יבול שיא
הרפת והחלב
רומניה

התפוקה החקלאית נמצאת במצב של קפאון בעשור האחרון

2 דק' קריאה

שיתוף:

התפוקה החקלאית נמצאת במצב של קפאון: התאחדות חקלאי ישראל מציגה את ניתוח הנתונים לסיכום שנת 2018 בחקלאות, שמתבסס  על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. על פי הדו"ח, בעשור האחרון נמצא ענף החקלאות בקיפאון מתמשך, כאשר היקף התפוקה החקלאית עומד על כ-30 מיליארד שקלים ולא גדל כפי שהיה ניתן לצפות ביחס לגידול באוכלוסייה, כאשר קיימת חלוקה פחות או יותר קבועה בין ענפי הצומח לענפי בע"ח (כ- 17.5 מיליארד בענפי הצומח ו- 12.5 מיליארד בענפי החי).

עוד עולה מהדו"ח, כי היצוא החקלאי שהיה מנוע הצמיחה העיקרי של החקלאות הישראלי ירד. בשנות השבעים הייצוא היה קרוב ל- 25% מערך התפוקה ובשנת 2018  ירד הייצוא ל- 15% בלבד.    צמצום הייצוא ניכר בעיקר בענפי הירקות, ולא נראה כי בעתיד הקרוב ניתן יהיה לחזור להיקפי היצוא הקודמים. בניגוד לענף הירקות, ענף הפירות –  אבוקדו, מנגו, תמרים ורימונים, נמצא בגידול.  קיים חיפוש וניסיון תמידי למצוא יעדי יצוא חדשים ורחוקים יותר – כדוגמת המזרח הרחוק. עדיין מוקדם לקבוע באם כיוון זה יביא להיפוך משמעותי של המגמה.

יו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור: "הנתונים הללו הם תוצאה של מדיניות ממשלות ישראל האחרונות, אשר עוצמות עיניים ומתעלמות ממצב החקלאות, במקום לעבוד בשיתוף עבודה עם חקלאי ישראל וארגוניהם ולהכין תכנית לאומית רב-שנתית. הבאנו תכנית מסודרת לשולחן הממשלה אך זו העדיפה להתעלם. עצימת עיניים אינה פתרון לבעיה."  צור אמר כי ארגוני החקלאים הציעו למשרד האוצר כבר לפני 3 שנים תכנית  אשר כוללת הקמת שוק סיטונאי גדול באזור המרכז שיתחרה במחירי רשתות השיווק ויוריד את מחיר הפירות והירקות לצרכנים, מדיניות תמיכה ישירה לחקלאים כפי שהציגו גם ב OECD, מדיניות מקיפה שתטפל בסוגיות הייצוא והייצור המקומי ועוד.

התפוקה החקלאית נמצאת במצב של קפאון

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבו וילן "לישראל יש את כל הנתונים לפריחתה של החקלאות אך לצערנו ממשלות ישראל האחרונות בוחרות להתעלם מהמשבר הנוכחי ולהסתכל על תמונת החקלאות דרך כמות המצביעים הנמצאת בסקטור ולא דרך הפוטנציאל החקלאי והעסקי וביטחון המזון שהוא מבטיח למדינה. משרד החקלאות יכול להתעלם עד מחר הנתונים ולעצום עיניים , אבל זה לא ישנה את המציאות העגומה: החקלאות הישראלית נמצאת במצב של קיפאון."

בהתאחדות החקלאים מקווים כי בעקבות הנתונים האלו יפנימו משרדי הממשלה את הצורך בחיזוק הענף ומדגישים כי הידע החקלאי בישראל הוא הטוב בעולם.

ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל, שלח בשבוע שעבר לראש הממשלה נתניהו  מכתב שכותרתו:  "בקשה להתערבות דחופה במחטף של משרד החקלאות"  בלחסן כתב: "בשם אלפי מגדלי הפירות בישראל אבקש את התערבותך לעצירת מחטף שמשרד החקלאות מוביל ערב הבחירות להתרת יבוא דרקוני של פירות וירקות לישראל. אין זה מן הראוי שהחלטה כזו, שיהיו לה משמעויות הרסניות על מקור פרנסתם של עשרות אלפים במגזר החקלאי, על דמותה של מדינת ישראל ועל החוסן הלאומי ששמירת הקרקע היא אחד המרכיבים החשובים שלו תתקבל על ידי ממשלת מעבר ערב הבחירות… אנו מגדלי הפירות וחברינו בכל ענפי החקלאות ובהתיישבות לא נוכל לעמוד מנגד ולתת למפעל חיינו לרדת לטמיון. בכוונתנו לנקוט בכל אמצעי המחאה כדי להבהיר לציבור הרחב ולמקבלי ההחלטות את האסון שעומד להתרחש בגליל, בנגב, ברמת הגולן, בבקעת הירדן ובחלקי הארץ האחרים. אני קורא לך לעצור באופן מידי כל שינוי במדיניות החקלאית הממשלתית ולאפשר לממשלה החדשה שתיבחר ולשר החקלאות החדש לגבש מדיניות שקולה ומוסכמת לשמירה על החקלאות והחקלאים וטיפול מעמיק בפערי התיווך לטובת הצרכן הישראלי. אנו משוכנעים שלא תרצה שהממשלה בראשותך תיזכר כמי שהביאה להרס ההתיישבות הציונית."

ירון בלחסן נבחר למנכ"ל ארגון מגדלי הפרות בישראל

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניהול משק החשמל בקיבוצים הפך למורכב במיוחד והוא כולל אחריות על רכישת חשמל ומכירתו, גביית תשלומים, תחזוקת תשתיות והיכרות עם הרגולציה המשתנה  * חברת משקי רם, שפועלת בכ-40 קיבוצים, מתמחה בכך ותוכל ולחסוך לכם
3 דק' קריאה
הצלם הבינלאומי נפתלי הילגר מגן-נר שבגלבוע נוסע ברחבי העולם, מגלה תרבויות לא ידועות ומצלם נופים ואנשים * בתמונותיו ניכרים סקרנות, רגישות והקשר האנושי שהוא ניחן בהם * מאז ה-7 באוקטובר הוא מקדיש חלק מזמנו
9 דק' קריאה
על הגדות פסח בהתיישבות העובדת  סדר הפסח הוא הטקס הביתי-משפחתי החשוב ביותר בשנה. לאורך ההיסטוריה קיימו אותו בארץ ובגולה, גם בתנאים קשים ובלתי אפשריים כמעט. העיסוק המרכזי הוא קריאה בהגדה של פסח. במאות השלוש-עשרה
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן