יבול שיא
הרפת והחלב
shutterstock 593811710

הדרים בעולם

6 דק' קריאה

שיתוף:

ארגון ההדרים העולמי (WCO) דן במגמות צריכה ובהתפתחות שווקים ב-Fruit Logistica

מאת: קרל קולן

ארגון ההדרים העולמי (WCO – World Citrus Organization) ערך פגישה בתערוכת החקלאות הבינלאומית פרוט לוגיסטיקה ((Fruit Logistica עבור חברי קהילת ההדרים העולמית שחברה בו, כדי להחליף ביניהם מידע על צריכת הדרים והתפתחויות בשוק. בפגישה נכחו בעלי עניין מובילים בענף ובתעשיית ההדרים מכל רחבי העולם, שדנו בניתוח מקומו של מגזר ההדרים במגמות צריכת הפירות והירקות הנוכחיות, כמו גם התפתחות השוק באירופה ובפרט בגרמניה, הבית של Fruit Logistica.

"על רקע תנאי אקלים מאתגרים במדינות רבות עבור הדרים, המגזר, כמו אחרים בתוצרת טרייה, מתמודד עם מגמות צריכה המשתנות במהירות". קבע ה-WCO. כאשר צרכנים חושבים על המצב הכלכלי לאחר הקורונה והעדיפות עוברת למחיר של סל קניות, החלטות הרכישה עוברות על פני הדמוגרפיה".

הפגישה של WCO ב-Fruit Logistica כללה מצגת אורח של הלוויג שוורטאו Helwig Schwartau AMI)) אודות התפתחות השוק והצריכה באירופה, עם התמקדות מיוחדת בגרמניה. הסקירה הזו הושלמה בהרצאה על מגמות צריכת התוצרת הטרייה העדכנית ביותר, שנשא גיל קאופמן (Gil Kaufman), מנתח הנתונים של WCO , וכן הרצאה על אזורי העדיפות של הארגון לפעולה שנשא ניקולה פיסנו (Nicola Pisano), יועץ המדיניות של WCO.

באיחוד המדינות המייצרות הדרים ובעלי עניין של הדרים לפעולה קולקטיבית במגזר ההדרים, ה-WCO אמר כי הוא מקיים פגישות לחברים כדי להבין טוב יותר את ההתפתחויות בשוק ולקיים דינמיקה שתעזור למקם את המגזר בצורה הטובה ביותר.

"באמצעות ה-WCO מגזר ההדרים מתעדכן בהתפתחויות בשוק,". אמר מזכ"ל WCO, פיליפ בינרד. "הודות למעורבות הפעילה של חבריו מרחבי העולם בשיתוף תצפיות היצע וביקוש ונתוני תחזיות בפורמט קדם-תחרותי, יחד עם מצגות שוק אינפורמטיביות בפגישות, המגזר ממקם מוצרים טוב יותר לא רק בשווקים המקומיים אלא גם רחוק יותר.

"הדרים הם עדיין קטגוריה בולטת באירופה, עם תפוזים ומנדרינות ביחד בתור הפרי השני הכי פופולרי אחרי תפוחים, עם צריכה של 12.43 ק"ג לנפש בשנה", ציין. "עם זאת, למרות שרוב מוצרי ההדר חוזרים כעת לרמות הצריכה שלפני המגפה, הדורות הצעירים מציגים נפחי רכישה מעט גבוהים יותר בסך הכל. למרות שמשקי בית קונים יותר ויותר בתקציבים מוגבלים יותר, הדרים נותרו מרכיב מרכזי במבחר פירות וירקות טריים".

מקור: Fruitnet

מגדלי ההדרים בדרום אפריקה דורשים פאנל מומחים מטעם ארגון הסחר העולמי

איגוד מגדלי ההדרים בדרום אפריקה (CGA) פנה לשר המסחר, התעשייה והתחרות הדרום אפריקאי, אברהים פאטל, בבקשה לקרוא בדחיפות להקמת פאנל של ארגון הסחר העולמי (WTO) שיקבל החלטה בנושא הרגולציה על עש התפוח המדומה (FCM – false codling moth), שכרגע מאיימת לדבריהם על יצוא של תפוזים דרום אפריקאים לאיחוד האירופי. אם הנושא לא ייפתר לפני תחילת עונת הייצוא של 2023, המגדלים עלולים להתמודד עם הפסדים במאות מיליונים, מה שיסכן את הקיימות העתידית של הענף כולו.

הקריאה של ה-CGA לשר פאטל באה בעקבות מבוי סתום בין ממשלת דרום אפריקה והאיחוד האירופי (האיחוד האירופי) לאחר שה-DTIC הגיש את הנושא במחלוקת ל-WTO ביולי בשנה שעברה, והתייעצויות שהתקיימו מאז לא הובילו לקידום הפתרון.

ה-CGA לא מתרגש מהשקפת האיחוד האירופאי, לפיה הטיפול בקור שנקבע בתקנות החדשות "מנוגד לראיות מדעיות", מה שהופך אותו לטענת הארגון ל-"מגביל סחר שרירותי וללא צורך, ובהתאם, בניגוד לתקני הדרישות לתקנות סחר פיטו-סניטריות מסוג זה". ההודעה על הרגולציה המוקדמת כבר הוסיפה יותר מ-200 מיליון ראנד (מטבע דרום אפריקאי) עלויות נוספות לתעשיית ההדרים הדרום אפריקאית ב-2022, כשההשלכות הכספיות צפויות לצאת מכלל שליטה ב-2023.

מחקר שנערך לאחרונה על ידי הלשכה למדיניות מזון וחקלאות (BFAP) מעריך שאם רשויות האיחוד האירופי ימשיכו ביישום הרגולציה החדשה, העלויות הנוספות ואובדן ההכנסות למגדלים והמשווקים הדרום אפריקאים יסתכמו ביותר מ-500 מיליון ראנד עד 2023, בעוד שהשקעה בטכנולוגיית אחסון בקור תידרש ל-1.4 מיליארד ראנדכדי לאפשר ציוד מלא. לטענת הארגון הנושא מהווה איום גדול על הקיימות והרווחיות העתידית של התעשייה התומכת ביותר מ-140,000 מקומות עבודה ומייצרת רווחי יצוא של 30 מיליארד דולר בשנה.

אמנם ממשלת דרום אפריקה סיפקה ראיות ברורות במהלך תהליך ההתייעצות שמערכת ניהול סיכוני ה-FCM המחמירה של המדינה כבר מבטיחה ש-99.9% מהתפוזים הנכנסים לאיחוד האירופי הם נקיים ממזיקים (עם רק 2 גילויים של FCM שזוהו ביותר מ-350,000 טון תפוזים שנשלחו לאיחוד ב-2022), ולמרות זאת לא חלה התקדמות בהשגת ויתורים מוסכמים הדדיים על התקנות החדשות.

"אנו מבינים שהעניין הועלה גם במהלך התקשרויות ברמה גבוהה בשבוע שעבר בין בכירי ממשל מהאיחוד האירופי ודרום אפריקה ללא תוצאות חיוביות. לכן ברור שנדרשת התערבות פוליטית ברמת השרים, כדי להבטיח שהאיום העצום הנשקף מהתקנות החדשות לעונת ההדרים הקרובה 2023 ייפתר בעדיפות ראשונה" אמר ג'סטין צ'דוויק, מנכ"ל ארגון מגדלי ההדרים בדרום אפריקה. "עם ייצוא התפוזים שמתחיל ממאי, עדיין יש לנו חלון קצר להציל את המצב החמור הזה. לכן כתבנו לשר פאטל בקריאה דחופה להקים פאנל של WTO שיחליט בעניין" סיכם צ'דוויק.

ב-CGA מאמינים כי כינוס פאנל מומחים מטעם ה-WTO הוא האפשרות היחידה לסיים את מה שהוא מכנה: "לא יותר מאשר תנועה ממניעים פוליטיים של איגודים בתעשיית ההדרים הספרדית, במטרה להשמיד את העסקים של אלפי מגדלים דרום אפריקאים ואת פרנסתם. התעשייה המקומית נותרה מחויבת להמשיך לעבוד עם כל גורמי הממשלה והתעשייה כדי לטפל בבעיה זו בדחיפות שהיא דורשת ומעריכה את התמיכה שהתקבלה מה-DTIC ומ-DALRRD עד כה.

מקור: Infoagro.com

הגנה על תעשיית ההדרים בפלורידה

מאת: *מריסה ל. זנסלר

תעשיית ההדרים בפלורידה עברה משברים רבים לאורך ההיסטוריה הענפה שלה, אך מעולם לא חוותה כאלה אדירים יותר מאשר במהלך 18 השנים האחרונות. במהלך תקופה זו, ההשפעה ההרסנית של HLB (מחלת הגרינינג) נעשתה ברורה יותר והתבססה כגורם הבסיסי לירידות בייצור תפוזים, אשכוליות והדרים מיוחדים. HLB, בשילוב עם אירועים אחרונים הקשורים למזג האוויר, הציבה את ייצור הדרים בפלורידה על פרשת דרכים.

למרות ש-HLB לא התגלה בפלורידה עד 2005, סביר להניח שהייתה קיימת בעבר במדינה והתפשטה בעונות 2004 ו-2005 על ידי סופות הוריקן. הייצור בפלורידה ספג מכה נוספת כאשר, בשנת 2017, הוריקן אירמה גרמה נזק הרסני ליבול 2017–18.

אירועים הקשורים למזג האוויר בשנת 2022 סיבכו עוד יותר את המאמצים לספק את הביקוש החזק למוצרי הדרים בפלורידה, שחוו מכות במהלך השנתיים וחצי האחרונות. האירועים המשמעותיים ביותר המשפיעים על עונת ההדרים בפלורידה 2022–23 קשורים למזג האוויר.

האירוע המזיק הראשון היה הקרה שהתרחשה על פני תקופה של יומיים בסוף ינואר 2022, כאשר שטחי מטעים ניכרים נחשפו לטמפרטורות נמוכות משמעותית לאורך זמן. האירוע המשמעותי השני התרחש כאשר הוריקן איאן חצה את רוב אזורי ההדרים של פלורידה ב-28 בספטמבר. בעוד שהשפעתו של איאן טרם הוערכה במלואה, אירוע שלישי הקשור למזג האוויר, הוריקן ניקול, עבר גם הוא באזורי מפתח נוספים.

באופן לא מפתיע, תחזית דצמבר של משרד החקלאות האמריקני (USDA), הדו"ח הראשון המשקף את השפעות ההוריקן ב-2022, הייתה נמוכה מאוד. USDA (משרד החקלאות האמריקאי) דיווח על 13 מיליון תיבות של תפוזי ולנסיה, 7 מיליון תיבות של תפוזים שאינם ולנסיה, 1.8 מיליון תיבות של אשכוליות ו-600 אלף תיבות של מנדרינות וטנג'לוס, מה שמרמז על מחצית מתפוקת היבול בהשוואה לשנה הקודמת. למעשה, הייצור בפלורידה כבר ירד ביותר מ-70% בהשוואה לעונת 2016-17, העונה שקדמה להוריקן אירמה.

פרדס הדרים צעיר בפלורידה
פרדס הדרים צעיר בפלורידה

השפעות תעשייתיות

התגובה הצפויה של הפרדסנים ובתי האריזה בפלורידה הייתה ברורה. אפילו עם אילוצי ההיצע והדעיכה הצפויה בביקוש של הצרכנים, על רקע אינפלציה גבוהה ושיבושי שוק, צריכת מיץ התפוזים בארה"ב הייתה צפויה להתקרב ל-700 מיליון ליטר. עם מלאי מיצי תפוזים בארה"ב של בקושי מעל 250 מיליון ליטר וכאשר ייצור מיץ מיבול התפוזים בפלורידה מוגבל לכ-100 מיליון ליטר, יהיה צורך בייבוא על מנת לשמור על שטח מדף וביקוש בשוק. יבוא מיץ התפוזים צפוי לשלש את עצמו עד סוף העונה, מה שעלול למעשה לפגוע בגישה לשוק לייצור המיץ בפלורידה בעתיד.

אותו גורל יחול על יבול אשכוליות פלורידה העונה. המגדלים ככל הנראה יפיקו לא יותר מ-4.5 מיליון גלונים של מיץ אשכוליות, ירידה של כמעט 45% בהשוואה לעונה שעברה.

גם משלוחי הדרים טריים צפויים לרדת בין 45% ל-60% לעונה.

הדרך לבנייה מחדש

עם זאת, בנייה מחדש של התעשייה היא אתגר עבור תומכי תעשייה רבים, שרוצים לשחזר את הייצור הקודם של פלורידה כדי לענות על הביקוש בשוק. ייצור מיץ התפוזים של פלורידה העונה עדיין צפוי להוות עד 65% ממיץ התפוזים המקומי. עם זאת, הבנייה מחדש לא תהיה קלה. מגדלי פלורידה מתמודדים עם אתגרים רבים, כולל מלאי עצים מסחריים מזדקן, שבו 57% מעצי התפוזים של המדינה וקרוב ל-70% מעצי האשכולית מבוגרים מ-14 שנים. עובדה זו הביאה לירידה בתפוקות לדונם, עלויות ייצור גבוהות יותר לתחזוקת עצים ותיקים ושיעור החלפת עצים שאינו מספק. כצפוי, שיעור השטחים הנטושים גדל בשנים האחרונות.

ההיסטוריה מראה לנו ששתילה מחדש אפשרית, אבל זה לוקח זמן עם מבט אופטימי לעתיד. התעשייה כבר חוותה כמה מכות של קפיאה בשנות ה-80 שהיו הרסניות במיוחד לייצור. עם זאת, באמצעות מאמצים ממוקדים משנת 1988 עד 2000, נרשמו 32.7 מיליון עצים חדשים נטו שנטעו מחדש. בשנת 1990, 35% ממלאי העצים היה נטוע זה עתה, עצים שאינם נושאים מחלה. עד שנת 2000, מלאי העצים היה בשיאו עם 32% מהעצים בין הגילאים 9 עד 13. התשואות לעץ היו גבוהות בהרבה עם עצים בריאים וחדשים יותר. בשנת 1990, הייצור הכולל של 40.7 מיליון עצים נושאים עמד על 110.2 מיליון תיבות. בשנה שלאחר מכן, הייצור היה 151.6 מיליון תיבות. נשאלת השאלה: איך נוכל להגיע לשם?

למרבה המזל, אותם תומכי תעשייה מסורים כעת יותר מתמיד לסלול את הדרך קדימה לצד מגדלי פלורידה. המאמצים של קבוצות מגדלים, כמו Florida Citrus Mutual ומחלקת ההדרים של פלורידה (FDOC), נחושים לקדם צעדים תומכים בהתקדמות תעשיית ההדרים. פיתוח טיפולים וטכנולוגיות חדשות וחשובות; הבטחת מימון המחקר הדרוש לכלים הדרושים לשתילה מחדש של מלאי עצי הדר מסחרי בריא; והמשך המאמצים לשמור על הדרים בפלורידה, הינם בראש מעייניהם של בעלי עניין וצרכנים בתעשייה, והם היעדים שעלינו לשאוף אליהם.

תעשיית ההדרים בפלורידה מייצרת מיליארדי דולרים בפעילות כלכלית, במיוחד עבור קהילות כפריות. עלינו להגן על התעשייה שלנו כי היא הלב, הרוח והמהות של פלורידה.

מקור: Citrus Industry

* הכותבת, היא מנהלת מחלקת חקר הכלכלה והשוק ב-FDOC בבארטו (Bartow).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

התקציב לתמיכה זו יעמוד על 10 מיליון ₪ • המטרה: הגדלת היקף התוצרת החקלאית המקומית ומתן פתרון לצמצום מחסור והרחבת עונת הגידול מנכ"ל משרד החקלאות וביטחון המזון, אורן לביא: "אנו רואים חשיבות גדולה מאוד
< 1 דק' קריאה
דקלה אריה בדלר, ממושב אשתאול שבהרי יהודה, היא בן אדם מעורר השתאות וסקרנות, בעלת תפישה חינוכית ייחודית לגיל הרך * ביום יום עורכת דקלה סדנאות ליווי התפתחותי לתינוקות ופעוטות, שמיועדות לתינוקות מגיל 3 חודשים
6 דק' קריאה
הם עזבו הכל, את העסק הפרטי שכל כך קשה עבדו עליו ויצאו להילחם ולשרת במילואים למען המדינה * רבים מהם שירתו שלושה חודשים ואף נקראו לסבב שני ובינתיים מצב העסק שהושאר מאחור הידרדר *
10 דק' קריאה
בדי אוהלים המסמלים את הנדודים והטלטלות של אלו שפונו מביתם שמשו השראה למערכת לבוש שיצרה שיר כץ מצבעון. הפריפריה מגיעה לאופנה *תמונה ראשית: שיר כץ, מרגישה תלושה. "קהילת צבעון מפוזרת בכל המדינה. המשפחה שלי
5 דק' קריאה
13 דירות בבית ההולך ונבנה בנהריה, רכשו חברי קיבוץ רות. כשתסתיים הבנייה בעוד כשנתיים, יעברו אליו חברי הקיבוץ וילדיהם. "אנחנו בנהריה כדי להישאר, כי העיר והצפון חשובים לנו"  הקיבוץ העירוני "רות" של בוגרי השומר
6 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן