יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2024 08 20 132341

הרגשתי אאוטסיידר ביהדות 

3 דק' קריאה

שיתוף:

על פי ההלכה בן 13 למצוות, לא כך אצל אורן פלג (לנס לשעבר) מבית אלפא שעלה למצוות בגיל 60 בבית הכנסת האורתודוכסי בבית השיטה 

"אבי נפטר בשנה האחרונה והרגשתי צורך פנימי לומר עליו קדיש בבית הכנסת. משהו בפנים אמר לי שזה נכון. הרגשתי אאוטסיידר ביהדות, פספסתי אותה. באינטואיציה הרגשתי שיש הרבה מקום לומר תודה לבורא עולם על כל היש הזה. הייתי מגיע בשבתות לתפילות שחרית, מינחה וקבלות שבת, החזקתי את ספר התורה בהתרגשות ועברתי בין שורות המתפללים, הלב דפק לי…. הטריגר שהפעיל אותי היה מות אבי אם כי כבר בילדות ובמהלך השנים היו לי מחשבות מהסוג הזה. שמואל הרב המקומי קיבל אותי בשמחה, הכין איתי את פרשת השבוע ואנשי בית הכנסת עזרו לי להיקלט", משיב אורן לשאלתי- מה פתאום בר מצווה בגיל כה מבוגר?  

טקס בר המצווה היה אירוע חגיגי ויוצא דופן. משפחה וחברים לעבודה הגיעו לכבד את אורן שהיה נרגש, רעייתו מרגלית ובתו עקבו אחריו בסקרנות מעזרת הנשים.  

"במהלך התפילה, ממשיך אורן, הרגשתי רגע של חיבור משמעותי לאבא שלי ולקדוש ברוך הוא. הנשימה נעתקה לי וחשתי רגש של התפעמות והתעלות שלא הכרתי קודם. כיהודי הרגשתי חוסר על שלא הייתי מחובר ליהדות. דבר זה נשלל ממני מילדות. הרגשתי שאני נכנס למקום שאני רוצה לכבד אותו. באותו יום הייתי צריך לאסוף את עצמי כדי להתאזן. זו חוויה רוחנית ופיזית עוצמתית, סוג של תיקון". 

אורן והמשפחה
אורן עם אשתו מרגלית ובתו. "עושים קידוש, אך לא שומרים שבת לפי כל הכללים". צילום: מהאלבום הפרטי 

הבנתי שיש משהו גדול יותר שמכוון את העולם 

אורן גדל בבית אלפא ולמד במוסד החינוכי "גלבוע", בצבא היה לוחם חי"ר. אחרי השירות חזר לקיבוץ ועבד בבריכות דגים. היה לו רומן ארוך עם מים, ארבע שנים עבד כמלח באוניות הקיבוץ. חזר ונישא לענת בת קיבוץ חפציבה, ונולדו להם שלוש בנות. בהמשך למד ב"אורנים" והתמקצע בחינוך מיוחד. חזר לקיבוץ, התגרש והחל לעבוד בעמותת "אתגרים'". בין לבין הכיר את רעייתו לעתיד מרגלית מהישוב גן נר לה נישא לה. לפני 14 שנים הם עברו לבית השיטה והוא החל לעבוד כמציל בסחנה. אמרנו מים, אז הנה עוד מים. לפני חמש שנים למד הידרותרפיה והחל לטפל בשיטה זו. היום הוא עובד על הקמת בריכה טיפולית משלו בבית אלפא. 

איך אתה מגדיר את הקשר שלך עם בורא עולם? 

"כבר בילדות הבנתי שיש משהו גדול יותר שמכוון את העולם. היה לי עימו קשר חבוי. שמרתי בליבי את המשיכה הזו אליו. אני מדבר אתו יום יום, מניח תפילין אומר כל בוקר 'מודה אני' ומתפלל תפילת 18. אני לא מגדיר את עצמי כחוזר בתשובה. לא מדקדק בכל המצוות, אלה צעדים ראשונים, תהליך של למידה, לא יודע לאן זה ייקח אותי. בשלב הזה אני מרגיש יותר שמח יותר שלם, הקשר שלי עם הבורא נותן לי מרגוע ושלימות פנימית". 

אורן מספר שלקראת לוויית אביו סיפר לאימו ולאחיו שהוא מתכוון לומר קדיש על אביו. "הם לא נראו נלהבים במיוחד, אימי השמוצניקית מקבלת אותי בזהירות רבה. חוששת שאלך רחוק מדיי. כבר נכוותה בעבר. מרגלית רעייתי באה מבית מסורתי והיהדות קרובה לליבה. בלילות שבת אנחנו עושים קידוש, אך לא שומרים שבת לפי כל הכללים. הבת שלי (14) מקבלת חינוך מסורתי ואוהבת את ההתנהלות שלנו. אני לא יודע באיזה שביל תבחר".    

כאדם מאמין, איך אתה מסביר לעצמך לאירועי בשבת השחורה? 

אורן: "אני ממשיך לומר תודה למרות המצב הקשה. אני מאמין שאולי מה שקרה צריך היה לקרות, כדי לזכך אותנו, לעשות אותנו טובים יותר איש לרעהו. עם זאת אני מרגיש את הכאב הלאומי את ההשפלה, את האובדן וחוסר האונים. טראומה היא מקום של צמיחה ואני מאמין שאנחנו נצמח ממנה. אני קשוב למהלך הזה. 

כל השנה הזו חידדה אצלי את המקום של הרגש והמודעות העצמית. אני מרגיש עכשיו אדם יותר שלם כיהודי שגדל בארץ ישראל, שממשיך לצמוח כאיש משפחה ובחיים בכלל".   

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פגישת היכרות בין מנכ"לית מכון שמיר למחקר, דינה גלעד ומנהלת תחנת החקר של המכון, ד"ר מרצ'י אדרי, לבין מנכ"ל ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב אהרוני, התקיימה במטרה לבחון הזדמנויות לשיתופי פעולה הדדיים בין שני הגופים. 
< 1 דק' קריאה
בחוות היישום וההכשרה של היחידה לחקלאות וחדשנות בגולן מתקיימת תכנית ייחודית שמשלבת תלמידות אולפנת "רגבים אופק" של רשת רוח הגולן בעשייה חקלאית מתקדמת. במסגרת התכנית מגיעות התלמידות לחווה שלוש פעמים בשבוע, עוסקות בעבודה מעשית,
< 1 דק' קריאה
ב-1 במרץ אמורים תושבי מושב דוב"ב לחזור למושב אבל האם זה יקרה? * בינתיים מטרידים אותם נושא הביטחון והמצב הכלכלי * בתחילת הפסקת האש הגיעו פקחי השירותים הווטרינרים למושב והודיעו על חיסול 20 להקות
11 דק' קריאה
ענף הפרחים הישראלי היה פעם סיפור של הצלחה עולמית, עד לשנות ה-90, כשהאפריקאים נכנסו לשוק והענף שייצא לבורסות הפרחים באירופה קרס * מי שראה במשבר הזדמנות היה משה סעדה שהחליט להמשיך בפרחים אבל לשוק
5 דק' קריאה
לירון בהר היא חלק מקבוצת צעירים שהרגישו שעכשיו תורם. הם משולבים במפלסים וברעים בתפקידי חינוך, חברה וקהילה כדי להיות חלק משיקום הנגב המערבי  *תמונה ראשית: לירון בהר. "אני לא יכולה לראות מה שקורה ממרחק.
7 דק' קריאה
בימים אלה מוצגת בגלריה לאומנות במענית התערוכה מִתַּחַת לְכָל אֵלּוּ הָיָה פַּעַם יָם של האומנית הרב תחומית דנה בומץ מגבעת עדה הסמוכה. הגלריה החדשה במענית, יוזמה קהילתית מקומית, התחילה את פעילותה במאי 2024 ועד כה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן