יבול שיא
הרפת והחלב

השפעות האקלים על החקלאות בישראל – סקר מקיף בקרב חקלאים

2 דק' קריאה

שיתוף:

ד"ר עדי שריד הציג בכנס שינוי האקלים ממצאים חשובים מסקר מקיף שבחן את השפעות שינויי האקלים על החקלאות בישראל. הסקר, שהופץ בקרב חקלאים, מגדלים וחוקרים מתחומים ואזורים גיאוגרפיים שונים ברחבי הארץ, נועד להעריך את היקף הפגיעה, את האתגרים העומדים בפני החקלאים ואת הפתרונות האפשריים.  

הסקר הופץ באופן מקוון באמצעות משרד החקלאות ושותפים נוספים, ונתוניו נאספו במהלך חודשים דצמבר 2023 – פברואר 2024. בסך הכל השתתפו בסקר כ-1500 איש, ומתוכם 733 משיבים התייחסו באופן קונקרטי להשפעות האקלימיות על גידולים ספציפיים.

כדי להציג את תוצאות הסקר בצורה נגישה ויעילה, פותח דשבורד ייעודי המאפשר להציג ולייצא את הנתונים בפילוחים שונים. הדשבורד, הזמין בקישור, מאפשר למשתמשים להבין את התמונה המלאה של השפעות האקלים על החקלאות בישראל.  

השאלון כלל שאלות מפורטות על רקע המשיבים, כולל תחום עיסוקם, שיוך מוסדי, סוגי הגידולים והאזורים הגיאוגרפיים בהם הם פועלים. המשיבים התבקשו לדרג את השפעות אירועי האקלים השונים על סולם פגיעה, החל מ"פגיעה רבה מאוד" ועד "להיפך זו הזדמנות". האירועים האקלימיים שנבחנו כללו, בין היתר, גלי חום/חמסין, טמפרטורות גבוהות בתקופת החנטה, חורפים חמים, מיעוט גשמים וגלי קור חריגים.  

ממצאי הסקר מצביעים על כך שחקלאים רבים מדווחים על פגיעה משמעותית בגידולים שלהם כתוצאה משינויי האקלים.   

הסקר בחן גם את הפתרונות הקיימים להתמודדות עם שינויי האקלים ואת החסמים ליישומם. החסם המרכזי ליישום טכנולוגיות התמודדות הוא העלות הכלכלית הגבוהה של הפתרונות המוצעים (57% מהמשיבים ציינו זאת). חסמים נוספים כוללים היעדר פתרון מתאים (27%), מענה חלקי לבעיה (27%) וחוסר היכרות עם פתרונות קיימים (22%).

בנוסף, הסקר בחן את החסמים לביצוע מחקר חקלאי בנושא שינויי אקלים. גם כאן, החסם המרכזי הוא עלות כלכלית גבוהה של הפתרון (37%), ואחריו מימון (36%). חסמים נוספים כוללים היעדר פתרונות (21%) ופתרונות חלקיים (21%).

הסקר בחן גם את המיקוד של המחקרים הקיימים בנושא שינויי אקלים. עיקר המחקרים המדווחים עוסקים בהתאמה/הסתגלות לשינויי אקלים (48%), ולאחר מכן הטמעה ויישום פתרונות (34%). רק חלק קטן מהמחקרים עוסק במניעה (מיטיגציה) של פליטת גזי חממה או בחיזוי אקלימי של השלכות אקלימיות על החקלאות.

למרבית המחקרים יש תוצרים יישומיים, בין אם בטווח הארוך (40%) או בטווח הקצר (34%).  

ממצאי הסקר מדגישים את האתגרים המשמעותיים העומדים בפני החקלאות הישראלית כתוצאה משינויי האקלים. הם מצביעים על הצורך הדחוף בפיתוח פתרונות חדשניים, בהשקעה במחקר חקלאי ובשיתוף פעולה הדוק בין חוקרים, חקלאים וגורמים רלוונטיים נוספים. הסקר גם מדגיש את הפוטנציאל של ישראל להוות מודל עולמי להתמודדות עם אתגרי האקלים בחקלאות, לאור התנאים האקלימיים הייחודיים וההתחממות המהירה יחסית המתרחשת בה.

לפרטים נוספים:

https://www.sarid-ins.co.il

ד"ר עדי שריד  [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ביום חמישי, 5 ביוני, התקיים במכון וולקני יום עיון מקצועי בנושא גידול במצעים מנותקים והידרופוניקה. באירוע, שאורגן על ידי שה"מ, השתתפו חקלאים ואנשי מקצוע שהגיעו להעמיק את ידיעותיהם בשיטות גידול מתקדמות אלו, שהולכות ותופסות
3 דק' קריאה
אווירה חגיגית ומרגשת שררה באולם כהן במכון וולקני בטקס להענקת אות ההוקרה לחקלאים המצטיינים לשנים 2024-2025, שאורגן על-ידי מועצת הצמחים. בניגוד לימי עיון וכנסים רגילים, האולם היה מלא מפה לפה, עדות לחשיבותו העצומה של
6 דק' קריאה
"ענף החקלאות בישראל סובל מהזנחה מתמשכת מצד המדינה והתוצאה היא ירידה מדאיגה בכמות התוצרת החקלאית" פרופ' איל קמחי סגן נשיא וראש תחום המחקר במוסד שורש למחקר כלכלי וחברתי ופרופסור לכלכלה חקלאית בפקולטה לחקלאות, מזון
2 דק' קריאה
*תמונה ראשית: מאיר יפרח – להקים קרן משותפת לפינוי עודפים. צילום: נועם רבינוביץ השבוע חוויתי על בשרי את הפער הבלתי נתפס שבין מחירי השדה למחירי המדף, פער שכל חקלאי בישראל מכיר היטב. בסופרמרקט הנחשב
3 דק' קריאה
האפליקציה כוללת מאגר של כל חומרי ההדברה המורשים בישראל ועוד  אדמה מכתשים, מקבוצת אדמה מהחברות המובילות בעולם בתחום הגנת הצומח, השיקה אפלקציה חינמית חדשה – 'אגרואפ' לחקלאים ולפקחים. האפליקציה מכילה מאגר של כל חומרי
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן