יבול שיא
הרפת והחלב
image 1

הכלכלה הקיבוצית, קופצים קדימה  

2 דק' קריאה

שיתוף:

סיכומים כלכליים מספרים לרוב את הסיפור שהיה. נתונים כלכליים המסכמים שנים שהסתיימו, הם תמיד לאחר מעשה. חשיבותם בכך שניתן בעזרתם לנתח מגמות, ללמוד מכך ולהפיק לקחים. "שנתון התנועה הקיבוצית" לשנים 2023 – 2024 המתפרסם בימים אלה נותן תמונת מצב של הכלכלה הקיבוצית ומאפיינים קיבוציים נוספים בשנים הללו 

בתנועה הקיבוצית 259 קיבוצים ומושבים שיתופיים (לא כולל הקיבוץ הדתי), ובהם כ- 65,000 חברים (נכון לנתוני ועדת הבחירות למזכ"ל התנועה לחודש פברואר 2024; ראו "על שיוך וקיבוצים: כמה כמה? "זמן קיבוץ" 18.9.25).  

בחלק מהקיבוצים עדיין נותרו "סטאטוסים" שונים של חברות, כך שלא כל קיבוץ "סופר" את מספר חבריו באותה דרך. המספר הכולל של האוכלוסייה הכללית גבוה הרבה יותר, כ-205,000 איש לפי נתוני השנתון לתום 2023, ומלמד על מגמת צמיחה ברורה. 

רשימה שפורסמה ערב ראש השנה 2025, עסקה בחוסנה של התעשייה הקיבוצית מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל ("עננה כבדה שטה לעברנו", התעשייה הקיבוצית, "זמן קיבוץ" 18.9.25). עמוס פרג'ון, ראש אגף כלכלה בתנועה הקיבוצית, מוסיף על הדברים שנכתבו ואומר כי לצד המציאות הקשה "הקיבוצים גילו חוסן יוצא דופן, התארגנות מהירה, ותהליכי התאוששות הן ברמה הכלכלית והן ברמה הקהילתית", וכי "למרות האתגרים הרבים, ובכללם הכלכליים, של 2023 – 2024 , עדיין ישנו גידול מתמשך במספר הקיבוצים שמצבם הכלכלי מצוין".  

על פי נתוני השנתון, כמעט 60 אחוזים מהקיבוצים נמצאים במצב כלכלי מצוין או טוב בעוד פחות מחמישה אחוזים מהקיבוצים נמצאים במצב כלכלי חלש. 

דירוג הקיבוצים לפי מצבם הכלכלי 

ראש אגף הכלכלה מסביר כי "קיבוצים אשר מצבם בינוני או חלש מתקשים לבצע את קפיצת המדרגה לשיפור מצבם. מחנק האשראי וסביבת הריבית הגבוהה שהקפיצה את תשלומי ההלוואות מהווה את אחד הגורמים המעכבים פיתוח כלכלי ויוזמות חדשות הדורשות מינוף".  

גידול בגדולים  

לפי אגף הכלכלה: "מניתוח נתוני המכירות בתעשייה הקיבוצית עולה כי לאחר יציבות יחסית בין השנים 2015- 2020, נראית מגמת עלייה שהחלה בשנת 2021 ונמשכת גם בשנת 2023. גם מניתוח האומדנים לשנת 2024 נראה כי המגמה החיובית צפויה להימשך, הן בחברות בבעלות הקיבוצית הן במפעלים האזוריים והן בכלל התעשייה הקיבוצית".  

אשר להיקף ההכנסות במפעלים הקיבוציים, לפי הנתונים שפורסמו, "בהשוואה לתקופות קודמות ישנו גידול במספר המפעלים הגדולים – בעלי היקף הכנסות מעל 200 מיליון שקלים, והגדולים מאוד – בעלי היקף הכנסות מעל 700 מיליון שקלים. חשוב להדגיש כי היקפי ההשקעה בחברות ההזנק (סטארט-אפ) ממשיך לגדול באופן משמעותי. 

נתון מעניין הוא שרק 130 מפעלים קיבוציים – הם בבעלות קיבוצית מלאה, 77 מהם נותרו בבעלות קיבוצית חלקית ו-61 נוספים בבעלות חיצונית מלאה.    

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כולנו מכירים את הרגעים האלה בחיים, כשהמילים פשוט לא יוצאות כמו שצריך, או כשאנחנו מתקשים לשמוע ולהבין את מה שנאמר לנו. בקהילה הקיבוצית שלנו, שבה הקשר הבין-אישי הוא ערך עליון, חשוב שנדע איך לתמוך
3 דק' קריאה
בקיבוץ שלנו, השבילים הם עורקי החיים.אנחנו רגילים לצעוד לחדר האוכל, לעצור לשיחה ליד הכלבו או ללכת לבקר את הנכדים בשיכון. אבל עם השנים, מה שהיה פעם פעולה אוטומטית הופך לאתגר. נתונים חדשים מראים כי
3 דק' קריאה
מדריך מקיף לשיפור תפקודי המוח המוח האנושי הוא פלא מורכב, המהווה את מרכז השליטה של כל פעולה, מחשבה ורגש שלנו. כמו כל מערכת מורכבת, גם המוח זקוק לתחזוקה ואימון כדי לשמור על ביצועים מיטביים.
3 דק' קריאה
בקיבוץ ברעם יזמו את מיזם "קיבוץ הזיכרונות" – פרויקט שנועד לחזק תחושת משמעות ולהפיג בדידות בקרב ותיקי הקיבוץ, באמצעות תיעוד סיפורי חיים בליווי חברותה – מלווה חברתית מקצועית * הסיפור האישי והקהילתי של ותיקי קיבוץ ברעם  *תמונה ראשית: ניר שריג, מנהל "זמן איכות
3 דק' קריאה
המודל שלנו נשען על תפיסה אסטרטגית סדורה, הרואה בוותיקות ובוותיקים חלק פעיל, משמעותי ובעל חוכמה בתוך הקהילה – לא רק מקבלות ומקבלי שירות, אלא שותפים ושותפות לעשייה. לכן, לצד מענים טיפוליים ותמיכתיים, אנו שמים.ות דגש גם על
בדידות היא חוויה אוניברסלית החוֹצה מגזרים וגילאים. עם זאת ישנם גורמים או טְריגרים הקשורים לגיל זיקנה והמנבאים רמה מוגברת של סיכון לחוות בדידות * בריאות לקויה, אלמנות, מחסור כלכלי וחוסר תחושת שייכות לקהילה, הן הגורמים המובילים לתחושה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!