יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2023 03 28 145313

היי דרומה 

4 דק' קריאה

שיתוף:

טיול משפחתי לצעירים ברוחם בנגב – דרומה חאן השיירות עם גמלים, אוהלים ואווירה מדברית * חובה: ביקור בקבר דוד ופולה בן גוריון ובשמורת עין עבדת, לא תצטערו * בבאר שבע – במרכז להנצחת חיילי אנז"ק * כל הרשמים וסיפורים בהמשך 

טיול חורפי 

שלחנו את מאיה ורפי, עם הקטנות, לחוות ולספר על קמפינג מדברי ביום חורף סוער. וכך מספרים הצעירים: בסוף השבוע האחרון סופת גשם שטפה את ארצנו הקטנה והחורף אשר איחר במקצת הגיע במלוא עוזו. מזג אוויר טוב לקמפינג? אנחנו והזוג ברוך חשבנו שכן.  

מספר רפי: "כשאמרתי בעבודה שאני יוצא לקמפינג, חשבו שהשתגעתי. אמרו שאלו: לא יהיה שם שיטפונות? לא יהיה לך קר? מה פתאום, עניתי באומץ. אני אוכל גשם לארוחת בוקר ושיטפונות בארוחת צהריים יחד עם השניצל במקום צ'יפס. אבל האמת, אינני כל כך אמיץ או מטומטם אבל פנינו היו מועדות לחאן שיירות על מנת לחוות ולהתרשם וגם לספר על אירוח ולינה באוהל אירוח בדואי בנגב". 

ארזנו את גפן ונטע ויצאנו לדרך. נפגשנו עם יוסי, יעל וילדיהם צור ואור בבאר שבע לארוחת צהרים לקראת המשך הדרך דרומה. 

שדה בוקר 

בדרכנו לחאן עצרנו במדרשת שדה בוקר, באחוזת קבר דוד ופולה בן-גוריון, על המצוק המשקיף דרומה למרחבי הנגב. שדה בוקר נמצאת מרחק של כ-40 דקות דרומית מבאר שבע. קבר בן גוריון הינו למעשה פארק עם נוף יפהפה המשקיף על הואדיות מסביב. הפתיעו והרשימו במיוחד, עדר יעלים אשר נראה שלא ממש מפחדים מבני אדם, למרות שבטבע היעל כן ידועה כחיה פחדנית. אלה שבמדרשה נתנו לנו להצטלם בקרבתן. 

חאן שיירות 

בעבר המקום שימש כתחנת ביניים ומעבר לשיירות הגמלים שהיו עוברות במדבר כמקום חניה לילה. שבטים בדואים אירחו את אנשי שיירות המסחר באהלים מסורתיים בדרכם ליעדם, תמורת תשלום. שיירות הגמלים החליפו את מקומם בג'יפים ומטוסים אולם החאן נשאר. חאן שיירות מציע מגוון של סוגי אירוח כמו לינה כפרית (צימרים), אוהלי אירוח בדואי, וגם אופציה להביא אוהל מהבית ולהקים אותו במתחם אהלים יעודי. לכל סוג אירוח יש תעריף שונה. החאן פועל משנת 1999.  

פרטים באתר חאן השיירות ובטל': 08-6535777  

הפליישמנים על גמל בחאן השיירות צילום רפי פליישמן
הפליישמנים על גמל בחאן השיירות. צילום: רפי פליישמן 

אוהל בדואי 

הופננו לאוהל בדואי מסורתי וגדול, שיכול להכיל את שתי המשפחות, 4 מבוגרים ו-4 ילדים. האוהלים מחוממים בחורף ומבודדים ולכל אורח מספקים שק שינה, מגבות ומזרונים ואפילו סבונים קטנים כמו של בתי מלון. 

מתחם חאן השיירות כולל שירותים מסודרים ומקלחות ומספקים במקום גם ארוחת ערב וכמובן ארוחת בוקר. כמו כן בשטח פזורות עמדות המאפשרות הבערת אש בבטחה וכל מה שאזור קמפינג מסודר צריך להכיל (אפילו מריצות שבהם אפשר להעביר ציוד מהחניה עד לאוהל). 

ערב מדברי בחאן 

מזג האוויר היה קריר אבל יבש ולא גשום. נדמה שסופת הדמים העזה שפקדה את מישור החוף פסחה על המדבר. לעת ערב, בשעה 18:00 לערך, נקראנו לשמוע הרצאה מפיו של שייח בדואי (אמיתי) שנולד באוהל ועוסק רבות בתחום התיירות באזור. סיפרו לנו על חיות הבר של האזור, המנהגים של הבדואים באזור ועל התמורות שעוברת החברה הבדואית בשנים האחרונות. ההרצאה הייתה מרתקת (והייתי נהנה ממנה יותר לולא הייתי צריך להשגיח על שתי ילדות צווחניות). במהלך ההרצאה מוגש לאורחים תה וקפה כמנהג הבדואים. 

אכלנו ארוחת ערב באוהל אירוח שמיועד לכך. הארוחה כללה עוף שלם, אורז תפוחי-אדמה, סלטים ולקינוח בקלאווה – היה בהחלט מאוד טעים. העוף היה עשוי היטב ועסיסי והתוספות גם כן היו טובות. חבל שמאיה בהיותה צמחונית לא נהנתה מכך אולם היא קיבלה מנה צמחונית שהייתה טובה לדבריה. 

מדורה בנגב 

אחרי הארוחה שבעים ומרוצים, חזרנו לאוהל וזאת לאחר שהדגמתי את כישוריי בתור פירומן – מקים מדורות במדבר. אם ברצונכם להקים מדורה ניתן לקנות במקום, שק עצי הסקה מעץ לבנה (80 שקלים). מדובר בעצי הסקה קנויים באיכות גבוהה שייחודם בכך שהם מפיקים מעט עשן. טיפ חשוב: מכיוון שמקימים מדורה בשטח פתוח (שבו כמות העשן בבערה פחות חשובה) אפשר פשוט להביא עצים אתכם וכך לחסוך את העלות. 

הלילה באוהל היה נעים וחם למרות מזג האוויר החורפי וסוער ששרר בכל רחבי הארץ. 

טיול גמלים 

הגמלים אשר בעבר שימשו את הבדואים ככלי התחבורה של האזור שינו כיוון והם  משמשים היום בעיקר לתיירות. עם זאת אפשר עדיין לרכוב על שיירת גמלים בשביל להרגיש קצת איך היו השיירות של פעם. סיבוב קצר, על גמלים הוא בהחלט חוויה מיוחדת גם למבוגרים וגם לגפן הבוגרת בין הבנות שלנו. כל רוכב חייב לחבוש קסדה וזה בהחלט חידוש מרענן לחוויה מדברית. 

עין עבדת 

בשעות הצהרים המוקדמות יצאנו לדרכנו ועצרנו באטרקציה סמוכה. בכניסה לקבר בן-גוריון אפשר לרדת לשמורת עין עבדת. טיול קליל של כ-20 דקות שמאד מתאים למשפחות. לאורך המסלול ניתן לצפות ביעלים ואם יש לכם מזל גם בנשרים שמקננים בצוקים הגבוהים עם גוזליהם. בסוף המסלול יש מפל הנופל לבריכה. למיטיבי לכת יותר (מעבר ליכולת של צ'יפס בטטה, כמו שלנו) – אפשר לטפס למעלה על מדרגות במעלה הצוק. 

המרכז להנצחת חיילי אנז"ק באר שבע 

בדרכנו צפונה, החלטנו לבקר במרכז להנצחת חיילי אנז"ק שמציין שנה להקמתו ו-101 שנים לכיבוש באר שבע ע"י חיילי אנז"ק מידי העות'מאנים (טורקים). מרכז אנז"ק, חושף נדבך חשוב ומספר את הסיפור של שחרור העיר באר שבע ע"י הצבא הבריטי במלחמת העולם הראשונה ובשיאו הסתערות פרשי אנז"ק על באר שבע. 

הכניסה למרכז להנצחת חיילי אנזק – באר שבע צילום דני בר
הכניסה למרכז להנצחת חיילי אנז"ק – באר שבע. צילום: דני בר 

המרכז להנצחת חיילי אנז"ק ממוקם בסמוך לבית הקברות לחללי מלחמת העולם הראשונה (הבריטי) בבאר שבע. המרכז להנצחת חיילי אנז"ק הוא מקום ייחודי בארץ המספר באופן חווייתי את סיפורם של חיילי אנז"ק ואת סיפור כיבוש באר שבע. המבקר במרכז עובר מסע ליבשת אחרת, עובר מסע בזמן ומסע אל עצמו. 

אהבנו את היציאה מאולם המולטימדיה והמצג המספר את סיפור אנז"ק בפלסטינה, וביציאה מהאולם נפרש בית הקברות הבריטי עם הצלבים הלבנים ורק קבר יהודי אחד בו. לפרטים נוספים באתר או בטל': 08-6205004 

בית הקברות האנגלי ואנזק בבאר שבע צילום דני בר
בית הקברות הבריטי ואנז"ק בבאר שבע. צילום: דני בר 

סוף דבר 

בתום הטיול חזרנו שמחים וטובי לב לכפר סבא, לשגרת חיינו הבורגנית. הגמלים יחכו לנו עד לפעם הבאה. 

דני בר טיולים וסגנון חיים www.danybar.co.il מדריך, יועץ ומתכנן טיולים בארץ ובחו"ל. פרטים באתר https://www.danybar.co.il/trip_planning/ או בפייסבוק https://www.facebook.com/DanysBarTravelWineAndDine 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בפאנל מיוחד שהתקיים באילת במסגרת הכנס השנתי של איגוד המוסכים בישראל, חשף מנכ"ל המכללה הטכנולוגית להנדסאים באר שבע יעקב דור מי לקחו אחריות ולא איפשרו את קריסת המכללות הטכנולוגיות מנכ"ל המכללה הטכנולוגית להנדסאים באר
2 דק' קריאה
התאחדות חקלאי ישראל: "קיים אבסורד לקצץ את תקציב משרד החקלאות בתקופת מלחמה במקום  לחזק אותה. אנו מזהירים שקיצוץ בתקציב יפגע ישירות בחקלאות המקומית ויסכן את ביטחון המזון" *תמונה ראשית בצלאל סמוטריץ' לסגור את שה"מ.
< 1 דק' קריאה
ביוזמת היחידה לחקלאות וחדשנות גולן התקיים כנס מקצועי מרתק בנושא דיוק השקיה ודישון, במכון שמיר למחקר הגולן בהשתתפות שיא של מעל 100 משתתפים. מעבדת קרקע ומים פועלת באופן קבוע ביחידה לחקלאות וחדשנות גולן, במכון
2 דק' קריאה
חא-דא הוא מעין קיצור מילולי של חדר אוכל, המשמש לכינויה של הגלריה המאולתרת שנפתחה במבואה של המבנה. במקום מודעות, כרזות ופתקים, שתיעדו את שגרת הימים שחוותה קהילת הקיבוץ משנת 1968, כשנחנך המבנה, מכסות עתה
3 דק' קריאה
מתברר שכשאנחנו קמים בבוקר אנחנו לא מתיישרים עד הסוף אבל אם מתמידים, בסוף לומדים גם את זה  בשבועות האחרונים אני בבית הבראה כלשהו. כי איך תתארו אחרת חיים של מישהי שקמה בבוקר כדי לבלות
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן