יבול שיא
הרפת והחלב
קלמנטינה אורי. קרדיט צלם מועצת הצמחים

קח פרי ותהיה לי בריא 

2 דק' קריאה

שיתוף:

מועצת הצמחים קוראת לציבור להעדיף צריכת פירות טריים מקומיים על פני הפירות המיובשים המיובאים 

מדי שנה בט"ו בשבט (שהשנה יחול ב-6 בפברואר) נוהגים אזרחי ישראל לחגוג את חג האילנות באכילת פירות מיובשים. מקור המנהג ביהודים שחיו בגלות וסבלו ממחסור בפירות טריים בעונת החורף, ועל כן צרכו במקומם פירות מיובשים. כיום ניתן למצוא על המדפים עשרות סוגים של פירות טריים תוצרת הארץ, ואין שום סיבה להמשיך ולצרוך פירות מיובשים, חלקם מיובאים ומעובדים,  עתירי סוכר מוסף, חומרים משמרים וצבעי מאכל, בעוד הפירות הטריים עשירים בוויטמינים וערכים תזונתיים רבים. 

לדברי צבי אלון, מנכ"ל מועצת הצמחים, "מגדלי ישראל משווקים מדי שנה לשוק המקומי כשני מיליארד ק"ג פירות וירקות טריים. מזה שנים רבות מוכיחים המגדלים המקומיים את חשיבותם הגדולה כגורם ראשון במעלה בשמירה על ביטחון המזון של ישראל ומספקים לאזרחי המדינה תוצרת חקלאית טרייה ובריאה. למרות זאת, לצערי, יש במדינת ישראל מי שמנסה להרחיב את ייבוא התוצרת החקלאית ללא צורך וללא פיקוח, באופן שלא יפחית מחירים ולא יועיל לצרכנים – אבל יביא עימו מחלות ומזיקים שיפגעו קשות בחקלאים ובגידולים הישראלים".   

יותר טעים 

בעונה זו יש פירות טריים ישראלים רבים על המדפים, ביניהם בננה, תפוח, תפוז, תות שדה, אגס, קיווי, קלמנטינה, מלון, אפרסמון, אשכולית, רימון, פומלה, אשכולית אדומה, תמר ועוד. לגבי מרבית הפירות, קל מאוד לזהות מיהו פרי ישראלי טרי ומיהו פרי מיובש מיובא. עם זאת, כאשר מדובר בשקדים למשל – קצת יותר קשה להבדיל. איך בכל זאת מזהים? השקד הישראלי גדול יותר פיזית באופן משמעותי לעומת השקד המיובא מעבר לים, הוא שטוח יותר, צבעו כהה יותר והוא נחשב לטעים יותר. ובהחלט שווה להתאמץ ולמצוא אותו. השקדים עשירים במיוחד ברכיבים בריאותיים, בסיבים תזונתיים, בחלבונים צמחיים, בשומנים בריאים, בפיטוסטרולים ובנוגדי חמצון, והם תוספת טעימה מאוד לשולחן החג. 

מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית ויועצת מדעית למועצת הצמחים, מסבירה כי "מלבד התמר, הגדל בישראל ומתייבש על העץ באופן טבעי ללא צורך בתוספת סוכר או חומרים משמרים, מרבית יצרני הפירות המיובשים נאלצים 'לטפל' בפירות הטריים באופן מלאכותי על מנת להפוך אותם למיובשים. תהליך זה כרוך בשימוש בטמפרטורות גבוהות ובחומרים משמרים כגון גופרית דו-חמצנית כדי לשפר את צבעם של הפירות, למנוע חמצון וקלקול ולהאריך את חיי המדף שלהם. לחלק מהפירות המיובשים מוסיפים גם שמנים, חומרי הזגה (ליצירת מראה מבריק) וצבעי מאכל מלאכותיים, העלולים גם לגרום לתופעות שונות בקרב אנשים רגישים וילדים. לכן, מומלץ לצרוך פירות טריים – הם טבעיים לחלוטין, מלאים בוויטמינים שלחלקם תפקיד חשוב בתפקוד מערכת החיסון, מינרלים ונוגדי חמצון ואינם מכילים כל תוספת". 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רשמת האגודות השיתופיות פרסמה נוהל חדש המסדיר את אופן הגשת הבקשות להארכת כהונת ועד הנהלה באגודה שיתופית  רשמת האגודות השיתופיות פרסמה נוהל חדש המסדיר את אופן הגשת הבקשות להארכת כהונת ועד הנהלה באגודה שיתופית.
2 דק' קריאה
ספר חדש בהוצאת ספריית יהודה דקל-המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל מביא את הסיפור המורכב והמרתק של שימור הגשר העתיק והיחיד מסוגו שעל הירדן  *תמונה ראשית: העבודה על שיקום הגשר הפגוע. צילום: מיכאל כהן, 2018 
3 דק' קריאה
עדי פיאסצקי נעים, דור שלישי במושב גיאה, היא דיאטנית קלינית, מרצה לתזונה נכונה ומטפלת * בריאיון לעדינה בר-אל היא סוקרת בין היתר הפרעות אכילה, בעיות באכילה ומניעתן אצל ילדים, בני נוער וקשישים * "הדגש
7 דק' קריאה
אמר מזכ״ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח בכנס הנהגות המושבים * "אסור לוותר על הסרת האיום הביטחוני. חיסול החמאס הוא תנאי הכרחי לשלום תושבי העוטף ולשיקומו של האזור" * "החקלאות הישראלית
15 דק' קריאה
*תמונה ראשית: פסטיבל ימי ענף הזית חוגג 30 שנה לקיומו. צילום: יח"צ  פסטיבל ימי ענף הזית, הוותיק והטוב בגליל, חוזר בעוצמה רבה אחרי שנתיים ומציין שלושים שנה של מסורת, שלושים שנה של ארומה בימי
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן