יבול שיא
הרפת והחלב
איציק אבוטבול עם השר אלי כהן שהגיע לעודד חקלאים

חקלאי מאז ילדותו

2 דק' קריאה

שיתוף:

איציק אבוטבול ממושב תדהר הוא דור שלישי למגדלי ירקות. עתה הוא מנסה להתגבר על המשבר שנוצר עם תחילת המלחמה

*תמונה ראשית: איציק אבוטבול עם השר אלי כהן שהגיע לעודד. צילום: אלבום פרטי

מושב תדהר נמצא בצפון-מערב הנגב. הוא אחד משלושת מושבי "יחדיו" – ברוש, תדהר ותאשור – אשר הוקמו בשנת 1953 על ידי תנועת המושבים, והם שייכים למועצה האזורית "בני שמעון". שמות המושבים הם על פי הפסוק מספר ישעיהו: ”אָשִׂים בָּעֲרָבָה בְּרוֹשׁ תִּדְהָר וּתְאַשּׁוּר יַחְדָּו” (ישעיהו מא' 19). ואכן הנבואה האופטימית של ישעיהו החלה להתגשם בראשית שנות החמישים, כאשר המתיישבים במושבים אלו החלו לעסוק בעבודת האדמה והפרחת השממה.

מספר איציק אבוטבול ממושב תדהר: "אני דור שלישי במושב. סבי וסבתי עלו ממרוקו בשנת 1952. כשהגיעו למושב הם קיבלו מהסוכנות היהודית משק ופרה אחת. הם גידלו סלק סוכר וירקות שונים".

אביו של איציק היה בן ממשיך במשפחה, כאשר שירת בגולני הוא הכיר ונשא לאישה את רעייתו, אימו של איציק, שמשפחתה עלתה ממרוקו והתיישבה בראש פינה ואחר כך בקריית גת. "גם הוריי עסקו במשק בגידולי שדה, וגידלו בעיקר תפוחי אדמה, בצל וסלק סוכר", הוא מספר ומוסיף: "פעם היו כל תושבי המושב חקלאים, והיום רק חמישה אחוזים מן התושבים עוסקים בחקלאות".

איציק קשור לחקלאות מילדות ממש. "כבר בגיל 14 התחלתי לעבוד עם מריצה…", הוא מספר, "מהר מאוד הפכתי לעובד עצמאי בחקלאות. בתור נער עבדתי במשק של הוריי, כי אבי יצא לעבוד מחוץ למושב כדי להתפרנס".

איציק שירת בצבא. בתחילה היה בגולני ואחר כך בגדוד קשר בפיקוד דרום. מיד לאחר השחרור, בשנת 1986, הוא רכש משק במושב תדהר, המושב בו נולד וגדל. הוא נשא לאישה את בתיה, שהגיעה מנתיבות, והיא עובדת איתו במשק עד היום.

לאיציק יש שני שותפים. השלושה הקימו חברה בשם "אחו – גידולי שדה". החברה הגדולה עובדת באזורים שונים בדרום, גם בעוטף עזה. "אנחנו מגדלים תפוחי-אדמה, בצל, כרוב, שומר ועוד", הוא מספר. "יש לנו מתקני אחסון ושיווק. אנחנו מייצאים ירקות לחו"ל וגם משווקים לשוק המקומי. החברה שלנו עובדת על פי התקנים של 'גלובל גאפ'  GLOBAL G.A.P))".

שדה תפוחי אדמה של איציק
שדה תפוחי אדמה של אבוטבול. צילום: אלבום פרטי

במלחמה

"עקב המלחמה יש לנו נזקים אדירים", אומר איציק. "לפני המלחמה היו לנו פועלים רבים, חלקם תאילנדים וחלקם מעזה. עם פרוץ המלחמה כל הפועלים התאילנדים עזבו, ומובן שגם העזתים לא הגיעו. גם שטחי הגידול הצטמצמו – היום אנחנו עובדים עד מרחק של 19 קילומטר מהגבול".

"היה לנו משבר גדול מאוד" מספר איציק, "אבל פועלים תאילנדים החלו לחזור, ואנחנו לאט לאט מתמודדים ומתקדמים".

לגבי התייחסות המדינה הוא מציין: "יש נכונות מצד המדינה לפצות את החקלאים. אפילו קיבלנו מעט מקדמות. אבל הבעיה היא שיש רק שני עובדים של מס רכוש. הם באמת עובדים ככל יכולתם. יש להם נכונות רבה, אך הם לא מספיקים לעשות את עבודת השמאות במהירות בכל הארץ, ולכן הפיצויים מתעכבים".

ונסיים בתקווה, שהימים הקשים במדינה יחלפו, והחקלאים המעטים שנשארו ימשיכו להפריח את הנגב ואת המדינה כולה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דקלה אריה בדלר, ממושב אשתאול שבהרי יהודה, היא בן אדם מעורר השתאות וסקרנות, בעלת תפישה חינוכית ייחודית לגיל הרך * ביום יום עורכת דקלה סדנאות ליווי התפתחותי לתינוקות ופעוטות, שמיועדות לתינוקות מגיל 3 חודשים
6 דק' קריאה
הם עזבו הכל, את העסק הפרטי שכל כך קשה עבדו עליו ויצאו להילחם ולשרת במילואים למען המדינה * רבים מהם שירתו שלושה חודשים ואף נקראו לסבב שני ובינתיים מצב העסק שהושאר מאחור הידרדר *
10 דק' קריאה
אסף ולדן הותיר אחרי לכתו שני ספרים – את ספר הפרוזה: "אורות הפנסים האחרונים" ואת ספר השירה: "לב אבוד בין מילים", שני יהלומי ספרות שפוערים צוהר קטן לנפשו המרתקת של ולדן. ספר "אורות הפנסים האחרונים"
5 דק' קריאה
בדי אוהלים המסמלים את הנדודים והטלטלות של אלו שפונו מביתם שמשו השראה למערכת לבוש שיצרה שיר כץ מצבעון. הפריפריה מגיעה לאופנה *תמונה ראשית: שיר כץ, מרגישה תלושה. "קהילת צבעון מפוזרת בכל המדינה. המשפחה שלי
5 דק' קריאה
13 דירות בבית ההולך ונבנה בנהריה, רכשו חברי קיבוץ רות. כשתסתיים הבנייה בעוד כשנתיים, יעברו אליו חברי הקיבוץ וילדיהם. "אנחנו בנהריה כדי להישאר, כי העיר והצפון חשובים לנו"  הקיבוץ העירוני "רות" של בוגרי השומר
6 דק' קריאה
בית המשפט מלמד הורים פרודים מהי אחריות הורית ״בית המשפט לא אמור להמשיך ללוות הורים עד שילדיהם יגיעו לבגרות, הדבר אינו מתיישב עם טובת הקטינים", אמרה השופטת הילה גורביץ עובדיה, מבית משפט לענייני משפחה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן