלבד, ללא ביצוע פעולות משלימות הנמצאות באחריות הפרדסנים עשויה להיות בלתי מספקת.

המועצה אינה אחראית לנזקים שייגרמו בשל קיום תכנית זו, או עקב פגיעת זבוב הפירות הים-תיכוני, ולא תפצה בגין נזקי זבוב הפירות הים-תיכוני שיתגלו בפרדסים למרות ביצוע פעולות ההדברה על ידה.

הדברת זבוב יעילה וחסכונית תלויה בשיתוף פעולה בין הפרדסנים למועצה.

להלן מס' נושאים שבהם נדרשים הפרדסנים לתרום למאמץ ההדברה:

  1. להחזיק יד על הדופק – לאחר שבירת צבע הפרי יש לעבור בחלקה מדי שבוע ולבדוק אם יש חשד לנגיעות (פירות ששברו צבע לפני שאר העץ, פרי על הארץ), במקרה של חשד על הפרדסן להודיע מיד לרכז ההדברה ונטר הזבוב האזורי.
  2. עצים מזן מקדים בתוך או ליד חלקה מאחרת (למשל 3 עצי מיכל בתוך חלקת אור) – הימצאות עצים מזן המושך זבוב בסמוך או בתוך חלקה שעדיין איננה בטיפול, מהווה מקור לאילוח זבוב לכל החלקה. על מנת למנוע זאת רצוי לעקור את העצים הזרים, לקטוף את כול הפרי או להתחיל לטפל בהם עצמאית לפני תחילת הטיפול המערכתי של המועצה. בכל מקרה יש להודיע על כך לרכז ההדברה כדי שיתחשב בכך בטיפול.
  3. פרי על הקרקע – פרי על הקרקע מהווה מקור מזון לזבוב המתחרה עם הפיתיון שבאמצעי ההדברה (ריסוס או מתקנים), ולכן הצטברות פרי על הקרקע עשויה לפגוע ביעילות ההדברה. יש להימנע מהצטברות פרי על הקרקע ע"י טיפולים למניעת נשירה ובעיקר ע"י קטיף בזמן. חשוב מאוד להודיע לרכז האזורי על חלקות עם פרי על הקרקע.
  4. הודעה לצוות ההדברה על נטיעה/שינוי זנים בחלקה.
  5. מתקני קטילה – פרדסנים שעברו באישור המועצה להדברת זבוב באמצעות מתקני קטילה חייבים, לאחר שבירת צבע הפרי, בפיקוח פרי שבועי ע"י פקח נזקי זבוב מקצועי ובמשלוח ממצאי הביקור למועצה אחרי כל ביקור. ביצוע פיקוח ושליחת הדוחות הוא תנאי להחזר היטל הדברה. טופס דיווח זמין להורדה באתר המועצה. שימו לב, בזנים המוקדמים יש לתלות את המתקנים כבר במהלך חודש יולי.
  6. סניטציה וקטיף מלא של כל הפרי – ביצוע קטיף מלא, שבסיומו החלקה נקיה מפרי, מצמצם את הצורך בהדברה. פירות לא קטופים הנשארים אחרי סיום הקטיף הם מוקד אילוח לכל החלקות והפרדסים הסמוכים. קטיף מלא, שבסיומו החלקה נקיה מפרי, חייב להפוך לשגרת טיפול בפרדס כמו השקיה ודישון.
  7. הודעה על חלקה קטופה  מיד עם סיום הקטיף, למניעת ריסוסים מיותרים
    ניתן להיכנס למערכת המיפוי של המועצה (ראה פרטים בהמשך) ולראות את הפרדס/ים עם מספרי החלקות כדי לדווח על חלקות בהם הסתיים הקטיף. לחילופין ניתן לקבל מפה (קובץ/הדפסה) אצל רכזי ההדברה האזוריים.
  8. הודעות על ביצוע ריסוסים –  
    1. SMS – פרדסנים המעוניינים לקבל התראה במסרון יום לפני ביצוע הריסוס האווירי, נא התקשר לרכז ההדברה האזורי למסירת מס' טל' נייד.
    1. בטלמסר – מס' 03-6066-142 מעודכנת מידי יום הודעה על הישובים בהם יתבצע ריסוס אווירי ביום למחרת ההודעה

מערכת מיפוי חלקות ההדרים וניטור זבוב

מערכת מיפוי חלקות ההדרים וניטור זבוב זמינה לצפייה לכלל הפרדסנים. על מנת להיכנס למערכת יש להיכנס לאתר מועצת הצמחים > ענף ההדרים > המכון להדברה ביולוגית > מערכת מיפוי הדרים וניטור זבוב. יש לעקוב אחר הוראות השימוש.

צוות הדברת הזבוב – אזורי אחריות וטלפונים

רכזים:

צפון – גלעד גפן 0525216688  [email protected] – מגבול הצפון ועד כפר יונה

מרכז –  אמיר ברי 0507422760  [email protected] – מכפר יונה עד נצר סירני-כפר חב"ד-כפר טרומן

דרום –  עופר דאלי 0506621002  [email protected]

נטרים:

צפון מזרח – רוברט רסקין 0522208934 – מזרחית לכביש עפולה-נצרת, מחולה וצפונה

צפון מערב – גיל סיוון – 0505277739 – מערבית לכביש עפולה-נצרת, צפונית לחניאל, ניצני עוז

מרכז – אבי זיסו 0548776660 – דרומית לחופית, בית הלוי וניצני עוז, צפונית לכביש 5

מרכז דרום – אבשלום מהדלה 0525281182 – דרומית לכביש 5, צפונית לאשדוד-קריית מלאכי

דרום – אלי שושן 0548178371 – דרומית לאשדוד-קריית מלאכי

מנהל ההדברה: גלעד גפן – 0525216688

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן