יבול שיא
הרפת והחלב
ליעד

שיפור מצב: רמ"י מעדכנת עמדתה לגבי זכויות גרוש או פרוד שעזב את ביתו "המשויך"

2 דק' קריאה

שיתוף:

זכויות גרוש או פרוד בקיבוץ: לאחרונה הבאנו (גיליון 8/4/2921) את עמדת רשות מקרקעי ישראל בשאלה אם יכולים חברי קיבוץ שהתגרשו או נפרדו מבן זוגם ויצאו מהבית לשייך לעצמם מגרש מגורים נוסף בקיבוץ (מעבר לבית המגורים המקורי שיועד לשיוך לבני הזוג יחדיו).

סוגיה זו מורכבת, שכן מחד גיסא, לאותה "משפחת חברים" שחל בה פירוד, כבר שויך מגרש מגורים אחד והיא כבר נהנתה, ברוב המקרים, מההטבה שהייתה כלולה ב"מחיר השיוך" (הנחה שקיבלו בדמי החכירה המהוונים).

מאידך גיסא, הקצאה של מגרש נוסף בהטבה לחבר שיצא מ"בית האב", תגרע "מגרש בהטבה" מבני קיבוץ שטרם זכו להטבה והם מבקשים להיות חברים בקיבוץ ולבנות בו את ביתם.

עד כה, עמדתה של רמ"י הייתה שגרוש או פרוד יוכל לשייך מגרש נוסף, רק מחוץ ל"חלקת המגורים" וללא כל הטבה בתשלום דמי ההיוון.

עו"ד ליעד סידר (לאמעי, סידר, רהט, צידון, פינק – עורכי דין), שהתייחס לכך, אמר ששיוך כאמור יכול להתבצע רק לאחר שהקיבוץ ישלים את הבנייה בכל אותם "מגרשים מוטבים" המוקצים למשפחות חברי הקיבוץ ב"חלקת המגורים" (מדובר בכמות מוגבלת של מגרשים שניתנת בהטבה כספית שהיא, כאמור,  הנחה בדמי ההיוון).

הנהלת רמ"י מחדשת את עמדתה

והנה, ממש בימים אלה, לנוכח האמור ופנייה נוספת של משרד עורכי הדין בעניין זה, בחנה הנהלת רמ"י מחדש את עמדתה.

ליעד סידר מעדכן, כי לפי עמדתה החדשה של רמ"י אין מניעה שחבר קיבוץ גרוש או פרוד, יוכל לבצע "שיוך נוסף" גם ב"חלקת המגורים", ויוכל ליהנות מהטבה (הנחה) בדמי החכירה המהוונים, אך זאת על חשבון מכסת המגרשים המוטבים שיש לקיבוץ.

סידר מסביר, שאין משמעותה של ההחלטה שכל אחד מבני הזוג שנפרד יקבל בהכרח מגרש בהטבה.

רמ"י "העבירה" למעשה לקיבוץ את ההחלטה אשר לבן הזוג שיהיה זכאי להטבה. לשון אחרת: זהו עניין חברתי הנתון להחלטתו של הקיבוץ, והוא הופך לדילמה של ממש במיוחד במקום שמשאבי "המגרשים המוטבים" מצומצמים.

הקיבוץ יכול אמנם לבקש מרמ"י לשייך לכל אחד מבני הזוג "מגרש בהטבה" ב"חלקת המגורים" ובן הזוג שעזב את הבית יוכל לבנות ולשייך בית עבורו ב"חלקת המגורים", אך לא זה המצב השכיח.

"החלטת השיוך" בקיבוצים מותירה לרוב את הזכות למגרש מוטב ל"משפחת החברים" שנפרדה, במשותף ביניהם, ושאלת "ההטבה הכספית" אמורה להיפתר בין בני הזוג בהסכמי הפירוד ביניהם, במסגרת "דיני המשפחה".

במקרה זה, מבהיר עו"ד סידר, "המגרש המוטב" יהיה הבית בו נותר אחד מבני הזוג, ובן הזוג השני יוכל לשייך לו מגרש מחוץ לחלקת המגורים ב"תשלום מלא" של 91% מדמי החכירה המהוונים.

זכויות גרוש או פרוד בקיבוץ | תמונה: באדיבות המצולם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אומר יעקב בלום, דור רביעי לחקלאים במושבה ראש פינה • בשל היותם מושבה, במשך שנים איש לא סייע לחקלאי ראש פינה, עד שהחליטו לדאוג לעצמם והקימו אגודה שיתופית, עם בית אריזה • ביחד עם
7 דק' קריאה
"זה נכון, היו לנו חיים טובים בניו יורק, אבל הרגשתי מבודדת – עלינו לארץ לא רק בגלל הציונות אבל בעקבות משפחתי, כי המשפחה הגרעינית כבר הייתה בארץ," אומרת לי בת' שטיינברג, בחום הלוהט בעת
6 דק' קריאה
תערוכת יומנים ויזואליים של נשות בארי כחלק מתערוכה לציון שנה לטבח *תמונה ראשית: פרח פילו מבארי לצד עבודותיה. בשבת השחורה חדרו מחבלים לביתה של פרח בת ה-75 והתבצרו בו. רק בראשון לפנות בוקר הגיעו
< 1 דק' קריאה
אין אפילו גרם אחד של הבדל מהותי בין להיות אדם מאמין ואיש השומר הצעיר, אומר גיל זמיר, שמקיים אורח חיים דתי בקיבוץ העירוני רות גיל זמיר הוא חבר קיבוץ רות, קיבוץ עירוני של תנועת
6 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן