יבול שיא
הרפת והחלב
החלק העליון ההרוס של צמרת הדקל עם סימני התחפרות הזחלים

המלצות לטיפולים להתמודדות עם חדקונית הדקל האדומה בעצי תמר

2 דק' קריאה

שיתוף:

החדקונית נחשבת למזיק עיקרי במטעי תמרים ועלולה להסב נזקים משמעותיים לעצי התמר. המטעים הרגישים להתקפת המזיק הם עצים צעירים שגילם עד 14 שנים, ועצים נושאי חוטרים.  להלן המלצות לטיפולים הנחוצים להתמודדות מול המזיק

להלן המלצות לטיפולים הדרושים לשם התמודדות עם חדקונית הדקל האדומה במטעי תמר מסחריים. טיפולים אלה יינתנו שלוש פעמים בשנה: בחודש דצמבר, בחודש מרס ומיד לאחר הגדיד. המטעים הרגישים להתקפת המזיק הם עצים צעירים שגילם עד 14 שנים, ועצים נושאי חוטרים.

 

1. טיפולי סניטציה בכל המטעים
  • יש להציב את המתזים כך שלא ירטיבו את הגזע של התמר או לחלופין, להשקות בטפטוף.
  • מומלץ לסלק את העשבייה הנמצאת באזור הגזע של התמר.
  • אם אפשר, מומלץ להקים מטעי זכרים מחוץ למטעי הנקבות.
2. פעולות הסניטציה שלהלן ייעשו בחורף, כאשר פעילות החדקונית מחוץ לעצים היא נמוכה.
  • מומלץ להסיר את חוטרי האוויר במטע, ומיד עם הסרתם לרסס את העץ עד לגובה של 2 מטרים, בתכשיר טוטם במינון 0.2%, ולמרוח משחת תפזהיל על אזור הפצע.
  • מומלץ להוציא את הזריעים מהמטע.
  • השמדת חוטרים, אם אין בהם צורך, היא פעולה מועילה.
  • בחלקה המיועדת ליצירת (ארגוז) חוטרים, כדאי לבצע טיפולי מניעה.

 

3.שימוש בחיישנים (סנסורים) לזיהוי נוכחות חדקונית הדקל האדומה.

ניתן להשתמש בסנסורים לזיהוי נוכחות ופעילות של חדקונית הדקל האדומה בעצי תמר. מומלץ להרכיב את הסנסורים על כל עץ במטע התמרים. בעצים שבהם יתקבל חיווי על נגיעות, רצוי לבצע טיפול פרטני בעץ, בהתאם להמלצות מדריך שה"מ.

 

4. מטעים קונבנציונליים (לא אורגניים)

טיפולי מניעה

  • הגמעת התכשיר קונפידור במינון 10 סמ"ק לעץ לבית השורשים, בשליש השני של ההשקיה.
  • ריסוס הגזע והחוטרים שעליו עד לגובה של 2 מטרים, בתכשיר טוטם במינון 0.2%. יש להשיג הרטבה מלאה של האזור המרוסס בכמות של 10-7 ליטר תרסיס לעץ לפחות.

טיפול תגובה

טיפול זה יינתן בעצים נגועים בלבד לפי חיווי מחיישן או בזיהוי סימפטום ויזואלי, ויכלול שלושה טיפולי הגמעה עוקבים בתכשיר קונפידור, בתדירות של אחת לחודש.

כדי לטפל נקודתית בפתחי חדירת החדקונית, יש לפנות למדריך שה"מ לקבלת המלצות ספציפיות לנושא.

 

5. מטעים אורגניים

במטעים אורגניים אין כרגע פתרון לטיפולי מניעה מלבד סניטציה, ולכן יש להקפיד על פעולות הסניטציה המוזכרות לעיל. מיד עם הורדת החוטרים יש למרוח משחת תפזהיל ללא ריסוס של תכשיר הדברה.

טיפולי תגובה יינתנו בעצים נגועים בלבד, בהתאם לחיווי מחיישן או לפי זיהוי סימפטום ויזואלי.

מומלץ לרסס את הגזע ואת החוטרים שעליו עד לגובה של 2 מטרים בתכשיר נמה סטאר, המכיל נמטודות מועילות. ניתן להשיג את התכשיר בחברת "ביו בי מערכות ביולוגיות".

חשוב! התכשיר מסוגל להדביר את המזיק, אך לא למנוע את ההדבקה. לקבלת ההמלצות לטיפול יש לפנות לחברת "ביו בי מערכות ביולוגיות" המספקת את התכשיר.

 

6. עץ דקל שנפל

עץ שנפל כתוצאה מנגיעות בחדקונית או חוטרים שהוסרו מעץ נגוע – יש לחתוך לפרוסות דקות ולרסק ריסוק מלא או לשרוף באופן מידי. אזור הנפילה ירוסס בטוטם 0.2%, ויש לוודא שלא יפלו גלמים או חדקוניות בוגרות מהעצים או מחלקי העצים בין אזור הנפילה לאזור הטיפול (ריסוק או שריפה).

האמור לעיל הינו בגדר עצה מקצועית בלבד ואינו מהווה חוות דעת מומחה לצורך הצגה כראיה בהליך משפטי. על מקבל העצה לנהוג מנהג זהירות, ושימוש או הסתמכות על המידע המופיע לעיל הינו באחריות מקבל העצה בלבד. אין להעתיק, להפיץ או להשתמש במסמך זה או בחלקים ממנו לצורך הליך משפטי כלשהו, ללא אישור מראש ובכתב של החתומים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בעקבות מלחמת חרבות ברזל בחזית הצפונית ובחזית הדרומית, נפגעו תשתיות מרעה רבות בשטחים הפתוחים. תיקון הנזקים חיוני לשמירה על המשקים השומרים על השטחים הפתוחים הציבוריים וכדי למנוע נזקים לענפי חקלאות בישובים סמוכים וסיכון לחיי
< 1 דק' קריאה
ארגון "מים לישראל", אגודה שיתופית חקלאית המאגדת תחתיה צרכני מים וספקי מים לחקלאות ולצריכה ביתית במרחב הכפרי, פנה היום באופן רשמי אל שר האנרגיה והתשתיות הלאומיות, מר אלי כהן, בדרישה למלא את חובתו החוקית
< 1 דק' קריאה
יצאנו לסיור בעסקים ואתרים מובילים ברחבי המועצה האזורית מגידו, מעגלת קפה של בוקר ועד יאנק בורגר דרך יקב רמות מנשה ועוד * הצעות לטיול בעין פירחא, הסליק בעין השופט, מערת הפלמ"ח ועוד * אז
6 דק' קריאה
השום הישראלי נמנה עם אחד הגידולים שהורדת המכסים הצליחה כמעט לחסלו באופן משמעותי * עם זאת, עדיין קיימים כעשרה מגדלים ברחבי הארץ * איתן אביבי, יו"ר שולחן מגדלי השום: "אני חושב שאנחנו בדקה התשעים
9 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן